[SNEAK PEEK] I Love You Stupid 1

I Love You Stupid 1 Oleh Melur Jelita

 

AKU berdiam diri lama di bawah pancuran, membiarkan cucuran air deras menyejukkan hati yang membara. Panas! Panas! Aku terdengar suara Lara.

“Iris… Iris… lama lagi ke? Dah pukul tiga ni!”

Malas pula aku hendak menjawab. Aku melangkah keluar perlahan-lahan sambil mengelap rambut dan badan. Teman yang lain sudah siap bermekap.

“Tak sangka, polis trafik yang kita usha pagi tadi ada di depan! Bala!” Farina mula membuka topik.

“Kenapalah dia jadi polis? Polis trafik pulak tu? Belum tahan pemandu, pemandu sudah hentikan kereta dulu. Menyerah diri terus!” Nada suara Violet agak mengeluh. Seolah-olah lemas dengan aura abang pedas.

Aku menjeling. Meluat dengan kegedikan Violet. Spesies ulat nangka!

“Kalau dia berdiri di traffic light, traffic light pun tak mau hijau. Habis trafik jam satu KL!” Lara pula menambah perisa. Gedik plus ulat beluncas!

Divaz ketawa riuh. Menggeletis!

“Berlumba-lumba orang langgar kesalahan jalan raya semata-mata nak love letter darinya. I rasa dia silap isi borang SPAD. Dia patut jadi model.

Wow! Ulasan Farina langsung tidak teragak-agak!

Mereka ketawa lagi. Sekali lagi aku mengerling meluat. Hola! Tiada yang perasan aku ini mahu muntah hijau dengan puji-pujian yang terlampau? Divas boleh belot semata-mata kerana ketampanan abang pedas yang memukau?!

Tak adalah aku nak terpukau sangat. Setakat stok abang pedas tu, berlambak aku boleh jumpa di kampus UM ni.

“Rasa-rasanya abang pedas cam Iris tak?” Violet bersuara risau tiba-tiba, manakala tangan menyikat rambut.

“Mesti punya…. Kita aje yang dia tak perasan sebab kita menyorok.” Lara menyelit.

“Nasiblah you, Iris. Pak encik pulak suruh you buat demo,” sambut Farina sambil menghulurkan beg mekapku.

“Who cares? Kalau dia cam I sekali pun, dia bukan boleh buat apa.
“Iris, dia boleh repot pasal disiplin dan kelakuan kita pagi tadi tau! Habislah rekod cemerlang kita selama ni.” Farina membalas.

“Idon’t give a damn! Sebab grad nanti bukan I nak jadi polis. Kerja I dah siap menunggu.”

“You cakap senanglah, anak orang loaded. Kami ni haaa… macam mana?” Muka Violet sudah lemau.

“Aikkk, you all pun anak orang loaded, anak Datuk lagi.”

“Yalah… tapi tak seloaded you. Anak jutawan. Tak semua Datuk, Tan Sri, Tun tu kaya. Pangkat aje gah. Yang bukan Datuk, berlambak lebih kaya daripada Datuk-Datuk yang berpangkat ni. Kalau nak diukur kekayaan itu berdasarkan pangkat, alamatnya kuranglah orang kaya padahal berlambak jutawan di Malaysia, cuma tak dikenali dan diketahui saja. Maklumlah takut dikejar LHDN, diculik atau takut kena minta derma. Yang paling tak tahan, takut anak-anak jadi tumpuan pisau cukur, pisau Gillete…” Lara ketawa.

“Hmmm, whatever…. Papa I nama je jutawan, tapi kalau ikut ranking, paling corot. Bukan jutawan nombor satu atau nombor dua di Malaysia, jauh sekali di dunia. Bilionair? Lagi jangan mimpi!”

“You ni Iris, suka sangat merendahkan harta papa you. Takut kami mintak ke?” sinis Farina.

“I cakap yang betul. Papa I bukannya jutawan yang ada jet peribadi parking depan rumah atau ada kapal selam, parking dalam kolam renang belakang rumah.” Cepat sahaja aku cantas.

Divas tergelak sampai naik semput.

“Mulut you, Iris. Melecurlah telinga siapa yang mendengar… haha.” Bergegar badan Violet menahan tawa.

“Jom, lekas. Nanti lewat pulak,” ajakku. Aku tidak mahu topik itu berpanjangan.

Kami beriringan menuju ke parkir. Aku membaling kunci ke arah Violet.

“You drive, I penat. Nak tidur kejap.”

Mata dipejam, tetapi tidak boleh lena. Suara mereka sangat mengganggu.

“Divas, you all perasan tak, hebat sungguh abang pedas tu ya?”

Meluat aku mendengar pujian Lara

“I tak hebat?” soalku dengan mata terpejam.

“Hebat jugak, tapi abang pedas lagi hebat. Biasalah… mata lebih kepada yang lebih macho… bla…bla… bla…” Lara membuka mulut dengan lebih rancak.

Semua ribut bercerita tentang kehebatan abang pedas. Hatiku panas pijar! Bengang pula aku dengan sikap hipokrit divas. Pagi tadi kemain semua menggeletis! Depan mata semua menikus. Sekarang, kembali menguit-guit seumpama ulat nangka!

“Violet, hentikan kereta sekarang.”

“Kenapa?” Violet kehairanan.

“Hentikan sekarang!” Angin aku bertambah.

Signal diberikan dan Violet memandu ke tepi jalan. Semua diam, menanti arahanku yang seterusnya.

“Kalau tak mahu menapak, boleh puji I aje. But okay… I bukan kejam sangat. I pun tak suka orang yang hipokrit…. Tak mahu puji I, tak apa… so you’d better shut up. I nak tidur, faham?”

Suara keluhan sudah berjemaah.

“Okeylah Iris, sorry….” Permohonan maaf juga berjemaah. Aku mengukir senyuman nipis.

“Sorrylah divas…. Terlepas kat you all pulak. I geram dengan dia aje.”

“Kenapa?” tanya Farina.

“I geram, dia sentuh I dengan pen.”

“La, okeylah. Kenapa pulak you nak geram? Bukan dia sentuh you,” Violet meningkah.

“Sebab dia tak sentuh I la, I geram! Dia sentuh I dengan pen!” Mataku terbuka luas, memerhati

Damn! Semua tak faham ke? Muka semua sudah terpinga-pinga. Aku mula rasa terbakar!

“Divas! You all tak faham ke? Dia tak sentuh I bermakna dia jijik dengan I! Tak pernah lagi sesiapa yang geli dan jijik dengan I. I rasa terhina tau!”

Semua terdiam! Aku semakin terbakar!

“Violet! You keluar sekarang. I nak drive!”

Violet membuka pintu dengan teragak-agak. Aku sudah berpeluk tubuh sambil mengetuk hujung tapak kasut atas jalan tar di depan pintu pemandu. Sebaik sahaja Violet keluar, aku pantas mengambil tempat duduk pemandu. Belum sempat Violet menutup pintu sebelah penumpang, aku sudah memecut laju. Suara jeritan halus daripada divas tidak aku pedulikan. Aku terus memandu laju, mencilok, melanggar lampu merah dan nyaris menghentam pembahagi jalan. Setiap kali aku membelok, divas sudah terjerit-jerit.

“Iris! You nak mati, mati sorang. Jangan ajak kami!” jerit Farina sambil tangannya menggenggam erat pemegang di pintu.

Kaki semakin menekan pedal minyak.

“Better shut up! She’s speeding! She’s gonna kill us if you make a sound!” balas Lara.

“Mummy!” jerit Violet.

Aku mengetapkan rahang dan mataku terus tajam ke depan. Tangan pula laju memusing stereng dan kaki semakin menekan pedal minyak dengan lebih rapat. Sampai di hadapan rumah Violet, aku membrek ganas dan kereta berhenti mendadak. Divas semua tercampak ke sisi sebelah kiri kereta. Masing-masing menjerit ngeri. Serentak, Violet dan Lara membuka pintu. Mereka terus termuntah tanpa sempat menjejakkan kaki ke luar. Farina menepuk belakang Lara dengan mata terpejam, menahan azab penangan kelajuan aku.

“Sekarang semua turun sini!”

“Tapi ini rumah Violet…” Farina membantah.

“It’s none of my business! Get out right now!”

Terhuyung-hayang mereka bertiga keluar. Aku memecut laju sebelum terdengar jeritan mereka. Beg mereka tertinggal di dalam kereta. Aku membrek ganas. Membuka cermin tingkap dan mencampakkan harta mereka keluar.

Nasiblah kalau termasuk ke dalam longkang. Siapa suruh puji abang pedas?

SEBAIK SAHAJA pintu dibuka oleh TyBee, aku meluru ke tingkat atas tanpa bersapa dengan mama dan papa yang sedang bersembang di ruang tamu keluarga. Aku merebahkan badan ke atas katil dan menekupkan muka ke bantal. Aku menahan perit di hidung dan pedih di dada. Beberapa ketika kemudian, aku terdengar ketukan di pintu. Suara papa perlahan memanggil namaku. Tidak sampai hati, aku membuka pintu sambil mencapai tisu untuk mengelap hidung yang berair.

“Boleh kita chit-chat?” usik papa.

“Nothing to update,” balasku lemau.

“I don’t think so…. I saw the update on your status.”

“Pa… I’m not in the moodlah.”

“Then, message me…” usiknya lagi.

Aku memalingkan wajah yang masam.

“Tak mahu? So let’s Tweet.” Senyum papa lebar bila melihat aku menoleh ke arahnya dengan pantas sambil cuba menahan gelak.

“You’re a flirt. No wonderlah mama syok gila kat papa.”

“Mind your word… but I take it as a compliment,” tegur papa sambil tergelak.

“Opsss, sorry….”

Pintu gelangsar kubuka dan kami melangkah keluar. Aku duduk di atas buaian kayu cengal diikuti papa. Buaian berayun lembut dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa.

“Now tell me, siapa yang buat my gorgeous marah?”

“This idiot. He’s so arrogant….”

“What did he do to you?!” Papa sudah memotong kata-kataku.

“Dia sentuh Iris!”

Papa bingkas bangun, merah mukanya.

“Dia buat apa?!” ulang papa kasar.

Aku menarik dan menghembus nafas dengan kasar juga. Kalau ada apikan bagus. Biar terbakar dunia ini dengan semburan api dari hidungku kerana kemarahan terbuku yang menyala-nyala!

“He touched my nose.”

“Your nose?” Papa berkerut, tidak faham .

“Ya… hidung Iris.

Papa mengeluh, nampak menyampah dengan reaksi lembap aku.

“Sentuh macam mana?”

“Dengan pen.”

Muka papa blur.

“Dia sentuh hidung Iris dengan pen, semasa kami cabar-mencabar dalam latihan kawad berirama tadi.” Aku menggayakan cara abang pedas menyentuhku dengan penuh perasaan.

Papa bercekak pinggang, kerutannya bertambah.

“You mean, he touched your nose? With his pen?”

“Ya.” Aku mengangguk laju, girang bila papa sudah faham.

Papa menolak kepala aku sambil berjalan masuk ke dalam bilik dan terus keluar.

Hanya beberapa patah perkataan yang sempat aku dengar daripadanya.

“Silly girl! Ingat kena raba!”

Aku menghentakkan kaki, geram!

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/272107/i-love-you-stupid-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *