REVIEW ENCIK GULA ‘UNDER AGE’

9789670567716-medium

EBUKU ENCIK GULA ‘UNDER AGE’ OLEH QISTINA ALYA

Pertemuan demi pertemuan tanpa sengaja telah menemukan MUHAMMAD AMMAR RIZQY dan QASEH QASHDINA. Bagi RIZQY, pasti ada maksud di sebalik setiap pertemuan. Mustahil dia dipertemukan dengan QASEH tanpa sebarang hikmah. Di sisi lain, QASEH tak habis-habis menyalahkan RIZQY setiap kali dia ditimpa masalah.

“Kenapa, ya? Setiap kali saya jumpa awak mesti saya ditimpa malang…”-QASEH

“Err… Awak tak rasa ke saya ni penyelamat awak. Setiap kali awak ada masalah aje saya yang selamatkan. Tak gitu? Macam ultraman selamatkan penduduk bumi…”-RIZQY

QASEH mengharapkan seorang imam yang bisa membimbing. RIZQY perlukan teman sebagai pelengkap kepada sebahagian diri yang hilang. Saat RIZQY rapuh, QASEH hadir sebagai teman yang menenangkan. Menjadi guru yang setia di sisi pelajar bernama suami. Biarpun tika itu dia sudah mengetahui, hakikat rahsia yang RIZQY sembunyikan.

“Qaseh, kalau satu hari nanti awak tahu saya sembunyikan sesuatu daripada awak, agak-agak awak marah tak?”-RIZQY

Namun QASEH hanya insan biasa. Dia juga tahu erti kehilangan. Dia juga miliki hati seorang perempuan. Terluka saat dia menyangka cintanya dikhianati. Rapuh pada ketika insan tersayang dibawa pergi.

“Maaf? Qaseh sedar tak apa Qaseh buat? Jantung abang ni…macam nak tercabut bila Qaseh tak ada kat rumah. Bukan sekali Qaseh macam ni. Tapi dua kali…”-RIZQY

Mampukah ketenangan seorang RIZQY mengembalikan senyum di bibir seorang QASEH? Masih adakah pelangi, setelah hujan lebat turun membasahi bumi?


Huaaa!!! Awak sangat sweet encik gula. Minta Nescafe O pun boleh jadi manis kalau tengok awak! Gugur jantung tengok kecomelan awak.. Overall cerita ini sweet. Sebagai perempuan, admin sengih sampai langit kot. Dialog Rizqy semua catchy betul.. Haih! tergugat iman kalau jumpa ygang versi real!

Jalan cerita yang mudah, ditambah pula dengan watak yang sepadan menambahkan manisnya cerita ini!. HAHA! Sampai sekarang admin tak habis senyum lagi.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79498/encik-gula-under-age