[REVIEW] My Rendang Isn’t Crispy and Other Favourite Malaysian Dishes (New Cover)


My Rendang Isn’t Crispy and Other Favourite Malaysian Dishes (New Cover)
-by Zaleha Kadir Olpin


Take a culinary voyage through the vibrant flavours of Malaysia with MasterChef UK contestant, Zaleha Kadir Olpin, as she shares her favourite family recipes in this cookbook. Malaysian-born Zaleha pays tribute to dishes she grew up with, including laksam, a rolled rice noodle dish unique to the East Coast of Malaysia; nasi lemak, one of Malaysia’s most iconic dishes; as well as chicken rendang, the controversial dish she prepared on the show. Other dishes include:

  • nasi goreng udang (prawn fried rice)
  • roti jala (lace crepes)
  • kari ikan mak (mum’s fish curry)
  • ketupat sotong (Malaysian-style stuffed squid)
  • ayam golek (Malaysian-style roast chicken)
  • kerabu daging (beef salad)
  • karipap pusing (spiral curry puffs)
  • lempeng kelapa (coconut pancakes)

 

Get this e-book on e-sentral.com

Publisher: Marshall Cavendish International (Asia) Pte Ltd
Author: Zaleha Kadir Olpin

[SNEAK PEEK] Ikhlas Dari Hati

Ikhlas Dari Hati
-karya akyelrahim


. . .

Bab 4

“TZ, boleh pinjamkan I telefon you tak? I need to make a call.” Cawan kopi diletak ke tepi. Sekarang bukan masanya untuk dia bersantai begini.

TZ hulurkan telefonnya tanpa banyak cakap.

“Terima kasih,” ucap Ally penuh sopan lantas dia ambil telefon itu dan pergi sedikit jauh daripada TZ. Dia nak hubungi Nick.

Habislah… mesti Nick tengah tak tentu arah sekarang ini mencari Ally. Dia mendail satu-satunya nombor telefon yang dia hafal selain nombornya sendiri.

Ally menanti dengan penuh debar. Deringan berhenti tanda Nick menjawab panggilan dia.

“Helo, siapa ni?”

“Helo, Nick. Danny ni.” Takut-takut Ally menyapa.

“Danny! You dekat mana sekarang ni? I’m freaked out tau tak bila Danny hilang macam tu je. You okey tak? Ada apa-apa jadi tak malam tadi? You dekat mana sekarang ni?”

Nick menyerangnya dengan soalan yang bertubi-tubi sampai Ally langsung tak boleh nak bersuara.

“Nick, Danny okey. Betul-betul okey. Jangan risau.” Ally cuba tenangkan abangnya yang jelas sedang menggelabah ketika itu.

“Thank God, Danny okey. I cuma risau sebab you tiba-tiba hilang. Bila call, telefon Danny dekat dalam rumah. Macam-macam dah Nick fikir. Betul ni, tak ada apa-apa jadi dekat Danny?”

“Ya, ya, Danny okey. Sumpah.”

Ally dengar abangnya itu lepaskan keluhan besar di seberang sana, lega mungkin.

“Habis tu Danny dekat mana ni?”

“Danny dekat rumah orang ni.” Tenang Ally menjawab sambil memandang TZ di dapur. Mata mereka bertentangan.

“Siapa? Lelaki ke perempuan?”

“Lelaki tapi…” Tak habis lagi Ally nak terangkan, Nick dah terlebih dahulu menyampuk.

“Lelaki?!” Jelas pada pendengaran Ally suara garau itu melengking kuat.

“Nick, tak ada apa-apa jadi dekat I, okey? Dia terjumpa I terbaring atas jalan, lepas tu dia bawa I balik rumah dia. Itu je.I’m okay. I swear.” Ally dapat bayangkan Nick yang sedang mundar-mandir ketika ini, kebiasaan untuk abangnya itu jika sedang serabut dan kalut.

“Habis tu sekarang you dekat mana? Bagi alamat, Nick datang jemput.” Ally dah dengar bunyi enjin kereta dihidupkan di seberang sana tanda Nick dah pun berada di dalam kereta, tinggal nak memandu sahaja.

“Dekat mana?”

Telefon, Ally jauhkan daripada telinganya sedikit. “TZ, rumah you ni dekat mana?”

“Cyberjaya. Tell him I’ll text the rest of the address.

Ally sampaikan pesanan TZ, barulah Nick tamatkan panggilan telefon. Hal itu buatkan Ally mengeluh berat. Dia rasa sangat bersalah kerana telah menyusahkan abangnya sampai begitu sekali.

Dia melangkah semula ke dapur dan menyerahkan telefon itu kepada TZ.

“Terima kasih,” ucap Ally ikhlas atas bantuan yang tak putus dihulurkan kepadanya.

“Okey?” tanya TZ atas dasar prihatin apabila dia lihat kening si gadis seperti hampir mahu bertaut.

“Entahlah.” Ally angkat bahu. Dia pun tak tahu nak rasa apa sekarang. Bercampur aduk rasa.

Nak gembira sangat tak boleh. Bersalah sangat pun tak juga sebab bukan salah Ally jadi mabuk dan hilang kawalan. Dia pun tak tahu apa yang sebenar-benarnya terjadi malam tadi.

“Chill je. Tak ada apa jadi dekat you. Dapat tahu yang itu pun, abang you mesti dah happy.TZ sorongkan sepinggan roti bakar berinti coklat kepada Ally. “Makan.”

Ally tak segera menerima, sebaliknya dia lihat sahaja roti itu kosong sebelum mata terarah pula kepada TZ yang sedang duduk bertentangan dengan dia.

“Betul, tapi still I dah menyusahkan abang I. I tak tahu macam mana dia cari I malam tadi. Mesti dia freaking out gila-gila. Entah kenapa Ally rasa selesa sangat nak mengadu begini dengan TZ, seolah-olah dia dah kenal lama dengan lelaki itu sedangkan mereka berkenalan tak sampai satu jam pun lagi.

Roti bakar itu Ally ambil juga dan dia bawa ke mulutnya. Sedap.

“Mestilah, siapa tak risau adik hilang macam tu je. I pun freaked out bila jumpa you terbaring atas jalan macam tu. I ingat you hantu.” TZ beritahu apa yang terdetik dalam hatinya malam tadi.

Ally rasa lucu dengan pengakuan TZ hingga dia tersengih. “Ya ke?”

Angguk.

“Yalah. Tak gila ke dekat pukul dua belas tengah malam ada perempuan baring atas jalan?” Dia sumbatkan juga roti bakar ke dalam mulutnya. Bercakap dan mengunyah serentak dengan mulut yang penuh.

“I langsung tak ingat macam mana I boleh baring atas jalan tu. Sumpah I tak ingat apa-apa langsung.” Ally masih berfikir-fikir tapi itulah satu apa pun dia tak ingat.

“Sorry to ask, tapi you mabuk ke?” Terus tak ada tapisnya TZ tanya.

“Yep. I guess…” Lambat-lambat Ally anggukkan juga kepalanya, mengaku. Apa lagi nak jawab kalau dah memang itu kenyataannya. Mabuk hanya dengan segelas martini. Noob.

“So, you are a bad drinker.” TZ buat konklusi sambil goyangkan tangannya di depan muka Ally. Bibir dah terlebih dulu tertampal dengan senyum nakal.

And I just figured it out… today,” kata Ally sambil jongketkan bahunya, kemudian dia tersengih.

TZ kerutkan dahi. “Oh, really?”

“Tu first time I minum sebenarnya. Selama ni I tak pernah tahu yang I’m gonna be a bad drinker.” Tenang Ally berterus-terang dengan bibir yang separa tersengih. Terhibur pula dia dengan kenyataan sendiri.

“Oh… macam tu. Jadi you ni budak lagilah, kan?” TZ tertarik untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang gadis tinggi lampai itu.

“I’m old enough to drink, cuma I tak minum.” Ally larikan pandangannya, kalah dengan renungan tajam TZ.

“Habis tu apa buatkan you nak minum pula tiba-tiba?”

“People say curiosity killed the cat. I’m that cat,” terang Ally sambil tersenyum.

TZ ambil masa untuk mencerna apa yang Ally katakan sebelum gelak kecil terlepas daripada bibirnya. Dia capai cawan yang berisi kopi lalu dicicip sedikit.

“Habis tu, your parents tak bising ke kalau tahu you minum?”

Ally geleng.

“Oh, really?”

Lambat-lambat Ally angguk. “Dia orang pun minum juga once in a while. I je tak minum.”

“Sebab?”

Ally tongkat dagu dekat meja. “You pernah minum tak?”

Laju je TZ geleng. Isy, memang tidaklah. Senakal-nakal TZ, tidaklah dia berani buat gila sampai sentuh air tu. “Haram…”

Jawapan spontan itu mencuit hati Ally. “Sorry.Muslim, right?”

“Alhamdulillah, masih lagi pada jalan yang benar.” TZ jawab dalam nada berlelucon membuatkan Ally ketawa.

“I tak minum sebab satu, bau beverage tu busuk, I tak suka. Kedua, sebab after effect dia pun I tak suka. I tengok orang yang minum, bangun pagi mesti sakit kepalalah, apalah. Buat apa nak sakitkan diri sendiri, lepas tu sibuk-sibuk cari itu ini untuksober.

“Jap, jadi you Kristian?”

Ally angguk dulu untuk jawab soalan TZ. “Thanks, Jesus. Masih lagi pada jalan yang benar juga.”

TZ ketawa. Wah, curi ayat TZ!

“Tapi muka you nampak macam Melayu,” komen TZ selamba macam sudah lama kenal Ally.

Ally tak terkejut. Banyak kali dia dengar orang cakap yang mukanya nampak seperti orang Melayu. “Sayangnya… tak.”

Baru TZ nak buka mulut untuk bertanya dengan lebih lanjut, getaran daripada telefon mematikan segala apa yang ingin dia cakap.

Skrin yang menyala dia lihat tanda ada pemberitahuan baru yang masuk. TZ baca apa yang tertera di skrin.

“Alice, abang you cakap lagi dua puluh minit dia sampai.”

“Alice who?”

“Eh, ke Ellen?”

Ally mengeluh dan jadi tertanya-tanya. Susah sangat ke nama dia untuk disebut dan dihafal?

“Ally. A.L.L.Y. Ally.”

TZ pekup mulut tahan gelak. Dia kemam bibir. “Oh ya, ya, Ally. Maaf, maaf. Abang you cakap lagi dua puluh minit dia sampai.”

“Okey. Kalau macam tu, I tunggu dia dekat bawahlah.” Ally turun dari kerusi tinggi dan berdiri.

“You tak nak pergi cuci muka dulu ke?”

“Ha?”

TZ muncungkan bibirnya pada cermin yang agak besar ada di dinding supaya Ally lihat apa yang dia nampak. Sebaik sahaja imejnya singgah di retina mata, terus mata Ally membulat besar.

. . .

Baca versi e-book di e-sentral.com

Penerbit: Jemari Gemok

Penulis: akyelrahim

[Sneak Peek] Kru Paranormal: Hantu Kilang Lama

Kru Paranormal: Hantu Kilang Lama
karya: Khairul Nizam Khairani 


. . .

“Assalamualaikum, Zamir!” sapa ayahnya. Sapaan dari pusara!

Imtiaz meneliti skrin telefon pintarnya. Dia sedang membaca artikel berkaitan orang minyak yang beberapa kali mengejutkan Malaysia. Kali terakhir orang minyak menggemparkan Malaysia pada tahun 1997 di Selangor.

“Pak cik!”

Imtiaz menoleh. Huda sedang tersengih di pintu. “Pak cik kau panggil aku. Kau tu apa? Ah soh?” balas Imtiaz.

Tergelak Huda melihat rakannya melenting. “Gurau sikit pun dah koyak. Relakslah, bro,” balasnya. “Kau masih kumpul bahan untuk video orang minyak tu lagi?” tanyanya pula.

“Ya.”

“Sudah berapa minggu kau kumpul bahan? Sudah lebih dua minggu tak silap aku. Lama tu. Selalunya tak lama macam tu,” Huda mengutarakan persoalan.

“Aku sangkakan bila buat video berkaitan mitos yang popular macam orang minyak ni, kerja senang sikit. Ternyata aku silap. Maklumatnya banyak, tapi semuanya hampir sama. Cerita yang diulang-ulang. Sampaikan ada cerita yang jelas sekali dicedok daripada filem Sumpah Orang Minyak arahan P. Ramlee. Gila perhatian sungguh orang zaman sekarang ni,” rungut Imtiaz.

“Jadi, sekarang macam mana?” tanya Huda.

“Aku rasa macam nak cari tajuk lain.”

“Kalau tukar tajuk lain, kita terpaksa tangguhkan muat naik video baru untuk saluran Kru Paranormal,” Huda mengingatkan.

“Terpaksa. Biar lambat asal penonton tak berasa seperti menonton sesuatu yang boleh mereka tonton di saluran lain,” balas Imtiaz.

“Suka hati kaulah, labu.”

“Labu, ya? Kurang ajar!”

Mengekek ketawa Huda apabila Imtiaz sekali lagi bengang dengan usikannya.

“Bagi cadanganlah, minah oi! Aku terkial-kial memikirkan bahan cerita baru ni,” pinta Imtiaz. Huda duduk berhadapan Imtiaz sambil termenung memikirkan cerita yang boleh dibuat bahan bagi video YouTube baharu mereka.

“Puaka lebuh raya Karak,” usul Huda.

“Dah ramai orang buat.”

“Toyol?”

“Toyol di mana? Spesifik sikit. Bila dan di mana ada serangan toyol tu. Aku tak mahu sekadar menceritakan perihal asal usul toyol. Ramai orang dah buat,” balas Imtiaz. Huda terdiam seketika.

“Zombi Kampung Pisang!”

“Oi, mana boleh. Ada copyright!” bidas Imtiaz, jengkel. Dia mengeluh, buntu mencari idea untuk video baharunya. Dan Huda jelas sekali tidak membantu.

Huda pula tersengih, seakan satu kepuasan pula baginya melihat rakannya itu jadi bingung.

“Kilang Jeram?”

Imtiaz dan Huda tersentak apabila satu suara menyampuk.

“Zamir!” Hampir terpekik Huda apabila melihat Zamir terpacak di muka pintu pejabat.

“Zamir, kau buat apa di sini?” tanya Imtiaz. Dia kehairanan. Zamir sebenarnya salah seorang pengasas saluran Kru Paranormal bersama-sama dengannya dan Huda. Sejak terlibat dalam kejadian letupan feri di Tanjung Pengelih, Zamir meminta untuk berehat buat seketika. Hampir setahun juga Imtiaz dan Huda tidak berhubung dengan Zamir kerana rakan mereka itu seolah-olah mahu menjauhkan diri.

“Soalan kau macam tak suka saja aku datang,” balas Zamir.

“Bukan macam tu. Cuma….” Imtiaz tidak meneruskan kata-katanya kerana merasakan ia mungkin akan menyinggung perasaan sahabatnya. Namun, Zamir tersenyum dan faham apa yang bermain dalam minda Imtiaz.

“Aku minta masa untuk berehat sebab emosi aku masih belum stabil. Bukannya aku nak putus kawan dengan kau orang. Sekarang ni aku dah okey, jadi aku kembalilah semula. Lagipun aku tengok kau macam sedang buntu nak cari bahan,” ujar Zamir lalu menutup pintu pejabat kecil mereka.

Imtiaz tersenyum. Huda tersengih. Dia lega melihatkan persahabatan antara dua rakan karibnya tidak terjejas.

“Cantiklah kalau kau dah balik semula ke dalam geng ni. Memang kami perlukan bantuan pun. Betul tak, Im?” Huda mendorong Imtiaz menyokong kata-katanya.

“Betul tu. Betul. Tiada yang betul melainkan yang betul belaka,” jawab Imtiaz, bersungguh-sungguh mengangguk dengan wajah serius. Zamir ketawa kecil melihat reaksi rakan-rakannya dengan kepulangannya.

“Aku pun dah bosan duduk di rumah saja. Jadi aku kembali,” ujar Zamir sebelum menarik sebuah kerusi lalu duduk.

“Mak kau apa khabar?” tanya Imtiaz. Huda menyiku Imtiaz, merasakan seolah-olah soalan itu tidak kena pada masanya. Dia bimbang Zamir tersinggung kerana ia melibatkan kematian ayahnya yang dibunuh dengan cara yang kejam dan kepalanya juga masih belum ditemui hingga kini.

“Apa?” tanya Imtiaz tidak faham.

Zamir tertawa. “Tak apa, Huda. Aku okey saja. Kau orang boleh tanya apa saja, aku tak kisah. Aku pun faham kau orang nak tahu keadaan terkini aku,” ujar Zamir tenang. “Mak aku masih belum dapat terima kenyataan tentang ayah aku. Dia juga masih bimbangkan keadaan aku. Malah kalau ikutkan kehendak dia, sudah tentu aku tak boleh keluar rumah sampai bila-bila. Jadi terpaksa jugalah aku bertekak dengan dia sekali-sekala. Tapi, sejak akhir-akhir ini dia nampaknya dah faham yang dia tak boleh terus menghalang aku daripada meneruskan kehidupan aku. Jadi rasanya dia sudah pasrah dengan apa yang berlaku. Walaupun dia belum pulih sepenuhnya, tapi aku rasa dia cuma perlukan masa untuk memulihkan traumanya,” Zamir menjawab dengan panjang lebar.

Huda terangguk-angguk sementara Imtiaz hanya diam, namun dia juga mengerti kata-kata Zamir. “Oh, ya. Apa yang kau beritahu aku tadi?” tanya Imtiaz, segera menukar topik perbincangan.

“Kilang Jeram,” jawab Zamir.

“Kilang Jeram?” tanya Huda.

“Ya. Kau tak pernah dengar?” tanya Zamir kembali.

“Tak.”

“Ceritalah sikit. Aku pun tak pernah dengar cerita pasal kilang Jeram ni,” ujar Imtiaz sambil mengangkat kaki dan bersila di atas kerusi, menunjukkan minat pada apa yang mahu disampaikan rakannya itu.

“Cerita pasal kilang Jeram ni lebih kurang macam balai polis Gombak tu,” beritahu Zamir.

“Cerita balai polis Gombak tu selalulah aku dengar sebab ramai budak-budak yang gila paranormal ni selalu pergi ke situ, sengaja nak menguji kebenaran cerita balai polis tu,” ujar Imtiaz.

“Balai polis Gombak tu popular sebab lokasi di sekitar Gombak. Dekat saja dengan KL. Tapi kilang Jeram ni jauh sikit.”

“Di mana?” tanya Huda.

“Jeram, Kuala Selangor.”

. . .

Baca versi e-book di e-sentral.com

Penerbit: PTS Publications
Penulis: Khairul Nizam Khairani

[SNEAK PEEK] BAGAIKAN PUTERI

Bagaikan Puteri
karya: Ramlee Awang Murshid


. . .

Hutan Belud, Tanah Jajahan Sultan Sulu
Penghujung Kurun ke 15

KAWASAN hutan yang dilalui amat gelap, sunyi dan menyeramkan. Perempuan muda itu memegang tangan Haryani erat manakala sebelah tangannya lagi memegang jamung. Api jamung hanya mampu menerangi di bahagian hadapan sahaja. Itu pun masih nampak suram. Haryani berjalan tertatih-tatih. Seperti anak kecil yang baru belajar melangkah.

“Jauh lagi ke?” soal Haryani.

Perempuan muda itu tidak menyahut. Genggaman tangan yang mencengkam telapak tangannya terasa diperketatkan. Tatkala dia menoleh ke belakang, kegelapan menjadi hijab pandangan matanya. Ketakutan mula merajai hatinya.

“Aku dah penat. Kita berhenti dulu,” rayu Haryani.

“Jikalau berhenti, kita akan sesat. Kita akan terkurung di hutan ini sampai hari siang. Itupun kalau kita masih bernyawa lagi,” tegas perempuan muda itu.

“Siapa nama kau?” Haryani galak bertanya.

“Balan.” Perempuan muda itu menyahut sepatah.

“Peliknya nama tu.”

“Keluarga kami semuanya digelar… Balan,” balas perempuan muda itu lagi.

“Nama yang serupa?” Bulu roma Haryani mula meremang. Perempuan muda itu tertawa kecil. Agak garau.

“Jauh lagi ke?” Haryani masih mahu bertanya.

Perempuan muda itu berhenti melangkah. Berpaling dan menghadapkan wajahnya ke arah Haryani. Dia berwajah sederhana. Berkulit hitam manis. Cuma matanya agak kemerah-merahan. Macam terkena sakit mata. Dari kolam mata itu, mengalir air jernih yang seolah-olah tidak mahu berhenti.

Haryani tergamam. Nafas perempuan muda itu mula berbau hamis. Haryani berdehem dua tiga kali sambil memalingkan wajahnya ke arah lain. Balan ketawa sinis lalu berkalih semula dan melangkah cepat. Tangan Haryani dicengkam kuat dan terhuyung-hayang dia mengikut rentak kaki perempuan muda itu berjalan.

“Aku curiga pada keikhlasan kau, Balan.” Haryani berterus terang.

“Habis… kenapa kau ikut aku juga?” soal Balan.

“Entahlah. Aku… aku tak sedar. Bila aku perasan, aku dah berada di hutan ini.” Haryani mula terasa pening apabila dipaksa berjalan sebegitu cepat.

“Boleh tidak kau diam?” Balan mula hilang sabar dengan kerenah Haryani. Kerap kali kedengaran rengusan kencangnya.

“Aku rasa… kau orang jahat, Balan.” Bergetar suara Haryani.

“Sepatutnya kau sedar lebih awal. Sekarang sudah terlambat!” sindir Balan.

“Kau nak apakan aku?” Haryani cuba menarik tangannya tetapi gagal. Cengkaman Balan menjadi lebih kuat dan erat.

“Kau akan kami bunuh!” balas Balan dengan nada suara yang menyeramkan. Perkataan ‘kami’ mewakili keluarganya yang sedang menunggu di tempat tinggal mereka di satu penempatan di hutan ini.

Mendengar perkataan ‘bunuh’, Haryani menggeletar.

“Aku tahu… kau bukan puteri Majapahit. Gusti Putri tidak sekali-kali akan bertutur seperti percakapan kau,” getus Balan lagi, marah.

Dalam menggeletar, Haryani semakin kecut perut. Siapa dirinya? Hatta, dia sendiri tidak ingat. Tangisan dari dalam hatinya mulai kedengaran.

“Kami pemakan bangkai manusia!” Sejurus, Balan ketawa berdekah-dekah. “

Tolong! Tolong!” jerit Haryani, ketakutan.

“Tiada siapa pun yang akan mendengar jeritan kau, pembohong!” marah Balan.

“Laksamana Sunan akan cari aku nanti!” Dalam meronta, Haryani sempat mengugut.

Langkah Balan tiba-tiba terhenti apabila bakal mangsanya menyebut nama Laksamana Sunan. Dia lekas menoleh. “Laksamana Sunan ada di sini?” Balan berkalih menghadap wajah Haryani. Wajahnya nampak pucat.

“Lelaki yang kau lihat di gelanggang tadi tu adalah… Laksamana Sunan.” Dada Haryani berombak kencang.

“Aku tak nampak apa-apa!” tingkah Balan. Suaranya kedengaran merendah dan bergetar. Alunan nada yang jelas menunjukkan kebimbangannya.

“Laksamana Sunan ada di sini…” Suara Balan seakan berbisik mengulangi kenyataan Haryani. Dia mulai risau. Di kalangan manusia yang menyimpang ‘memerangi ALLAH’, nama Laksamana Sunan amat dikenali dan digeruni di kalangan mereka.

 

Hospital Kuala Lumpur
Hari ini…

DR. WONG terperanjat apabila melihat badan Haryani bergerak-gerak. Dia memantau mesin bantuan pernafasan. Mesin itu masih berfungsi. Dia menoleh ke arah Haryani sekali lagi. Badan pesakitnya itu bergerak sesekali.

“Nurse,” panggil Dr. Wong. “You nampak tak pesakit ini bergerak-gerak tadi?”

Jururawat tadi memandang Haryani. Ketika itu, Haryani hanya terbaring tidak bergerak-gerak. Jururawat itu memandang Dr. Wong semula dan menggeleng.

“Percaya atau tidak… Cik Haryani bergerak tadi.” Dr. Wong masih mempertahankan penyaksiannya. Malah, dia sendiri tahu bahawa apabila pesakit yang koma dibantu hidup dengan mesin, bermakna pesakit itu hanya menunggu harinya sahaja. Dalam tempoh tujuh hari, jikalau pesakit gagal bernafas sendiri, maka kematian akan disahkan. Segala-galanya berpunca dari otak. Otak yang mati akan membunuh seluruh jasad.

. . .

Dapatkan versi e-book penuh di e-sentral.com

Penerbit: KARANGKRAF MALL SDN BHD
Penulis: Ramlee Awang Murshid

 

[ULASAN] Oh Baru Saya Faham: Kenapa Tidak Boleh Abaikan Pelajaran

Oh Baru Saya Faham: Kenapa Tidak Boleh Abaikan Pelajaran
karya: Nikhila Kilambi


Cerita-cerita dalam siri ini berkisarkan pelbagai situasi yang menyukarkan dalam kehidupan harian kita. Tujuan siri ini ditulis adalah bagi melatih anak-anak peka terhadap keperluan hidup, seterusnya memahami nilai baharu yang positif.

Keistimewaan buku ini:

  1. Membina psikologi positif anak-anak terhadap realiti kehidupan melalui kisah yang menarik dan memberi nilai.
  2. Merangsang minat membaca anak-anak melalui ilustrasi dan grafik yang menarik dan berwarna-warni.
  3. Sesuai dijadikan bahan bacaan tambahan bagi mewujudkan interaksi antara ibu bapa dengan anak-anak secara santai.

Dapatkan versi e-book penuh di e-sentral.com

Penerbit: PTS
Penulis: Nikhila Kilambi