[REVIEW] TEKNIK BERKESAN MENDIDIK ANAK

TEKNIK BERKESAN MENDIDIK ANAK OLEH ZUHAIMY HJ ISMAIL, AZIZI YAHAYA, HALIMAH MA’ALIP

Buku ini dapat memberikan pedoman kepada ibu bapa untuk mengasuh dan mendidik anak, khususnya dalam pembentukan tingkah laku dan jati diri mereka. Mendidik anak merupakan tanggungjawab dan amanah yang besar kepada ibu bapa. Justeru, persiapan mental, ilmu pengetahuan, dan kemahiran dalam mendidik anak wajar dipelajari oleh kedua ibu bapa kerana ia merupakan sesuatu yang sangat mencabar dalam era globalisasi pada masa kini. Mereka mudah terdedah kepada pelbagai anasir negatif yang dapat mempengaruhi pembentukan tingkah laku mereka. Didikan awal yang kukuh banyak memainkan peranan semasa proses tumbesaran. Oleh itu, selari dengan perkembangan pemikiran dan tingkah laku mereka, pendekatan dari sudut psikologi merupakan kaedah yang terbaik yang boleh dilaksanakan oleh kedua ibu bapa dalam mendidik dan membentuk anak-anak mereka supaya menjadi insan yang berintegriti, positif, dan berketerampilan tinggi pada masa hadapan. Antara perkara yang diketengahkan dalam buku ini ialah tingkah laku negatif anak yang lazim dan kaedah menanganinya, membentuk tingkah laku positif, dan teori-teori perkembangan remaja. Buku ini diharap dapat dijadikan panduan dan rujukan yang bermanfaat kepada masyarakat umum, ibu bapa khususnya, dan pihak-pihak yang terlibat dalam perkembangan dan pendidikan anak secara umumnya.


Setelah habis membelek setiap muka surat buku ini, apa yang admin boleh kongsikan ialah buku ini merupakan buku panduan umum khususnya kepada ibu bapa untuk mengetahui teknik-teknik yang berkesan dalam mendidik anak. Buku ini dibahagikan kepada 16 bab di mana setiap bab menfokuskan kepada faktor-faktor yang membantu mendidik anak dengan berkesan. Antara teknik yang boleh admin kongsikan ialah pendekatan melalui behaviorisme. Tips yang pertama ialah penerapan disiplin perlu diikuti dengan kasih sayang supaya dalam pembinaan

Secara ringkasnya, buku ini merupakan rujukan atau panduan yang lengkap mengenai tindakan yang seharusnya dilakukan oleh ibu bapa dalam usaha membesarkan anak. Untuk dapatkan eBook penuh, boleh ikuti link dibawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/182936/Teknik-Berkesan-Mendidik-Anak

[REVIEW] INOVASI PERTANIAN BANDAR

INOVASI PERTANIAN BANDAR OLEH ZULHAZMISAYUTI, HANIM AHMAD, AB KAHAR SANDRANG
Isi kandungan buku ini meliputi pelbagai topik termasuklah kaedah penanaman atau manual pemasangan, kelebihan dan faedah setiap inovasi, pemilihan dan pengeluaran tanaman, pengurusan penyakit dan perosak serta teknik pengendalian lepas tuai. Gaya bahasa buku ini diolah secara separa teknikal dan mudah difahami.

 Apa yang saya boleh ulas mengenai buku ini, ia merupakan satu kit pertanian yang menarik dan simple. Antara yang anda boleg pelajari dari buku ini ialah cara penggunaan Green Kit, Fertikit, pertanian secara vertikal, pengendalian dan penyimpanan hasil sayur serta banyak lagi. Sesuai untuk anda yang menjadikan pertanian satu hobi dan kerjaya.  Buku ini juga memberikan gambaran kasar bagi cara penanaman yang betul supaya kita memperoleh hasil yang memuaskan.

[REVIEW] YANG TERINDAH

YANG TERINDAH OLEH ANIS AYUNI

Elly, gadis pingitan yang tidak pernah mengecap kasih seorang ayah. Lalu, rasa sayangnya tertumpah pada Zahari, lelaki tempatnya berkongsi suka dan duka selama ini. Masa yang berlalu menginjak usia. Rupanya dalam diam, telah lama lelaki itu menaruh hati terhadapnya. Tapi, mana mungkin dia membalasnya. Dia tidak tega menerima lafaz cinta seorang lelaki yang telah bertahun-tahun dianggapnya sebagai abang sendiri. Lantas dia mengambil keputusan menjauhkan diri. Namun, perpisahan itu menyedarkannya bahawa lelaki itu amat dekat di hati dan dikasihi. Payahnya menerima hakikat; perpisahan itu begitu menyakitkan, mendera rindu dan menghukum perasaan sendiri. Saat hatinya terbuka untuk menerima Zahari, kehadiran Dr. Hazlin merobek segala impian. Berjayakah dia memiliki semula hati lelaki yang telah ditolak cintanya itu atau cukupkah sekadar mengabadikan momen terindah itu dalam kenangannya?


Elly, hidupnya dihimpit kemiskinan namun mewah dengan kasih sayang mama & menumpang kasih keluarga sahabatnya Diana. Semenjak kecil, keluarga Diana menyenangi Elly sehingga ada kalanya Elly turut mengikut mereka sekeluarga bercuti ke Port Dickson. Abang Zahari , abang kandung Diana adalah insan paling rapat dengan Elly.

Semua masalah diceritakan dan ketika Elly mula meneroka alam percintaan, Abg Zahari menjadi kaunselor kepada cerita cinta Elly. Sporting sungguh Zahari. Membenarkan insan yang dia kasih secara diam merasai hidup normal sebagai remaja.

Tanpa disedari Elly, abang Zahari yang telah lama menyimpan perasaan padanya telah banyak kali menunjukkan perhatian yang lebih daripada biasa dan sentiasa menunaikan semua permintaan Elly. Ketika Zahari mencurahkan perasaan dan melamarnya, kerana keliru Elly menolak hajat Zahari. Syarat yang dia kenakan pada Zahari akhirnya menjerut rasa dihatinya sendiri. Setelah berminggu2 Zahari tidak menghubunginya, Elly panasaran. Perasaan rindu mula bertunas dan rasa cemburu membara pabila Dr Hazlina rakan setugas Zahari muncul memberi rawatan kepada Zahari yang parah akibat kemalangan. Betul ker Zahari lupa ingatan atau semuanya lakonan saja? Sabar je la dgn mamat ni. Tapi usahanya membuahkan hasil. Akhirnya Elly mengaku yang dia turut menyayangi Zahari semenjak mereka membesar di Estate Bukit Beringin. Masalahnya siapa yang akan mewalikan Elly dihari pernikahan? Jejak mencari ayah Elly bermula dan disitulah rahsia kehilangan ayahnya terbongkar

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/97577/yang-terindah

[REVIEW] BUDAYA USAHAWAN BERJAYA

BUDAYA USAHAWAN BERJAYA OLEH BUERAH TUNGGAK DAN HUSSIN SALAMON

Bidang keusahawanan dan perniagaan merupakan satu bidang yang dipandang mulia oleh ajaran Islam. Di samping ianya merupakan satu bentuk ibadah kepada Tuhan, bidang ini juga turut menjanjikan pulangan yang tinggi serta merupakan satu sumber rezeki terbaik dibandingkan dengan sumber pendapatan lain. Nabi Muhammad s.a.w. sendiri merupakan model usahawan yang sangat berjaya bukan hanya di peringkat domestik tetapi juga merentasi sempadan negara lain sebelum baginda diutuskan menjadi pembawa risalah agama Islam. Kejayaan Nabi Muhammad s.a.w. sebagai seorang usahawan yang ditunjukkan melalui sikap gigih, dedikasi, sabar, dan amanah merupakan contoh terbaik untuk diikuti oleh usahawan muslim pada masa kini. Sehubungan itu, ajaran Islam menekankan proses pembentukan usahawan muslim yang berjaya namun dalam masa yang sama berpegang teguh kepada ajaran Islam. Justeru, pendidikan sepanjang hayat (life long learning) perlu diberi penekanan dalam proses pembentukan usahawan muslim berjaya. Buku ini sesuai digunakan sebagai rujukan, panduan, dan bahan bacaan oleh para usahawan, bakal usahawan, pakar motivasi keusahawanan, ahli akademik, ahli politik, dan para pelajar di institusi pengajian tinggi serta sesiapa yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam bidang keusahawanan.


Setelah membelek dari muka ke muka, apa yang admin boleh ulsan mengenai buku ini ialah sebuah buku yang sesuai untuk dijadikan rujukan dan panduan untuk menjadi usahawan berjaya. Antara yang dimuatkan dalam eBook ini ialah konsep nilai, moral, etika dan akhlak serta hubungannya, etika Islam dalam keusahawanan, pembangunan usahawan dalam Islam.

Mudah kata, buku ini merupakan rujukan yang lengkap mengenai definisi dan cara dan model pembangunan usahawan bumiputera. Padat dengan informasi. Untuk dapatkan eBook penuh, boleh ikuti link di bawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/97435/Budaya-Usahawan-Berjaya

[REVIEW] BUAT DUIT DENGAN MENULIS EBOOK: 12 LANGKAH TULIS, TERBIT DAN JUAL SENDIRI EBOOK ANDA

BUAT DUIT DENGAN MENULIS EBOOK: 12 LANGKAH TULIS, TERBIT DAN JUAL SENDIRI EBOOK ANDA Oleh Yusni Yussof

Teknologi penerbitan ebook telah mengubah lanskap penerbitan buku sedunia. Kini, peluang adalah lebih terbuka untuk sesiapa sahaja yang mempunyai bakat dan kemahiran menulis, serta mempunyai cerita atau idea untuk dikongsikan dengan pembaca lain untuk menerbitkan ebook mereka sendiri. Malah, penerbitan ebook juga merupakan satu peluang dan dan kaedah untuk menjana pendapatan di dalam era ekonomi digital dan e-dagang. Buku ini memuatkan 12 langkah yang perlu diketahui oleh penulis-penulis ebook untuk menceburkan diri dalam penerbitan ebook. Tulis, terbit, jual dan jana pendapatan dengan ebook anda sekarang!


Sebuah buku yang memberi panduan kepada anda dalam menghasilakn eBook anda sendiri. Dalam eBook ini juga menerangkan apa itu eBook, platform jualan, kelebihan dan peluang yang boleh dikejar oleh penulis pada masa kini.

Mudah kata, saya suka dengan buku ini kerana ia mengajar langkah secara terperinci  bagaimana satu eBook itu boleh dihasilkan dengan garis panduan yang dikongsi oleh penulis ini. Jadi, kepada penulis di luar sana, selamat mencuba dan selamat menulis.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/97478/Buat-Duit-Dengan-Menulis-Ebook-12-Langkah-Tulis-Terbit-dan-Jual-Sendiri-Ebook-Anda

[REVIEW] CIK SERBA TAHU

CIK SERBA TAHU Oleh Syamnuriezmil
Bermacam-macam usaha yang Carl Adham buat untuk memikat hati Aerna, namun untuk menerima lelaki itu memang agak payah. Mana tidaknya, mereka baru saja bertemu. Tiba-tiba lelaki itu ajak dia bertunang kemudian bernikah? Gila ke apa???! Semua orang di ofis gelarkan Aerna sebagai Cik Serba Tahu sebab semuanya dia boleh tahu. Sebab benda yang diagak selalunya betul dan banyak rahsia yang dia tahu terutama rahsia Encik Ben dan Encik Bun. Dan disebabkan serba tahunya itu, bapaknya bimbang jika anaknya itu terlupa tentang diri sendiri. Bapak Aerna nekad untuk cepat-cepat mengahwinkan anaknya dengan sesiapa saja yang gentleman asalkan Aerna membuka hati untuk menerima cinta. Adakah Aerna akan bersedia membuka pintu hatinya seperti yang dipinta oleh bapaknya?

Pada pendapat admin, cerita ni best and simple. Tak terlalu hard feeling sampai meleleh air mata. Okay laa kan untuk hilangkan stress. Jalan cerita yang santai dan watak heroin, Aerna Isyqee yang easy going tu memang jadi penarik kepada novel ini. Watak hero, Carl Adham yang cepat sangat suka kt Aerna tu jadi musykil sikit, Style penulis ni memang nak pembaca imagine ending dia macam mana. So, readers kene beli dan baca eBook ini ye!
So far, itu adalah ulasan buku yang dapat admin kongsikan kepada readers pada hari ini. Kalau readers nak dapatkan ebook ini, boleh klik pada link di bawah.
eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

REVIEW ENCIK ABANGKU ROMANTIK

ENCIK ABANGKU ROMANTIK Oleh Elee Mardiana
Kahwin? Minta maaflah! Widelia mahu jadi lawyer dan mak andam glamor terlebih dahulu. Berapa ramai pun lelaki yang mama mahu kenalkan, dia tetap tidak akan terima. Alasannya not my taste! Tapi… lelaki bernama Haikal tu lain daripada yang lain. Walau Wedia jawab tak suka, dia terus kejar dan paksa gadis itu jatuh cinta padanya. Agresif betul mamat tu! Muka temboklah katakan… Iqbal juga sukakan Widea. Tapi cuma simpan dalam hati saja. Tak berani konon! Helo, encik abang… Zaman sekarang kalau sudah tangkap cinta kenalah terus kata suka. Nanti melepas… gigit jari, padan muka! Masalahnya sekarang… Widea tetap kata, jangan buang masa. Buatlah apa pun, dia belum nak tukar status! Tapi Haikal, terus push, push, push! Iqbal pula… dalam hati ada taman bengong sorang-sorang. Widea… apa sebenarnya yang kau mahu?

Admin suka dengan watak heroin dalam novel ini. Widelia Harun (Wid) yang mempunyai strong personality. Sikap Widelia yang tegas, berdikari serta suka menolong orang susah mencuit hati Haikal Khalil. Haikal Khalil seorang lelaki yang tak pernah penat untuk menagih cinta Widelia.
Akhirnya, episod ‘kecederaan’ yang dilakukan Widelia terhadap Haikal membawa mereka ke satu perjanjian pernikahan. Terlalu banyak cabaran dan dugaan yang mereka lalui. Ada saja insan yang cuba merosakkan rumahtangga mereka. Nasib baiklah Widelia bukan seorang yang mudah melatah dengan dugaan yang di hadapi. Konklusinya, admin suka idea penulis yang santai dan jalan cerita yang senang dihadam.
So, itu adalah ulasan buku yang dapat admin kongsikan kepada readers pada hari ini. Kalau readers nak dapatkan ebook ini, boleh klik pada link di bawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/93973/encik-abangku-romantik