Social Media Threatens Malaysian Reading Habit

In conjunction with UNESCO’s World Book and Copyrights Day

 

Friday, 22 April 2022, Cyberjaya – UNESCO sanctioned 23rd April of every year to be World Book and Copyrights day. This day is dedicated towards celebration of a society’s book reading activities, as well as a moment to reflect on the health check of a nation’s reading culture.

UNESCO encourages to use World Book and Copyrights Day as a socio-economic benchmark towards the education level of a society, as well as the prosperity of the book publishing and library industry of a certain nation.

On the same note, according to Faiz Al-Shahab, Managing Director of e-Sentral eBookstore, even though reading habits have drastically migrated from print to digital medium, it is hard to deny that reading culture of Malaysia is in dire.

“Reading does not capture the imagination of the digital native generation because this generation is trained to read via social media, and they are not trained to read long form which requires one to have longer attention span and imagination. Many out there thinks that if they can read, not illiterate, therefore they don’t have to read much anymore. What is not explained clearly to them is the importance of reading long form material like books, because this action is equivalent to exercise for your mind and thinking skills”, said Faiz.   

Faiz, 42, also stated that the activity of reading suffers from lack of time allocation due to social media monopolizing the time of our children and youth.

“In the conventional world, childrens’ time are divided to schooling hours, play time, time to watch TV, and time for homework. In between, one can still allocate reading books. Today, kids time are divided to schooling hours, time for homework, and time glued to devices and social media. Time for reading books disappears altogether”, Faiz adds. 

Besides the threat of social media stealing all the time, encouragement to read books also demised once COVID-19 affected Malaysia. Malaysian schools encourage lesser students to use libraries, hence the probability of students picking up a book is also relatively much lower than before.

When asked about how to improve this situation, Faiz states that promotion and reading campaign in the country is not effective, due to the fact that no emphasis on benefits of reading long form has been given to the public.

“We often hear that reading is good, but we hardly hear why it is compulsory to read. Malaysia need more entities to gather force and put through the importance of long form reading as it is a compulsory exercise for our minds, that long form reading triggers cognitive thinking, catalyses imagination, longer attention span, and thinking ability. Just like other organs of our body, our brain too requires exercise so that it is healthy and functioning. Reading is that exercise…”, stresses Faiz. 

“Legacy and resilience of a certain civilization heavily signified by its literature heritage, society’s knowledge, and advancement in technology. How can Malaysian civilization today sustain resiliency if its society does not have thinking ability, and drunk on social media?”, Faiz poses a question.

Faiz Al-Shahab is a digital tech figure that brought Malaysian book industry infrastructure into the digital world via e-Sentral eBookstore and ELIB digital book library. In tandem with World Book and Copyrights Day 2022, both of these platforms have received more than 1.1million local users.

Media sosial Ancam Kegiatan Membaca di Malaysia

Sempena Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia UNESCO

 

Jumaat, 22 April 2022, Cyberjaya – Tanggal 23hb April setiap tahun telah ditetapkan sebagai Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia anjuran UNESCO. Hari ini didedikasikan untuk setiap negara meraikan kegiatan membaca buku, dan juga untuk merenung semula kesihatan budaya membaca sesebuah negara itu.

Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia digalakkan oleh UNESCO sebagai penanda aras sosio-ekonomi terhadap tahap pendidikan sebuah masyarakat, serta kemajuan industri penerbitan dan perpustakaan sebuah negara itu.

Bertemakan topik yang sama, menurut Faiz Al-Shahab, Pengarah Urusan stor eBuku e-Sentral, walaupun kegiatan membaca telah mendadak beralih media dari cetak ke digital, namun budaya membaca negara adalah dalam paras merbahaya.

“Kegiatan membaca tidak mendapat sambutan dalam kalangan generasi digital native kerana golongan ini telah dilatih membaca oleh media sosial, dan tidak dilatih untuk membaca teks panjang yang memerlukan daya tumpuan dan daya imaginasi yang lebih tinggi. Ramai yang berfikir jika mereka boleh membaca, tidak buta huruf, maka mereka tidak perlu membaca buku lagi. Apa yang tidak dijelaskan adalah kepentingan untuk membaca teks panjang seperti membaca buku kerana kegiatan ini adalah senaman untuk minda dan fikiran kita”, kata Faiz.

Faiz, 42, juga turut mengatakan bahawa kegiatan membaca berebut masa dengan kegiatan media sosial, dan kini, media sosial memonopoli masa belia dan anak-anak kita.

“Dalam dunia dahulu, waktu anak-anak terbahagi dengan waktu sekolah, waktu bermain, waktu menonton TV, dan waktu untuk buat kerja sekolah. Masih boleh diselit waktu untuk membaca dicelah-celah waktu ini. Kini, waktu anak-anak terbahagi kepada waktu sekolah, waktu untuk buat kerja sekolah, dan waktu terpaku bersama peranti dan media sosial. Waktu untuk membaca buku terus terkubur,” tambah Faiz. 

Selain daripada ancaman media sosial memonopoli masa, dorongan untuk membaca bagi murid-murid turut merosot setelah Covid19 melanda Malaysia. Sekolah-sekolah Malaysia tidak mendorong lagi kegiatan di perpustakaan, maka minat untuk murid-murid mengangkat buku juga turut terhad. 

Apabila ditanya berkenaan langkah-langkah yang dapat dilakukan untuk membaiki budaya membaca di Malaysia, Faiz mengatakan bahawa kempen membaca dalam negara tidak berkesan kerana tiada penekanan diberikan untuk membuat orang awam faham tentang kebaikan membaca.

“Kita sering dengar bahawa membaca itu baik, tetapi jarang sekali kita dengar mengapa membaca itu wajib dilakukan. Malaysia perlukan lebih banyak pihak yang ketengahkan bahawa membaca teks panjang merupakan senaman wajib untuk minda, bahawa membaca teks panjang mendorong fikiran kognitif, memupuk daya imaginasi, daya tumpuan, dan kebolehan berfikir. Sama seperti tubuh badan yang lain, otak kita juga perlukan senaman supaya ianya sentiasa sihat dan berfungsi. Membaca buku adalah senaman untuk otak kita…”, tegas Faiz.

“Legasi dan daya tahan sebuah tamadun itu berlandaskan warisan sastera, kepintaran masyarakatnya, dan daya saing teknologi. Bagaimanakah tamadun Malaysia berdaya tahan jika masyarakatnya tidak mempunyai daya fikir, dan leka dengan media sosial sahaja?”, Faiz mengajukan soalan.

Faiz Al-Shahab merupakan tokoh teknologi digital yang telah membawa prasarana industri perbukuan Malaysia ke dunia digital melalui stor ebuku e-Sentral dan perpustakaan digital ELIB. Sempena Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia 2022, kedua-dua platform ini telah mencapai 1.1juta pengguna di tanah air.  

[SNEAKPEEK] EJEN NOAH: MISI KESUMAT SAKTI

Ejen Noah: Misi Kesumat Sakti

Dengan kiraan tiga, Sakti berlari mendapatkan pintu gudang. Badannya tersandar di dinding tepi untuk seketika, sambil sebelah tangan menarik pedangnya keluar. Perlahan supaya tiada yang mendengar. Hujung mata pedang dimasukkan di ruang tengah-tengah antara dua pintu besar itu. Dengan satu senjahan yang kuat, rantai besi yang mengikat dua pintu itu terus terbelah dua.

Sakti menendang pintu dengan kuat dan terus melangkah masuk.

Nella terkejut. Melihat kelibat Sakti, dalam kepalanya cuma ada perkataan signal. Signal! Signal!

Nella menjerit dengan kuat. “Tolong! Tolong saya! Please!”

Mana Noah? Harap-harap dia dengarlah!

“Tolong! Tolong!” Nella sambung menjerit. Belasah sajalah. Dah terlambat nak fikir signal lain.
Sakti tidak bertangguh. Pedangnya dimasukkan semula ke dalam sarung sementara sebilah pisau yang terselit di butnya dikeluarkan untuk memutuskan ikatan tali di kaki dan tangan Nella.

“Lari! Pergi dari sini!” arah Sakti kuat.

Nella tidak sempat bangun apabila Jon dan Rafael tiba-tiba muncul dengan pistol masing-masing terhala ke arah Sakti.

“Jangan bergerak! Letakkan senjata!”

Sakti tersentak. Sedar dirinya sedang dikepung dari arah kiri dan kanan, kedua-dua tangan diangkat. Hati menyumpah. Kata nalurinya tadi bahawa ada sesuatu yang tidak kena memang tepat!

“Nell!” Rafael memberi isyarat mata supaya Nella bertindak menggari tangan Sakti.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/355101

[SNEAKPEEK] BELONGS TO MR ENEMY

Belongs To Mr Enemy oleh Rinsya Chasiani

“Aku menggagahkan diri menapak menuju ke dalam lif. Berdua dengannya. Seperti dejavu kisah lama ketika kami menaiki lif berdua di awal perkenalan. Kemudian bertemu di dewan kuliah. Dua tahun setengah tempoh waktu untuk kami saling memupuk rasa. Setahun usia perkahwinan sebelum aku menamatkan dengan cara yang paling mudah.

Sampai di keretanya, aku duduk di tempat duduk penumpang, bersebelahan dengan Fuad. Sekali lagi kenangan lama muncul dalam pandangan minda. Waktu kami duduk berdua sebelah menyebelah sambil menonton TV bergelap di ruang kecil rumah sewa.

“You dengan boyfriend you, dah putus ke?” Tiba-tiba Fuad menyoal ketika perjalanan sudah separuh.

Aku diam tidak mahu menjawab.

“I ingatkan you dah kahwin dengan boyfriend you.”

Aku membuang pandangan ke luar tingkap kereta. “I boleh putus dan kahwin dengan siapa yang I nak.”

Aku dengar helaan nafasnya. “You still hate me?” soal Fuad.

“I tak pernah membenci you.” Cukuplah dulu kami sama-sama terluka. Aku tidak mahu membuat dia terguris perasaan.

“Tapi you pernah menyampah pada I.” Dia bersuara. 

“Aku terkedu. Sebab itukah dia pernah meluahkan perkataan ‘menyampah’ kepadaku? Dia masih ingat dan masih berdendam tentang itu?”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/355103

[REVIEW] HATIMU BUKAN MILIKKU

Hatimu Bukan Milikku oleh Pena Merah

Daniel dan Zulaikha berdepan dengan dugaan apabila belum dikurniakan cahaya mata. Ditambah lagi dengan desakan Puan Ramlah, ibu kepada Daniel yang menyebabkan mereka semakin tertekan.

“Bila kau nak bagi aku cucu? Aku ni dah lama kempunan nak ada cucu. Jiran sebelah rumah aku tu pun dah lama ada cucu, tau. Sekarang dah nak sambut cucu yang kelima pula tu. Kau dengan Daniel bila lagi? Tunggu aku tutup mata dulu baru nak bagi?”

Keadaan itu membuatkan Daniel terlebih dahulu membuat ujian kesihatan tanpa Zulaikha. Daniel disahkan mandul dan menyembunyikan perkara itu daripada pengetahuan Zulaikha. Disebabkan rasa bersalah terhadap Zulaikha kerana dia yang menjadi punca kegagalan mereka mendapatkan zuriat, dia berhasrat mahu melepaskan isterinya itu. Dia mahu Zulaikha mencari kebahagiaan dengan lelaki lain.

“Aku nak bahagiakan dia dulu sebelum lepaskan dia.”

“Kau nak bahagiakan dia dan lepas tu, kau nak lepaskan dia? Ya Allah, Daniel. Sampai hati kau buat dia macam tu. Kau tahu tak, apa yang kau buat ni tak masuk akal? Sepatutnya kau buat dia bencikan kau, bukannya buat dia sayangkan kau lebih!”

Keadaan makin kusut dengan adanya Sarah yang berhasrat mahu merampas Daniel. Dia adalah kawan baik Zulaikha yang menyimpan dendam terhadap Zulaikha.


Hai semua! Min nak minta maaf kepada semua pembaca Blog E-Sentral kerana agak lama juga min tak update review dekat blog ini disebabkan kekangan masa yang menyebabkan min tak sempat nak update. Oleh itu, harini min nak kongsi satu review yang bergenre percintaan bertajuk Hatimu Bukan Milikku dari Pena Merah.

Kisah ini mengisahkan tentang kehidupan konflik suami isteri, Daniel dan Zulaikha bersama ibu mertuanya iaitu Puan Ramlah. Zulaikha ini seorang yang penyabar dan memendam segalanya didalam hatinya apabila sering dimarahi oleh itu mertuanya. Segala caci maki yang dilemparkan oleh ibu mertuanya dianggap sebagai nasihat dan peringatan untuk dirinya walaupun kadangkala kata-katanya itu menguris hati. Walau bagaimanapun, Zulaikha masih menganggap yg ibu mertuanya itu sebagai ibu kandungnya.

Disebabkan impian Puan Ramlah untuk dapatkan cucu, dia sering memaksa Daniel dan Zulaikha untuk adakan zuriat mereka sendiri. Disebabkan itu, Daniel dan Zulaikha sering bertengkar diantara satu sama lain kerana mereka telah berusaha tetapi tidak membuahkan hasil. Zulaikha sering mencadangkan suaminya untuk melakukan ujian kesuburan. Tetapi, disebabkan keegoan yang dimiliki oleh Daniel menolak cadangan itu dengan mengatakan dirinya sihat seperti orang lain. 

Pada suatu hari, Daniel nekad untuk membuat ujian kesuburan itu. Selepas mendapatkan keputusan yang dirinya itu mandul, Daniel berasa kecewa dan kesal keatas dirinya sendiri kerana sebelum ini dia telah menuduh yang isterinya itu mandul.

Buku ini sesuai untuk dijadikan ikhtibar dan pengajaran untuk kita semua terutamanya mereka yang telah berumah tangga. Jadi min sangat mengsyorkan korang semua untuk baca buku ni.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/355102

[SNEAKPEEK] SEPI SEKEPING HATI

Sepi Sekeping Hati oleh Yaya Abdul Rahman

Wanita tinggi lampai ala-ala model itu aku melihat penuh kagum. Tanpa berkelip. Cantik orangnya. Secantik gaun pengantin putih kembang yang melekap di tubuh langsingnya itu.

“El, please meet my lovely girlfriend, Sofia Nafeesa. Honey, this is my wife yang I pernah cerita pada you, Eleena Aisyah.” Tanpa teragak-agak, Fakhrullail Zachry memperkenalkan aku kepada isterinya itu. Senyuman manis melatari wajah kacaknya. Bangga dapat memperkenalkan aku kepada isteri tanpa relanya itu.

Erk! Honey? Fakhrullail Zachry ini memang cari penyakit tau! Aku berdiri sahaja di situ sambil tersenyum ringkas. Wajah Eleena Aisyah itu aku perhati lama. Tiada sebarang perasaan.

Eh?

Dia tidak marah ke suaminya menayang perempuan lain di hari persandingannya? Setapak demi setapak Eleena Aisyah mendekati aku.

Gulp! Liur tersekat di kerongkong. Kesat. Payah untuk ditelan. Lelangit terasa kering sertamerta.

Pang!

Aku dilempangnya. Kuat. Pijar. Namun, wajah Eleena Aisyah tiada riak. Beku. Sebeku-bekunya. Ibarat ice berg di Antartika. Dingin. Sedingin musim sejuk di Iceland. Tidak berperasaan langsung.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/352532

[SNEAKPEEK] UNGKAPKAN RASA ITU

Ungkapkan Rasa Itu oleh Bella H.

“Kali ketiga aku mencuba lagi, “Assa…”

“Waalaikumussalam…” Mata aku bertembung dengan sepasang mata yang dirindui. Salam yang disambut mengutus damai. Semerta, hidung aku pedih menahan sebak. Tambah pula, bila raut ibu kelihatan lain benar. Kelihatan lesu dan penat.

“Ibu…” Aku menyeru sekali, bersama senyuman yang cuba diukir payah. Sungguh, rindu yang berjulur-julur disimpan selama setahun ini bagaikan berbayar bila figura ibu ditangkap ruas mata.

Ibu perlahan-lahan mendekat. Matanya bening memerhati aku atas dan bawah. Sedikit terpelangah dalam ketidakpercayaan.

“Fiya?” Bergetar suaranya, hampir termengkelan di celahan rengkung.

Aku mengangguk kecil. Beg terlepas dari tangan sebelum aku memeluk tubuh ibu erat. Bila mata terpejam merasai pelukan hangat ibu, air mata yang ditahan langsung berlinangan. Tidak lagi mampu ditahan.

“Fiya… Anak ibu.” Hanya itu yang mampu ibu ungkapkan sebelum tubuh aku didakap erat. Dan hanya pelukan kejap yang berbicara menyampaikan kata hati. Uraikan pelukan, ibu menekup pipi aku kemas. Tudung yang tersarung di atas kepala aku dipandang lama sebelum air mata seorang ibu gugur lagi. Air mata yang hanya aku dan ibu yang faham.

Kami saling mengusap wajah masingmasing sebelum satu suara hadir dari belakang ibu.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/354524