REVIEW ROMANCINTA

9789670907086-medium

ROMANCINTA OLEH NICKI LEE

Shah ~ Gelaran samseng tidak membenarkan dia menyayangi dan mengasihi sesiapa. Lalu, hati gadis itu dirobek kejam dan ditinggalkannya begitu saja. Namun, tatkala menyedari, yang dia benar-benar mencintai, gadis itu sudah pun dimiliki insan lain. Kalah dengan tuntutan rasa, dia tegar mahu mendapatkan cintanya semula.

Sofea ~ Kerana terlalu mencintai, maruahnya tercela. Atas desakan keluarga, lelaki itu dinikahi tanpa rela. Untuk menutup aib, dia memaksa diri menerima. Hati terluka namun hatinya tidak mampu melupakan cinta pertama. Dalam kepayahan, dia cuba mengerti dan belajar untuk reda.

Fandi ~ Permintaan untuk menikahi gadis itu diterima, bukan kerana ikhlas mahupun cinta. Upah seratus ribu ringgit tidak mampu dipandang sebelah mata. Peluang yang ada juga digunakan untuk mencari Nabilah, agar adiknya itu dapat kembali ke pangkuan keluarga. Pada gadis itu, yang wujud hanya rasa kasihan…yang akhirnya bertukar menjadi sayang.

Bella ~ Dia melakukan kerja ini kerana dipaksa dan terpaksa. Harta dan kemewahan telah membutakan mata dan hati. Tapi dia sedar, tidak mungkin dia boleh hidup begini selama-lamanya. Cuba untuk lari namun jalan untuk berubah tidak mudah. Satu-satunya harapan yang dia ada hanyalah pada lelaki itu.

Sang Naga ~ Dia punyai pelbagai nama. Dalam dunia gelap, dia disanjung dan digeruni oleh para pengikutnya. Walaupun begitu, jiwa terasa kosong tak bermakna. Kehadiran gadis itu telah mengembalikan warna pelangi pada hidupnya yang selalu kelam. Demi gadis itu juga dia bertekad, bayang hitamnya akan ditanggalkan demi meraih bahagia.

Latar cerita mereka berbeza. Namun mereka punyai satu perkara yang sama. Demi kasih dan cinta, mereka sanggup berkorban apa saja.


Sebuah naskah yang genre yang sungguh berbeza..Berani sungguh penulis menulis watak yang pelbagai namun saling berkait dan tahniah kerana ada kesinambungan setiap watak… Pandai sungguh penulis membawa kita dari satu adegan ke adegan yang lain… Sofea yang terlanjur dan mengandungkan anak luar nikah. Tahniah kerana keluarga masih mengambil berat dan peduli…Satu iktibar yang perlu diambil… Namun ini lah natijah jika kita bebas laku dan tidak pentingkan halal haram.. Fandi dalam diam jatuh cinta pada si isteri… Namun naskah ini masih ada kekurangan dari segi pengulangan isi dan adegan fandi dan isteri…Kebanyakan watak dalam naskah ini dapat kuteka dengan tepat namun ada satu watak nabilah yang kusilap teka…hahaha….Kesian pada watak Shark kerana padaku Shark tidaklah sejahat mana..(kan dia dah insaf dan sayang pada si dia).. Keadaan masa silam yang membuatkan Shark memilih jalan hitam..Cerita yang menarik ini akan lebih menarik jika Fandi lebih pandai berterus terang tentang perasaannya.

 eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79674/romancinta