REVIEW ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART

9789670890241-medium

ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART

Kata orang, kerana mulut badan binasa. Rasanya peribahasa itu memang sangat kena untuk aku, sebiji menempek di atas dahi!
“Macam inilah, encik… encik sayang. Sebelum I naik hantu kat sini…”
Kerana mulut, aku dicap sebagai miss sweetheart oleh encik sayang yang semestinya aku tak sayang langsung. Semuanya gara-gara cik gincu merah yang sangat gedik menggeletis macam ulat bulu!
“Kalau macam tu, emak ajelah cari calon untuk kakak. Senang cerita.”
Kerana mulut aku sendiri, emak dan ayah tiba-tiba membawa calon suami untuk aku. Atau lebih spesifik, dia orang bawa encik sayang! Dalam aku baru sahaja mahu reda dan menerima nasib jadi heroin novel kahwin paksa, kenapa pula mamat sengal itu yang jadi heronya? Sudah tidak wujudkah makhluk berkromosom XY yang lain? Kenapa mesti dia?!
“Ya, ya… Saya janji. Kalau… Kalau awak selamat, kalau kita dapat keluar dari sini, saya akan kahwin dengan awak. Just… Just be safe, please…”
Kerana mulut, ‘operasi memutuskan pertunangan’ aku tiba-tiba sahaja berubah menjadi ‘operasi persiapan perkahwinan’. Sedar-sedar sahaja, aku sudah pun duduk di atas pelamin yang pengantin lelakinya ialah tidak lain dan tidak bukan… encik sayang!
Oh, jangan fikir cerita ini berhenti takat itu saja. Kerana dalam kisah pelik ini, terselit juga si dia yang digelar ‘the most dashing, hottest eligible bachelor on earth’. Ya, aku tahu. Gelaran ni memang sangatlah melebih-lebih. Tapi hakikatnya, dia memang berkali-kali ganda kacak, bergaya dan kaya berbanding encik sayang. Dan yang paling seronok… encik dashing ini ialah bekas kekasih aku! Cinta pertama zaman muda remaja dulu yang rupa-rupanya masih cintakan aku setengah mati. Aduh… Haru, haru. Itu belum lagi termasuk kes cik gincu merah yang tiba-tiba mengumumkan diri sebagai musuh ketat aku. Lalu perjalanan hidup aku yang selama ini landai, normal dan bebas daripada anasir-anasir konflik tiba-tiba sahaja berubah menjadi roller-coaster!


Nak tahu macam mana seorang perempuan yang tidak berapa nak perempuan jatuh hati.. Ya!! Jawapan dia.. AKWARD! Dalam kisah ini Orked yang nama dah cantik. tapi perangai.. Asal mak membebel dengan dialog ni “Susah-susah mak bagi nama manis macam tu untuk kakak. Tapi kakak langsung tak tunjuk perangai keperempuan”. Ayah akan back up dengan jawapan “Saya tengok cukup sifat aje. Apa yang patut timbul tu, memang timbul. Tak ada leper pun…”. Itulah jawapan si ayah bagi mengurangkan bebelan si ibu.

Orked yang sebenarnya jatuh cinta pada pandangan pertama tidak percaya yang dia sebenarnya sudah jatuh cinta. Maklumlah. K-pop saja yang diminati. Cinta yang tidak mutual dengan watak dalam cerita Korea saja. Kerana mulut badan binasa, Orked selalu terlepas cakap perkara- perkara yang tidak diduga. Contohnya, dia sanggup terima calon suami yang keluarganya carikan! Kerana mulut juga, ‘operasi memutuskan pertunangan’ dia tiba-tiba sahaja berubah menjadi ‘operasi persiapan perkahwinan’. Sedar-sedar sahaja, Orked sudah pun duduk di atas pelamin yang pengantin lelakinya ialah tidak lain dan tidak bukan… encik sayang! Perjalanan kisah cinta yang tidak terduga kerana kejutan demi kejutan berlaku antara Orked dan Syamil.

 eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/73729/encik-sayang-dan-miss-sweetheart