Features in E-Sentral App to Nurture Reading Habits

Tuesday, February 25, 2020, Cyberjaya – Amidst all the political fiasco in the country, this year, Kuala Lumpur city has been recognized as the World Book Capital by UNESCO.

In line with this theme, the government, NGOs and industry players have worked hard to enhance the culture of reading in the country.

We often think that Malaysians do not like to read, but this assumption is completely misleading.

Malaysians in this era read more than they did decades ago because we always read on the screen of our devices.

However, what we read today is usually short texts in the form of messages, postings and snippet sharings.

According to various studies, the challenge in reading short texts promotes shorter attention span and reduction in mind concentration as well as stamina.

Xentral Methods Sdn Bhd, the operator of e-Sentral ebook store, has developed technologies that utilize data and AI to overcome the challenges short text reading bring.

According to e-Sentral Managing Director, Faiz Al-Shahab, long text reading or long form reading is a form of exercise for our minds.

“By reading long texts in the form of stories, biographies, information, or entertainment, our minds will develop stamina for a longer attention span, encourages cognitive thinking, stimulate imagination, and more thinking in general.

Unfortunately, we all agree that reading is important, but we do not understand why it is important”, Faiz said.

Faiz also explains how the new feature in E-Sentral app can be used to foster reading through technology.

“The updated e-Sentral application provides intelligence and analysis of our reading health.

A metaphor will be something like a weight loss app, where we measure calories, walking or running distance and so on, e-Sentral app measures user’s reading habits, and time spent reading.

The performance will also be provided in the form of brief reports from week to week, so that users will be encouraged to read more long text material.

Directly, e-Sentral app is an application that is used to stimulate reading interest, or to train yourself to practice a healthy long-text reading culture”, continues Faiz.

This technology behind reading analysis has also been applied by the company in digital libraries for schools.

In this context, a student’s digital book loan will be automatically measured when the student uses the digital book.

When students read of flip through pages of the digital books loaned, each page is matched by the time spent.

Then, a report will be generated by the system for teachers to monitor student’s reading performance.

Pioneering digital book industry and technology in Southeast Asia, E-Sentral began operations in 2012 with less than 100 ebook titles, and now offers over 300 thousand titles, and now champions long-form text reading through technology.

“Reading ebooks is becoming more common because naturally, consumers are switching the format to digital as consumers spend more time with devices.

As predicted, ebooks are also becoming more and more popular,” Faiz explained.

“On the other hand, ebooks are cheaper, more practical, because we can get or buy them anytime, there is always stock, no need to go out, as long as there is Internet, we can get the ebook and start reading.

For those who love to read, ebooks make it easy for them to carry multiple titles with them wherever they go, as if a small library were at their fingertips ”, continued Faiz.

As the print industry deteriorates, the use of digital books has increased day by day. e-Sentral has posted an increase of 177% in sales over the last 18 months.

The company’s intention is to become a leading application in reading and education in Southeast Asia.

 

Fitur Baharu Aplikasi E-Sentral untuk Memupuk Tabiat Membaca

Selasa, 25 Februari 2020, Cyberjaya – Disamping kemelut politik dan ekonomi yang melandai Malaysia sekarang ini, kita terlupa bahawa tahun 2020 Kuala Lumpur diberikan pengiktirafan sebagai Ibu Kota Buku Dunia oleh UNESCO.

Selari dengan tema ini, kerajaan, NGO dan juga pihak industri bertungkus lumus untuk memperkayakan budaya membaca dalam negara.

Kita sering beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak suka membaca, tetapi anggapan ini adalah tidak benar sama sekali.

Penduduk Malaysia pada zaman ini lebih banyak membaca berbanding daripada abad-abad sebelumnya kerana kita sentiasa membaca pada kaca skrin peranti.

Namun, apa yang kita baca pada hari ini kebiasaannya adalah teks pendek dalam bentuk mesej, hantaran dan perkongsian.

Walau bagaimanapun, cabarannya ialah pembacaan teks pendek mengikut pelbagai kajian dalam dunia digital boleh membantutkan daya perhatian dan juga stamina minda seseorang.

Xentral Methods Sdn Bhd, iaitu syarikat pengelola stor ebook E-Sentral, sebuah aplikasi yang tidak asing lagi bagi penggemar pembaca ebook, telah membangunkan teknologi yang menggunakan dataraya dan AI untuk mengatasi cabaran ini.

Menurut Pengarah Urusan E-Sentral, Faiz Al-Shahab, pembacaan teks panjang ataupun long form reading merupakan satu bentuk senaman untuk minda kita.

“Dengan membaca teks panjang dalam bentuk cerita, biografi, informasi, ataupun hiburan, minda kita akan membina stamina untuk daya pemerhatian yang lebih tinggi, pemikiran yang lebih kognitif, lebih berimaginasi tinggi, dan lebih aktif berfikir.

Sayangnya, kita faham bahawa membaca itu penting, tapi kita tidak tahu kenapa ianya penting”, kata Faiz.

Faiz juga menerangkan bagaimana aplikasi E-Sentral digunakan untuk memupuk minat membaca menggunakan teknologi.

“Aplikasi E-Sentral menyediakan intelligence yang memberi analisis tentang kesihatan membaca kita.

Andaikan ianya sebuah aplikasi kuruskan badan, dimana kita sukat kalori, jarak berjalan dan sebagainya, aplikasi E-Sentral pula menyukat pembacaan pengguna, dan masa yang digunakan untuk membaca.

Prestasi ini pula akan diberikan dalam bentuk laporan ringkas dari minggu ke minggu, supaya pengguna membaca lebih banyak bahan teks panjang.

Secara langsung, aplikasi E-Sentral adalah aplikasi yang digunakan untuk memupuk minat membaca, ataupun melatih diri untuk mengamalkan budaya membaca teks panjang yang sihat”, kata Faiz lagi.

 

Teknologi analisis pembacaan ini juga telah diaplikasikan oleh syarikat ini dalam perpustakaan digital untuk sekolah.

Dalam konteks ini, pinjaman buku digital yang dilakukan oleh murid akan disukat secara automatik apabila murid menggunakan buku digital tersebut.

Apabila murid menyelak muka surat buku digital, setiap muka surat akan dipadankan dengan waktu yang digunakan.

Laporan kegunaan buku digital seterusnya akan dijana oleh sistem untuk guru-guru memantau prestasi pembacaan murid.

Sebagai perintis industri dan teknologi buku digital di Asia Tenggara, E-Sentral bermula operasi pada tahun 2012 dengan kurang daripada 100 judul ebook, kini menawarkan lebih daripada 300 ribu judul, dan memperjuangkan pembacaan teks panjang melalui teknologi.

“Membaca ebook menjadi lebih biasa kerana secara semulajadinya, pengguna akan beralih format ke digital disebabkan pengguna lebih banyak meluangkan masa bersama peranti-peranti pintar.

Tidak hairan lah jika ebook menjadi lebih popular,” jelas Faiz.

“Disamping itu, ebook adalah lebih murah, lebih praktikal, kerana kita boleh mendapatkannya pada bila-bila masa, sentiasa ada stok, tanpa perlu keluar pun, asalkan ada Internet, kita boleh perolehi ebook dan terus baca.

Untuk mereka yang gemar membaca, ebook memudahkan mereka membawa pelbagai judul bersama-sama kemana-mana mereka pergi, seolah-olah sebuah perpustakaan kecil dihujung jari”, sambung Faiz.

Ketika industri buku bercetak makin merosot, penggunaan buku digital pula semakin meningkat dari hari ke hari. E-Sentral mencatatkan jualan terbuka yang meningkat sebanyak 177% sejak 18bulan kebelakangan ini.

Hasrat syarikat ini adalah untuk menjadi aplikasi utama dalam pembacaan dan pendidikan di Asia Tenggara.

Fitur Aplikasi E-Sentral untuk Memupuk Tabiat Membaca from eSentral on Vimeo.

[SNEAK PEAK] WARNA HATI

Warna Hati Oleh Naniey Tj

 

KEPALA terasa sedikit pening, seluruh tubuh rasa lenguh. Banyak betul kerja yang perlu aku bereskan. Aku pandang iPhone yang berbunyi tanda ada mesej masuk. Terus aku buka. Mesej dari Tengku Irsyad.
Laili singgah rumah kita. Tolong balik awal sikit.
“Laili?” Hampir-hampir aku terlupa mesej Tengku Irsyad yang ditampal depan pintu bilikku. Sejak kami bergaduh dua hari lepas belum pernah lagi kami bercakap. Masing-masing ego. Lantak dialah. Asal tak ganggu hidup aku.
“Buat apalah minah bajet bagus tu datang rumah? Nak sakitkan hati aku lagi ke?” bicaraku sendiri. Kurang selesa dengan kehadiran adik Tengku Irsyad yang bermulut lancang tu. Sengaja aku melengahkan masa. Malas nak balik awal ke rumah.
Akhirnya aku tiba di rumah kurang 15 minit pukul 12 tengah malam. Tertidur di pejabat. Harap-harap semua dah tidur. Namun harapanku sedikit pudar apabila ruang tamu rumah masih lagi terang. Mungkin Tengku Irsyad masih berjaga. Tanpa fikir panjang, terus aku masuk dan menutup pintu.
“Awalnya kak long balik.” Ramah suara itu menyapa. Aku pandang ke arah sofa. Tengku Laili sedang menonton televisyen. Langsung tidak memandangku.
“Biasalah.” Hanya itu jawapan yang aku bagi sebelum menyambung langkah.
“Tak sangka pulak sekarang ni suami yang kena tunggu isteri balik kerja. Busy sangat rupa-rupanya kak long ni, ya?” Pedas kata-kata yang keluar daripada bibir Tengku Laili. Kan aku dah kata minah ni memang bajet bagus.
“So?” soalku malas.
“Nothing. Kesian along. Ada isteri macam tak ada.” Tengku Laili berjalan ke arahku. Dia pandang aku dengan senyuman sinis.
“Bukannya aku yang mintak dia kahwin dengan aku. Ada apa lagi?” soalku cuba menyakitkan hatinya. Biar dia tahu segala tutur katanya langsung tak berkesan dalam hati aku.
“Kau ni sebenarnya sedar ke tak? Kau tu dah jadi isteri orang. Bukan lagi perempuan bujang yang boleh buat sesuka hati kau.” Menjadi nampaknya cara aku membuat dia bengang.
“Satu aje aku nak cakap kat kau. Along kau tak bising. Apa kaitan pulak dengan kau?” balasku bersahaja.
“Sebab along tak bisinglah kau berani pijak kepala dia.”
“Laili, sepatutnya kau tu pergi kahwin dulu. Belajar jadi isteri solehah dulu. Barulah datang nasihat aku pasal hal-hal rumah tangga ni.” Biar aku basuh sikit perangai budak ni. Terdiam jugak dia seketika.
“Excuse me. Aku sekarang tengah cakap tentang perangai kau. Pasal abang aku,” tegas Tengku Laili.
“Betullah. Aku suruh kau cari pengalaman dulu. Baru datang ceramah aku. Atau sebenarnya, kau ni tak laku, sebab tu kau jealous dengan aku?” soalku biadab. Kalau aku jadi lelaki, tak nak aku peristerikan perempuan macam Laili. Luaran cantik, dalaman sendiri jawablah.
“Kalau bukan sebab abah, kau tu pun tak lakulah.”
“Ada jugak yang sudi jadikan aku menantu. Kau ada?” balasku mengejek.
“Kurang ajar.” Terus tangannya naik untuk menampar pipiku.
“Laili!” Suara Tengku Irsyad dari anak tangga kedengaran.
“Apa hal ni?” soal Tengku Irsyad.
“Tanyalah adik kesayangan kau ni,” balasku terus mendaki anak tangga.
“Aku belum habis lagi.” Suara Laili sekali lagi menghentikan langkahku.
“Laili sayang, sudah-sudahlah malukan diri sendiri. Aku penat. Good night.” Terus aku berlalu tanpa menghiraukan suara Laili yang kedengaran marah dengan kata-kataku.
“Perempuan tak guna!” jerit Tengku Laili geram.
“Enough, Laili. Along tak suka Laili masuk campur hal rumah tangga along,” marah Tengku Irsyad.
“Along ingat Laili suka tengok along macam ni? Salah ke Laili nak betulkan isteri along tu?” Tengku Laili pandang tajam wajah abangnya. Ada keluhan lahir di bibir lelaki itu.
Dia tahu ada sesuatu yang disembunyikan oleh abangnya. Sejak berkahwin, muka Tengku Irsyad tidak lagi seceria dulu. Dia tahu Tengku Irsyad juga terpaksa dan dipaksa. Lelaki mana yang sanggup peristerikan perempuan yang liar dan biadab seperti Arissa tu. Kerana abah, Tengku Irsyad akur.
“Cara Laili tak betul!”
“Habis, cara siapa yang betul? Cara along? Berdiam diri dan tengok aje apa yang dia buat. Itu ke cara yang betul?”
“Along lebih tahu dan lebih berhak untuk didik isteri along. I don’t need your help.” Tengku Irsyad pandang wajah Tengku Laili yang kelihatan keruh. Mungkin agak tersinggung dengan kata-katanya.
“Sampai hati along cakap macam ni kat Laili. You’ve changed. Laili ni adik along. Cubit paha kanan, paha kiri pun sama terasa. Kalau along rasa isteri along tu dah bagus sangat. Tak apalah. Awal pagi esok Laili balik.” Terus Tengku Laili angkat kaki. Cukup terkilan dengan kata-kata Tengku Irsyad yang seolah-olah mula meminggirkannya.
“Laili, along harap sangat Laili faham situasi along.”
“Laili faham along dah tak perlukan Laili.”
“Bukan macam tu.” Tengku Irsyad lepaskan keluhan. Dia tahu Tengku Laili ingin membantu dalam menyelesaikan konflik rumah tangganya. Tapi dia perlu mengakui cara Tengku Laili salah. Adiknya itu terlalu sinis dalam berbicara. Seperti minyak yang disimbah ke dalam api.
Makin marak jadinya.
“Kalau Laili nak tolong along, cuba Laili berbaikbaik dengan kak long. Mana tahu dari situ dia akan berubah.”
“What? Laili berbaik dengan isteri along tu. Never!”
“Kalau tidak, Laili tak perlu masuk campur,” tegas Tengku Irsyad. Pantas Tengku Laili menghentak kaki sebelum meninggalkan Tengku Irsyad sendirian.
“Dia tak seteruk yang Laili sangkakan,” ucap Tengku Irsyad perlahan. Mungkin lebih kepada berbicara dengan dirinya sendiri. Adakala dia juga keliru. Cuba menilai dari sudut positif siapa isterinya yang sebenar.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/303538/warna-hati

[REVIEW] VAKSIN

Vaksin Oleh Prof. Dr. Azizi Ayob

 

Zaman ini, topik vaksin akan sentiasa menimbulkan pertentangan. Ada banyak dakwaan-dakwaan yang timbul. Melalui buku ini, penulis yang pernah terlibat secara langsung dengan pembuatan ubat-ubatan dan vaksin, menjelaskan hakikat sebenarnya.

I would like to take a moment to praise the author’s effort in trying to reach out and educate the public. With all the misunderstandings about vaccine brought up by certain groups of people, this book clearly does a good job to clarify and straighten things up.

Not only this book explains how vaccines is clinically made and strictly tested, it also mentions briefly about vaccine main components and pharmacological principles behind a vaccine. The explanations provided in this book are convincing and backed up by evidences that can correct common misperceptions about the adverse effects of vaccines, how vaccine works and its importance in ensuring public safety. The claim that doctors are conspiring with pharmaceutical company are clarified and showed to be irrelevant.

What makes this books even more special is that it also talks about vaccine from the perspective of Maqasid Syar’iyyah and usul Fiqh like the hukum of the vaccine itself and the hukum of vaccinating.

I highly recommend this book to new parents, parents and medical practitioners especially.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/303548/vaksin

[SNEAK PEAK] BUKAN KEKASIH TETAPI ISTERI

Bukan Kekasih Tetapi Isteri Oleh Ailah Diela

 

LANGKAH Rizza yang baru keluar dari pintu bilik, Zara pandang dengan ekor mata. Bibir diketap geram apabila dirinya seolah-olah tidak wujud.
Malas nak ambil pusing perihal Rizza, tumpuan kembali tertumpu pada telefon bimbit di tangan. Nombor yang tertera di skrin telefon bimbit sekali lagi didail. Hampa! Memang tak berangkat. Keluhan kasar dilepaskan.
“Mengeluh kenapa?” Soalan yang tiba-tiba muncul dari arah belakang membuatkan Zara tersentak.
Rizza ni! Mujur dia tak kena serangan jantung.
“Tak ada apa,” jawab Zara. Sejak bila entah Rizza muncul di belakangnya ini. Bukan ke tadi Rizza baru pergi dapur?
“Sini.”
Huluran tangan Rizzaa dipandang pelik. Tiba- tiba tadah tangan apa hal?
“Apa?” soalnya tidak faham. Rizza yang sedang berdiri tegak di hadapannya dipandang tidak berkelip.
Rizza jatuhkan bahu. Ada masa isterinya ini memang lembab. Mujur juga isteri. Kalau anak buah, memang dia dah sekeh dua tiga kali.
“Telefon tu bak sini.” Dengan penuh kelembutan sekali lagi Rizza bersuara. Tangan masih setia ditadah. Pandangannya setia melekat di wajah Zara yang sedang duduk di atas sofa.
Melihat si isteri masih dengan aksi slow tahap siput sedut, telefon bimbit yang berada di tangan itu diambilnya. Rasanya dah terang sangat tadi dia sebut perkataan telefon. Tapi Zara masih sibuk nak buat aksi kelip-kelipkan mata. Tahulah mata tu cantik!
“Eh!” Zara yang tidak bersedia dengan tindakan Rizza hanya mampu memandang.
Kini di hadapannya ialah seorang suami yang sedang menekan dan membelek telefon bimbit miliknya. Halkum tu nampak bergerak-gerak. Sesekali mata itu akan merenung ke arahnya dengan tajam.
“Rindu dah ke?”
“Huh?” Soalan yang tiba-tiba keluar dari bibir itu membuatkan mulutnya sedikit melopong. Rindu siapa?
“Awak call papa saya kenapa? Rindu?”
Walaupun hati sendiri rasa macam kena tembak, Rizza cuba berlagak tenang. Takkan dia nak buat aksi kungfu dengan isteri sendiri pula? Isterinya telefon kekasih lama. Arghhh! Sakitnya hati.
“Errr… Mana ada saya call.” Tak baik menipu. Itu pesan mak ayahnya. Tapi Zara tahu yang dia memang kena menipu kalau tak nak kena jerkah.
“Oh ya? Habis tu, My Tan Sri RS ni siapa? Sugar daddy baru?” Sinis Rizza bersuara. Namun selagi boleh dia cuba mengawal nada suaranya. Sekali lagi dia memandang log panggilan keluar yang berada di telefon bimbit Zara.
Kiranya dari tadi Zara sibuk dengan telefon bimbit bersebab rupa-rupanya. Sibuk nak hubungi semula kekasih lama.
“Bak sini telefon saya tu. Siapa suruh awak memandai ceroboh hak saya?” Zara cuba mencapai telefon bimbit di tangan Rizza. Namun melihat jegilan mata itu, tindakannya terus terhenti.
Liur ditelan kesat. Tahu! Memang salah dia. Yang dia sibuk nak telefon Tan Sri Rahman Syah tu kenapa? Sepatutnya dia sedar yang sekarang ni dia dah jadi isteri orang. Tapi dia nak juga khabarkan tentang salah faham Adila tu kepada lelaki tersebut.
Sampai bila dia kena hidup macam orang pelarian?
“Seorang suami memang kena pandai ceroboh hak isteri sendiri. Nak tahu apa sebabnya? Sebab inilah. Ada isteri yang tak tahu dosa pahala. Awak tak tahu hukum-hakam ke Zara? Dia dah jadi papa mentua awak tau.” Selesai berkata-kata, Rizza rebahkan diri ke atas sofa.
Tangan naik melekap di dahi dengan mata yang dipejam serapat mungkin. Nafas ditarik dalam sambil mengucap berkali-kali. Macam mana lagi dia nak buat supaya Zara ni faham? Takkan dia sampai tahap kena pegang rotan baru Zara nak ikut cakap dia?
Telefon bimbit Zara yang masih berada di tangannya digenggam erat. Ikutkan hati nak aje dia baling bagi dinding cium.
“Saya call Tan Sri sebab…”
“Papa! Dia dah jadi papa awak, Zara.” Kali ini sudah terkeluar suara Kapten Azrim. Dengar panggilan yang keluar dari mulut Zara memang boleh buat darahnya sampai ke kepala. Itu mujur juga isterinya tak panggil abang. Kalau panggilan tu yang keluar, memang terkeluarlah anak tekak dia menjerit.
“Saya call sebab saya nak cakap pasal Adila tu.” Cepat Zara menerangkan sebelum asap keluar dari telinga Rizza. Tapi untuk sebut perkataan papa, memang dia rasa kekok lagi.
Yalah! Daripada teman tapi mesra tiba-tiba bertukar status jadi ayah mentua. Tak ke rasa pelik sangat?
“Kenapa? Nak mengadulah kononnya, ya.”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/277995/bukan-kekasih-tetapi-isteri

[SNEAK PEEK] BUKAN MAHUKU

Bukan Mahuku Oleh Muna Mahira

 

TANGAN menyentuh ruang kosong di sisinya. Sejuk. Entah bila isterinya menghilang. Dia langsung tidak sedar. Mata yang pejam dicelikkan di dalam kamar yang suram.

Huzer bingkas turun dari katil. Tiada di ruang bilik mahupun balkoni. Bilik air juga tiada bayang tubuh genit itu. Lalu dia melangkah keluar dari bilik menuruni tangga mencari isteri yang hilang.

Pencariannya terhenti kala mata mendarat pada sekujur tubuh yang tidak berkutik di meja kecil di dapur. Lama diperhatikan. Tiada tanda isterinya itu sedar akan kehadirannya. Nyata dibuai lena.

Dia menghampiri. Separuh wajah yang tidak terbenam di lengan yang terdepang di atas meja kelihatan bermuram durja. Entah apa yang mengganggu gadis itu.

Disentuh mutiara jernih yang masih bergayutan di alis mata sang isteri. Makin hebat kerutan di dahinya.

Kenapa menangis? Mungkinkah dia terlebih menghukum? Atau isterinya teringatkan kekasih lama? Kemungkinan itu buat matanya berubah dingin.

Tubuh genit itu sekelip mata berada di dalam rangkulannya. Dia memanjat naik tangga kembali ke bilik mereka.

“ Fahim…” Terletus nama itu di bibir merah sang isteri. Mematikan langkahnya sejenak. Rangkulan di tubuh genit itu tanpa sedar kuat mencengkam. Hingga menimbulkan kerutan di dahi licin Atiya.

“Fahim, huh?”

Dia tertawa sinis. Bibir merah itu begitu berani memanggil nama lelaki lain di hadapannya. Terlalu berani.

Dia perlu mengajar bibir itu untuk memadamkan terus nama itu dari menjadi sebutan. Isteri miliknya tidak akan dibiarkan memuja lelaki lain!

Pintu bilik ditolak kasar. Tubuh genit itu direbahkan ke katil. Agak kasar perlakuannya hingga terletus erangan kecil di bibir Atiya.

Mungkin kerana terlalu penat melayan tangis buat Atiya sukar untuk terjaga. Hilang dalam lena. Diulit mimpi yang tidak berkesudahan. Bermimpi kekasih hati mungkin.

Bibir merah Atiya disentuh perlahan. Jemarinya dikawal dari cuba mencengkam demi menghukum bibir yang begitu berani memanggil nama lelaki lain.

“This will be the last time…”

Terlalu dingin nada yang memberi amaran hinggakan tubuh genit di sisinya menggigil dalam lena. Aura sang suami terlalu menggerunkan.

Ditarik tubuh itu rapat ke dadanya. Biar tiada ruang yang wujud di antara mereka. Memastikan gadis itu tidak lagi menghilang tanpa disedarinya.

Huzer kembali memejamkan mata. Menikmati malam yang masih bersisa.

SAAT membuka mata, Atiya disambut dengan renungan dingin seorang suami. Entah kenapa dirasakan pagi ini renungan itu lebih dingin dari biasa. Seolah cuba membekukannya. Seluruh tubuh

terasa sejuk. Hampir menggigil dibuatnya.

Dia cuba menolak dada yang menghimpitnya. Dada yang menyukarkannya untuk bernafas. Atau lebih tepat lagi kerana kedudukan mereka yang begitu rapat buatnya tidak selesa bernafas bebas.

Semakin cuba ditolak, semakin hebat dada lebar itu menghimpitnya. Sengaja ingin mendera. Mencabarnya untuk terus mencuba.

Atiya mendengus halus. Pagi-pagi lagi sudah menaikkan darahnya. Tahulah tenaga tu lebih kuat dari perempuan. Tak perlu mempersendakannya begitu.

Di hadapan lelaki itu, dia benar-benar tidak berdaya untuk melepaskan diri. Tidak bermakna dia akan menyerah tanpa cuba menyatakan protes.

“Tepilah. I nak mandi,” tingkah Atiya mengalah akhirnya.

Tenaganya seperti hilang ketika ini. Longlai terbaring di tilam empuk. Mungkin kerana aktiviti semalam dan hati yang walang buat seluruh tubuhnya terasa lembik. Ingin tenggelam di katil sahaja.

“Call my name,” arah Huzer dengan nada diktator.

Bartaut dahi Atiya mendengar arahan itu. Panggil nama lelaki itu? Seingatnya lidahnya belum pernah menyebut nama lelaki itu. Hanya dibahasakan ‘you’ sahaja.

Entah angin apa yang merasuk hingga mahu dia memanggil nama lelaki itu agaknya?

“Call my name, Tiya.”

Makin tegas nada yang menyapa telinga. Tegas dan dingin. Bibir yang begitu rapat di telinga menaikkan roma di leher Atiya.

Tak boleh cakap jauh sikit ke?!

Dijeling lelaki yang membuang tabiat di pagi hari. Selalunya lelaki itu sudah sibuk bersiap ke tempat kerja. Pagi ini masih lagi di katil memaksanya begini.

Dikerling jam di dinding. Sudah pukul 8. Tak kerja ke hari ni?

Soalan demi soalan mula menghurung benak. Namun bibir enggan bertanya. Buat apa menyibuk hal lelaki itu. Dia cuma berharap lelaki itu cepat pergi agar tidak terus mengganggunya.

Tiba-tiba dagunya dipaut. Memaksanya membalas renungan sepasang mata dingin itu.

“I said… call my name,” deram Huzer tidak memberi ruang untuk Atiya terus membantah.

Atiya menggigit bibir. Masih enggan menurut. Renungan mata dingin yang menikam hingga ke dasar hati buat bibirnya tewas juga. Menyebut nama yang terasa janggal di bibir.

“Huzer…”

Suara itu walau hampir tidak kedengaran tetap lembut menyapa telinga. Mencairkan sedikit kebekuan di sepasang mata yang masih merenung tajam.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/303389/bukan-mahuku

[REVIEW] PUAKA BUNDLE

Puaka Bundle Oleh Ayda Arianna

 

Sedang asyik memilih baju di dalam guni, pak long dikejutkan dengan suara batuk kecil seorang lelaki. Berderau darah pak long apabila melihat seorang lelaki tua berpakaian Melayu serba hitam sedang berdiri di hadapannya. Pak long menelan liur, seram sejuk seluruh tubuhnya. Bila masanya lelaki itu ada di situ? Bunyi langkahnya langsung tidak kedengaran. Namun, bukan kemunculan tiba-tiba orang tua misteri itu sahaja yang mendebarkan dadanya, kerana apa yang sedang berlaku di dalam kedai bundlenya adalah lebih menggerunkan lagi. Pak long dapat melihat berpuluh-puluh rangka manusia berpakaian lusuh dan koyak rabak sedang memenuhi kedainya. Rangka-rangka manusia itu sedang merayau-rayau, seperti pelanggan yang sedang melihat-lihat dan memilih pakaian yang dijual. Pak long hampir terkencing di dalam seluar apabila tiba-tiba semua rangka-rangka manusia itu serentak menoleh memandang kepadanya! Kisah yang berlaku dalam buku ini mungkin pernah benar-benar berlaku kepada kawan kepada kawan kita, atau sepupu kepada kawan kepada kawan kita. Yakinlah, alam ghaib itu wujud. Ia sentiasa menjadi misteri kepada kita, dan rahsia kepada orang-orang yang dianugerahkan Tuhan untuk melihatnya.

Puaka Bundle. Cerita ni unik. Tahniah kepada penulis kerana dapat garap jalan cerita dengan baik, lebih-lebih lagi part mimpi dalam mimpi dalam mimpi yang ada di akhir-akhir cerita. Dengan aku-aku sekali tertipu dan berdebar.

Memang benar, perasaan kasih sayang terhadap seseorang itu mampu gerakkan diri kita untuk lakukan sesuatu di luar batasan, malah melanggar syariat agama itu sendiri. Terlalu banyak kisah-kisah seumpama ini berlaku di sekeliling kita, lebih dahsyat apabila bergelumang dengan ilmu hitam dan tiada rasa sekelumit mahu berhenti dan berubah.

Malah, untuk berkata reda serta menerima sesuatu takdir itu cukup payah sebenarnya. Cukup payah. I’ve been there. Jadi, thumbs up to the writer. Buatkan aku rasa nak baca banyak kali buku ni.

Dan pastinya, akan lebih berjaga-jaga untuk beli pakaian bundle selepas ini. hahaha.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com