REVIEW DUDA TERLAJAK LARIS

9789670567761-medium

EBUKU DUDA TERLAJAK LARIS OLEH AIFA BATRISYA

Apakah perasaan anda saat disuruh bernikah ketika berusia 18 tahun dan kemudiannya menduda waktu usia perkahwinan baru menjangkau usia dua tahun?

Itulah yang terpaksa dihadapi oleh Zack biarpun dalam keadaan separuh relanya. Rela pun dia dengan pernikahan itu pun hanya kerana dia memikirkan air muka tok ayah, insan kesayangannya yang juga imam Masjid Batu Lima. Disebabkan sebiji mentol, hidupnya jadi huru-hara dek perangkap gadis genit bernama Pehah, adik angkat sahabatnya iaitu Bob.

“Dan saya harap walau jauh mana pun awak pergi, suatu hari nanti awak tetap akan cari dan kembali kepada saya. Itu doa saya!” – Pehah.

“Pehah, Pehah… Dunia ni bulat tau tak? Bulat. Tapi bulat macam mana pun, tak bermakna pusing-pusing aku akan jumpa kau juga. Ada ramai lagi perempuan dalam dunia ni yang aku boleh jumpa. Kau kasilah peluang dekat aku jumpa yang ala-ala Siti Nurhaliza ke, Izara Aishah ke. Ini tidak, kau nak juga aku jumpa kau lagi. Memang bad lucklah aku kalau begitu ceritanya. Aduhaiii…” – Zack.

Adakah dia bad luck? Lapan tahun pun berlalu, tapi jangankan Siti Nurhaliza atau Izara Aishah, yang ala-ala itu pun Zack tak pernah jumpa. Phewww! Takkan dia dah terkena sumpahan Pehah? Atau mungkin menjadi duda yang terlajak laris itu menjadi satu batu penghalang untuk Zack bertemu dengan pemilik tulang rusuknya yang sebelah lagi itu apabila hubungannya tak pernah kekal sehingga ke jenjang pelamin?

“Nope. I am okay with that. Saya tak kesah pun sama ada awak ni duda atau teruna sebab saya tak pernah letak syarat apa-apa pada calon suami saya. Dan kalau ada pun syaratnya cuma satu. Orangnya mesti awak. Tak ada orang lain. Hanya Zafran Aldrin!” – Idayu.

Apa kesudahannya kisah duda terlajak yang agak laris ini? Akan diturutkan jugakah untuk menikahi Idayu atau sebaliknya?

Kata orang-orang tua, cakap tu biar berpijak di bumi yang nyata. Jangan bongkak sangat nanti terpaksa telan kata-kata sendiri. Kata-kata sendiri, boleh diterima lagi kalau terpaksa dia telan, tapi kalau terpaksa jilat ludah sendiri? Memang taklah!


Contoh dialog Zack :

“Awk chat kew?”

“Sorry, wrong number. Chat kew tak ada sini.”

“Kitew crik Zack la. Ni no zack kew?”

“Huk aloh! Tadi cari Chat Kew, ni dok petik nama aku pula. Mamai ke apa?”

Nampak tak otak senget mamat ni. Ulasan bagi cerita ini, admin boleh katakan ialah.. Lawak santai. Memang sesuai dengan yang suka membaca cerita yang tak heavy. Boleh senyum la sambil baca sebab watak Zack tu kelakar tapi annoying. 

Admin rasa same je gila Zack dan Pehah. Satu gila, satu kurang waras! Hahah! Betul, Admin baca bab 1 pun dah rasa mereka ni ada chemistry tapi semua in denial. Kalau nak tahu apa kesudahan cerita mereka, kenalah baca cerita full mereka yang gila ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79478/duda-terlajak-laris