[SNEAK PEEK] LOVE RIDDLES

9789670890111-medium
LOVE RIDDLES Oleh Misztyra

“DAH sampai! Syoknya, first time aku datang sini.” Sengaja didepakan tangan, pandangan pelik orang lain dia tak ambil kesah pun.
“First time?”
“Yalah, kenapa? Pelik ke?”
“Peliklah kut. Selama tiga tahun kau dekat UKM tu, ni first time datang?”
“Ya… Ya… First time. Kau nak berapa kali aku ulang ni, nak aku pergi buat announcement tak?” Geram pula dia dengan Si Dila ni. Berapa kali entah nak ulang pertanyaan sama.
Yang lain dah gelak, kelakar sangatlah tu tengok pertengkaran Naural dengan Dila ni.
“Sebelum ni kau selalu pergi mana?”
“Kajang. Aku malas sikit bab nak keluar ni Dila, sebab nanti mesti aku blur. Tak tahu nak buat apa, nak makan apa.”
“La. Kau ni dah tahap kesian kuasa dua ni. Okeylah. Jom, kita terus pergi main boling lah. Memang tu tujuan asalnya, kan?”
Naural sempat buat muka tadi. Ada ke cakap aku ni kesian kuasa dua? Tak adalah teruk sangat, kan? Tapi rasanya memang teruk kut kes Naural ni, apalah yang ada dekat Kajang tu? Tak mencabar langsunglah hidup dia ni.
Oh… Tak mencabar, ya? Tak apa, tunggu. Nanti dia akan buktikan yang dia ni mampu sahut apa-apa aje cabaran!
“Ada game la hari ini. Nak join tak?” ajak Dila.
“Kita join la, okey? Jom, kena daftar dekat kaunter tu dulu.” Disebabkan memang yang lain diam aje, serahkan semuanya kepada dia, Dila apa lagi? Dia teruslah bertindak jadi ketua. Boleh dera dia orang ni nanti, kan? Yes!
“Kak, macam mana nak daftar untuk join game tu?” Dia selaku ketua yang berjaya dengan yakinnya bertanya.
“Bagi nama… Isi ni…”
“Oh… Okey.” Borang yang diberi tu diisi. Ahli kumpulan dia yang lain semua tengah sibuk sarung kasut.
“Okey. Dah, kak. Lepas tu dah boleh masuk ke? Tak ada syarat apa-apa lagi?”
Lama akak tu baca, melihat, mengkaji dan menganalisis borang tu sebelum matanya kembali terarah ke arah Dila kemudian geng Dila yang lain.
“Awak datang enam orang, ya?”
“Yup-yup. Boleh tak kak? Dah ada enam orang ni boleh bentuk satu kumpulan rasanya.”
“Ermmm… Tak bolehlah, dik.”
“Kenapa pula tak boleh, kak? Tak cukup orang ke atau tempat semua dah penuh?”
“Bukanlah, tempat ada lagi. Awak pun tak ada masalah tak cukup orang, tapi terlebih sebenarnya.”
“Hah? Terlebih? Nak berapa orang sebenarnya ni, kak?” Dila garu kepala. Macam leceh aje semua ni.
“Satu kumpulan kena lima orang aje. Kalau adik nak ikut, seorang lagi tu kena berpecahlah join kumpulan lain. Boleh tak?”
“Hah? Berpecah pula?” “Haah, dik. Boleh tak?” Berat juga ni. Sampai kena berpecah. Fikir… Fikir… Ada alternatif lain tak? “Kalau tak nak join game, rasanya ada tempat tak untuk kami main?”
“Tak boleh dik, tempat ni semua dah booked untuk game hari ni. Memang hari ni tak ada aktiviti lain melainkan game ni aje. Kalau nak main, terpaksa join jugalah.”
“Erm. Kejap ya kak, saya bincang dengan yang lain dulu.” Dia tersenyum sebelum mendekati kawan yang lain. Tak sampai hatilah pula nak cakap, semua nampak macam tak sabar aje nak main. Nak bagi tahu ke tak ni?
“Girls, kejap. Ada masalah ni.”
Semua dah pandang ke arah Dila. Masalah apa? Pelik juga ni, tapi Naural relaks aje, dia masih tengah cuba kasut lagi. Tak ambil kesah pun apa yang Dila nak cakap, sebab dia tahu Dila ni mesti boleh selesaikan apa-apa masalah.
“Satu grup lima orang aje, kalau nak main juga seorang kena pecah masuk kumpulan lain.”
“Hah? Takkanlah sampai kena berpecah?”
“Kenalah, aku dah pujuk akak tu. Tapi still tak jalan. Dia cakap tak adillah, ni peraturanlah, malas dah aku nak pergi pujuk. So sekarang ni keputusan terletak dekat tangan kau orang. Nak join ke pergi tempat lain aje?”
“Kalau macam tu tak payahlah main, kita pergi tengok movie ajelah, Dila.” Memang tak ada yang setuju pun, dengan idea berpecah tu.
“Eh kau orang, janganlah macam ni. Jomlah kita main.” Naural main peranan pula. Dah kata tadi pun tujuan asalnya nak main boling, kan. Tak akanlah sebab benda ni nak batalkan pula?
“Tak bolehlah Naural, kesian sesiapa yang kena berpecah tu nanti. Kita tengok movie la.” Dila guna kuasa sebagai ketua keluarkan arahan.
“La, kenapa nak tengok movie pula? Kita datang sini kan nak main boling? Nak release tension. Nanti kalau dapat cerita apa-apa nanti makin tension pula. Berbaloi ke dengan harga tiket tu?”
Semua buat gaya berfikir. Dahlah lama. Sampai akak dekat kaunter tu pun dah jeling-jeling. Dia orang ni nak join ke tak? Game dah nak mula ni.
“Join ajelah, Dila. Kau tak payah pening-pening. Biar aku aje yang pergi join grup lain, okey? Tak payah nak buat muka blur tu. Tak comel langsung.”
Yang lain dah ketawa. Memang kelakarlah kalau dapat tengok muka Dila sekarang ni.
“Tak apa ke, Naural? Dahlah kau tak biasa dengan tempat ni, takkan nak biarkan kau yang join grup lain?”
Gelak semua mati. Haah juga, kan? Kesian Si Naural ni, tapi dia tak kesah kut.
“Tak ada maknanya Dila, bukan aku nak pergi mana pun. Game tu pun dekat sini aje, kan? Tak payah risaulah, aku bukan budak-budak okey?” Kaki Naural menapak ke arah kaunter. Kesian pula dengan akak ni. Dari tadi menunggu jawapan daripada dia orang.
“Kak, kita orang join game ni. Saya kena masuk grup mana?” Bukan main semangat Naural tanya. Sengaja nak bagi Dila nampak yang dia tak ada masalah pun nak sertai grup lain.
“Awak masuk grup lelaki tu boleh? Dia orang aje yang tak cukup orang.”
Naural telan liur.
“Grup lelaki, kak?
“Yup, boleh tak?”
“Ermmm… Bolehlah kak, tak kesahlah. Janji dapat main.” Dia tersenyum kecil. Sebenarnya agak payahlah. Kenapalah dalam banyak-banyak grup dekat sini, grup lelaki juga yang aku kena join? keluh hati Naural. Kepala digarukan. Nak tarik diri macam tak patut, kan?
Naural dengan teragak-agak menghampiri grup lelaki yang bakal disertainya setelah ditunjuk oleh kakak penjaga kaunter itu tadi.
“Hai…” sapa Naural.
“Hah?” Semua blur.Yalah, tiba-tiba aje kena tegur, kan?
“Kau orang semua grup yang tak cukup orang tu, kan? Saya nak join boleh?” Dalam satu nafas dia cakap. Segan.
“Erm… Join la sekali. Memang tak cukup orang pun.” Naural tersenyum. Sukalah tu sebab dapat main. Dah lama dia tak main kut. Nasib baik dia orang ni nampak macam tak kesah aje. Tapi dia pula? Kesah tak?
Baru Naural nak duduk, dia perasan lelaki bertopi tu pun ada. Dia ni nak main boling juga ke? Kalau pakai gaya topi macam tu boleh nampak ke nanti? Tak sangka pula dia orang ni satu grup.
“Hai… Kita jumpa lagi.”
Denyutan jantung Naural dah berdetak lain macam. Haih… Dengar suara dia pun dah bagi kesan teruk macam ni dekat aku. Kalau tengok muka dia nanti macam manalah, kan? Mesti pengsan terus ni.
“Hai, thanks. Nak jaket?” Tempat duduk di sebelah laki tu diambil. Jodoh dia orang ni kuat ke? Asyik jumpa aje.
Dia tertawa. Memang serius, gaya Naural ni menawan hati dia. Sentiasa comel, tapi kenapa entah tiap kali jumpa dia, mesti hal jaket tu juga yang nak dicakapkan. Apa dah tak ada topik lain ke nak dibualkan?
“Awak ada bawa ke?” Dia tersenyum memandang ke arah Naural. Memandang? Yup… Memandang. Mungkin pelik sebab topi tu dah melindungi sebahagian muka dia. Tapi sebenarnya rekaan topi yang dipakainya itu unik, ada satu bahagian di topi tu dibuat daripada kain jarang yang membolehkan dia melihat ke depan tanpa perlu membuka topi apabila topi dipakai menutupi sebahagian besar wajahnya. Cuma yang memandang aje tak dapat melihat. Lantaklah kalau orang nak kata dia pelik pun, yang penting… Naural. Tu aje.
Naural tersengih. Memang dia tak bawa pun, tapi itulah, tiap kali nampak dia mesti hal jaket tu juga yang jadi topik. Lelaki bertopi dan jaket? Dah sebati kut dalam diri dia. Sebati? Hah, Naural… Dalam hati dah ada bertaman-taman ke?
“Tak.” Naural tertawa kecil. Sedar salah dia.
Ketawa Naural, buat lelaki itu terpegun. Comelnya dia. Ketawa dia. Boleh tak nak hentikan masa sekarang? Bukan selalu dapat dengar gelak Naural.
“Nanti saya bawa ba…” Dia terdiam. Baru sedar sekarang ni tumpuan lelaki tu 111.11 peratus kepada dia. Muka dia memerah. Segannya. Mana pernah ada orang tenung dia macam tu. Walaupun muka laki ni dah ditutup dengan topi, dia tahu yang mata laki tu ralit pandang dia.
Naural telan liur. Dah makin gelisah. Nak pandang lelaki tu pun macam tak berguna aje. Sebab? Dia pakai topi kan, mana boleh nampak muka dia. Naural hanya mampu pandang bawah.
Lelaki tu tersenyum. Comel sangat telatah Naural ni. Untung betul dia hari ni sebab dapat jumpa Naural lagi.
“Dahlah, tak payah pandang lantai tu. Bukannya cantik sangat pun. Kotor adalah.” Sengaja dia nak alih perhatian Naural daripada terus pandang lantai. Takut karang ada yang tak balik sebab tekun sangat kaji lantai tu.
“Hah?” Terus mukanya didongakkan.
“Dah, tak payah tengok lantai kotor tu. Baik tengok saya aje kan bagus.”
“Tapi sama aje.” Perlahan aje suara Naural ni. Malu lagilah tu.
“Apa yang sama? Awak nak cakap saya kotorlah ni?”
“Bukanlah, kalau pandang awak pun bukannya boleh nampak muka. Nampak topi aje, kalau cakap pun rasa macam cakap dengan topi. Lebih baik tengok lantai ni”.
Lelaki tu tertawa. Comellah awak, Naural.
“Tu sama maksud dengan awak nak tengok muka saya ke?”
“Erm… Ya kut. Saya tak sukalah cakap tak tengok muka ni. Rasa macam cakap dengan alien aje.” Mulut dicebikkan.
Dia ketawa lagi.
“Daripada cara awak cakap macam pernah jumpa alien aje. Pernah jumpa ke?”
“Pernahlah juga, adalah beberapa kali.”
“Really? Dekat mana?”
“Dalam hujan, dalam kereta, dekat padang and lastly dekat sini.”
“Hah?” Kalau Naural boleh nampaklah kan, sebenarnya sekarang ni muka lelaki tu memang tengah blur habis.
“Serius? Banyak macam tu? Dalam bentuk apa ni? Saya tak pernah jumpa pun.”
Naural geleng kepala. Apa lambat sangat lelaki ni? Ayat mudah macam tu pun tak faham ke?
“Dalam bentuk oranglah. Bukannya dia pelik pun. Ada aje dua mata, telinga. Tapi dia pernah bagi saya jaket sebelum ni. Wangi lagi.” Sempat Naural bagi satu lagi klu.
Lama lelaki tu diam. Naural dah jadi takut.
Apabila terdengarkan tawa lelaki tu, dia mendongak. Dia ketawa? Jadi, dia tak marahlah, kan?
“Sayalah tu, kan? Alien tu saya?”
“Ha… Haah.”
“Pandailah awak ni, kan.” Geng dia yang lain dah pandang. Apalah yang dia orang ni borakkan? Dari tadi asyik gelak aje kawan dia ni. Angau apa?
Ohhh… Jantung, janganlah degup kuat sangat. Kalau dia dengar nanti macam mana? Tolonglah kesiankan tuanmu ni.
“Saya boleh aje nak buka topi ni.” Lepas agak lama dia gelak baru dia mampu bercakap balik.
Naural hanya diam. Tunggu aje apa yang dia nak cakap. Lagipun lidah dia kelu kut. Dah tak boleh nak cakap lepas kena cuit tadi, jantung dia pun macam buat hal ni. Aturan nafas dah lain.
Muka lelaki tu makin dekat. Tapi Naural tak mampu menjauh, dia dah terkaku. Apa yang dia boleh buat hanya membulatkan mata. Lagi dekat, lagi bulat. Apabila dah rapat sangat, dalam beberapa inci baru dia berhenti merapati.
“Jadi girlfriend saya dulu.”
Degupan jantung Naura terasa terhenti. Seksinya suara dia. Tapi… Jadi girlfriend dia?

****

NAURAL tersenyum sendiri. Dia dah jatuh cinta ke? Kenapa dari tadi degupan jantung dia ni dah lain? Tak berdegup pada perkadaran normal? Semalam pun dia terasa berat hati nak balik. Yalah, dia kena balik dengan Dila and the gang, kan.
Okey, lupa nak bagi tahu yang grup yang dia sertai tu menang. Gembira dia apabila terpandangkan senyuman lelaki bertopi tu walaupun sipi-sipi aje. Macho juga. Rasanya kalau nampak sepenuhnya memang pengsan dia dekat situ juga.
Dadanya dipegang. Sekarang ni dia tengah berbaring sambil dengar lagu. Jantung, apa dah jadi ni? Kenapa dah mula mainkan irama lain? Cik hati dia sangat aktif sekarang.
Teringatkan kenangan semalam. Tak sangka kemahiran dia main boling tak karat-karat lagi. Tak adalah malu sangat nak tunjuk bakat depan lelaki bertopi semalam.
Sedang dia tersenyum-senyum sendiri di atas katil. bunyi ketukan yang kuat mematikan semua perasaan sweet dan cute yang dirasainya itu. Adoi! Siapalah pula yang mengacau aku ni? Malas dan lemah aje langkah yang diatur mendekati pintu.
“Apa dah jadi ni? Siapa yang ketuk tadi?” Naural keluar dari bilik namun dia mendapati tiada sesiapa di situ. Tapi tak sempat keluar lagi, dia dah tersepak sesuatu. Barang yang tersepak tadi dipandang. Kotak? Cantik berbalut pula tu. Siap bereben lagi. Polka dot. Wah… Nice taste. Haha. Siapa yang bagi ni?
Naural merendahkan badan. Kotak-kotak diambil. Kotak-kotak? Okey, ada dua, ya. Dua-dua berbalut cantik. Naural bawa masuk ke dalam, diletakkan di atas meja belajar dia. Lepas tu dia duduk menghadap kedua-dua bungkusan tu.
Nak buka ke tak? Buka tak? Okey, cari kertas kejap. Dua keping kecil dibuat daripada kertas besar tadi. Satu tulis YA, satu lagi tulis TAK. Okey, sekarang kita tengok siapa yang kena. Dua kertas kecil yang dah dilipat lagi kecil tu digoncang sebelum dibaling ke atas meja. Naural baca doa dulu sebelum ambil satu, kertas yang paling jauh dari dia.
Mata ditutup. Tolonglah… Tolonglah dapat…
YA!
Yeah! Boleh buka! Happy sangat kut Naural ni. Tapi kan, kalau dah dari awal dia memang nak buka, apa motif buat semua benda tadi? Perlahan-lahan bungkusan yang pertama itu dibuka. Mata Naural membulat. Topi? Cantiknya topi ni. Ada warna pink lagi. Haha. Favourite tu. Untuk dia ke? Untuk apa?
Bungkusan nombor dua dicapai. Kali ni memang dah yakin untuk dibuka.
Kali ni reaksi Naural memang over.Dia terkejut! Barang di dalam bungkusan tu tak dapat dikenal pasti lagi. Sebab tak nampak, masih dalam kertas tu. Apa dia ya rasanya?
Coklat?
Aku bukan alergi coklat ke? Siapa pula insan yang berhati mulia ni. Ada ke patut bagi aku coklat. Memang sahsahlah ni semua bukan untuk aku. Tapi kalau bukan untuk aku, kenapa dia pergi letak depan bilik aku ni? omel hati Naural.
Dia menapak keluar, pintu tak dikunci pun. Sebab nak pergi mengunjungi jiran dia ni aje. Pintu diketuk, dalam kiraan lima dah terbuka. Bagus! Tangkas!
“Dila, nak coklat tak?”
“Coklat apa?”
“Aku pun tak tahu siapa pula yang baik hati bagi ni. Aku bukannya boleh makan coklat ni. Kau ambillah. Aku nak buat baik ni, nak sedekah dekat kau.”
“Okey, thanks. Kalau ada lagi nanti bagilah. Jimat dah duit makan aku hari ni.”
“Hah? Boleh kenyang ke?”
“Bolehlah. Kau apa tahu? Itulah, rugi betul tak makan coklat ni. Kenapa kau alergi, eh?”
“Entahlah, sebab nanti suami aku gila coklat kut, aku mestilah opposite,kan? Senang!” Dia tersengih sebelum melangkah masuk meninggalkan Dila yang melopong. Apa jawapan Si Naural ni? Selamba aje dia jawab.
“Weh, Naural. Kejap-kejap.”
“Apa? Soalan apa lagi kau nak tanya aku ni?” Dia berpatah. Tak senonohlah minah ni, apa kes terus makan coklat tu? Dah gosok gigi ke belum ni?
“Tak payah nak pandang aku macam tu, aku dah gosok gigi masa bangun subuh tadi. Teruklah kau ni, Naural. Sengajalah tu nak fikir negatif pasal aku.”
Naural tertawa. Tahu pula Dila ni apa yang aku fikirkan, bisik hati Naural.
“Kau nak apa panggil aku ni? Dari tadi terjeritjerit.” Hampir terlupa pula tujuan dia berpatah balik ni.
“Ohhh… Ni ada kad. Kau nak ambil ke nak buang aje? Ke kau nak bagi aku baca sekali?” Dia tersengih-sengih. Nampak jahat.
“Kad? Aku tak nampak pun tadi.”
“Dia bukan letak dekat luar, dalam bekas ni. Aku pun ingat ni kertas lapik aje tapi kad rupa-rupanya. Tapi jangan risaulah. Aku tak buka tengoklah. Aku ni kan amanah.”
Naural mencebik. Poyo aje Dila ni.
“Okey Dila, thanks. Makanlah coklat tu banyak-banyak. Tapi… Bukan semalam ada orang tu cakap nak diet ke? Kalau makin naik berat badan nanti padan muka.” Lidah dijelir. Berdekah-dekah dia ketawa melihat muka terperanjat Dila.
La Naural… Kau pun satu, kan. Kenapalah cakap macam tu? Kenapalah ingatkan aku? Kenapalah? Tapi lantaklah… Jom makan dulu! Sedap!
Naural menutup pintu rapat. Dia baring di atas katil. Kertas tadi masih ada di tangan. Dibukanya…
For my love – Naural
Harap awak suka… 🙂
Siapa pula ni? Ada orang lain pula ke yang nak muncul dalam hidup dia ni lagi? Adoi. Siapa lagi ni? Tension!
“NAURAL.” Langkah Naural yang dah menapak ke meja dekat kafe ditahan.
“Ermmm… Nak apa?”
“Aku nak minta maaf. Tak patut aku ignored kau beberapa hari ni kan, dengan buat perangai lagi. Sorry, Naural.”
Naural mendengus.
“Apa masalah kau sebenarnya ni? Tiba-tiba jauhkan diri, sekarang nak minta maaf pula. Aku boleh aje anggap benda ni macam tak ada apa-apa. Tapi aku nak tahu semua, semua sebab kenapa kau jauhkan diri dari aku.” Agak tinggi nada Naural.
Muka Faiza dah memerah. Segan kena marah, dahlah dekat kafe terapung sekarang ni. Malunya ada orang dengar.
“Apa dia? Cakaplah.” Kening diangkat. Masa orang bagi peluang ni bukan nak cakap. Ada ke patut diam aje? Ingat dengan diam boleh selesai masalah ke? Tiba-tiba aje buat perangai macam tu. Ingat dia tak ada masalah lain nak kena hadap ke? Geram… Tanpa sebab nak menjauh. Ingat dia tak sedih? Tak terasa?
“Luth dah ada minat satu girl ni. Aku memang tak boleh dapat dia. Sebab tu aku salahkan kau, kalau bukan kau yang paksa aku dekati dia mesti aku tak payah tahu semua ni. Mesti aku dapat teruskan hidup macam biasa. Macam sebelum ni.”
“Kau salahkan aku? Semua?”
“Kau jadi punca kenapa aku dekati dia, kan? Kau yang suruh aku rapatkan diri jadi kawan dia. Bila aku dah puas dengan jadi kawan dia aje, kau pula suruh aku pikat dia. Semua sebab kau!” Suara dia pula meninggi. Bukan tadi nak minta maaf ke? Tapi kenapa lagi nampak gaya macam nak cari gaduh ni?
Naural panas.
“Sebab lelaki? Sebab kau kena tolak, kita gaduh macam ni? Tak ada gunanyalah, Iza.”
“Mungkin bagi kau tak, tapi bagi aku ya. Dah lama aku suka dia Naural, sebelum aku kenal kau lagi. Untuk pengetahuan kau, sepatutnya dulu aku dapat tawaran pergi overseas. Tapi aku tolak semuanya sebab dia. Untuk tarik perhatian dia.”
Bodohnya! Hati kecil Naural berkata. Ada ke patut tolak tawaran tu hanya sebab seorang lelaki?
“Aku ingatkan kau nak minta maaf. Kalau nak cari gaduh tak payahlah datang jumpa aku, Iza. Aku penat, tak suka gaduh-gaduh macam ni.”
“Kau ingat aku suka ke? Aku pun tak suka, aku tak boleh terima bila kau sendiri yang jadi punca aku jadi macam sekarang. Aku tidur tak lena, tertekan bila fikir semua ni. Semua sebab kau! Kau!”
Naural terkedu! Semua sebab aku?
“Astaghfirullahaladzim Iza, mengucap okey? Jangan nak tuduh sembarangan macam ni. Aku ni kawan kau. Kenapa sebabkan seorang lelaki, kita gaduh? Semua ni tak patut. Jangan macam ni Iza, kalau dia dah ada girlfriend, lupakan dia. Cari lelaki lain. Buat apa kau nak buang masa untuk lelaki tu lagi? Jangan rosakkan hubungan orang lain.”
“Rosakkan hubungan orang lain? Yang tu yang lagi penting bagi kau. Kau tak fikir pun perasaan aku, kan? Ada kau fikir apa yang aku rasa bila dengan Luth dah ada girlfriend? Aku rasa macam orang bodoh.”
Naural cuba pegang tangan Faiza. Dia tahu kawan dia tu sedih, tapi salah tindakan Faiza dengan letak semua kesalahan tu dekat Naural.
“Dah cukup, Naural. Cukup sampai sini persahabatan kita. Thanks sebab tolong aku selama ni. Cukuplah sebab kau aku terluka teruk macam ni.” Dia melangkah pergi, meninggalkan Naural yang terkaku mendengar keputusan Faiza. Putus persahabatan?
“Sebab seorang lelaki, seorang lelaki kau putuskan persahabatan kita. Kenapa, Iza? Kenapa kau buat aku macam ni?” Dia terduduk. Menangis. Teresak-esak.
Lama dia menangis sendirian di situ sehinggalah ada satu suara menegur dirinya.
“Awak?”
Naural mendongak. Lelaki bertopi? Esakan dia makin kuat. Itulah, kenapa lelaki tu tegur, kan dah jadi hujan lebat ni? Kalau Bangi banjir nanti salahkan dia.
“Tak comel menangis macam ni.” Air mata Naural dikesat menggunakan sapu tangan miliknya. Lembut aje dia lap, nak keringkan pipi Naural. Tapi tiap kali dia lap, tiap kali tu juga air mata Naural tumpah.
“Semua tu salah saya ke, awak? Salah saya ke?” Air mata makin deras mengalir. Sedihnya.
“Bukan salah awak. Bukan salah awak semua ni.” Semangat cuba diberi, mungkin dia tak tahu sebabnya tapi dia tak suka melihat air mata itu.
“Kalau bukan salah saya, kenapa dia sampai nak putuskan persahabatan kita orang? Saya sayangkan dia sangat, kenapa dia sanggup tinggalkan saya? Hanya disebabkan seorang lelaki?”
“Bukan salah awak Naural, dia yang tergesa-gesa. Tak patut apa yang dia buat tadi. Letakkan semua kesalahan tu atas bahu awak seorang. Sedangkan memang salah dia pun. Awak yang suruh dia dekati lelaki tu?”
Mata Naural dipandang. Dah merah dah mata Naural ni.
Naural mengangguk.
“So, memanglah semua tu rancangan awak. Tapi macam mana nak laksanakan tu semua daripada dia, kan?”
Naural angguk lagi. Memang selama ni dia yang galakkan Faiza dekati laki idaman dia tu. Tapi semua idea datang daripada Faiza sendiri.
“Maknanya memang bukan salah awak. Cara dia dekati lelaki tu aje yang salah. Patutnya dari awak dia tanya status lelaki tu. Kalau minat cakap minat, tak payah nak cakap nak jadi kawan segala.”
Naural pandang lelaki bertopi tu.
“Nak rapat dengan seorang lelaki tak boleh mula dengan kawan ke?” Air mata dia dah kering. Tu pun sebab dari tadi tangan lelaki ni tak henti lap air mata dia. Terharu pula dapat layanan macam ni. Selalu kalau menangis mesti kena lap sendiri.
“Kalau sayalah, better berterus terang. Saya tak suka dia cakap nak jadi kawan mula-mula tapi sebenarnya niat dalam hati lain. Nanti banyak pihak yang terluka dengan tindakan dia tu.”
“Terluka? Macam apa contohnya?” Naural… Naural… Apa ingat ni kelas Matematik ke sampai nak bercontoh segala?
“Contoh macam kes kawan awaklah, bila dah tahu laki tu suka girl lain, dia yang terluka. Then awak pula. Lepas tu saya pun terluka juga.”
“Awak? Awak pun terluka juga? Awak ada kaitan ke?”
Naural tertawa. Mesti salah satu cara nak buat aku gelak ni. Tapi memang menjadilah.
“Saya tak suka tengok air mata awak ni. Air mata awak berharga bagi saya. Setitik air mata awak mengalir umpama hati saya ni dihiris sekali dengan pisau. So, tolong simpan air mata awak. Jangan bazirkan lagi untuk orang macam tadi. Orang yang memang tak faham betapa mahal awak ni pada pandangan saya.”
Air mata Naural mengalir balik. Itulah, kenapa bagi ayat manis lagi? Kan dah tak boleh tutup paip air mata ni?
“Adoi!!!”
“Hah? Awak kenapa ni? Jangan takutkan saya.” Terkejut dia tengok tiba-tiba lelaki tu tekan dada dia. Siap menjerit lagi.
“Sakitlah awak, rasa kena hiris berkali-kali. Kan dah cakap tadi, air mata awak tu buat saya terluka.
“Sorry…” Dia menunduk. Terasa bersalah pula. Tapi bibir terukir senyuman kecil. Tanpa sedar.
Lelaki bertopi tergelak. Comel.
“Nak hilangkan kesedihan awak tak?”
“Hilangkan kesedihan?”
“Yup! Nak tak?”
“Boleh ke?
“Tak cuba, tak tahu kan…” Kening diangkat.
“Rugi kalau tak ikut saya…”
“Nak!”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/90605/love-riddles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *