REVIEW ASPIRASI UNIKORN BUMIPUTERA : STORIES FROM THE FRONTLINE

9789671406817-medium

EBUKU ASPIRASI UNIKORN BUMIPRENEUR : STORIES FROM THE FRONLINE OLEH AIN A. PATAKON

ASPIRASI UNIKORN BUMIPRENEUR
Stories From The Frontline

Individu biasa yang memperoleh kejayaan dan pencapaian luar biasa bukanlah satu khayalan mahupun satu cerita dongeng yang direka-reka. Bagi sebahagian orang di luar sana yang melihat kejayaan mereka, pasti menyangkakan bukanlah susah untuk menjadi seorang usahawan. Namun hakikatnya, kejayaan itu tidak dikecapi dengan mudah. Seperti kata pepatah “Tidakkan bulat datang bergolek, Tidakkan pipih datang melayang”. Kepayahan dan pelbagai dugaan telah mematangkan mereka dalam membina perniagaan. Dengan adanya sokongan dari keluarga dan masyarakat, mereka telah berjaya melakukannya.

30 syarikat Bumiputera ICT, Kreatif dan berinovasi yang terbahagi kepada syarikat berprestasi tinggi dan syarikat startup harapan berkebolehan telah diketengahkan dalam buku ‘Aspirasi Unikorn Bumipreneur: Stories From The Frontline’.

Naskah ini memuatkan perkongsian pengalaman 30 usahawan dalam membina empayar perniagaan, tips dan pandangan dalam memajukan diri dan juga perniagaan mereka. Perkongsian daripada usahawan yang berprestasi tinggi ini akan memberi inspirasi kepada usahawan lain untuk menjadi lebih berani dalam mengambil risiko dan meningkatkan tahap ketahanan dalam menghadapi sesuatu cabaran. Ia juga sebagai pemangkin untuk mencetus idea-idea yang bernas bagi mengembang dan memajukan perniagaan. Manakala, perkongsian dari usahawan startup harapan pula dijangka dapat memberi impak yang positif dan menyuntik semangat keusahawanan kepada para pelajar dan graduan universiti untuk menceburi bidang perniagaan.

“Aspirasi Unikorn Bumipreneur” digunakan sebagai simbolik utama judul buku ini. Kami percaya 30 usahawan yang diketengahkan dalam naskah ini akan dapat mencapai aspirasi “UNIKORN BUMIPRENEUR” dan seterusnya mengangkat mereka sebagai usahawan yang terbilang.


From Zero to Hero.

Itu yang boleh saya katakan mengenai kisah usahawan- usahawan tempatan menerusi buku ini. Mereka ini yang sedang berusaha gigih dalam melakar nama dalam industri masing- masing . Secara teori, memulakan satu perniagaan nampak mudah kerana ia hanyalah sekadar di atas kertas. Namun begitu, apabila ia diterjemah dalam bentuk praktikal, usahawan itu sendri akan sendri merasa kepayahan dan pelbagai dugaan akan mematangkan mereka dalam membina perniagaan.

Selepas membaca dari kulit ke kulit, apa yang saya katakan. ini satu peluang terbaik untuk mempelajari mengenai perniagaan. Dalam membentuk diri dalam menjadi seorang usahawan yang berjaya, banyak ciri- ciri perlu ditanamkan dalam diri agar mampu berdaya saing berdaya saing dari segi global dan glokal. Antara lain ciri- ciri tersebut ialah, be dynamic, selangkah kehadapan berbanding yang lain, dan perlu sesuatu produk itu harus mempunyai satu daya tarikan yang tersendiri atau trademark supaya ia kelihatan berlain daripada yang lain.

Tuntasnya, kepada yang berhasrat untuk memulakan perniagaan, buku ini merupakan satu bahan bacaan yang bagus dalam memberi inspirasi kepada anda.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79531/aspirasi-unikorn-bumiputera-stories-from-the-frontline