[REVIEW] UPDATE IMAN LAJU-LAJU

Update Iman Laju-Laju Oleh Ahmad Damha

Jahanam Niat Mulia Timah Hamit cuti hari tu. Dia duduk saja-saja kat rumah.Badannya tak sihat, nak pergi kerja pun liat. Dah sangap tengok TV dari pagi, nak tidur pulak awal lagi, dia pun pasang laptop, nak melayari Internet katanya. Dia buka blog-blog orang, dah bosan baca gosip-gosip artis dan sebagainya, dia pun buka youtube pulak. Nak try dengar ceramah-ceramah agama niat asalnya. Kot- kot ada ilmu boleh dapat sebelum mengantuk matanya. Nak eja “ceramah”, dia pun taip c….baca seterusnya 119 ——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————— Unta from Australia Mus: Alhamdulillah ustaz, saya dah pun sempurnakan ibadah korban saya tahun ni. ustaz: Alhamdulillah, bagus. Enta Korban lembu ke kambing? Mus: Unta, ustaz. Kebetulan ada kenalan saya jual unta. Tapi itulah, ada usykil sikit…..baca seterusnya 25 ——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————- Buang Kotoran Degil Ahmad Damha: Dari tadi saya tengok awak termenung kat situ. Apa yang awak tengok dalam mesin basuh tu, Mah? Nanti dah siap basuh, mesin tu berbunyi, Mah. Tak payahlah awak tunggu. Timah Hamit: Bukanlah, abang. Bila lama-lama Mah tengok baju-baju dalam mesin ni, Mah terfikir. Macam nilah gamaknya orang islam dalam neraka nanti…….baca seterusnya 36 ——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————- Sayang Mucuk Laju-laju Awie taip SMS: “Tayangg masih marah kt B? Dh sminggu Tayang majok ngan B. B tau B salah. sorry Tayanggg…B separuh mati windukan Tayangg..B sayang Tayangg sgt2.” Dah siap taip, Awie send SMS to “Mucuk”. ‘Mudah- mudahan dia maafkan aku.’ Selang seminit, Awie dapat SMS daripada Mus……baca seterusnya 109


Update Iman Laju-laju menceritakan pelbagai kisah dan disebalik kisah tersebut sebenarnya ada perkara yang hendak disampaikan untuk kita jadikan teladan dalam kehidupan seharian kita semua. Novel ini sangat ringkas dan tidak jemu untuk kita membacanya. Ketika saya membaca setiap kisah di dalam novel tersebut, banyak sebenanrnya yang membuat saya terkilan dan jadikan iktibar dalam diri saya. Mesej-mesej yang disampaikan tu begitu mendalam dan boleh kita menelaah dan memperbaiki diri kita sebanyak mungkin. Antara kisah menarik yang ada adalah mendidik anak dari kecil, beza pahala dan dosa, kasih seorang ibu kepada anak-anaknya, bersungguh-sungguh dalam membuat sesuatu, kisah kucing pembawa rezeki dan banyak lagi. Paling best novel ni banyak bagi nasihat dalam bentuk pantun yang sangat menarik. Banyak juga benda yang saya peroleh dalam novel ini. Nak tahu apalagi menarik?

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/277346/Update-Iman-Laju-Laju

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *