Dokumentari Startup: The Real Story meliputi kisah perjalanan e-Sentral

Pada awal Oktober 2021, sebuah dokumentari bahasa Inggeris bertajuk Startup: The Real Story telah dilancarkan melalui Youtube. Dokumentari yang berfokus kepada industri syarikat pemula teknologi di Malaysia ini telah melibatkan pengasas-pengasas e-Sentral, Faiz dan Irfan, apabila mereka di temuramah untuk dokumentari ini.

Malah penerbit dokumentari ini, Andy Ridgway, membuat keputusan untuk menggunakan e-Sentral untuk menjadi tunjang belakang contoh syarikat pemula teknologi di Malaysia yang telah melalui pelbagai fasa dalam penumbuhan. Jadi glamer la sekejap bos-bos kami.

Dokumentari ini dimulakan penerbitannya pada akhir 2019 sebelum wabak Covid19 melanda dunia, dan telah melibatkan temuramah pelbagai tokoh industri termasuk tokoh-tokoh politik juga, sepanjang waktu pandemik juga. Ianya adalah menarik untuk ditonton jika anda sukakan perihal industri teknologi dan polisi.

Dokumentari ini percuma untuk ditonton ramai melalui pautan berikut di Youtube:  https://www.youtube.com/watch?v=F0MVBnOdfXM

Filem dokumentari ini adalah 47minit panjang dan jika anda tidak pasti sama ada mahu menontonnya, anda boleh dapatkan maklumat lebih lanjut dibawah sebelum menontonnya. Selamat menonton semua!

Startup: The Real Story

Format: 47minutes documentary in 4K

Producer & Director: Andy Ridgway

Synopsis: Over the years Malaysia has invested millions into promoting tech startups, in an attempt to replicate the Silicon Valley in the West.

This documentary looks at a 10year journey of e-Sentral, an ebook tech company that began as a startup, and its journey going through the different phases of growth.

The film interviews startup industry players in Malaysia; leaders, executives, and entrepreneurs sharing their perspectives and experiences on how it actually is, and not as how it has been typically portrayed.

A must watch if you like the tech space as the film portrays a genuine feel for perseverance and grit.

                  ****

TMDB: https://www.themoviedb.org/movie/878565-startup-the-real-story

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt15485290/

YAB Tun Dr Mahathir Mohamad dalam dokumentari
YB Dr Maszlee dalam dokumentari
Pengasas e-Sentral, Faiz Al-Shahab dalam dokumentari Startup:The Real Story

[SNEAK PEEK] AKU BULAN DIA BINTANG

Aku Bulan Dia Bintang Oleh Anarif

“Darin, awak kena relaks. Tenggelam saya macam ni.” Relaks apanya? Suruh Darin relaks, dia yang tak boleh relaks!

Darin memukul belakangnya kuat, geram.

“Kenapa awak buat macam ni? Padan muka awak!”

Fakhri sengih.

“Kalau tak buat macam ni, mana awak nak peluk saya?”

Usikannya membuatkan Darin memukulnya lembut.

“Jangan nak menggatal! Saya nak pergi tepi kolam. Cepat!”

Fakhri tersengih saja. Datang pula idea lain dalam kepalanya.

“Saya tak boleh berenang dah, letih. Awak peluk je la saya. Kita tidur dalam kolam.”

Darin menjerit marah. “Tak nak! Saya nak tidur atas katil! Dah la malam-malam buta ni, sejuk! Awak… jomlah pergi tepi…” Kali ini

Darin merayu pula.

Fakhri tersengih lagi.

“Kiss saya dulu.”

Bulat mata Darin, terkejut mendengar permintaan nakal Fakhri itu.

Fakhri melonggarkan pelukan Darin di lehernya.

“Darin, tercekik saya nanti.”

Darin pantas mengerti, lalu dilonggarkan pelukannya. Tubuhnya melorot sedikit ke bawah, tetapi dia masih takut dan tidak yakin. Kali ini dia memeluk leher Fakhri dengan kedua belah tangannya pula, membuatkan wajah mereka berhadapan. Fakhri pula memeluk erat pinggangnya, kemas di dalam air.

Dalam usahanya untuk mengapungkan badan mereka, ayunan kakinya sedikit pincang membuatkan tubuh mereka tenggelam sedikit. Darin yang panik terus memeluk Fakhri lebih erat, mendaratkan wajahnya di dada Fakhri yang tidak berbaju itu.

Fakhri tersenyum lagi. She is so adorable.

“Takut sangat awak ya? Nanti saya ajar awak berenang.”

“Tak nak! Tak nak… nak naik…” rayu Darin sambil memejamkan matanya.

“Sampai bila nak takut macam ni? Seronok tahu dalam air. Kalau diving lagi best. Boleh la kita pergi tengok laut sama-sama.” Seronok pula dia berkeadaan begini. Kalau di rumah, mana ada peluang!

“Underwater world kan ada! Aquaria pun ada. Tak payah nak mengada-ada nak pergi berenang tengah laut tu eh. Kalau lemas macam mana?” Darin membidas.

“Sebab itulah kena belajar berenang. Kalau dah reti berenang, mana nak lemas. insya-Allah selamat.” Fakhri mengeratkan pelukannya.

Dia juga dah merasa sejuk malam, tetapi terasa sayang pula mahu keluar dari kolam.

Apabila Darin tidak membalas, Fakhri sedikit hairan.

“Darin…”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/344441

[REVIEW] MUNGKIN AKU PUN SAYANG

Mungkin Aku Pun Sayang Oleh Cyda Yusof

PERKAHWINAN yang terjadi pada mulanya hanyalah kerana permintaan Izly untuk Eamir menggantikan tempat Dani. Tapi entah bagaimana, selepas akad terjadi, Eamir memungkiri janji apabila Eamir menuntut cinta daripada Izly. . Izly jatuh cinta pada Eamir? Sangat mustahil untuk Izly move-on dan menyerahkan cintanya pada Eamir. 

"Sampai bila awak nak jadi hero?" - Izly
"Saya akan pergi bila awak tak perlukan saya lagi." - Eamir

Apa yang membuatkan admin tertarik untuk baca buku ini adalah, satu, semestinya kerana penulisnya yang hebat, kedua, adalah kerana cover buku yang sangat comel dan cantik. Min suka! Buku ini mengisahkan tentang Izly, seorang gadis yang patah hati akibat dipermainkan dengan lelaki yang tidak layak memiliki hatinya yang baik itu. Dani, lelaki yang telah melukakan hati Izly, mengatakan dia menjumpai ‘the right person‘ kepada Izly tanpa mengambil kisah tentang hatinya.

Bagi admin, kisah novel ini memberi kita sebagai pembaca banyak pengajaran dan nilai murni yang boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian dan dalam hubungan percintaan. Terdapat banyak part yang sedih, gembira, sweet dan macam macam lagi. 

Walau bagaimanapun, novel ini bagi admin sesuai dibaca untuk orang dewasa mahupun remaja. semua lapisan umur sesuai untuk membaca novel ini. 

Apakah nasib hidup Izly selepas ditinggalkan dan dikecewakan oleh Dani? Adakah dia juga berjumpa ‘Mr Right’ dia? 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/346820

[SNEAK PEEK] AKU YANG TERAKHIR

Aku Yang Terakhir Oleh Ara Aryna

SEORANG lelaki berkaca mata hitam Rayban berjalan sambil menarik bagasi keluar dari pintu utama KLIA.
Dia berdiri betul-betul di hadapan pintu masuk. Spek mata hitamnya dibuka. “Malaysia, I’m back!” desisnya perlahan.
iPhone ditarik keluar dari belakang poket seluar jean. Baru sahaja dia berkira-kira mahu menelefon seseorang, sebuah kereta BMW 3 series berhenti di hadapannya.

Senyuman manis meniti di bibir lelaki itu. Spek dipakai semula. Seorang pemandu keluar lalu menghampirinya.

“Pak Mat,” tegur lelaki itu mesra.

Pemandu yang digelar Pak Mat itu memasukkan bagasi ke dalam boot kereta sementara lelaki itu pula memboloskan diri ke dalam kenderaan tersebut.

“Maaf, sayang. Jalan jem tadi.” Puan Sri Khalida yang berada di dalam kereta memulakan bicara.
Tangan wanita yang masih cantik itu disalam penuh hormat. “Tak apa, umi. Faiq baru sampai. Faiq ada benda nak bagitahu umi dengan abang ni,” jelasnya dengan nada teruja.

“Nanti kita bincang kat rumah, ya. Umi dah suruh pembantu rumah masakkan makanan kegemaran Faiq,” balas Puan Sri Khalida.
Kereta meluncur laju meninggalkan lapangan terbang.

AMAR gembira dengan kepulangan adik angkatnya, Faiq yang baru sahaja pulang dari United Kingdom.
4 tahun adiknya itu berada di sana kerana menyambung pelajaran.
Malam itu, mereka sekeluarga berkumpul di ruang tamu memandangkan Faiq mahu memberitahu satu perkara penting.

“Hal apa yang Faiq nak beritahu kami?” Puan Sri Khalida bertanya. Matanya memandang ke arah Faiq.
Amar juga membuang pandang ke arah Faiq.

“Faiq ingat nak bertunang sebulan dari sekarang,” beritahu Faiq dengan senyuman.

“Faiq nak bertunang dengan siapa? Dah lama ke kenal budak tu?” Gembira sahaja Puan Sri Khalida bertanya.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/347149

[SNEAK PEEK] PERFECTLY IMPERFECT

Perfectly Imperfect Oleh Ayumi Syafiqah

“Helo…” Suara Haizaq kedengaran lembut.

Shana meletakkan kepala ke bantal.

“Awak…” Dia memanggil perlahan, menahan getaran pada suaranya.

“I was expecting you,” akui Haizaq jujur.

“You knew I’d call?” Shana memujuk hati supaya bertenang.

“Awak minta saya jangan call dan text awak lagi. Dan sejak kita putus, hari-hari saya tunggu awak call atau text saya.”

“Saya call awak malam ni.”

“Does that mean… I still have a chance?”

Shana mengetap bibirnya. Tolonglah, jangan nangis. Jangan nangis, Izzatulshana…

“I don’t wanna get hurt again. ”

“You won’t. I promise.”

Air mata Shana menitis juga akhirnya.

Janji Haizaq menyentuh hati.

“Sha…” Haizaq memanggil lembut.

“Please… be my girl again?”

Shana menahan esakannya. Dia

sangkakan selepas dua bulan putus, dia dan Haizaq tidak akan ada harapan untuk bersama lagi. Tetapi malam ini, dia sendiri yang mencari Haizaq. Dan patah kata yang Haizaq tuturkan benar-benar buat dia sedar betapa dia masih sayangkan lelaki itu.

“Saya tahu saya dah buat silap sebelum ni. Give me second chance.

Please…” Suara Haizaq juga bergetar. Jelas yang dia sendiri pun sedang menahan sebak.

Shana mengesat air matanya.

“Kita bertunang?”

Shana tertawa kecil dalam tangisnya.

Selama ini bukan tidak pernah dia buka topik kahwin, tapi Haizaq selalu mengelak. Belum sampai masa katanya. Tapi sekarang, dia ajak bertunang!

“Awak yakin ke ni?”

“Ya, sayang. Nanti saya sendiri akan bagi tahu papa dan mama awak. Bila saya cuti nanti saya bawa awak balik kampung saya.

Jumpa parents saya. Okey?” Haizaq tenang mengatur rancangan. Seolah-olah sudah lama ia dirangka, hanya menanti masa hati Shana terbuka semula untuknya. Dan masa itu telah tiba.

Shana tersenyum. Rancangan Haizaq kedengaran indah di telinganya. Pipi yang basah dikesat lagi.

“Kita tunang dulu. Nanti lepas saya dah konvo, saya kumpul duit banyak-banyak, kita kahwin. Okey tak?”

“Saya tak habis belajar lagi, Haizaq.”

“Tak apa, saya tak kisah pun. Saya takkan halang awak belajar. Yang penting, kita kahwin. Itu aje.” Haizaq yakin dengan keputusannya.

“Dah habis fikir?” duga Shana lagi.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/347086

[SNEAK PEEK] TALAM MANIS ABANG BUJANG

Talam Manis Abang Bujang Oleh Cici Aida

 

“Kita putus. Saya tak nak kahwin dengan awak. Awak dah tak suci.”

Ternganga luas mulut aku mendengar tutur kata Dayang. Kejam sungguh tuduhan yang dilemparkan pada aku. Sampai begini sekali aku kena terima. Tercemar nama baik aku dengan mak ayah sendiri. Malu gila ni. Dengan muka bengang aku tarik tangan Dayang berlalu ke luar rumah.

“Auww..!”

“Sini kau!”

“Amer, jangan dia apa-apakan anak orang tu.”

“Biar dia mak. Suka-suka hati dia nak tuduh Amer macam ni.”

“Amer, kau nak tarik Dayang tu ke mana?”

“Nak tunjukkan pada dia yang Amer tak salah. Jiran sebelah rumah Amer ni baik nak mati ayah tahu tak. Jangan kata nak jeling, sentuh Amer pun dia tak pernah. Apahal pula nak kata Amer dah kena….ish tak suka benda tu.”

“Abang Amer…”

Terdengar nama aku tiba-tiba dipanggil, terus pandangan aku beralih.

“Sari?”

Waktu yang sama Dayang ambil peluang merentap tangan sendiri dari terus aku memegangnya. Tanpa peduli aku tidak mengendahkan. Sari yang berada tepi pagar aku dekati.

“Sari sebenarnya nak minta maaf pada abang.”

“Kenapa nak minta maaf. Sari bukan ada buat salah pun dengan abang.”

“Ada. Tapi abang lupa. Dan kalau boleh Sari tak nak abang benci Sari sebab hal tu.”

“Apa sebenarnya ni? Abang tak faham.”

“Abang lupa yang Sari dah… ter…. romen abang semalam.”

“Hah!” tercengang gila aku mendengar apa yang Sari cakap.

“Astghafirullah hallazim..!”

Tubuh mak tiba-tiba menyorot jatuh dengan sendiri.

“Mak cik!”

“Mak!”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/347145

[SNEAK PEEK] MR SAKA BIRU

Mr Saka Biru Oleh A’je Fazlina

“APA yang awak menungkan tu, Am?”

“Tengah pandang masa depan dengan awak.” Balas Amsyar selamba.

Tangan Amsyar yang baru nak ambil telefon bimbit terus terhenti. Sekarang ini dalam kepalanya asyik teringatkan Shahir. Mana jantan itu nak lari. Kes cubaan membunuh dia rupa-rupanya ada kaitan dengan lelaki itu. Keji sungguh perangai Shahir. Tak dapat Alis, dia main cara kasar pula.

“Macam tengah fikir sesuatu aje?” Alis menghampiri Amsyar.

“Tak ada apa-apalah.” Amsyar kembali ke alam nyata. Lagipun urusan kerja dia sebolehnya dia tak nak Alis tahu. Semua maklumat itu adalah sulit.

“Tipu.”

“Saya tengah fikir dekat mana nak bawa isteri saya ni berbulan madu.”

Terus panjang lebar senyuman Alis.

“Phuket?”

“Tapi sekarang musim hujan. Takut awak lemas dekat lautan.” Jawab Alis.

“Saya cuma akan lemas dalam lautan gelora asmara ciptaan awak aje, Alis.”

Dah pandai sekarang nak guna pick up line yang lama terpendam. Lebih-lebih lagi sejak dah pandai ‘bunuh syaitan’ ini.

“Tapi… bukan ke awak nak pergi dengan orang lain dulu. Cancel lah.” Teringat pelawaan Shahir pada Alis dekat Bukit Bintang dulu. Terus rasa tak jadi nak ke sana. Buat sakit hati sendiri.

Alis tertawa kecil. Nampak comel bila Amsyar buat muka merajuk macam itu.

“Tapi saya tak pergi pun, kan…” Alis terus memeluk erat tubuh Amsyar. Lelaki itu mengeliat kegelian.

“Alis nak pergi dengan, Am.”

“Okey, tengoklah dulu kalau free.”

Terus sedepa muncung Alis bila mendengar jawapan dia. Amyar tolak rambut Alis yang berjuntai. Matanya jatuh pada mata yang cantik dan sentiasa dia rindukan dahulu. Senyuman manis yang sentiasa dia mimpikan suatu masa dahulu. Betapa siksanya nak teruskan hidup tanpa Alis.

“Sayang… pandang saya, sayang.” Panggil Amsyar perlahan. Jarak antara wajah mereka cuma sejengkal sahaja.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/344460