[SNEAK PEEK] S.A.M.U.R.A.I

9789670907017-medium

S.A.M.U.R.A.I Oleh Dekna Lee

Prolog

KAK long! Mari datang sekolah, sekarang!” Pintu rumah digegar. Aminah membuka pintu dengan kelam-kabut seusai dia menyarungkan tudung. Baru dia nak lelapkan mata tadi.

“Apa yang kecoh sangat ni, teh?” Aminah mengurut dada. Terkejut dia apabila rumahnya tiba-tiba digegar.

Anak kau. Buat kecoh kat sekolah. Satu kampung dah kecoh.” Pak teh hampir terjerit-jerit bercakap. Mungkin kerana berita yang disampaikan agak sensasi.

Ijat?” Aminah terperanjat. Anaknya tak pernah buat masalah di sekolah. Tak pernah langsung! Meskipun Aizat agak nakal di rumah, tapi belum pernah lagilah dia dipanggil ke sekolah.

“Kau ada berapa orang anak?” sempat lagi Pak teh menyoal.

“Ijat cari gaduh dengan siapa?” Aminah mula rasa tak sedap hati. Janganlah anak Zaiton. Doanya dalam hati. Selalu juga dia dengar Aizat kata benci kepada anak Zaiton itu.

Dengan budak-budak kelas lain… anak Zaiton… kes polis dah ni.”

Mendengarkan berita itu, Aminah sudah menangis. Tentu besar masalah yang dicetuskan anaknya. Bila dah melibatkan kes polis, pasti anaknya dalam masalah besar.

Hati aku rasa tak sedaplah, teh. Jom cepat. Kita tengok sendiri.” Tergesa-gesa Aminah turun ke tanah. Pedulilah kalau dia hanya berkain batik dan berbaju t-shirt besar sekalipun.

****

“IJAT TAK buat!!! Bukan Ijat yang tolak! Dia yang jatuh.” Pertahan Aizat apabila dia disoal benda yang sama berulang kali. Daripada menangis, kini dia mula membentak.

“Tiga-tiga cakap awak yang tolak.” Pegawai polis yang menjalankan siasatan itu bersuara tidak puas hati.

“Aduh! Dah cakap, kan? Memang bukan aku yang tolak. Tak percaya lantak kaulah! Percaya sangat dekat budak tiga ekor tu.” Bentak Aizat semakin kasar.

Ijat, tak baik marah-marah. Lagi orang syak Ijat yang buat.” Tegur Aminah lembut. Aizat menjeling. Maknya pun dah nampak macam percaya saja kata-kata polis di hadapan mereka ini.

Mak… Ijat tak ada masalah, buat apa nak tolak orang.” Kali ini Aizat berpeluk tubuh.

“Aizat, lebih mudah awak mengaku.”

Dah dia yang buli aku… takkanlah aku nak tolak? Diaorang bertiga, kan? Siapa yang buli siapa, takkan tak boleh nak fikir?” Aizat tidak menghiraukan kata-kata emaknya. Dia memang tak puas hati dengan pegawai polis yang seakan-akan sengaja mencari kesalahannya.

Kes buli bukan terletak pada berapa orang lawan berapa orang, tetapi pada siapa yang menjadi mangsanya. Awak dah buat kaki Jali patah. Dia dan kawan-kawannya mengaku awak yang tolak. Mungkin itu motif awak sebab awak berdendam dengan diaorang yang dah lama buli awak.” Pegawai polis itu masih berkata dengan nada tenang.

Heee Ya Allah, sakitnya hati!” Aizat sudah memicit kepala.

Mak… Ijat tak buat.” Lirih sekali suara anak jantannya. Tubuh gempal Aizat diraih ke dalam pelukan emaknya. Air mata Aminah bergenangan. Kepala anaknya diusap-usap.

“Mak tahu, sayang.”

“Akak, saya ada benda nak cakap dengan akak…” kata-kata pegawai polis itu membuatkan hati Aminah semakin tak tenteram.

****

“ANAK KAU memang akan masuk neraka jahanam!” jerkah Zaiton. Automatik tangan Aminah mengusap dada. Terperanjat dimaki hamun di khalayak ramai.

“Hei tolong sikit. Mentang-mentanglah anak kau yang jatuh, tak semestinya anak aku yang buat!” Aminah membalas semula. Zaiton mencemik.

Kalau anak aku mati, memang mati anak kau aku kerjakan!” Zaiton mengamuk.

“Mulut kau cantik sikit ye. Aku doakan, semua ni bakal terjawab! Tak kira cepat atau lambat. Paling aku nak tengok sekali, kalau betul bukan salah anak aku… aku nak tengok sangat anak kau tak jadi apa-apa besar nanti melainkan menyusahkan hidup kau sampai ke tua! Aku sumpah anak kau akan menyusahkan kau kalau anak aku tak salah! Allah Maha Mendengar!” Aminah terjerit-jerit mengamuk.

Limah yang menjadi saksi itu sudah puas menenteramkan Aminah dengan memeluk bahunya.

“Limah, aku kenal anak aku…” Rintih Aminah.

Limah memujuk kakaknya. Sedih dia mendengar berita tentang apa yang berlaku kepada Aizat. Dia membuat keputusan untuk pulang ke kampung menemani kakaknya dan meninggalkan anak-anaknya bersama suaminya, Zamri.

“Aku kenal anak sedara aku. Sabarlah. Ujian dari Allah ni, long…” Limah mengesat air matanya.

*****

“AIZAT… JAGA diri ya.” Menitis air matanya apabila menitipkan pesanan itu. Aizat turut menangis. Berpisah dengan emaknya bukanlah kehendak dia.  “Mak. Ijat tak nak pergi. Tolonglah. Bukan salah Ijat. Sumpah mak! Sumpah! Mak percaya, kan?” soal Aizat yang teresak-esak itu.  “Mak tahu… sayang… mak…” dia kehilangan kata-kata. Aizatlah satu-satunya anak yang dia ada. Selepas kematian suami, dia tidak ada sesiapa lagi selain Aizat. Sekarang Aizatnya akan dibawa pergi ke juvana.  “Mak…” semakin lirih suara anaknya. Tubuh gempal Aizat berkali-kali dipeluk.  “Tak apalah sayang. Kita dianiaya. Allah ada. Ingat tu. Jangan tinggal solat. Belajar rajin-rajin. Buktikan Ijat boleh berjaya… dan… mak doakan satu hari nanti, Allah akan tunjuk semuanya.” Aminah berkata dengan sebak. Beberapa kali dia menyapu air mata dengan hujung

Beberapa bulan kemudian…

“AIZAT, SAYA ada sesuatu nak cakap dengan awak.” Aizat mendongak

“Saya harap awak bersabar dengan berita yang akan saya sampaikan ni.” Wajah wardennya dipandang. Dia ternanti-nanti berita apa yang hendak disampaikan. Tapi berdasarkan ayat itu, dia tahu ada sesuatu yang tak kena. Mak dia sakit ke?  “Mak saya?” soal Aizat dengan mata berkaca.  Warden itu menelan liur. Dia mengangguk perlahan. Padanya Aizatlah antara pelajar yang paling berdisiplin dan baik di situ. Dengan Aizat saja dia boleh berlembut. Jadi, berita itu pasti terlalu berat untuk dia sampaikan dan pasti lebih payah untuk Aizat terima.

“Aizat, mak awak… meninggal siang tadi.”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79625/samurai