[REVIEW] Cerita Abang e-Hailing

Cerita Abang e-hailing oleh Shah Othman

“Sir, can I ask you something?” Tiba-tiba passenger dari Pakistan yang duduk sebelah saya ni bertanya.

“Sure you can.” Jawab saya.

“Where are you coming from, sir?”

“From Penang. Why?”

“Because your face look like Shah Rukh Khan.” Katanya.

Meletus tawa kuat saya dalam kereta tu.

Ni apa pula main puji-puji? Nak saya bagi diskaunlah tu.

~ ~ ~ ~ ~

“Jika ingin melihat warna warni kehidupan pemandu e-hailing dari kaca mata seorang pemandu lelaki, coretan ini adalah pilihan yang tepat. Banyak pengetahuan dan pengalaman bersama rider (penumpang) telah dikongsikan di sini. Sama-samalah kita mengambil ikhtibar serta pengajaran yang selama ini kita mungkin terlepas pandang dari sudut sebagai seorang rider mahupun sebagai seorang pemandu.”

– Nurdilla Zaini

Pemandu Grab &

Penulis buku Grab Me-Lah!

~ ~ ~ ~ ~

“Daripada kisah pertama sehingga yang terakhir, banyak ketika saya mahu senyum atau memang tersenyum. Pelbagai kisah lucu dipaparkan, kisah benar pemandu e-hailing.

Penceritaan yang ringkas, santai dan bersahaja. Tetapi banyak yang dapat dipelajari. Sungguh, dimensi kehidupan ini berbagai untuk diterokai.”

– Web Sutera

Penulis novel &

Pengusaha katering Negeri Sembilan.


Buku ini memaparkan himpunan kisah-kisah pendek. Ringkas tapi straight to the point. Saya senang hati baca ebook gaya begini. Dan dapat baca dari point-of-view seorang pemandu Grab yang menjadi pencerita adalah sangat seronok. Mungkin lepasni boleh baca tentang penghantar makanan Grabfood atau Food Panda? Sekadar cadangan hehehe sebab mungkin mereka pun ada macam-macam cerita yang boleh diceritakan.

Back on track, ada macam-macam kisah yang mempunyai pelbagai tujuan kenapa ia diceritakan. Ada cerita yang lawak, ada cerita yang membuatkan kita geram dengan gerangan manusia, ada cerita yang membuatkan kita rasa ‘ini rupanya yang dilalui oleh pemandu Grab’. Dari mula sampai ke penghabisan ebook saya terleka membaca. Tahu-tahu je dah habis. Dan tak ambil masa yang lama pun untuk baca seluruh ebook. Dengan harga RM8.65 bagi saya tidaklah mahal kerana harganya yang mampu milik. Dan ebook ini pun bahan bacaan ringan. Sesuai untuk semua peringkat usia.

Link untuk pembelian ebook ini tertera di bawah:

https://www.e-sentral.com/book/info/340608/CERITA-ABANG-E-HAILING’