[SNEAK PEEK] NYANYIAN HATI

NYANYIAN HATI Oleh RodieR

“SO, dia tu office interior designer, tapi kerja part time jadi photographer. Memang photographer yang sangat berbakat.” Abang Long senyum. Akhirnya Abang Long nak bercerita juga tentang jejaka yang bakal diperkenalkan kepadanya itu.

Ras penat dia mengekor Abang Long ke mana saja abangnya itu pergi dalam rumah pada hari raya ketiga yang hening itu, bertanyakan itu dan ini akhirnya berbayar juga. Abang Long ditahannya di dapur, disogoknya dengan Milo ais, dan didudukkannya di kerusi di dapur yang tiada orang itu. Kak Jee dan Kak Ngah di bilik, melayari Internet. Umi dan abah di depan, menonton TV. Abang Yusuf, suami Kak Ngah pula keluar ke rumah kawan tak balik-balik lagi.

Oh, yeah? Ain sengih. Kalau dah namanya dah lulus ujian Abang Long, memang semua benda dia puji.

“Can you please start with a name?” dia menyakat. Yelah, takkan nanti nak panggil awak, awak aje.

“Danial.” Abang Long menjawab pendek. “Dan apabila Abang Long kata dia berbakat, dia memang betul-betul berbakat, okey. Sampai ambil gambar orang gelak habis nampak semua tiga puluh enam batang gigi pun still nampak cantik.” Senyum Abang Long melebar menjadi sengih nakal.

Ain dah pelik. “Aaa…” eh, kejap. Abang Long ni tengah cakap fasal…

“Aaa… what?”

Ketawa si abang pecah. “Aaa… yes.” Dia mengajuk.

No… nooo… no way…. Takkanlah…

“Dialah photographer masa Abang Long kahwin dulu tu.”

Memang betul la Abang Long cakap fasal tu!

“What? Yang ambik gambar Ain gelak macam orang gila tu? Mamat tu ke?”

Abang mengangguk, ketawa lagi. “Itulah orangnya.”

Teringat hari itu…

April 2005

Waktu itu baru selesai majlis menyambut menantu Abang Long dan Kak Jee. Selepas penat berperang dengan pinggan mangkuk, dia ke ruang tamu, melepaskan lelah. Abang Long dan Kak Jee kemudiannya mengajak dia dan Kak Ngah sama-sama duduk bersila memilih gambar-gambar nikah mereka yang ditayangkan di skrin komputer riba Abang Long.

Cantik! dia berbisik dalam hati, memuji gambar-gambar itu. Pandai Abang Long dan Kak Jee memilih jurugambar. Melayu pulak tu. Biasanya yang terer bab-bab ni ramainya Cina.

“Ha, yang ni boleh dibesarkan.” Kak Ngah dah sibuk memberi cadangan. “Yang ni pun. Cantik satu famili.”

Yang nak dibesarkan dialih Kak Jee ke dalam folder yang berasingan. Cekap jemarinya dilarikan di atas touchpad. Memang kamceng la dengan abang. Nasib baik la abang tu bukan typical computer geek. Boleh aje buat lawak-lawak tahap cipan dan selamba yang dia sendiri tak pernah nak terfikir. Dia senyum sendiri melihat gambar Kak Jee mencium tangan abang untuk upacara membatalkan air sembahyang.

Tiba-tiba…

Aih, apa hal tiba-tiba muka aku yang menonjol tu?

“Ek?”

Kak Jee di sebelah dah sengih. “Kejap, Ain. Ain kena tengok yang lain-lain.”

Huh? Yang lain-lain?

Gambar dia tadi Kak Jee ‘cut’ dan ‘paste’ ke dalam folder bertajuk Ain’s.

Apakah…? Folder itu dibuka.

Ada dekat sepuluh juga fail JPEG itu. Dan semuanya adalah gambar-gambarnya semasa majlis nikah tu.

“Abang paling suka yang ni.” Abang Long yang tadi diam, mencelah dengan senyum.

Satu fail JPEG itu dibuka.

Terpampang muka Ain dengan sengih cukup lebar hingga menampakkan segala gigi dan gusi.

“What the…!” kali ni kuat dia hampir menyumpah.

Abang Long, Kak Jee dan Kak Ngah serentak ketawa.

“Kenapa Bang Long?” umi di belakang yang sedang duduk di atas sofa di sebelah abah, menonton TV bertanya.

“Ada gambar Ain gelak, suka hati sangat-sangat.” Abang Long menjawab, menepis tangan

Ain yang cuba nak menampar lengannya. “Didn’t know you’re that happy when I got married, sis. I’m touched.”

“Ei, tak nak tengok, tak nak! Padam… padam!”

Salur darah di muka dah kembang bertubi-tubi. Gila photographer ni, baru tadi puji. Sekali dia ambik gambar aku gelak macam orang gila tu dah kenapa? Tak de benda lain dah nak ambil?Ambik la gambar bunga telur tu ke, pasu bunga ke, pintu pagar yang cantik berukir tu ke? Yang muka aku tengah herot-berot tu jugak yang diambilnya kenapa?

“Buruknya muka Ain!” dia mengeluh kuat. Memang pun. Dah la gigi nampak hampir semua, hidung pulak dah berkerut seribu. Ei, buruk!

“Apa pulak buruk? Cantik la. Nampak spirit of the party, ceria.” Kak Ngah membantah.

Ceria, buah peria. “Tak de, tak de, delete!”

“Tu baru satu, Ain.”

Ala, jangan la… ini namanya mimpi ngeri. Please, Wake Me Up When September Ends. Eh, bukan! Tu Greenday punya lagu. Wake me up, please, tolonglah cubit kat mana-mana. Aku tak nak mimpi ngeri ni…!

Satu per satu gambar itu dibuka oleh Kak Jee. Gambar Ain sedang mengaminkan doa, sebelah tangan lagi memegang kamera, gambar Ain ketawa lagi, gambar Ain sedang bercakap dengan umi dan Kak Ngah, gambar Ain bersimpuh duduk di depan pengantin dengan senyum simpul….

Cet, photographer ni. Dalam duk lip-lap lip-lap flash tu sempat lagi dia fokus ambik gambar aku.

“Photographer yang mana ni? Nak kenal sikit, nak pergi cekik tekak dia.” Tak berkelip Ain merenung gambar-gambar itu. Eh, yang aku duk senyum sorang-sorang tu macam lawa la pulak. Aih, perasan la pulak aku ni! Senyum, ya, lawa. Gelak bagai nak rak tu, ya, buruk!

“Yang pakai cap hitam ‘KL’ tu.” Kak Jee menjawab, sengih melihat Ain yang dah mengepal penumbuk.

“Oh, yang tu ke? Memang Kak Ngah perasan pun dia asyik duk ambil gambar Ain je.” Kak Ngah pula mencelah dengan sengih.

“Gila!” Hanya sepatah itu saja yang mampu diucapkan oleh Ain. “Padam la Kak Jee, please.” Dia dah merayu.

“Akak pelan nak cuci la gambar-gambar ni.” Kak Jee dah sengih nakal, sama naik aje dengan Abang Long di sebelahnya.

“No! Padam!”

“Okey, kita undi. Siapa nak cuci?” Tiga tangan diangkat tinggi.

Abang Long dengan Kak Ngah dah ketawa kecil.

“Okey. Siapa nak padam?”

Tangan Ain tinggi diangkat. Satu aje. Eh, tak boleh jadi, kena minta bantuan skuad tambahan. “Abah, mi, angkat tangan!” Tapi, walaupun skuad tambahan, jadi seri aje ni. Camne…

“Kenapa?” Abah dah berkerut dahi. “Ala, angkat je la, bah.” Redah aje la.

“Ain nak suruh padam gambar dia masa majlis nikah abang.” Kak Ngah sengaja membuka cerita.

“Eh, buat apa nak padam? Cuci je la semua.” Abah yang tak faham apa-apa dah secara tak sengaja mengumumkan pemenang.

Serentak Abang Long, Kak Jee dan Kak Ngah ketawa. “Okey, thanks, abah!”

Memang betullah dia tak bangun lagi daripada mimpi ngeri itu…

Dan kini, selepas dua tahun, mimpi ngeri itu datang mengejarnya lagi. Biar betul?

Ain dah ternganga, terkebil-kebil matanya merenung Abang Long.

Abang Long sengih jahat, merenungnya kembali.

“Dia kawan pada kawan Abang Long sebenarnya. Kawan Abang Long yang rekomen dia untuk ambil gambar-gambar kahwin tu. Satu hari tu beberapa minggu lepas majlis tu, kawannAbang Long tu pergi rumah dia, nampak gambar Ain yang besar dia tampal kat dinding. Kawan abang tahu la tu gambar Ain, adik Abang Long. So dia tanya kenapa letak situ. Kat rumah dia tau! Kalau tayang kat studio ke, kedai gambar ke, tak la pelik sangat. Kalau la Abang Long yang pergi masa tu, terlepas jugak kut dulu dua tiga biji penumbuk sebelum tau cerita sebenar.”

Isy, sempat lagi tu. “Cerita sebenarnya apa?”

Abang Long sengih. “Mula-mula tu dia jawab sebab Ain fotogenik sangat-sangat, kira yang paling fotogenik yang dia pernah jumpa la. Kira apabila dia tengok gambar Ain, dapat inspirasi la.”

Uish, meremang rasa bulu roma. Fotogenik? Aku? Okey, kensel kerja jadi ahli farmasi, esok jugak aku audition jadi model. Huh Ain, nak merasa ke dua tiga biji penumbuk abang tu?

“Lepas tu?”

“Lepas tu, kawan Abang Long ni, bertuah punya mamat, dia tak puas hati. Dia korek jugak-jugak.” Abang Long terhenti, tunduk menghirup Milo aisnya, lama.

“Korek apa?” Ain dah tak sabar.

Abang Long terus menghirup Milo. “Abang Long!”

“Iye! Apa?” Abang Long buat muka tak bersalah.

“Kawan Abang Long korek apa?”

“Korek rahsia la, takkan korek hidung kut.” Abang Long dah melawak.

“Ei, Abang Long ni!” Lengan Abang Long dicubit. “Betul-betul la.”

Abang Long tergelak. “Okey, okey, abang sambung. Dahaga la bercerita dengan Ain ni.”

Ain menjulingkan mata ke siling dapur.

“Lepas tu, dia cakap la dia dah suka kat Ain.”

Nasib baik bukan dia yang tengah menghirup Milo. Kalau tak, memang ada muka yang free kena sembur. “What?”

“You heard me.”

“Suka Ain? Macam tu je?” Unbelievable. Dia menelan air liur, terasa cuak tiba-tiba.

Abang angguk. “Kalau nak guna istilah yang dia guna, dia kata dia jatuh cinta pandang pertama.”

Air liur yang ditelan tadi terasa nak terhambur keluar. Tak memerlukan Milo pun untuk disemburkan.

Jatuh cinta pandang pertama? Wujudkah benda seumpama itu di muka bumi ni?

“Abang Long, jangan la nak melawak dengan

Ain. Betul-betul la.” Muka dah terasa tebal semacam.

“Bila pulak Abang Long buat kelakar?”

“Mana ada orang cakap macam tu zaman sekarang ni. Cinta pandang pertama konon! Ingat ni Disney movie ke?” Dia dah tergelak kecil.

“Tak tau la Disney movie ke apa. Tapi, itu la yang dia bagi tau kawan Abang Long, dan itu la yang kawan Abang Long bagi tau Abang Long. Honest.”

“Dan benda ni jadi dua tahun lepas?”

“Yup.”

“Kenapa sekarang baru dia nak kenal? Ha, masa tu dia dah ada awek eh, tapi sekarang dah clash, tiba-tiba terasa nak cari Ain balik, kan? Tak nak la macam tu, Abang Long. Ain tak nak jadi rebound girl.”

Abang Long dah berkerut dahi. “Amboi, jauhnya imaginasi. Lari langsung.”

“Dah tu? Kenapa lama sangat tunggu kalau dah cinta pandang pertama sangat?”

“Sebab abang confront dia masa tu.”

“What?” Sungguh la dia rasa kosa kata dia dah mengecil dan hanya tinggal satu perkataan tu aje dalam fikirannya sekarang.

Abang sengih jahat lagi. “Kawan Abang Long cerita dekat Abang Long straight away after dia balik dari rumah Si Danny ni. Weekend tu Abang Long pergi jumpa dia dengan kawan Abang Long, Si Haris tu.” Milo diteguk habis. “Abang Long tanya Danny betul-betul. Daripada cara dia jawab,

Abang Long memang rasa dia serius. Abang Long bagi tau dia, boleh kalau nak kenal dengan Ain, dengan satu syarat.”

“Wh… apa?” Eh, tukar bahasa Melayu la pulak, penat dah dukberwhat-what.

“Tunggu Ain habis belajar dulu.”

Diam. Ain tunduk. Aku habis belajar tahun lepas…

“Tapi Ain habis…”

“Tau.” Abang dah memotong dulu. “Tapi Ain jugak cerita, first yearkerja tension. Buat praktikal and such, banyak kerja dan masih dalam proses belajar lagi. Jadi abang bagi tau kat dia. Memang masa Ain konvo tu dia dah nak pergi jumpa Ain. Abang cakap dengan dia. Dia kena tunggu lagi setahun. Abang siap bagi pilihan pun kat dia sebenarnya, tak payah la nak tunggu kalau dah jumpa orang lain. But, he’s one heck of a firm, loyal guy. He said he wanted to wait, didn’t mind waiting, and he waited.”

Gila mamat ni. “Dia tunggu?”

“Yup.”

“Dua tahun? Tunggu Ain?” Walaupun tak kenal aku langsung-langsung… gila!

“Yup. Yup.”

“Dia tunggu?” Serius, aku masih lagi tak percaya.

“Iye.” Abang dah sengih. “Lepas ni bahasa apa pulak?Mandarin?”

“Ta deng wo?”

Pecah ketawa abang. “Okey, Abang Long kalah. Tak tau nak balas apa dalam bahasa Mandarin, but yes, he waited. Dia tunggu dan sekarang la masanya. Haris tu baik jugak dengan dia, so memang diakeep me up to date la tentang Danny ni. Memang dia bagi tau Abang Long, Danny tu baik orangnya, memang betul-betul dia tunggu, tak main-main dengan mana-mana perempuan pun. Dia memang betul-betul serius dan sebab tu la Abang Long decide dah cukup lama dah dia tunggu Ain.”

Ain hanya mampu ternganga, terkebil-kebil merenung Abang Long yang tersengih memandangnya.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/185112/nyanyian-hati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *