REVIEW SETEGUH FAYQA

 

9789670567662-medium

EBUKU SETEGUH FAYQA OLEH HANINA ABDULLAH

FAYQA LARA LYANA, gadis yang mempunyai latar belakang yang misteri, tersadai di rumah kawan baiknya kerana terlibat dalam peristiwa hitam yang menimpa kawan baiknya, Dzahim. Hidup di bawah satu bumbung dengan keluarga Haji Dzulqarnain yang ceria dan penyayang membuatkan dia terasa kehilangan keluarganya sendiri.

Dzariff, si abang yang sentiasa berprasangka negatif tentang Fayqa menjadikan hidupnya lintang-pukang. Dzariff ataupun digelar sebagai jeneral sengal sering mengganggu hidupnya dengan arahan dan aksi yang tidak masuk akal. Fayqa yang teguh dapat bertahan dengan sikap sengal si abang.

“Why is it that my reproductive part always become your point of attack?” – DZARIFF
“Sorry. Mulut awak tak ada insurans.” – FAYQA

Jodoh datang tanpa dirancang. Fayqa tidak sangka si jeneral sengal rupa-rupanya ada hati terhadapnya. Bercinta? Jauh sekali. Atas nasihat ibunya, Fayqa menerima lamaran yang tiba-tiba hadir. Lalu bermulalah kehidupan yang manis namun tetap¬¬ tidak dapat lari daripada dugaan yang melanda.

“Saya tak sebut nama sesiapa pun. Saya tak tuduh sesiapa pun. Yang saya nampak, awak yang beria-ia hendak lindungi orang itu. Kenapa?” – FAYQA

“Faye, can you hear what you are saying? Inilah sebabnya abang suruh Faye move on. Sekarang Faye curiga pula dengan abang, tuduh abang nak lindungi orang tu. Faye nampak tak negativity breeds more negativity.” – DZARIFF

Fayqa yang naif, tidak pandai cemburu, tidak pandai bersangka buruk. Namun apabila satu peristiwa hitam menimpanya, dia sedar dia perlu bertindak. Berserah? Tidak sama sekali apabila kebahagiaan rumah tangganya menjadi taruhan. Akal digunakan untuk mengelakkan sebuah kehancuran.

Apabila orang tua berikan nasihat supaya banyak bersabar selepas berkahwin, dia tidak sangka hingga ke tahap ini seorang isteri perlu bersabar. Sejauh mana Fayqa dapat bertahan?


Bila admin mula baca cerita ni je, admin dah sengih. Hahah. Mana tak nya, Dzariff si jeneral tu perangai dia annoying. Fayqa pula yang jenis tak nak kalah ni sangat sangat tak suka dibuli oleh jeneral. Orang tua kata, kalau dulu benci, nanti benci bertukar sayang. Lawak la watak mereka ni. Kalau jadi drama, confirm admin tunggu cerita ni. Senang kata, kalau boleh admin buat genre  baru bagi novel ni, admin akan letakkan genre ‘lawak sengal’. Tapi itu memang tak akan wujud la. Maaf readers kerana memusnahkan angan- angan anda. Tapi serius, kalau anda nak bahan bacaan yang ringan, tak stress dan tak heavy. Admin suggest cerita ni.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79493/seteguh-fayqa