[SNEAK PEEK] DARK DEMON RISING

DARK DEMON RISING By Tunku Halim

 

It was past 2:30 and the dance floor was a mass of quivering bodies.

George shouted his excuses and pulled his wife to leave. Minah and I took that opportunity to say our goodbyes too.

“Good night, guys,” Rama called as he lounged on the sofa with Beatrice, the corpulent girl. By now they had their arms swarming over each other, only our presence stopping their lips from meeting and their bodies mutually ravaging each other.

“Be a good boy, now!” Minah called as we left the table. “And Beatrice, don’t let the bed bugs bite!”

Rama roared with laughter and waved us away, his white teeth flashing.

I was about to turn away, when I stopped. I could not pull my eyes away from Rama’s face.

His neck.

His darker complexion could not hide the heavy line of blackness that grew there, the gash that swelled thickly like a string of opals and spilled in heavy drops down his neck, staining his white shirt. Rama’s eyes rolled toward the ceiling, an expression of pain and disbelief displayed on his face.

Blood splattered his chest.

I staggered back and gasped.

Everything stopped: all light, all movement, all life.

Just Rama and I.

Him bleeding profusely with the dark liquid pooling at his thousand-dollar shoes. And I – helpless, alone and trembling.

Then Rama laughed.

All lights, all movement, all life swam back into action. Beatrice must have made some comment Rama found highly amusing. There was no string of opals, no blood on his white shirt, no pools at his shoes. The vision was gone.

Perhaps it was too much drink. Maybe the food was too rich. Perhaps escargot, champagne and whisky don’t mix.

I shook my head and quickly followed the others.

We stepped out of the club into a car thief’s paradise: a huge car park – still packed with vehicles. For a few seconds we enjoyed the relative peace and quiet, the music still thumping behind us.

We spent a few minutes saying goodbye. George made a couple of jokes about architects and God and we laughed heartily. I decided not to tell any lawyer jokes, for we would be here all night.

As a regular, my white Porsche had a spot right in front. I swaggered up to it, the crazy vision of Rama covered in blood forgotten. The distinct sound of the door shutting, so perfectly, sent a pleasurable thrill up my spine.

Pressing my foot on the accelerator, the Carrera screeched out the gate. Minah giving a little shriek, I felt blood surge in my veins. In the rear-view mirror, George and Cindy waved from their late-model BMW. Minah blew kisses back at them.

“A wonderful night, darling,” she said when she finally settled down. “Great fun, great drinks, good people.”

She leaned back in her seat and, false fingernails flashing, thumbed a message on her phone. Her expression sounded like an advert for rum on ice on a tropical island, but I said nothing and changed gears instead.

“Yeah, they sure are good people.” I grinned. “George is a great architect. His company’s growing by leaps and bounds. Projects everywhere.”

“He’s a real interesting guy … but you, my darling Shazral, are the best, and the way Rama was going on about you, you sound like the best lawyer in the world.”

“Not quite, but soon, only a matter of time.”

“Then I’ll be the best lawyer’s wife and I can have all the dresses I want!” She laughed and turned on the music. “We could travel the world. Won’t it be marvelous?”

I nodded, grinning. It would be wonderful to travel, all of it with Minah, and there was much to be happy about.

This was indeed a great night and I capped it off by speeding through the quiet streets found only at 3 in the morning. Above us stood tall, brightly-lit office towers and shimmering hotels – monuments lifting majestically to the purple night sky. I drove past huge construction sites with promises of even taller, more spectacular buildings. I shot past amber lights, letting the engine loose from a purr to a roar.

Ten minutes later, we turned into the suburbs and were met by criss-crossing streets, a hundred dark windows gazing and apartments standing tall like sentries in the distance.

I eased to a stop outside Minah’s terrace house where her father paid the rent while she studied at a local university. These houses were older than most. The streets were wider and the branches of mature trees on either side had spread themselves above the parked cars.

“Want to come in?” Minah asked.

“Can’t get enough of me, eh?” I said, grinning.

Minah elbowed my arm.

“Ouch, that hurt.” I made a face, making a pretense of pain.

“I’ll kiss it better.” She reached for me and our mouths met, long and deep.

I pulled away, gasping.

“You’re supposed to kiss my arm.”

“I prefer your lips.” She leaned forward and I kissed her soft, full lips again.

“Why don’t you come in?” she said. “I’ve got some Ethiopian coffee.”

“Really?” I said. “Can’t refuse that.”

I followed her out of the car and pushed open the front gate. We held hands as we walked up her well-kept driveway. As is the Malay custom, we took off our shoes, but instead of leaving mine outside for others to see, I brought mine into the house. It wouldn’t be good for the neighbors to know that she had a male visitor.

Minah switched on the light. In one corner of the lounge were her books, files and papers for her research degree.

I sat on the sofa and flicked through my phone.

Minah brought out two cups of coffee.

“Smells great, my beautiful.”

“Yes, I just love it. Oh, I bought a new painting. It’s in the bedroom.”

So we took our coffees up to her bedroom. The shadowed fronds of a banana tree shifted outside the window. Lying in her bed on weekend afternoons, I would often gaze at this tall, elegant tree, thinking of how lucky I was to have found Minah.

She drew the curtains shut and switched on the bedside table lamp. The oil painting of a smiling lady in loose robes of white sent a quiver through me.

“Beautiful,” I said. “She looks like you. Same eyes, same hair.”

Minah laughed. “Maybe she does. Only the eyes, I think, but she’s far prettier.”

“No. You’re more gorgeous. The loveliest.”

She put her coffee down, took mine away and kissed me, her lips smooth and warm. I held her close, my hands stroking the soft material of her dress, feeling the curves on her back and buttocks. At length we pulled away, a few strands of hair slipping down the corner of her mouth.

“Sure you don’t want to stay the night?” she asked, breathing heavily.

“Not tonight,” I said, although I was already regretting my answer. “I’d love to, but I’ve got to get up early and draft some contracts for Rama.”

“Tomorrow then. Oh, it seems so long till tomorrow!”

“I’ll count the hours until then.”

“I’ll count the minutes.”

I laughed as our lips met again, lingered, then reluctantly parted.

 

****

The terrace house and neighborhood were smothered by a moonless, starless night. The dwellings were quiet and if it wasn’t for the lights in the windows, I would have mistaken them for being abandoned.

I found some matches lying in the corner and lit the kerosene lamp. I knocked each candle down, undid the circle and quickly brushed away the chalk markings. With its helpers gone and myself free and armed, the hantu jahat was not likely to come.

Unless summoned.

I sat cross-legged in the center of the living room. The kerosene lamp threw strange shadows on the wall. I took out Pendekar, unsheathed the blade and placed it before me. The heat was gone, but it still felt warm to the touch. I felt a knot in my stomach as I realized that if I started the summons, there was no way of backing out. Though I knew this was my purpose, the thought of the demon coming brought a sharp tightening to my guts.

I pushed the trepidation away and concentrated on the task at hand. I was not going to fall into any more traps. I knew that fear would only bring paralysis. I needed to be quick. I needed every bit of knowledge I had learnt.

And a lot of luck.

The time of the confrontation had come. I recited a prayer, softly at first, cleansing the air. With each verse passing my lips, I raised my voice until it finally echoed through the house like a chorus. I closed my eyes and reached into the past, into the ilmu of my ancestors. Somewhere in my heart, I thanked Pak Khamis for training me.

My lips began to tremble and I started the summons.

The Huntsman and the Tribe

Ride rivers to the sea

Pour darkness to the morning

To await your darkened shadow

O, desecrated one

The spirit calls you out

Our jungle whispers softly

You twisted one repent

O, Satan’s angel come

Your soil will reek in blood

Our waters are your poison

Behold, your mighty servant

With holy iron awaits…..

I called out the chant over and over again, first in almost a whisper, then louder and louder, until it echoed everywhere, reverberating off the concrete walls, until my mind was numb with it.

I was flying through the jungle, past the thick barks and branches. Green everywhere: millions of leaves like faces looking right at me, some smiling, some shrieking as if in great torment. The jungle floor of dead leaves, twigs and insects bubbled in waves as I flew over at great speed, so fast the jungle became a blur, a sea of green.

All of a sudden, I was on my feet on the jungle floor with the shrill of insects all around while in the distance monkeys made whooping, mating calls. I moved forward warily, sensing danger up ahead. I carefully pushed past the branches and vines. As I stepped over a fallen branch, I saw a shadow moving behind the foliage, darting from tree to tree like a wild animal, as if trying to keep away from me. This was no animal; this was a curse against all creatures. I hurried on toward it, trampling noisily on dead twigs and leaves.

It stopped and snarled. Two red points appeared out of the dark shadow. Eyes. Angry, hateful eyes. Because I had dared come for it.

I will make you scream, it seemed to say.

I will tear the flesh from your bones and stuff it down your throat!

The demon hissed, but I refused to be intimidated. I stared back at the evil eyes, repeating the summons, allowing it to calm my fear, singing the words as loud as I could, feeling them rush in huge waves through the greenery. Calling it to me. Calling it to come out from the trees.

I stared hard at those eyes … and they blinked!

It recoiled, turning away, darting among the trees to get away. Yes, I had taken hold of it! I tried to pull it back with the force of my will but could not at first. I struggled with this malignancy even as I felt its evil presence slithering away on the jungle floor.

Then I breathed in and let myself go.

I felt a rush, a force bursting out through my eyes. The jungle seemed to explode in a green starburst into a thick blackness. Yet in the distance was the figure, darker still. I tugged hard, pulling it back. It couldn’t escape, not able to resist the call. It was coming, coming nearer.

Its evil filled my senses – vile and overpowering. The odor from a sewer. Loud wailing and crying filled my ears, like a hundred bodies being tormented. I saw into its past. Saw it waiting at the dead of night. Drawing victims to it and sucking every drop of blood. It was getting nearer, flying through the air.

Pendekar started to rattle loudly against the floor.

I opened my eyes. There was movement on the wall in front of me. First, it looked like shadows shifting, churning within itself – melting, solidifying, melting again – then the surface itself stirred, bulging grotesquely. It pushed itself out from the masonry. First came a forehead, then a nose, lips, cheeks.

A face!

No, not a human one.

The teeth were sharp. The eyes crimson. The vertical slits of its eyeballs were like an evil cat’s. They coldly leered at me.

The face widened until the entire head emerged. It bulged out of the graffiti-covered wall like a trophy of some deformed animal. Slowly, the head turned from side to side as though enjoying the feel of its dirty hair brushing the wall. Then its eyes rested on mine. And it smirked.

The head continued to push out of the concrete, all the while grinning like an aged whore. Then without warning, its heart and guts followed, spilling from the masonry with a flopping sound. The end of its intestines hung like a fat worm an inch above the floor. In the sudden heat, the stench of rotten meat swam up my brain.

The demon hovered in the air. Its long hair crept down to where its breasts were supposed to be, but what hung there was a pink pulsating heart. Its intestines, thick and convoluting, coiled down, heavy droplets of blood tapping to the marble, leaving dark blotches among the dust. The face, cracked with fissures, oozed green liquid; its malevolent, cat-like eyes continued staring a hateful red.

I almost gagged from the stench. The creature opened its mouth and, out of its rotten teeth, grew white glistening fangs, dripping with green saliva.

I jumped to my feet and drew Pendekar.

I pointed the tip of the wavy blade at it, feeling its heat in my palms. The creature hovered back in the air, a feet or so above me.

“Hello, my sweet love,” it said, in a cold, deep voice.

 

Full version of eBook can be purchased at E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/161484/DARK-DEMON-RISING-20th-anniversary-edition

[SNEAK PEEK] BINGIT

BINGIT Oleh Jeehan

“Kira hari-hari I layan you macam you tu suami I, sampai bila eh kita kena hidup macam gini?”

Satu soalan cepu emas ke muka gua dilempar dari mulut perempuan gua. Gua diam, bangun, capai rokok, hisap. Berkepul-kepul asap gua hembus. Feeling sekejap hingga tiba-tiba bantal sampai ke muka gua.

“Kalau ye pun, you pakai la boxer tu, kalau jiran lalu nampak, malu jugak muka I ni.”

Faiza bangun dan masuk ke toilet, gua sarung boxer sambil rokok di bibir gua, terkenyit-kenyit mata gua tahan pedih bila asap rokok terkena bijik mata. Tak lama kemudian, Faiza keluar.

“I ni dahlah kecik lagi parents dah bercerai, mama I tu sendiri bab agama worst, tapi you tahu? I dengan mama suka dengar ceramah agama tau. Tapi selalunya bila dah dengar separuh jalan, kita orang tutup itu radio, kita orang rasa tak layak kita orang dengar ceramah sebab kita orang kotor.”

Sambil mengelap kaki, Faiza menyarungkan seluar pyjamas pula.

“Once you datang, I rasa I semakin dekat dengan neraka, I harap you boleh bimbing I. Tapi you sendiri hanyut dengan maksiat. I memanglah dah sesat, you tarik I lagi jauh.”

Itu jam gua rasa muka gua kena tampar. Tiba-tiba gua teringat Puan Fatimah, mak gua. Kala subuh, gua dengar dia mengaji, perlahan, habis mengaji, usap kepala gua, kasi cium sekali, dia pun pergi dapur bikin tugas dia sebagai isteri dan mak.

Gua ni anak yang degil, dari zaman primary school lagi. Bila bapak belasah gua, perempuan yang beranakkan gua itulah yang akan bela gua. Gua makin degil, gua berani tipu mak bapak. Banyak kali jugak dia orang dapat tahu gua ni jahanam. Bapak bising siap nak belasah gua lagi seperti selalu, tapi mak tetap cool, nasihat gua baik-baik. Tapi mata bulat gua ni selalu tunjukkan yang gua ni tak akan dengar cakap dia. Korang baca ni, mesti korang rasa nak ketawa, tapi korang kena ingat, gua ni tetap manusia, lahir dari benih Islam, gua juga bukan anak haram.

“I memang nak kahwin dengan you la, sayang.” Bohong. Gua tak pernah rasa nak kahwin dengan Faiza atau mana-mana perempuan. Gua masih muda pe.

“Kalau macam tu, kenapa you tak pernah kenalkan I dengan family you?” Faiza mula berbaring semula di tempat dia tadi, sambil sebelah tangan menongkat kepala.

“Okeylah, ini petang kita jumpa family I.”

“Puasa pun dah nak dekat, you tak rasa nak ajak I puasa?”

Satu lagi ayat yang gua rasa kena tampar. Gua sengih sahaja. “You pernah nampak I puasa ke?”

Faiza mengangkat bahu sambil mencebikkan mukanya. “Mana I tahu, I kenal you pun baru setahun.” Gua sudah habis sebatang rokok. Gua teguk air masak, gua naik semula ke atas katil dan masuk dalam selimut. Gua nampak Faiza jauhkan badan dia daripada gua.

Satu perkara yang korang kena tahu. Walau gua ni kaki stim macam-macam, satu stim yang gua tak layan, stim arak. Gua tak tahu kenapa, pernah gua cuba nak minum, seteguk, itu yang pertama dan terakhir. Masam, kelat, pahit, manis, gua tak mahu lagi dan kenapa gua rasa itu lagi besar dosanya daripada yang lain-lain dosa pun gua tak tahu.

Tak payah gebang pasal dosa. Gua akan jadi baik bila gua balik ke Toa Payoh. Korang tahu rumah siapa kat Toa Payoh tu? Itulah rumah mak yang sangat gua sayang dan bapak yang dalam diam gua kasih kat dia.

 

****

 

Perempuan itu datang dalam hidup gua, gua cintakan dia sepenuh hati, dia cuba jaga gua. Tapi gua tak pernah jaga dia. Dia tak pernah putus asa. Tapi satu ketika bila dia dan anak-anak diancam, Bani diseksa oleh Tony, dia terpaksa berpisah dengan gua yang terlalu dia cinta. Gua simpan dendam lama setelah kita orang berpisah. Itu perempuan tidak lagi gua panggil perempuan, gua gelarkan dia betina. Tidak cukup itu, gua selalu doakan keburukan dia. Tapi sebenarnya dia tetap setia sama gua. Hingga hari ini, dengan izin suami dia, dia tetap bersama gua. Menjaga gua. Betapa sialnya gua. Faiza, maafkan I.

Seorang gadis kecil yang dilahirkan di dunia tanpa dipinta. Membesar dengan penuh perhatian walau tanpa didikan agama, tanpa mengenal erti kasih sayang seorang bapak. Gua tak pernah bela dia, tapi dengan naluri darah, gua sayangkan dia. Sayang juga bila gua tak dapat bersama lama dengan dia. Apa yang terjadi pada dia tetap menjadi rahsia. Gua tak tahu apa sebenarnya yang berlaku pada dia. Itu anak gua nama dia Farah.

Seorang bapa yang merelakan dirinya menjadi bahan untuk dihina apabila anak lelakinya membuat celaka dalam kehidupan. Pangkat dia bukan jadi kehormatan lalu ditukar menjadi satu penghinaan. Maafkan orang, bapak.

Itulah perempuan tua yang gua sentiasa harapkan doa dia, perhatian dia. Dia tidak pernah berputus asa kepada gua yang selalu bikin celaka dalam hidup dia. Dia tetap bersabar. Itu perempuan tua bikin gua sudah berhutang airmata sama dia. Gua selalu fikir, mak takkan buang gua, gua terus membuat celaka, tapi hakikatnya walau mak tidak murka, Allah telah murka, bala demi bala gua terima semua dari perihal celaka yang gua bikin. Mak, maafkan orang.

“Dia ni kawan gua, sekarang sudah hilangkan barang Tony harga 80 ribu dolar, gua mahu lu tolong dia kasi settle hutang dengan Tony.” Gua masih ingat lagi ayat ini dia bilang.

Dengan dia ni gua ada beribu pengalaman. Kalau ikut dendam, sudah lama gua bunuh dia. Tapi gua berfikiran rasional, dia terpaksa. Gua pernah jadi pondan sama dia hanya kerana seorang anak. Gua pernah maki dia, tapi dia diam. Gua pernah tengok dia menangis dan dia jugak pernah tengok gua menangis. Gua tak kisah kalau dia nampak buruk gua, sebab gua akui dia sahabat gua selamanya. Thank you, Fadhil.

Roller coaster gua sudah berhenti.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/99750/BINGIT

[SNEAK PEEK] SUNYI

SUNYI Oleh Nuril Basri

Hari ke-21

Mereka bermalam di dalam sebuah pawagam di dalam sebuah pusat membeli-belah agak jauh dari pusat bandar. Kerusi pawagam itu boleh tahan selesanya dan mereka dapat tidur dengan nyenyak. Gelandangan yang dikejar Herwin tadi telah membawa mereka ke pusat membeli-belah itu. Pusat membelibelah itu masih banyak barang, mungkin tidak ramai yang tahu kerana kedudukannya yang agak jauh dan tersorok. Mereka masuk dan menemui sebuah restoran Itali yang mempunyai banyak stok makanan. Jadi selepas memasak makan malam, mereka mengajak gelandangan-gelandangan itu untuk turut sama makan. Kemudian semuanya tidur nyenyak di kerusi pawagam yang empuk.
Pagi menjelang. Matahari bersinar redup. Herwin yang bangun awal sedang menyelongkar dapur restoran Itali semalam. Aloysius di belakangnya menggosok-gosok mata sebelum mencuci muka. Kemudian duduk di sebuah sofa yang menghadap sebuah meja bulat.
Selepas berjaya menemui separuh bungkus serbuk kopi dalam bungkusan bergulung, Herwin mengambil gelas plastik di atas rak. Tanpa berfikir panjang, dia membancuh kopi itu dengan air sejuk. Kemudian mencicipnya. “Bleurghhh….” ujarnya sambil menjelirkan lidah. “Sedap.” Berbeza sekali dengan reaksinya sebentar tadi.
Dia menawarkan kopi itu pada Aloysius tetapi Aloysius menggeleng. Herwin membawa gelasnya ke meja dan duduk di sofa yang berhadapan dengan sofa yang diduduki Aloysius.
“Talking over coffee,” ujarnya sambil tersengih.
Aloysius tidak menjawab. Di dalam hatinya, dia sangat ingin untuk mendengar muzik. Sebelum ini dia suka melepak di café sambil mendengar lagu. Tetapi yang didengarnya hari ini hanya dengusan nafas Herwin yang kedengaran kasar dan mengganggu.
“Jadi sekarang apa?” tanya Herwin.
“Apa?”
“Apa lagi yang kita nak buat?”
“Tidak tahu.” Aloysius mengedikkan bahunya.
“Kau tidak ingin pulang berjumpa keluargamu?”
Aloysius memalingkan wajahnya. Kelihatan tidak bersedia untuk menjawab pertanyaan itu.
“Tapi kau ada keluarga?” tanya Herwin lagi.
“Tidak…” jawab Aloysius, “…tahu,” sambungnya perlahan.
Herwin mengerutkan dahi. Jawapan yang pelik. Dia meneguk lagi kopi yang pahit itu, cuba memahami. Kemudian dia bersandar dan menutup matanya. Dia duduk tegak sambil menggumamkan sesuatu. Selepas dua minit yang mendebarkan, Herwin membuka matanya. “Sudah,” ujarnya sambil tersenyum.
“Kalau tidur lagi, aku tinggalkan kau.”
“Bukan tidur. Tadi tu berdoa.”
Aloysius mendengus jengkel.
“Hari ini aku akan puasa, sampai kebuluran. Sampai ususku pecah,” ujar Herwin.
“Sebab?”
“Supaya Tuhan akan mengasihani aku. Dan kemudian mengkabulkan semua doaku.”
“Lawak. Minta dikasihani. Dasar pengemis,” ejek Aloysius.
“Aku berdoa supaya ingatanku kembali supaya aku boleh mengingat masa laluku. Jadi aku boleh mengingat kampung halaman. Ingat keluargaku. Atau sesiapa saja dari masa laluku. Supaya aku ada tempat untuk pulang.”
Kata-kata itu keluar dari mulutnya seperti banjir. Gelas di tangan digoyang-goyangkan sedikit. Aloysius menoleh ke arah lain, tidak mahu memandang wajahnya. Dia fikir Herwin itu terlalu naif, tetapi dia tidak mampu melakukan apa-apa untuk membantunya.
“Sebab aku tak ada arah tujuan, aku akan ikut ke mana engkau pergi,” lanjut Herwin lagi. “Aku akan jadi bayang-bayang kau. Aku akan ikut ke mana saja kau pergi.”
Aloysius menggeleng. “Tak mahu. Kau bayang-bayang yang menyusahkan.”
“Kalau macam tu, apa kata kau ikut aku?” tawar Herwin penuh semangat. “Aku tak kisah.”
“Aku tak nak ikut pengaruh buruk.”
Herwin berfikir sejenak. Kemudian dia mendekatkan wajahnya ke depan. Aloysius berkerut kehairanan.
“Apa?”
“Tengok muka aku. Nampak, kan?”
“Nampak. Jadi kenapa?”
“Kau rasa aku orang apa? Maksud aku, asal dari mana? Boleh teka tak?”
Kali ini Aloysius menatap wajah lelaki di hadapannya tepat-tepat. Setiap sisi diperhatikan. Warna kulitnya tidak gelap atau sawo matang. Agak cerah tetapi ada kesan dibakar matahari. Ada parut kecil di hujung bibirnya. Hidungnya terbentuk walaupun tidak terlalu mancung. Garis rahangnya tidak terlalu jelas. Yang menarik adalah kening sebelah kirinya. Kerana hujung keningnya menaik ke atas sedikit, seperti tanduk. Membuat keningnya tampak tidak seimbang. Namun secara keseluruhannya, wajahnya kelihatan menyenangkan. Tidak garang.
Selepas berfikir untuk beberapa ketika, Aloysius menggeleng.
“Sekarang lihat tubuhku. Boleh teka?” soal Herwin sambil berpusing-pusing di hadapan Aloysius, persis peserta pertandingan model.
Aloysius menggeleng lagi.
“Tahu tak?”
“Tak tahu,” sahut Aloysius malas. Tetapi memang benar. Tubuh Herwin tampak biasa saja. Sama seperti orang lain. Tidak gemuk tetapi tidak terlalu kurus. Tingginya sederhana. Semuanya tampak sama pada Aloysius.
“Kalau dengar pelatku bila bercakap?”
Aloysius menutup telinganya. “Sama macam orang lain di kota ini,” ujarnya cepat tanpa mahu mendengar Herwin yang diketahuinya boleh bercakap tanpa henti.
“Mungkin sebab aku dah terlalu lama di sini, kan?”
Aloysius mengangkat bahu. “Bukannya kau kata kau asal dari bulan?”
Herwin menggaru kepala. Dia duduk kembali lalu menepuk dahinya. “Betul kata kau. Aku hampir-hampir lupa,” ujarnya sebelum mencapai gelas kopi sejuk itu dan meneguknya lagi. “Tapi… walaupun aku dari bulan, aku rasa masa diturunkan ke bumi, mestilah ada keluarga yang menjagaku, kan? Tak masuk akal kalau dari bayi aku sendirian. Mesti ada yang jaga aku, kan?”
“Kalau kau tak ingat masa lalu kau, mungkin kenyataannya kau diturunkan ke bumi ketika kau sudah dewasa.” Entah kenapa Aloysius mengatakan perkara itu. Seolah-olah terjebak dengan cerita khayalan lelaki di hadapannya.
PAP! Herwin menepuk meja. “Hah! Tak mustahil!” ujarnya penuh semangat. Kemudian riak wajahnya berubah lagi. “Tapi rasanya tak juga. Rasanya aku masih ingat secara samar-samar ibu bapaku.”
“Ingat?”
Herwin mengingat. “Tapi sekarang dah lupa balik. Tadi ingat sekejap saja. Macam flash kamera.”
“Hah?”
“Kadang-kadang melalui mimpi. Aku seperti menonton filem tentang masa laluku. Ada ibu bapa dan adik-beradik lelaki. Tapi setiap kali terbangun, aku akan lupa tentang mimpi-mimpiku. Macam menggenggam pasir. Sekuat mana kau berusaha untuk mengingati mimpi, lama-lama kau akan lupa.”
Tiba-tiba cermin tingkap seakan bergetar. Sekaligus kedengaran denting gelas dan pinggan mangkuk. Kerusi mereka seakan bergoyang. Tetapi tidak lama, cuma tujuh saat.
“Gempa lagi,” keluh Herwin sambil memegang lengan kerusi.
“Kita kena keluar dari sini,” ajak Aloysius yang khuatir akan ada gempa susulan dan mereka akan terperangkap di situ.
Mereka keluar dari pusat membeli-belah itu untuk menemui jalan yang kelihatan kosong dan sedih. Persis seperti dalam filem di mana sesebuah tempat itu diserang raksasa ganas. Akhbar-akhbar lama berterbangan ditiup angin yang terasa semakin dingin. Herwin menarik zip jaketnya rapat ke atas.
“Sekarang aku rasa aku tahu ke mana aku akan pergi,” ujarnya tiba-tiba selepas beberapa ketika mereka terdiam.
“Ke mana?”
“Wherever… whatever. Have a nice day. Aku mahu mengumpulkan kepingan-kepingan masa laluku. Mahu mencari siapa diriku sebenarnya.”
“Huh!” Aloysius mencebik. Tak sangka dia akan pernah bertemu orang sentimental seperti Herwin. Sebenarnya dia boleh saja meninggalkan lelaki ini sekarang. Pergi ke arah yang lain. Tetapi pada saat ini rasanya dia tidak mahu berjalan sendirian. Bukankah lebih baik kalau ada satu tujuan? Dia sendiri pun tidak ada sesiapa yang ingin ditemui atau dihubunginya.
“Nak mula dari mana?” soal Aloysius kemudian.
“Dari jalan di depan sana,” tuding Herwin. “Aku bersahabat dengan alam. Aku ini kawan angin, kawan bulan. Aku boleh membaca dedaunan dan bercakap dengan cuaca. Dan haiwan-haiwan bercerita padaku.”
Herwin mula melangkah mengikut arah angin yang berhembus dan bersiul-siul, berlumba-lumba dengan carikan-carikan akhbar dan debu-debu yang berterbangan. Kalau melawan arah angin, rasanya akan lebih berat, fikirnya. Angin pasti mahu menghantarku ke sebuah tempat.
Dalam diam, Aloysius mengikutinya.
Mungkin angin tidak selamanya hanya mendinginkan hawa panas. Tidak selamanya menyumbang mual dan kembung. Angin itu membawa Herwin kepada sebuah kenderaan yang terparkir di pinggir jalan.
“Kereta,” ujar Herwin lalu berjalan menghampiri kereta itu. Dia menoleh ke belakang, memanggil Aloysius yang ikut berjalan menyamai langkahnya. “Kereta! Kereta!”

****

Hari ke-21, pagi

Mereka berdiri di hadapan sebuah van berwarna perak yang kelihatan masih elok. Herwin mengintai ke dalam van bercermin gelap itu. Kosong.
Aloysius mencuba membuka pintu, mahu melihat sama ada kunci van itu ada di dalam. Tiba-tiba van bergoyang kuat, membuat mereka berdua terperanjat.
HAH!
Seseorang melompat dari sebalik badan van dan menyergah Herwin. Herwin yang benar-benar terkejut terus jatuh dan tertidur selepas melihat wajah lelaki itu.
“Eh… pengsan…” ujar lelaki yang menyergah tadi. Wajahnya pucat, sebelah tangannya menutup mulut dan sebelah lagi menuding ke arah Herwin yang terbaring di atas jalan dengan mata tertutup.

──♦──

Herwin membuka matanya perlahan-lahan. Dia di dalam van yang sedang bergerak, terbaring di tempat duduk tengah. Tubuhnya bergoyang-goyang seiring gerakan kenderaan itu. Entah sudah berapa jam dia tertidur, dia tidak ingat.
“Monster…” getusnya. Samar-samar dia mula teringat apa yang terjadi. Van itu tadi tiba-tiba bergoyang kuat sebelum ada seseorang menyergahnya kuat. Perlahan-lahan dia bangun, mahu melihat siapa yang sedang memandu.
Rupanya Aloysius sedang memandu, pandangannya fokus ke hadapan. Herwin memegang kepalanya. Masih pening. Rasanya dia ingin tidur semula.
“Hai… dah bangun!” satu suara mengejutkannya. Herwin menoleh. Lelaki yang menakutkan itu duduk di sebelah Aloysius. Dia tersenyum namun kelihatan ngeri sekali. Giginya besar-besar. Suaranya serak dan kasar, tetapi nadanya mesra. Tidak sepadan dengan bentuk tubuhnya atau wajahnya yang lebar dipenuhi lubang-lubang bekas jerawat.
Herwin tersentak. Dia memejamkan matanya rapat-rapat sambil berharap itu semua adalah mimpi. Kemudian dia membuka matanya semula namun lelaki yang digelarnya raksasa itu masih di situ.
“Hello…” ujar orang itu lagi, masih tersenyum.
Herwin menjauhkan diri dari lelaki itu, pandangannya penuh waspada. Kalau diikutkan hati, mahu saja dia membuka pintu van dan melompat keluar.
“Tolong!” tiba-tiba Herwin menjerit. Matanya terbeliak, penuh ketakutan. “Tolongggg!!”
“Hish! Kau ingat aku ni apa?” soal lelaki itu dengan riak tersinggung.
“Kau nak menculik kami ya? Toloooonggg!!!” pekik Herwin lagi. “Aloy! Al!” panggil Herwin tanpa mengalihkan pandangannya dari lelaki itu, risau akan diserang tiba-tiba.
“Eh, ingat aku tak ada kerja lain? Dasar kurang ajar.”
“Jangan merepek, Win. Kita bukan diculik,” ujar Aloysius tanpa menoleh. Nadanya tenang saja.
Jantung Herwin berdegup kencang, seakan mahu melompat keluar dari dadanya. “Jadi, kita sekarang dibawa ke mana? Kenapa aku diikat begini? Tak boleh bergerak, tau?” keluh Herwin takut-takut.
“Jangan merepek! Siapa yang ikat kau?” soal Aloysius lagi.
Herwin kemudian memeriksa kaki dan tangannya. Tidak terikat. Dia menoleh ke arah lelaki itu yang sedang memerhatikannya dengan muka masam. “Syaitan! Syaitan!” jeritnya lagi.
“Cakap elok-elok sikit…”
“Kita diculik syaitan!!” raung Herwin sambil menutup mukanya penuh dramatik.
“Hey! Aku tak menculik kau! Aku bukan syaitan!” tempik lelaki itu lagi.
Namun kata-kata itu tidak membuatkan Herwin tenang, sebaliknya dia semakin galak menjerit-jerit. Lelaki yang digelar syaitan tadi berdengus lalu kembali menoleh ke depan. Dia melirik ke arah Aloysius yang kelihatan selamba.
“Kawan kau tu belum makan ubat ke?” soalnya.
“Pedulikan dia. Nanti dia senyaplah,” sahut Aloysius tenang.
Lima minit kemudian, Herwin berhenti melaung-laung dan merepek-repek. Tiba-tiba dia rebah di kerusi, tubuhnya mengejang sebelum kemudian dia tertidur. Untuk beberapa ketika, keadaan di dalam van itu tenang. Aloysius meneruskan pemanduannya.

──♦──

Saat Herwin terjaga, van yang dipandu Aloysius tadi sedang berhenti di sebuah stesen minyak. Dia sendirian di dalam van. Bila menjenguk ke luar tingkap, dia melihat Aloysius dan lelaki aneh itu sama-sama keluar dari sebuah kedai kecil yang sudah licin isinya dikerjakan perompak.
Herwin membuka cermin tingkap. Ada tercetus di dalam kotak fikirannya untuk lari bersama van ini tetapi dia tidak boleh memandu dan tidak mungkin dia akan meninggalkan Aloysius dengan lelaki aneh itu yang mungkin sudah memukaunya.
“Hey!” jerit Herwin kuat, memanggil. Dia melambai-lambai mengajak pergi. Mungkin Aloysius bijak dan boleh melompat masuk ke dalam van dan terus memandu meninggalkan lelaki raksasa itu.
Namun Aloysius tetap santai. Tidak ada riak risau atau khuatir di wajahnya. Dia dan lelaki aneh itu terus memeriksa beberapa pam minyak yang nampaknya sudah tidak berfungsi. Kemudian mereka sama-sama menuju ke van dan masuk.
“Huh! Semua habis. Tak setitik pun yang tinggal,” keluh lelaki aneh itu. Dia tidak menoleh langsung ke belakang. “Macam mana sekarang? Minyak kita hampir habis.”
Herwin memerhatikan lelaki itu. Dia memakai seluar yoga yang ketat, mempertontonkan pahanya yang sebesar perut Herwin dan betisnya yang sebesar anak pokok pisang. Rambut ikal separas siku berwarna coklat terang itu pastilah rambut palsu. Dan sepasang kasut tumit tinggi yang nampaknya kelihatan seperti terlalu kecil untuknya nampak lusuh. Wajahnya dimekap tebal dan aneh, dengan bulu mata palsu seperti ulat bulu, gincu merah terang, pembayang mata warna hijau dan bedak putih dengan dua tompok merah di pipinya itulah yang membuat Herwin sampai menjerit-jerit ketakutan tadi.
Aloysius menghidupkan enjin van. “Mungkin nanti akan ada orang jual di tepi jalan,” ujarnya sebelum mula memandu.
“Hey! Heyyy!” tempik Herwin lagi.
“Apa?” lirik Aloysius.
“Kita nak ke mana? Kenapa syaitan ni masih ada dengan kita?”
Lelaki itu menoleh sebelum membeliak. “Kurang ajar. Aku dah tumpangkan kau, kau panggil aku syaitan?”
“Ratu syaitan marah-marah,” ujar Herwin yang sudah tidak setakut tadi. Sejak terbangun kali kedua dan dapat melihat wajah lelaki aneh itu lebih dekat, dia mendapat keberanian luar biasa. Setidaknya kalau lelaki itu mengamuk, akan ada Aloysius yang boleh membantunya sementara dia menarik rambut palsunya yang menjengkelkan itu. Semua pondan paling benci kalau rambutnya ditarik.
“Siapa yang syaitan?” tempik lelaki itu lagi.
“Kalau bukan syaitan, jadi apa? Pondan gila?”
“Siapa yang pondan? Aku ni showgirl! Performer!” bentaknya.
“Seram gila. Aku takut dimakan.”
Lelaki itu menjegil marah. “Kalau takut, turun di sini sekarang!”
Herwin terdiam seketika. “Tak nak. Aku tak mahu tinggalkan kawan aku sendirian. Nanti kau pukau dia.”
“Gila!” cemuh lelaki itu. “Siapa yang nak pukau kawan kau? Ingat aku tak ada kerja lain?”
“Kau nampak macam pondan gemuk yang jahat,” ujar Herwin perlahan.
Lelaki itu menoleh dengan mata terbeliak, ekspresi wajahnya menyeramkan. Seolah-olah asap keluar dari hidungnya dan rambutnya bertukar menjadi ratusan ekor ular. Herwin tertunduk ketakutan. “Mamaaaa….”
Tiada lagi kata-kata sepanjang perjalanan. Sunyi. Lelaki itu sudah kembali memandang ke hadapan. Herwin bersandar di kerusi sambil memandang ke luar. Entah ke mana arah tujuan mereka.
Angin berhembus melalui tingkap yang dibiar terbuka. Pendingin hawa sengaja dimatikan untuk menjimatkan minyak. Tiba-tiba Herwin menjengukkan kepalanya keluar tingkap sambil memicing-micingkan mata dan menjelirkan lidah.
“Hey! Kau buat apa?” bentak Aloysius dari depan.
“Aku jadi anjing,” ujar Herwin sebelum menyalak-nyalak. “Woof! Woof! Awoooo! Awooooo!”
“Dia ni memang dah gila!” cemuh lelaki aneh itu.
Setelah merasakan lidahnya kebas kerana diterpa angin dingin, Herwin kembali duduk dan mengecilkan bukaan tingkap agar tidak terlalu banyak angin yang masuk. Dia sendawa berkali-kali. “Kenyang makan angin. Boleh masuk angin,” gumamnya sendiri. Kemudian dia duduk diam. Menjadi anjing yang baik.
Mereka mula masuk ke lebuhraya. Melalui plaza tol yang tidak berorang. Semua palang besi terangkat jadi tiada halangan untuk mereka lalu.
Di jalanan, kadang-kadang terlihat satu dua kereta yang sedang memecut. Di pinggir jalan pula kelihatan kereta yang tersadai, cermin-cerminnya sudah dipecahkan. Mungkin kesan rompakan. Ada beberapa orang yang berdiri di tepi jalan sambil melambai-lambai. Mungkin berniat untuk menumpang. Tetapi lelaki aneh itu menghalang Aloysius daripada berhenti.
“Jangan pedulikan mereka! Jalan terus!”
“Tak nak ajak? Kesian tau,” getus Herwin.
“Biarkan saja. Entah-entah mereka orang jahat. Pura-pura meminta tumpang. Nanti bila dah masuk dalam kereta, mungkin mereka akan bunuh kita dan merampas bekalan makanan dan van ni. Jangan naif sangat. Dalam filem selalu terjadi macam ni,” sungut lelaki itu.
Mata Herwin bercahaya. “Ada makanan?”
“Bawah tempat duduk belakang kau. Ada biskut.”
Herwin menjenguk. Ada setin biskut yang belum dibuka. Dia mencapainya rakus.
“Jangan makan semua. Makan sikit-sikit,” tegur lelaki itu. Tetapi Herwin sudah mengunyah dua keping sekaligus.
“Sedapnya,” puji Herwin. Sekarang dia jauh lebih tenang dan mula lebih ramah pada raksasa yang rupa-rupanya baik hati itu. “Nama aku Herwin, boleh panggil Win. Aku asal dari koloni bulan.”
“Okay. Tadi kawan kau pun dah cerita pasal kau. Kau boleh panggil aku Lady Laser 2000 atau Lady Bazooka,” ujarnya dengan suara lembut yang dibuat-buat dan mata yang dikedipkan laju-laju.
“Apa tu?”
“Nama panggilan aku. Sebab selalu beraksi dengan senapang besar atau bunga api semasa pertunjukan. Jadi mereka beri aku nama gelaran tu.”
“Kenapa bukan Diplodocus?”
“Diplo…apa?”
“Diplodocus. Sejenis dinosaur. Badan besar tapi hatinya baik,” ujar Herwin sambil mengambil sekeping lagi biskut.
“Bagi tin biskut tu ke sini! Dasar kurang ajar. Dah diberi makan lepas tu mengejek-ejek orang.”
Herwin menyembunyikan tin biskut itu di belakang badannya. “Tak boleh. Barang yang dah diberi dengan orang tak boleh ambik balik. Nanti buruk siku. Tak takut buruk siku ke, Diplo? Nanti susah nak makan.”
Lelaki berbadan besar itu berpusing, cuba menggapai-gapai tubuh Herwin dengan geram. “Eh… ke sini kau! Nanti aku buat mulut kau jadi buruk!”
Herwin tertawa besar. Gembira kerana dapat mengenakan Lady Bazooka itu.
Sudah hampir sejam perjalanan mereka menyusuri lebuhraya. Beberapa kenderaan yang memotong membunyikan hon. Aloysius membalas dengan membunyikan hon sambil menjaga jarak antara van mereka dengan kereta-kereta lain. Memang tidak banyak kenderaan di jalan hari ini. Semalam pasti suasananya kecoh sekali.
Perlahan-lahan kelajuan van berkurangan. Van itu tersentak-sentak saat mereka keluar dari lebuhraya menuju ke jalan biasa. Kenderaan itu berhenti sepenuhnya, serentak menghentikan perbalahan antara Herwin dan Lady Bazooka. Mereka saling berpandangan sebelum menoleh ke arah Aloysius yang termangu di balik stereng.
“Minyak habis,” keluhnya.
Herwin menoleh ke arah Lady Bazooka. “Ni mesti kau yang minum minyak tu tadi kan, Diplo?”

──♦──

Mereka bertiga turun dari van dan memeriksa keadaan sekitar. Kehabisan minyak itu memang sudah dijangka tetapi mereka tidak jangka secepat ini dan sejauh ini dari tujuan mereka. Jalan memang sudah mula menanjak tetapi tidak bermakna mereka sudah hampir ke destinasi.
Mereka berdiri di tepi jalan. Sesekali Lady Bazooka berusaha menahan kenderaan yang lalu-lalang. Aloysius melirik tidak senang. Dia takut ada yang akan mengambil kesempatan ke atas mereka.
Melihat kerutan pada kening Aloysius, Lady Bazooka menjelaskan. “Mungkin ada yang ada minyak lebih, atau sudi tumpangkan kita,” jelasnya.
“Sebenarnya kita nak ke mana?” soal Herwin yang masih mengepit tin biskut di ketiaknya.
“Ke gunung. Aku perlu ke gunung,” sahut Lady Bazooka serius. “Oh… nak balik ke habitat asal ke?”
Nyaris saja kepala Herwin diketuk dengan penumbuk Lady Bazooka yang besar itu. Herwin lari agak jauh sambil ketawa terkekeh-kekeh. Lady Bazooka mahu mengejar tetapi teringat kasut tumit tinggi yang dipakainya, dia berhenti. Walaupun dia bukan di atas pentas, dia masih mahu menjaga keanggunannya sesuai dengan namanya, Lady.
Mereka terdiam sejenak. Lady Bazooka masih terjengukjenguk, menunggu kereta yang sudi berhenti.
“Tadi aku tertidur dua kali sebab diplodocus…”
“Kau diam!” bentak Lady Bazooka berang.
“Brrr… sejuknya,” ujar Herwin sambil memeluk erat tin biskut. “Kalau nak naik gunung, tak jauh lagi puncaknya,” ujarnya sambil memandang sekeliling. Sudah mula banyak pokok tinggi. “Kita boleh jalan kaki.”
“Ini bukan puncak gunungnya,” jelas Lady Bazooka. “Jauh lagi.”
“Kau mahu ke puncak mana? Sama saja gunung, kan?”
“Ini bukan puncak gunung. Kau kenal puncak gunung atau tidak?” sindir Lady Bazooka.
“Tahuuuuu… puncak. Di gunung. Kau nak buat apa atas gunung? Terjun bebas?”
“Banyak tanya pulak. Kenapa nak sibuk-sibuk urusan orang?”
“Huh!” keluh Herwin. “Tanya pun tak boleh. Ye lah, kita tahan kereta lain. Kalau perlu, kita berhenti di depannya. Pasang badan,” usulnya lagi.
Lady Bazooka tersengih. Dia melembutkan suaranya, tangannya dihayun-hayun meniru gaya perempuan. Bahu Herwin ditepuk. “La, takkan nak tinggalkan van ni? Nanti balik kampung abang nak naik apa?”
“Ish… seram…” ujar Herwin sambil menggigil.
Dia menoleh ke arah Aloysius yang diam sahaja dari tadi. Lelaki itu menggosok-gosok kedua-dua telapak tangannya sambil menghembus-hembus udara hangat dari mulut. Kedinginan. Mengingat kata Lady Bazooka tadi membuat hati Herwin tersentuh.
“Kampung tu apa? Aku tak ada kampung. Tak perlu berlagak bijak,” ujar Herwin agak kasar.
Lady Bazooka mencebik. “Tadi kawan kau kata kamu berdua perlu van ni untuk balik kampung. Jumpa orang tua, saudara-mara. Tapi ini van aku dan aku perlu pergi ke puncak gunung. Ada urusan penting. Lepas tu aku takkan perlukan van itu lagi. Jadi tadi perjanjian kami, kawan kau akan hantar aku ke gunung kemudian kamu berdua boleh bawak van ni pergi ke mana saja yang kamu suka. Faham?”
“Okay…” jawab Herwin acuh tak acuh. “Kau rasa minyak ni boleh diganti dengan air kencing tak? Dari tadi aku tahan kencing.”
“Gila!” bentak Lady Bazooka lagi. Dia menoleh ke arah Aloysius. “Kawan kau ni bodoh ke apa?”
“Sebaik-baiknya kita cari orang yang jual minyak dulu,” putus Aloysius.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/96086/sunyi

REVIEW VIDEOTAPE

VIDEOTAPE Oleh Adib Zaini

Razak seorang remaja yang dibesarkan dalam keluarga yang toksik. Disebabkan itu, dia lebih banyak lari daripada masalah di rumah dengan mencari masalah di luar. Sepanjang hidupnya, dia mengenali beberapa kawan yang dianggap sebagai darah dagingnya sendiri. Mereka mencari kegembiraan bersama dan mencari masalah bersama. Suatu hari, ketika didenda untuk bersihkan sekolah, mereka terjumpa sebuah kaset video yang tersorok di bilik stor. Tanpa mereka sangka, isi kandungan videotape itu bakal mengubah nasib hidup mereka. Bersama-sama, mereka menyelongkar misteri ngeri di sebalik objek berteknologi kuno itu. Menerusi proses ini, Razak pelajari erti persahabatan, percintaan, kehidupan — dan kematian.


Pada pendapat admin, jalan cerita yang agak menarik. Bila admin baca eBook ni, ada rasa nak campak HP ke dinding sebab geram sangat. Hahaha. Untuk watak pula, for sure readers akan suka dengan watak geng Razak ni. Semua jenis yang kepala masuk air tapi admin curious jugak lah sebab tak boleh nak agak siapa yang jahat siapa yang baik dalam cerita ini. Admin ni sejenis manusia yang mudah terhibur, so bila ada scene yang tak logik dek akal pon admin dengan mudahnya terhibur. Hehehe
So, itu adalah ulasan buku yang dapat admin kongsikan kepada readers pada hari ini. Kalau readers nak dapatkan ebook ini, boleh klik pada link di bawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/95888/VIDEOTAPE

[SNEAK PEEK] KAMPUS

KAMPUS Oleh Syafiq Aizat

-HAZIQ

Hari ni aku jumpa Lara di kafe yang sama, seat yang sama.
“Hey, sorry for Azman,” kata gadis rambut ikal tu sambil dia letakkan secawan kopi di hadapan aku.
“Thanks. But I’m OK tho.”
“Minggu ni pun ada satu kes ‘bunuh diri’ dekat kolej perempuan.”
“Masih?”
“Entah bila benda ni nak stop. Uni langsung tak ambil apa-apa tindakan. I rasa sekarang ni terpulang dekat kita untuk solve this mystery.”
“You tak rasa ke dalang semua benda ni mungkin orang atasan uni?”
“Good point. But siapa?”
“Boleh jadi Doktor Maimun?”
“You can’t be serious, Haziq? How?”
“I rasa ada kena-mengena dengan kes 25 tahun lepas. Masa–” Telefon aku bunyi – ada WhatsApp masuk. “Excuse me,” dan aku periksa. Manalah tahu ada lagi seorang kena bunuh. Tapi tak. Cuma daripada Dani, dia ajak lepak.
“Phone baru?” tegur Lara.
“Yup. Dani yang bagi.”
“Wait, what?”
Aku ada salah cakap ke? “Dani. Dani ketua kolej. Dia bagi.”
“Oh my god…” Lara takup tangan pada mulut seakan baru dengar berita yang sangat buruk. “You couple dengan dia ke?”
Here we go. “Stop it. Kenapa semua orang cakap macam tu pasal kitorang?”
“Because, only orang couple je belikan pasangan dia handphone.”
“OK, first of all, kitorang tak couple. Kitorang macam brothers. Second, dia just bagi ni untuk cheer me up after Azman dah tak ada. Dia kan kaya gila nak mati.”
“No. Kau tak patut ambil. Baik kau pulangkan.”
Lara ni kenapa? Dia jealous ke?
“Actually, aku punya main suspect is Dani. And obviously sekarang dia tengah try nak racun you supaya you percayakan dia macam mana dia racun dua lagi kawan dia tu. Sedar-sedar je nanti, you dah jadi setan macam dia juga.”
“Apa yang you cakap ni, Lara?”
“In case you tak tahu, tahun lepas dia pernah try bunuh orang.”
Aku terus terdiam. Aku tak tahu kenapa aku rasa berat untuk percayakan Lara tiba-tiba. Atau sebenarnya aku dalam denial sebab aku rasa macam dah mula rapat dengan Dani?
“Fine. Tell me about it.”
“Sebelum tu, you kena tahu yang Dani dan John ada feud sejak awal semester tu. Dani ada suka dekat this one senior, but John sailang dia.”
“Sebab perempuan?”
“Budak lelaki kolej. What do you expect.”
“Okayy…” Meskipun kurang setuju, aku iyakan sahaja.
“And one more, semua orang tahu yang John suka pasang aromatherapy candle before tidur. Rumor has it hampir setiap sudut bilik tu dia akan pasang those candles.”
“Agak creepy.”
“Kind of.”
“Teruskan.” Aku kemudian cicip kopi aku.
“Masa tu Dani masih budak bawahan, so dia incharge belikan barang-barang budak-budak atas, termasuklah candles tu. And guess what?”
“What?” Dah kenapa aku teruja untuk tahu lebih mendalam ni?
“Satu malam, one of the candles exploded.”
“What?”
“Meletup. Nasib baik candle yang meletup tu dekat tepi pintu, so pintu bilik je yang rosak. Tapi bilik tu still terbakar separuh, dan John injured sebab kulit terbakar. John file report dan Dani jadi suspek utama kes ni. Dia ada akses untuk buat something macam, letak bahan letupan dalam candles tu sebelum bagi pada John, dan dia ada motif.”
“Wait. First of all… macam mana you tahu benda ni? I tak tahu pun pasal benda ni even I duduk kolej lelaki?”
Untuk beberapa saat, Lara hilang kata-kata. “Well… ada orang dalam bagitahu. Lagipun, tak penting macam mana I tahu.”
“Fine. Second, Dani tak disabit apa-apapun, kan? Maknanya dia tak salah.”
“Nope. Dia tak disabit sebab family Dani, bersama-sama dengan company yang keluarkan candle tu minta supaya kes settle luar mahkamah. I rasa you aware yang duit boleh beli jalan keluar daripada undang-undang dalam negara ni.”
Tiba-tiba terngiang-ngiang balik ayat Dani dalam kepala aku – ‘Aku kaya gila nak mati. I can buy your dad’.
God dammit! Selama ni aku ingat Dani tu cool. Rupanya…

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/93981/kampus

[SNEAK PEEK] JEPUN

9789670954356-medium
EBUKU JEPUN Oleh Lokman Hakim

Okamachi

4 pagi. Jam telefon bimbit aku sudah berbunyi. Namun mentari sudah menginjak horizon, memberikan perspektif seolah-olah aku terbangun pada pukul 7 pagi hendaknya. Perbezaan waktu antara Kuala Lumpur dan Osaka adalah satu jam. Tatkala Osaka mendakap mentari pada pukul 5 pagi, Kuala Lumpur masih didakap lena gelap pada pukul 4 pagi.

Melisa dan Rogiro berdiri di bucu bilik ini, seolah berkawal. Tegak dirinya, umpama patung yang memerlukan roh untuk bergerak. Aku mengeluh melihat keadaan Rogiro yang lusuh pakaiannya. Dan juga Melisa itu. Aku masih tak tahu bagaimana mahu menyambung cerita perihal Melisa di dalam novel Gesek itu.

Sementara menunggu Halim terjaga dari tidurnya, aku membuka laptop dan mengeluarkan buku catatan. Setiap peta minda yang aku lakarkan semasa dalam tren, aku belek satu-persatu.

Terdapat satu lagi novel yang aku gemar tuliskan dan muatnaik di Wattpad. Ia berjudul Tirani. Semudahnya, novel itu adalah lakaran kebencianku pada manusia. Namun kewarasan membuatkan aku menulis novel dan bukannya keluar membunuh orang. Kewarasan adalah satu-satunya sebab aku masih dapat menulis novel begini. Dalam keadaan tertekan dengan hidup yang sukar, inspirasi aku subur tumbuhnya.

Tirani – novel yang tidak sama sekali menggunakan peta minda. Aku zahirkan kebencianku pada manusia yang digarap pada terma ‘boneka’ lalu aku mutilasi segila-gila mungkin. Sekurang-kurangnya aku tahu, ia tidak berlaku di luar sana. Ya, orang gila seperti Aidil di dalam Tirani, tidak mungkin wujud.

Tuhan takkan membenarkan kewujudan sebegitu ngeri menular dalam kalangan manusia. Jadi aku boleh bertenang. Sekurang-kurangnya, aku berjaya mengasingkan kegilaan itu dalam satu kotak yang boleh dikatup rapat bernama novel.

Satu aspek yang aku sukakan berkenaan perumahan ini adalah kesunyiannya. Seolah-olah tidak berpenghuni langsung. Tiada bunyi rengek budak kecil. Tiada bunyi kereta lalu-lalang. Apa yang bingit hanyalah reriang yang tak berhenti-henti. Bunyi reriang adalah melodi musim panas, ia seolah memberitahu kewujudannya di sekitar untuk memeriahkan musim panas itu yang sunyi dari perbualan-perbualan miniskus warga-warga Osaka. Ishibashi setepatnya.

Aku menjeling keluar pintu bilik, dan mendapati, pintu masuk ke rumah ternganga luas.

Ah, bagaimana boleh jadi begini?

Aku pantas memeriksa dompet dan telefon bimbitku, dan mendapati semuanya masih ada di tempat asal. Adakah memang begitu selamat duduk di Ishibashi ini? Sehinggakan terlupa menutup pintu pun tiada pencerobohnya?

Pada mulanya, aku mahu berjalan-jalan di luar dan kononnya menikmati udara luar. Namun mata masih dibuai kantuk. Jam juga baru menunjukkan pukul 5:35 pagi. Aku tak pasti adakah aku boleh menyambung tidur dalam keadaan begini terang. Namun aku tahu, aku tidak mungkin dapat memejamkan mata dan berpura-pura dibuai mimpi dengan matahari menyinar galak.

Peta minda.

Aku keluarkan pula peta minda yang aku karang. Tatkala lembaran demi lembaran aku selak, dan mahu dicatatkan mata pena ke atas mukasurat, Rogiro mendekati. Dia menuding ke lakaran jam yang telah dirobek angka demi angkanya. Aku tersenyum.

Jam yang ditunjukkannya itu adalah jam yang telah dirogol waktunya. Di mana apa yang termaktub selaku satu jam tidak serupa rasanya dengan waktu di antara pukul 1 dan 2. Ia tidak selari dengan naluri.

Apabila dibayangkan naluri ini selaku satu ketepatan seorang manusia, maka, dunia akan jadi lebih mesra manusia. Ya, manusia ini dibayangkan sempurna untuk menjadikan peredaran waktu itu, sentosa.

Kita akan merasakan jam itu terlalu lambat. Ada masanya kita akan rasakan masa itu terlalu laju. Dan kita takkan menyalahkan diri, kerana terlalu pemalas. Kita takkan menyalahkan diri kerana terlalu rajin. Naluri adalah satu ketepatan, maka yang salah adalah dunia, gunung berapi dan juga tenuk. Manusia akan terlepas dari segala salah laku.

(Kemalasan tanpa aktiviti, akan membuatkan waktu dirasakan perlahan. Kerajinan penuh aktiviti, akan membuatkan waktu begitu laju.)

Rogiro menggeleng-geleng, tanda dia tak faham. Aku tak peduli dia faham atau tak. Dia hanya perlu hadam dan telan sebagaimana orang dungu menelan fahaman yang kononnya datang dari Tuhan. Tak perlu mengerti akan apa yang disuapkan, telan sahaja. Maka Rogiro ditempelengku berulang-kali, sehinggalah Melisa menepis tanganku. Dia melindungi Rogiro!

“Jan..gan… bu..li… bu..dak.”

Sepatah-patah katanya. Seolah baru mahu belajar bercakap. Di sebalik topeng rusa yang dikenakan pada wajahnya, suaranya termendap. Namun ia masih jelas dek kerana dia menyebut setiap suku kata dengan selang masa yang jitu dan tepat. Setepat konsep naluri manusia yang perasan hebat. Sesuatu konsep narsis yang takkan difahami Rogiro sampai bila-bila.

“Se..ri..ga..la.”

Ujar Melisa lagi. Kali ini dia berusaha untuk menanggalkan topeng rusa yang dipakainya. Rogiro pula sudah menyorok di belakang Melisa. Aku berdebar menanti kemungkinan yang akan tiba. Melisa akan membuka topengnya. Biarpun aku mengetahui apa yang terlindung di sebalik topeng itu, aku tahu ia bukan mudah untuk menonton babak topeng dibuka dengan perlahan.

Rambutnya yang panjang mula kelihatan, disusuli dagunya. Kelihatan kulit putih melepak membaluti dagunya yang indah lekuknya. Aku mahu mencalit sesuatu pada dagu itu. Mungkin kalau aku lukis mata di dagu itu, aku akan dapat lihat dunia dari perspektif berbeza. Aku optimis. Namun aku pemalas.

“Kenapa dengan serigala?” tanyaku.

“Serigala ada kat puncak menara.”

Aku hairan pada mulanya. Namun apabila Rogiro merampas buku peta minda daripadaku dan mula melukis serigala yang dimaksudkan, aku mula memahami, ia adalah serigala yang sama muncul dalam novel yang aku tulis. Novel Serigala di mana, antagonisnya ditulis oleh protagonis.

Aneh, bukan?

Namun itulah konsepnya. Novel Serigala menceritakan perihal penulis dan wataknya, yang dipengaruhi oleh serigala bernama Malaq, salah satu kesedaran samar-samar yang menghantui kedua-dua penulis dan yang ditulis. Ia adalah satu analogi aneh.

Bayangkan kau selaku pembaca sebenarnya sedang dibaca oleh buku yang kau baca. Kau sedar kau sedang dibaca, maka kau tutup buku itu, dan campak buku itu jauh-jauh, dengan harapan buku itu takkan dapat menjeling kau sebegitu lama dan merenung serta menghitung setiap rongga bulu roma pada tubuh kau.

“Diam! Diam!” Melisa mula bertempik, tetapi aku tetap mahu menerangkan perihal konsep novel Serigala itu.

“Kami nampak serigala atas puncak Sky Building!”

“Oh,” itu saja yang mampu aku perkatakan.

“Kami ingat awak dah mati kena telan serigala!”

“Kenapa pulak?”

Terkebil-kebil Melisa berwajah cantik, bila ditanya begitu. Aku balas renungannya dengan renungan. Aku mahu dia panik. Namun dia pantas sahaja diulit keyakinan tinggi. Dia terus menjawab:

“Serigala tu dah conquer satu menara. Kami nampak orang jatuh. Serigala itu yang campak.”

“Berapa ramai yang serigala tu campakkan?”

“Dua orang. Seorang lelaki dan seorang perempuan.”

Topeng rusa dipegang oleh Rogiro. Matanya membulat merenung kami berdua berbicara. Aku tengah memikir, bagaimana caranya untuk membuatkan Rogiro berpakaian lebih elok. Namun dia muncul dari persimpangan rel dan jalan raya Stesen Hankyu, Ishibashi, maka secara praktikalnya, dia bukannya dilandaskan pada imaginasiku semata-mata.

Ada sesuatu di tempat ini yang membentuk karakternya, maka ia tidak dapat diubah sewenang-wenangnya. Sebagai contoh, bajunya yang compang-camping dan juga bau badannya yang agak busuk. Mungkin ia selaku perlambangan kepada sesuatu yang minda separa sedar aku fahami dan bukannya aku. Aku dalam proses memahami minda kendiri.

“Serigala tu kawal dua orang tu. Dia main-mainkan macam dia main anak patung. Dah bosan, dia campak ke bawah. Macam tu,” tambah Rogiro pula.

Melisa mengangguk-angguk.

Aku membayangkan watak serigala dalam novel itu, memang selaras deskripsi perlakuannya selaku raja kepada watak-watak dalam novel itu dan mengawal perlakuan setiap watak dengan dominasi melangkaui batasan simbiosis antara pembaca dan watak.

Cuma aku masih cuba membayangkan perihal identiti kedua-dua mangsa serigala itu. Aku tidak mengingati watak-watak yang aku gubah untuk novel-novelku. Mereka umpama satu kewujudan yang hadir seketika dalam kotak memori, minta dituliskan dan apabila cerita mereka beredar dalam kelompok pembaca, perlahan-lahan mereka akan menarik balik memori mereka daripada otakku. Mereka sudah dapat rumah yang baru, aku hanya sekadar persinggahan.

Ilham ini, watak-watak ini, umpama tetamu yang didatangkan oleh Tuhan kepada penulis. Mereka meminta aku menceritakan perihal perjalanan mereka walau ia tidak logik sama sekalipun dan sesudah penulisan usai, mereka akan meninggalkanku. Tanpa sebarang ucap selamat tinggal.

“Jadi, sekarang apa jadi dengan serigala tu?”

Mereka berdua menuding ke arahku, dengan pandangan mata tak berkelip-kelip.

“Serigala tu, ada dalam awak.”

Aku mengeluh sahaja. Kedua-dua watak ini, sudah keluar dari cerita mereka dan menganalisa aku sepanjang perjalananku di Osaka ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79492/jepun

 

[SNEAK PEEK] PERMAINAN

9789670954240-medium
EBUKU PERMAINAN Oleh Aiman Hazziq

Pukul 1.49 petang. Adrian memarkir motosikalnya seperti biasa di belakang Honda Civic rakannya. Kulit mukanya kelihatan kemerah-merahan kerana cuaca agak panas. Selepas menghantar bungkusan di Batu Caves sebentar tadi, dia perlu pergi ke Bukit Beruntung. Baik pergi Bukit Beruntung dulu lepas hantar kat Rawang tadi. Membazir minyak, tenaga dan masa je kena patah balik. Adrian melangkah masuk ke dalam pejabat. Bosnya sedang bercakap dengan Suzanne. Entah apa yang dibicarakan. Adrian duduk di sofa kulit di ruang hadapan pejabat. Dia mengambil suratkhabar di atas meja kopi di sebelah sofa. “Adrian, masuk bilik saya,” bos Adrian memanggil dengan pelat Tamilnya selepas dia habis bercakap dengan Suzanne. Belum sempat dia membaca tajuk utama pun. Adrian menyumpah dalam hati. Jarang bosnya memanggil masuk ke dalam bilik. Kali pertama dan terakhir dia masuk ke bilik majikannya adalah sewaktu dia diambil bekerja. “Sini, duduk,” bosnya memanggil. Bilik itu tidaklah besar mana. Mungkin hanya sebesar master bedroom Bob. Bilik itu tampak kemas dan simple. Dindingnya dicat biru muda dan dilengkapi sofa kulit, dua rak buku, meja kerja, PC dan meja kopi. “Saya mahu minta tolong sama kamu, boleh ka?”

“Apa dia, bos?”

Dia berdehem kecil. Suaranya diperlahankan. “Ini, hantar kat rumah perempuan saya boleh? Saya kasi kamu alamat dia.” Dia menghulurkan bungkusan yang dibalut dengan kertas minyak. Kemudian, dia menulis alamat itu di atas sehelai kertas kosong.

“Boleh bos, no problem,” balas Adrian.

“Nah, ambil ini. Buat belanja,” kata bos Adrian lalu menghulurkan dua not RM50 sambil tersengih sehingga  menampakkan gusi. Bukan senang untuk Adrian memperoleh duit sebanyak itu. “Terima kasih bos. Saya
pergi dulu.” Sebaik sahaja Adrian keluar dari bilik itu, dia mencium not RM50 itu. Senyumannya melebar. Tanpa membuang masa, dia ke motosikalnya. Murah betul rezekinya hari ini. Adrian melihat alamat perempuan
simpanan bosnya. Seksyen 7, Shah Alam. Agak jauh. Patutla bosnya memberikan wang tambahan. Adrian menghidupkan enjin motosikalnya.

Motosikal Adrian diparkir di hadapan rumah perempuan simpanan bosnya. Rumah teres itu kelihatan agak lama dan tidak dijaga dengan baik. Patutnya bagi rumah yang cantik sikit kat perempuan simpanan tu. Dia memberikan salam walaupun tidak pasti perempuan simpanan bosnya itu Islam atau bukan. Hati Adrian menyatakan orang Melayu. Salam Adrian tidak berjawab. Pagar rumah itu tidak berkunci. Oleh kerana cuaca agak terik, Adrian membuka pagar itu dan menuju ke pintu rumah. Lega sedikit bila dapat berteduh. Pintu rumah diketuk. Pintu itu dikuak sedikit. Kelihatan perempuan Cina dalam lingkungan 20-an. Agaknya memang taste bos Adrian ni perempuan Cina kot.

“Hai. Encik Prahna hantar something kat you,” Adrian memulakan bicara. Pintu itu dibuka luas. Adrian memerhati perempuan Cina di hadapannya. Perempuan itu masih memakai baju tidur. Baru bangun tidur mungkin. Rambutnya lurus hanya separas bahu. Bentuk badannya agak cantik, tetapi bagi Adrian, Suzanne mempunyai tubuh yang paling cantik. “Thanks. You ni siapa?” tanya perempuan Cina itu setelah mengambil bungkusan itu.

“I pekerja Encik Prahna. Adrian,” jawab Adrian ringkas. “Oh. Okay. You ada nak apa-apa lagi ke?” “Err, tak ada. Saya minta diri dulu,” balas Adrian lalu terus beredar. Dia tidak mahu berlama di situ. Takut ada benda yang tidak diingini terjadi. Dia tidak mahu menimbulkan konflik dengan bosnya. Tanpa membuang masa, enjin motor dihidupkan dan dia bergerak pulang ke pejabatnya. Sebelum sampai, dia singgah sebentar di Warung Mak Limah untuk makan tengahari. Hari-hari dia ke situ kerana makanannya sedap dan itu warung Mak Long kepada Joe.

 ****

Pintu pejabat dibuka. Adrian melangkah masuk ke dalam pejabat itu. Lega rasanya apabila angin sejuk dari pendingin hawa menyapa tubuhnya. Dia merebahkan diri di sofa kulit. Ingin melepaskan penat sebentar. Matanya tertancap pada wajah Suzanne. Dia bangun menuju ke meja receptionist. Apa yang ingin dibuatnya, dia sendiri tidak
tahu. Suzanne sedang melayan sebuah panggilan telefon. Mungkin orang nak buat temu janji dengan Encik Prahna. Beberapa saat kemudian, gagang telefon diletakkan kembali di tempat asalnya. “Su, free tak malam ni?” tanya Adrian secara tiba-tiba sebaik sahaja Suzanne meletakkan gagang telefon itu.

“Kenapa?” Soalan dibalas dengan soalan.

“Jom keluar, tengok wayang,” jawab Adrian.

Sebenarnya, dia sudah banyak kali mengajak Suzanne keluar sebelum ini. Tapi Suzanne sering kali memberikan alasan bahawa dia mempunyai kerja pada sebelah malam. Adrian tahu yang itu merupakan alasan sahaja. Mungkin Suzanne tidak mahu teman lelakinya cemburu.

“Malam ni Su free. Bolehla kalau macam tu,” jawab Suzanne.

Dia merasakan yang dia patut memberi peluang kepada Adrian. Lagipun dia baru sahaja putus dengan teman lelakinya pada minggu lepas. Dia ingin melupakan lelaki itu. Alasan lelaki itu meninggalkannya, lelaki itu merasakan yang dia tidak layak untuk Suzanne. Alasan tipikal seorang lelaki apabila bosan dengan teman wanitanya. Dasar lelaki buaya daratan!

“Okay. Malam ni pukul 8 Ad jemput Su kat rumah.”

“Okay. I’ll wait,” balas Suzanne lalu terus menyambung tugasannya.

Adrian tersengih lebar. Berjaya juga dia akhirnya mengajak Suzanne keluar. Dia tidak sabar tunggu malam ini. Ini
bukanlah kali pertama dia keluar bersama perempuan. Tapi sebelum ini, dia tidak pernah dilamun cinta melebihi cinta monyet. Masa dirasakan begitu lambat. Dia nak balik, nak bersiap untuk temu janjinya. Dia sibuk memikirkan hendak pakai baju apa, seluar apa, kasut apa dan pelbagai lagi. Dia melihat seluar yang dipakainya. Memang sudah pudar. Pakaian dalam almari buruknya pun bukan cantik sangat. Banyak baju pasar malam sahaja. Mungkin dia akan pinjam baju Bob. Bob banyak baju yang lawa dan berjenama. Dia masih ingat pesan atuknya,
“First impression seseorang terhadap kita sangat penting.”

Kerana terlalu banyak berfikir benda yang remeh, Adrian tidak sedar jam sudah menunjukkan pukul 5.17 petang. Dia menyedarinya apabila ditegur oleh Suzanne. Biasanya dia merupakan orang yang pertama pulang. Dengan pipi yang kemerah-merahan kerana malu ditegur Suzanne, Adrian punch card dan terus keluar dari pejabat. Dia
ingin cepat sampai ke rumah. Rumah masih kosong apabila dia sampai. Rakan-rakannya biasanya sampai rumah
pada pukul 6 petang. Tempat kerja mereka lebih jauh. Masuk sahaja ke dalam rumah, Adrian menanggalkan baju korporatnya lalu dicampak ke belakang pintu biliknya. Itu tempat dia letak baju kotor. Slack pula digantung kerana dia hendak pakai lagi pada esok hari. Kain pelikat diambil lalu disarungkan. Tubuhnya direbahkan di hadapan televisyen. Menukar dari rancangan ke rancangan. Tiada satu pun yang dirasakan seronok. Rumah itu tiada siaran Astro ataupun Hip TV. Hanya siaran biasa sahaja. Dari TV1 sehingga TV9.

Tok! Tok! Tok!

Pintu rumahnya diketuk. Adrian hairan. Mana pernah rakan-rakannya mengetuk pintu rumah. Buang tabiat ke apa. Adrian melangkah ke pintu sambil cuba bersangka baik bahawa rakannya terhilangkan kunci rumah. Adrian terus menolak pintu itu dengan luas namun ia tersekat seperti ada benda yang menghalang. Adrian terus menolak dengan kuat dan pintu itu berjaya digerakkan. Terdapat sebuah bungkusan dibalut kertas hitam. Saiz bungkusan itu hanyalah sebesar sebuah buku Yellow Pages. Di atas bungkusan itu terdapat sampul surat yang tertera namanya.

Ahmad Adrian bin Saad.

Hairan. Tak pernah dia melihat orang menghantar bungkusan balut dengan kertas hitam. Hatinya mula berasa tak sedap. Cepat-cepat dia mengambil bungkusan itu masuk ke dalam biliknya lalu diletakkan di atas katil. Adrian turut duduk di atas katil. Memikirkan siapakah gerangan yang menghantar bungkusan. Tangannya mencapai sampul surat itu. Tiada nama pengirim. Sehelai kertas yang berlipat kemas dikeluarkan.

Isinya berbunyi:

AMARAN! JIKA ANDA SEORANG YANG
KUAT MENANGIS DAN KECUT PERUT, JANGAN BUKA BUNGKUSAN ITU. JIKA ANDA TIDAK
BERHAJAT UNTUK MEMBUKA BUNGKUSAN INI, LETAKKAN DI HADAPAN
PINTU RUMAH ANDA TEPAT JAM 2.00 PAGI INI. WALAU BAGAIMANAPUN, JIKA ANDA
INGINKAN KEKAYAAN DAN KEMEWAHAN SERTA BERANI HADAPI CABARAN, ANDA DIPERSILAKAN
UNTUK MEMBUKA BUNGKUSAN INI. INI BUKAN GURAUAN!

Kecut perut Adrian. Namun, ada sesuatu yang menarik perhatiannya. Jika dia inginkan kemewahan dan kekayaan, dia dipersilakan untuk membuka bungkusan itu. Hatinya berbelah bahagi. Dia sudah penat hidup makan
gaji. Dia mahu mengubah nasibnya, tetapi tidak tahu bagaimana caranya. Kedengaran pintu rumahnya dibuka. Adrian terkejut. Dia mengintai dari celah pintu biliknya. Bob dan Hairi rupanya. Lega. Bungkusan itu disimpan di dalam almarinya lalu dia menapak keluar untuk menyapa rakan-rakannya. Joe masih bekerja lagi. Overtime.

Dengan fikiran yang kusut, Adrian menonton televisyen bersama rakan-rakannya. Walaupun jasadnya di situ, namun fikirannya sibuk memikirkan siapakah gerangan yang menghantar bungkusan hitam itu. Satu
perkara sahaja yang dirisaukannya, dalam bungkusan itu merupakan bom. Tapi, tidak mungkin. Dia tidak mempunyai musuh. Lagipun ini Malaysia, bukan Hollywood. Tanpa disedarinya, jam sudah menunjukkan pukul 6.43 petang. Adrian ke biliknya. Dia ingin bersiap untuk temu janjinya. Sebelum itu, dia menuju dahulu
ke bilik Bob. Hajatnya hendak meminjam kemeja Bob. Saiz mereka sebenarnya lebih kurang sahaja. Orang memanggil Bob kerana nama sebenarnya Badrul Othman bin Badeeudin. Bukannya kerana dia gemuk. Adrian
mengambil kemeja plain lengan panjang berwarna kelabu kehitaman jenama Topman. Dia juga turut meminjam jeans Levi’s 501 hitam serta kasut Byron dari Jimmy Choo. Setelah berpuas hati, dia ke biliknya. Rasanya,
hanya boxer dan stokin yang memang Adrian punya.

****

Suzanne mengunci pintu rumahnya di Batu Caves. Kemudian, dia duduk di buaian di luar rumahnya. Rumah teres 2 tingkat itu dihuninya berseorangan. Sudah tiga tahun dia menyewa di situ, semenjak mula bekerja di Syarikat Limau Tebal. Dia melihat jam tangan Brietling yang dibelikan oleh bekas teman lelakinya sempena hari lahirnya pada
tahun lalu. 8.05 malam. Namun, Adrian masih belum sampai. Suzanne sudah lali dengan janji Melayu. Malam ini Suzanne memakai blaus plain berwarna biru muda dan jeans kelabu. Rambutnya dibiar lepas.

Lebih kurang 3 minit kemudian, Honda EX-5 Adrian berhenti di hadapan pagar rumahnya. Suzanne berlari anak
mendapatkan Adrian.

“Sorry lambat. Jalan jam tadi,” Adrian memohon maaf.

“It’s okay. Kita nak pergi mana ni?” tanya Suzanne lalu menaiki motosikal
Adrian.

“Times Square,” jawab Adrian ringkas. Dia menghulurkan Suzanne sebuah helmet warna merah muda sticker Bell di atasnya. Selepas Suzanne selesai memakai helmet itu, Adrian terus memecut motosikalnya. Suzanne yang
terkejut terus memeluk tubuh Adrian. Derai tawa keluar dari mulut mereka berdua. Handle dipulas dengan kuat oleh Adrian. Makin laju motosikal itu, makin kuat tawa mereka

****

Tergesa-gesa Adrian memakai baju korporatnya. Dia sudah terlambat. Jam menunjukkan 10 pagi. Semuanya gara-gara dia terlalu memikirkan tentang game bodoh itu. Pagi itu dia tidak mandi. Hanya dengan membasuh muka dan memberus gigi serta membasahkan rambut sahaja. Harap-harap minyak wanginya boleh cover. Dia mencapai sling bag. Kunci motor dicapai lalu terus sahaja dia keluar rumah. Tidak sempat dia merenung poster Maria Ozawa
hari ini. “Ad! Pahal lambat sangat ni?” tanya Su dengan nada suara yang separa tinggi sebaik sahaja Adrian melangkah masuk. Rakan sekerja yang lain terus melihat mereka. Sewaktu dia punch card, jam sudahpun
menunjukkan pukul 10.37 pagi. Sudah lambat 37 minit. “Bangun lambat,” perlahan Adrian menjawab.
Jatuh air mukanya. Nasib baik bosnya tidak masuk pejabat hari ini. Mungkin dia di cawangan yang lagi satu. Tanpa membuang masa, dia mengambil bungkusan yang memang sudah siap diletak di atas meja receptionist lalu keluar dari pejabat. Dia malu untuk melihat muka Suzanne.

Enjin motor dihidupkan. Dia ingin segera menyelesaikan tugasannya. Segera dia ke Wangsa Maju, alamat bungkusan pertamanya. Motosikal dipecut sekuat hati, ingin melepaskan geram. Sudah dua lampu merah diredah. Sedang Adrian memecut di Jalan Gombak, ada sebuah kereta yang seperti ingin bersaing dengannya. Mitsubishi Lancer biru bergerak seiring dengannya. Adrian cuba untuk melihat pemandunya. Tiba-tiba tingkap kereta itu diturunkan. Jelas kelihatan seorang lelaki lebih kurang sebaya dengan Adrian. Lelaki itu turut memandang
Adrian. Baru Adrian ingat siapakah gerangan lelaki itu. Muka lelaki itu serupa dengan muka Hanes, yang Adrian perlu bunuh untuk menang. Hanes memberi sebuah senyuman kepada Adrian, lalu menunjukkan jari
tengahnya. Jantung Adrian sudah berdegup kencang. Hanes terus melanggar motosikal Adrian dari arah tepi. Adrian hilang kawalan lalu tercampak ke tepi jalan raya. Dia terseret sejauh 10 meter. Badannya penuh
luka dan darah. Kakinya tidak dapat dirasa. Dia cuba melihat tubuh badannya. Kakinya putus! Yang tinggal hanyalah paha dan lutut sahaja. Air mata Adrian mengalir. Dia meraung kesakitan sambil cuba meminta tolong.

Hanes memarkir keretanya di tepi Adrian. Pistol bersama silencer dikeluarkan dari kocek kot lalu diacu tepat ke
jantung Adrian. “Aku menang, Adrian,” selamba Hanes berkata. Adrian hanya memerhati. Dia tidak dapat bergerak. Anggota badannya begitu lemah. Adrian hanya berserah pada Tuhan. Hanes terus menekan picu pistol. Bunyi tembakan kedengaran. Pandangan terus menjadi gelap.

****

Adrian membuka matanya. Dia terus terduduk daripada posisi baring. Seluruh badannya berpeluh. Nafasnya kencang turun naik. Dia termenung sejenak, memikirkan di mana dia sekarang. Setelah mengamati keadaan sekeliling, barulah dia perasan. Dia masih di bilik tidurnya. Jam menunjukkan pukul 12.17 p.m. Mimpi rupanya. Istighfar diucap perlahan sambil otaknya cuba mengingati kembali lafaz itu. Xperia Mini di tepi katil dicapai. Dia menelefon pejabatnya untuk meminta cuti kecemasan, tidak sihat katanya. Setelah selesai, bilik air dituju untuk membersihkan diri. Dia memikirkan apa harus dibuat hari ini. Selesai mandi dan bersiap, dia membelek biodata Hanes. Rutin hariannya dibaca teliti. Adrian tertarik terhadap satu pernyataan. Biasanya Hanes akan makan malam di luar. Kawasan sekitar Ampang menjadi pilihannya. Adrian tahu tempat yang harus ditujunya. Dia cuma perlu berharap yang Hanes meneruskan rutin hariannya seperti biasa dan tidak mempercayai tentang Killer Game. Adrian mencapai sling bag dan kunci motor lalu keluar dari rumahnya.

Sewaktu menghidupkan enjin motosikalnya, Adrian terfikir yang mungkin juga Hanes sedang membaca rutin hariannya. Adrian berfikir sejenak. Rasanya elok dia mengambil bas sahaja untuk ke Ampang, bertindak lain sedikit daripada biasa. Adrian berjalan ke Taman Greenwood. Di situ, bas diambil untuk ke Lebuh Pudu. Di dalam bas, dia mengambil tempat duduk di penjuru belakang sekali untuk menyorok dari semua orang. Takut-takut jikalau Hanes menaiki bas yang sama. Dari Lebuh Pudu, dia akan menaiki lagi satu bas untuk ke Desa 288, Jalan Ampang.

Perjalanannya ke Ampang mengambil masa kira-kira 1 jam. Tidak hairanlah, dengan masa membeli tiketnya, dengan kesesakan lalu lintas lagi. Kalau naik motor, lagi cepat. Adrian berjalan di sekitar kawasan itu. Setiap kedai makan di kawasan itu dicatat di dalam buku nota 555 yang dibawa dari rumah. Setelah selesai, dia ke sebuah surau untuk menunaikan solat Asar. Surau itu kosong dan suram. Usai solat, punggungnya dilabuhkan di penjuru surau. Buku nota dikeluarkan lalu disemak kembali kedai makan yang dijumpainya. Hanes merupakan seorang yang agak kaya. Jadi, taste dia mungkin agak tinggi. Adrian memangkah segala kedai mamak dan kedai makan yang dirasakannya biasa-biasa sahaja. Segalanya mengikut gerak hati sendiri. Pening. Ada tiga kedai makan yang dirasakannya untuk golongan berada. Adrian membaca kembali biodata Hanes. Makanan kegemaran Hanes ialah tomyam. Daripada tiga restoran itu, ada dua yang menawarkan tomyam. Mana satu yang harus dipilihnya. Dia bukannya tahu pun mana satu yang lagi sedap. Tidak mungkin dia boleh pergi ke dua-dua restoran sekaligus. Jarak kedua-dua restoran itu agak jauh. Tanpa disedarinya, jam sudah menunjukkan pukul 7.20 petang. Masa untuk solat
Maghrib.

****

Adrian perlu cepat. Hanes biasanya makan malam pada 8.20 malam. Dia memerah otak memikirkan mana satu restoran yang harus dituju. Dalam kekalutan itu, rancangan Jangan Lupa Lirik tiba-tiba bermain di otaknya. Talian hayat! Xperia Mini dikeluarkan lalu nombor Bob didail. “Bro. Kat mana?” tanya Adrian sebaik sahaja Bob menjawab. Matanya tidak lepas dari melihat jam.

“Low Yat. Pahal?”

“Aku kat Ampang ni. Kau tahu tak mana nak cari kedai makan yang ada tomyam baik punya?”

Hmm, aku kalau makan tomyam dengan budak-budak aku kat situ biasanya pergi Seafood Paradise. Yang dekat Ampang Point tu. Tempat dia tersorok sikit, tapi tomyam dia memang terbaik,” jawab Bob. Adrian dapat membayangkan gaya Bob bercakap sambil menunjukkan tanda bagus dengan ibu jarinya. Adrian melihat catatannya. Tidak ada pula restoran bernama Seafood Paradise. Dia terlepas pandang nampaknya.

“OK Bob. Thanks. By the way, nanti kalau jadi apa-apa, aku nak kau jaga Hairi dan Joe betul-betul. Bye.”

Adrian terus memutuskan talian tanpa sempat Bob untuk membalas. Telefonnya terus dimatikan. Bob di
hujung talian pelik dengan perangai Adrian. Namun dia membiarkan sahaja. Adrian nekad. Dia akan pergi ke restoran itu. Dia perlu cepat. Jam sudah menunjukkan pukul 7.53 p.m. Adrian tercungap-cungap. Nafasnya turun naik. Dengan berlari, dia mengambil masa dalam 12 minit untuk sampai ke restoran itu. Adrian melihat
keadaan sekeliling. Tidak terlalu ramai orang. Restoran itu agak luas dan selesa juga. Tentu sekali Adrian tidak mampu untuk makan di restoran itu. Oleh itu, dia berjalan di kedai berdekatan sahaja. Kaca mata Oakley dikenakan. Harap-harap Hanes datang ke restoran itu. Sudah 30 minit dia mundar-mandir. Hanes tidak muncul-muncul juga. Mungkin juga Hanes tidak suka datang ke restoran ini. Adrian terus memerhati restoran itu. Dia mengambil keputusan untuk pergi ke restoran dalam catatannya jika Hanes tidak muncul juga dalam masa 10 minit.

Adrian tertarik terhadap seorang lelaki yang lengkap bersut. Pakaiannya tidak seperti orang lain. Dia juga turut memakai kaca mata hitam dan terdapat earphone diselit di telinganya. Gayanya seperti seorang bodyguard. Bodyguard itu memesan makanan dan mukanya tampak tegas sewaktu memesan seperti ada hal penting. Dengan pantas makanan itu siap. Take away rupanya. Adrian cuba mengamati isi di dalam plastik makanan itu dari jauh. Nampak macam sup. Tomyam mungkin. Adrian mengekori bodyguard itu walaupun dia tidak pasti akan
kebenarannya. Dari jarak yang selamat, dia dapat melihat bodyguard itu masuk ke dalam sebuah kereta Mitsubishi Lancer biru. Sama macam dalam mimpi, sama macam dalam biodata. Adrian cuba melihat penumpang kereta. Dalam cahaya samar, dia pasti penumpang itu Hanes. Adrian memikirkan apa yang perlu dibuat. Pisau Rambo dalam sling bag diperiksa. Masih ada. Batu sebesar tapak tangannya diambil lalu dicampak ke kereta itu. Tepat ke bumbung kereta. Bodyguard itu terus keluar dari kereta dan memerhati sekeliling. Tangannya menggenggam
sesuatu di dalam kocek kot. Tahulah dia bodyguard itu mempunyai pistol. Mata mereka bertembung. Adrian melarikan diri. Dia sengaja berbuat demikian supaya bodyguard itu mengejarnya. Tapi, ke mana dia mahu pergi dia sendiri tidak pasti. Dia memasuki satu lorong kecil di belakang deretan kedai. Terdapat beberapa timbunan sampah dan kotak yang sudah buruk. Adrian bersembunyi di situ sambil menutup hidungnya. Bau sampah di situ memang boleh membuatkan orang pengsan. Harap-harap bodyguard itu pengsan dengan bau itu.

THUD!

Satu tembakan dilepaskan. Tepat ke kotak di sebelah kiri Adrian. Bunyinya agak perlahan. Mungkin bodyguard itu menggunakan silencer. Muka Adrian berpeluh. Mungkin nasib tidak menyebelahinya kali ini. Namun Adrian teringat kembali peraturan permainan. Hanya Hanes yang boleh membunuhnya untuk menang pertandingan itu. Dia yakin bodyguard itu tidak akan membunuhnya. Paling teruk pun hanya dicederakan. Pisau Rambo digenggam kemas. Itulah sahaja senjata yang dia ada. Bunyi tapak kaki jelas kedengaran menghampiri tempat Adrian bersembunyi. Adrian menunggu masa yang sesuai untuk bertindak. Dia cuba menggunakan mata hati untuk mengamati tapak kaki bodyguard itu. Di universiti dahulu dia ada belajar teknik menggunakan pisau daripada seorang rakannya. Rakannya merupakan ahli silat cekak. Jadi, adalah sedikit basic menggunakan pisau dalam dirinya. Akhirnya dapat juga dia mengaplikasikan ilmu itu. Setelah Adrian merasakan bodyguard itu berada dekat dengannya, Adrian bangun dari tempat persembunyiannya lalu cuba untuk menikam leher bodyguard
itu. Bodyguard itu terkejut lalu melepaskan beberapa das tembakan. Satu daripadanya mengenai betis Adrian. Adrian menahan kesakitan. Dia segera menggunakan kesempatan itu untuk menyembelih bodyguard itu. Darah
memancut keluar daripada leher bodyguard. Adrian terduduk di sisi mayat itu. Dia terkejut dengan tindakannya. Dia tidak menyangka dia akan membunuh seseorang yang tidak dikenalinya dan tidak sangka dia mampu membunuh bodyguard itu dengan senang sekali.

Setelah menenangkan diri, Adrian mengambil pistol daripada tangan bodyguard itu. Terukir di badan pistol itu, GLOCK 19. Kocek seluar dan baju bodyguard itu diseluk Adrian satu per satu. Dompet serta beberapa peluru pistol lelaki itu diambil. Tugas Adrian belum selesai. Adrian bangun lalu mengumpulkan semangat. Dia ke kereta yang dimasuki bodyguard itu sebentar tadi. Nasibnya pada malam ini baik, kawasan itu lengang, tiada orang. Tangannya menggenggam pistol itu dengan kemas. Adrian ke belakang kereta. Dia bersembunyi di belakang sebatang pokok
renek di seberang jalan. Adrian cuba membidik kepala Hanes. Dua tembakan dilepaskan. Tidak mengena. Dia bukannya ada pengalaman menggunakan pistol. Adrian dapat melihat Hanes mengelak. Hanes tertunduk
ketakutan di dalam kereta itu. Adrian berlari ke sisi kereta itu. Dia cuba mengintai Hanes namun tidak nampak. Pintu kereta dibuka dan dia melepaskan lagi dua tembakan ke badan Hanes. Hanes mengerang kesakitan.

“Jangan bunuh aku! Tolong! Aku ada keluarga!” rayu Hanes. Adrian teringat, yang di dalam biodatanya ada tercatat bahawa dia mempunyai dua anak. Kedua-duanya masih belum bersekolah. Hanes menggunakan kesempatan yang ada untuk menyepak badan Adrian. Adrian terkejut. Dia jatuh terduduk di atas jalan. Senak perut Adrian dibuatnya.
Pistol yang dipegangnya tadi terlepas dari genggaman. Hanes berusaha keras untuk bangun. Badannya berdarah dek tembakan tadi. Dia mengambil pisau Rambo kepunyaannya di bawah seat kereta lalu melompat ke arah
Adrian, cuba untuk menikam. Adrian yang terkejut dengan perbuatan Hanes segera menyepak badan Hanes. Hanes jatuh terlentang di sebelah Adrian. Adrian mengambil pistolnya lalu mengacu ke badan Hanes. “I’m sorry,” ucap Adrian lalu terus melepaskan tembakan ke arah badan Hanes sehingga peluru dalam laras pistol habis. Asap nipis keluar dari hujung pistol itu.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/74011/permainan