[REVIEW] JARI

JARI oleh Wan SC

 

“Tangan abang ni special. Tak sama macam tangan orang lain.” “Macam mana Kimi tahu?” “Sebab Kimi pun special macam abang.” “Kimi pun boleh tengok masa silam orang lain?” “Mata Kimi boleh detect semua orang yang special. Macam sekarang, Kimi nampak cahaya dekat tangan abang.” “Jadi, Kimi nak abang buat apa?” “Jangan cakap abang tak tau yang abang boleh download dan upload memori orang lain?” “Sumpah abang tak faham apa yang Kimi cakap ni.” “Selama hari ni abang buat apa je dengan tangan abang ni?” “Abang tengok memori orang lain lah.” “Abang boleh buat lebih dari tu.” “Maksud Kimi?” “Tak ada masa nak explain. Abang pegang tangan Kak Jue sekarang. Download semua memori dia.”

Pada awal penulisan buku ini, jalan penceritaannya sudah pun sedikit gelap, menambahkan misteri pada muka surat seterusnya. Buku ini memang lain daripada lain. Jalan cerita buku ini pada separuh awal tidak lah membosankan, penulis memberikan jalan cerita yang kita pun rasa nak tahu dengan lebih lanjut. Disebabkan itu, admin habiskan baca buku ini dalam sehari sahaja disebabkan level curiosity yang meninggi. Pada separuh akhir, rasanya pembaca dah boleh dapat tangkap apa sebenarnya yang terjadi dengan watak-watak dalam buku ini sebab penulis menceritakan watak-watak yang ‘banyak’ itu di alam lain dan mungkin pembaca boleh skip beberapa muka surat ketika separuh akhir ini kerana ia hanyalah untuk memanjangkan jalan penceritaan semata tapi jangan skip sampai terlepas klimaks pula ye. Klimaks nya agak mendebarkan tetapi taklah sampai terkeluar jantung pembaca, cuma sekadar menghangatkan babak-babak tersebut. Penutup buku ini, penulis menceritakan bagaimana watak-watak dlm buku ini boleh dapat ‘kuasa luar biasa’ dan babak selepas itu paling mengejutkan dan tergantung. Haaa kalau nak tahu cerita ni tentang apa sebenarnya, boleh lah dapatkan eBuku ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266104/jari

[SNEAK PEEK] KARAMEL

Karamel oleh Nasz

 

“ANA!” Aku pusing belakang apabila dengar orang panggil nama aku. Tengok-tengok Kak Ain, admin production tengah tersengih belakang aku.

“Mak aii… sengih macam baru dapat surat increment. Tapi bukan ke kita dapat dua persen je ke? Ke akak dapat lebih? Ni saya suspek akak bukan-bukan ni.” Aku tarikbackpack komputer riba aku dengan beg tangan lepas tu sangkut kat bahu kanan dua-dua beg dan tekan remote kereta.

“Aku suspek kau dulu, takkan dapat dua persen dapat pergi Bandung.” Kita orang sama-sama jalan masuk ofis dari tempat letak kereta.

“Tahun lepas lagi dah beli tiket kak… dengan harapan banyaklah dapat. Alih-alih… alahai, nak sebut pun rasa macam nak menitiskan air mata. Nak beli pisang kat Kartika Sari tu pun tak lepas.”

“Aku ni bajet dapatlah tukar peti ais baharu… rupanya haram.”

“Dah tak ada ayat nak bagi ni kak… macam nak cekik-cekik je Komagan tu. Nasib baiklah dah berhenti. Kalau tak, memang saya calar je kereta dia.” Terbayang saja muka Komagan, bekas bos aku yang bercakap macam menyanyi tu. Maklumlah dari India datangnya. Bercakap pun bunyi macam lagu A.R. Rahman dah. Kadang-kadang dengan aku sekali geleng-geleng kepala tengok dia bercakap sebab dah memang gaya dia orang bercakap walaupun maksud ‘ya’ tapi geleng kepala. Tapi kalau ‘tak’, tak pulakdia angguk.

“Jangan dikenang orang yang dah tak ada…” Kak Ain gelak. “Hah… kau tak jumpa lagi bos baharu kau kan?” Dia bukakan pintu untuk aku.

“Mestilah tak… dah nama pun saya baru masuk kerja hari ni. Handsome ke kak?” aku tanya dengan harapan bos baharu aku tu handsome macam Jang Dong Gun ke, tak pun Wenworth Miller pun dah bersyukur banyak dah. Aku ni bukan apa, kurang-kurang naklah cuci-cuci mata sekali-sekala. Ni alih-alih kena tengok Chin yang dah nak pencen tu; tak pun Albert yang muka memang dah cukup pakej. Sekali tengok dah macam Jiro Wang tapi apakan daya dah ada boyfriend. Kalau kalah dengan perempuan tak apalah lagi, ni dengan lelaki.

Hampa aku mula-mula dengar dulu. Tapi dia memang dah sedaya upaya nak cakap kat semua orang yang dia tu gay, kalau boleh hari-hari duk tukar subang sebelah kiri dia tu. Tapi kita-kita yang tengok ni macam buat-buat tak nampak aje. Sekali dia bawakboyfriend dia, semua pun nganga. Tapi apa hairan, sekarang ni benda biasa aje. Kalau terkejut karang orang cakap tak moden. Adoi, tak tau pula selama ni maksud moden tu kena buat benda-benda yang Tuhan larang.

“Bolehlah daripada HoD lain… ada jugak selera aku nak tengok.”

Aku sebenarnya dah tengok dia kat resume tapi apa sangatlah gambar pasport tu. Tak pernah lagilah gambar pasport aku ni cantik. Huduh je rasa. Walaupun aku ni cantik juga sebenarnya. Ahaks! Agaknya gambar pasport tu memang dah ditakdirkan tak semenggah kut.

“Dah kahwin ke dia?” Kak Ain tanya… kita orang dah terberhenti kat tengah-tengah simpang antara ofis aku dengan productionProduction kena belok kanan… ofis aku belah kiri. Tapi disebabkan kita orang tak reti-reti nak masuk ofis lagi jadi mengumpatlah kat tengah-tengah ni. Ala, lagipun baru pukul 7.55. Aku masuk kerja pukul lapan, ada lagi lima minit apa.

“Bujang kak.” Aku tau dia bujang pun sebab tumpang menyemak tengok resume dia masa Kak Wati yang kerja jadi Human Resource (HR) executive baca sebelum bagi pada Collin.

“Hah… aku memang suka orang bujang.” Dia gelak.

“Dan-dan hah.”

“Betul-betul bujang eh… bukan duda anak enam ke?”

“Dia tulis bujanglah… tak pulak dia tulis duda. Tapi kalau duda pun apa salahnya, bukan laki orang pun. Koman-koman dah ada experience. Akak kan suka yang adaexperience.” Aku gelak. Sempat perli dia yang memang kahwin dengan duda anak tiga. Ala, tak kisahlah duda ke apa. Janji baik sudah. Sekarang ni nak cari orang kaya lagi senang daripada orang baik rasanya.

Cehh… sempat mengumpat aku tu. Kalau bujang kirim salam. Duda tak payah.” Dia sengih.

“Aku kena masuk… karang orang tua tu bising. Fasal SOP tu nanti aku e-mel kaulah. Aku tak faham apasal kau orang kena buat holding time tu tapi orang tua tupulak kena sign.” ‘Orang tua’ tu refer kat bos dia yang memang dah tua pun. Tunggu pencen saja lagi.

Aku angguk. Apabila saja aku masuk ofis aku… aku nampak bilik bos dah terang. Mak aii, cepatnya sampai. Eleh, mula-mula aje datang cepat ni. Lama-lama pukul lapan baru nak siram air atas kepala.

Aku letak beg atas kerusi dan keluarkan komputer riba dari beg. Pasang wayar sana sini.

Best ke cuti?” Nana tiba-tiba hulur kepala kat meja aku.

Best lagi kalau tak habis duit.” Aku tak tengok pun muka dia. Terus masukkanpassword kat komputer riba.

“Ni hint-hint kau beli banyak hadiah…”

“Kau menapak tempat aku pagi-pagi ni semata-mata nak tanya hadiah ke? Kut yepun, bawalah air Milo ke… teh ‘o’ ke, kopi kapal api ke. Ni bawak badan je, aku nak kasi hadiah pun rasa tak sudi.”

“Alaa… aku ni bukannya tak nak buat air tu semua tapi sekarang ni kan kempen kurangkan gula. Nak pulak harga gula manjang je naik tak reti-reti nak turun. Lagipun minum air gula ni tak bagus untuk kesihatan. Minum air suam jelah. Di samping dapat kurangkan bajet, dapat juga mengurangkan lemak. Sekian.”

Punyalah panjang jawapan dia, dah boleh buat karangan SPM dengan tajukTerangkan Faktor-Faktor yang Membolehkan Kita Menjana Ekonomi.

“Hah… pilihlah mana nak. Letih aku dengar kau membebel tak tentu fasal. Hah… barang yang kau pesan ada kat rumah. Nanti datang ambil tau.” Aku keluarkan macam-macam benda dari beg tapi kebanyakannya makanan yang aku beli kat Kartika Sarilah.

“Okey bos.”

“Aku rasa kena menghadap bos aku la… karang dia ingat dia tak ada sekretaripulak.”

“Pergilah… kirim salam sekali. Dengan ucapan… sudilah kiranya dia lunch dengan aku.” Nana buat muka gedik.

“Kau ni apa hal? Gedik semacam je… bos aku handsome sangat ke?”

“Nak kata handsome macam Oh Jiho tu memang tak ada harapanlah. Tapi kalau nak compare dengan HoD kita yang dah kertu tu semua, dia boleh menang tanpa bertanding aku rasa. Alaa… kesimpulannya, bos kau tu bakal jadi jejaka terhangat kat sini. Orang kat sini kan macam pantang nampak lelaki bujang. Semua dia nak zass… nak-nak yang tu.” Sempat dia cakap sambil tunjuk bilik Zila yang kerja finance executive. Aku gelak apabila dengar ayat minah tu. Huish! Zila tu macam topik wajib mengumpat Nana. Kalau tak sebut nama dia sehari macam makan tak kenyanglah jadinya.

“Hari tu kemain kau cakap dia ‘sesuatu’lah. Ada kad keahlianlah… sekarangmenggedik pulak.”

“Tu sebelum aku tengok dia.” Aku cebik bibir dengar jawapan dia tu.

Aku jalan nak masuk bilik bos aku, tapi sempat singgah minum air kosong kat pantri yang betul-betul depan bilik bos baharu aku tu. Nama bos aku ni pun aku lupa sebenarnya, tapi aku ingat pula dia bujang ke tak. Maklumlah jumpa pun tak pernah. Dia masuk masa aku cuti seminggu pergi Bandung. Ni pertama kali nak menghadap ni. Tapi sebelum apa-apa, aku berhenti baca nama dia kat pintu… Mohd Arif Mohammad.

Aku ketuk bilik dia yang dah memang terbuka. Dia yang tengah menghadap komputer riba tengok aku lepas dengar bunyi ketukan.

Dua saat pertama dia pandang muka aku, dia senyum. Tapi bila saja masuk saat ketiga dia cancel senyum tu. Walaupun agak musykil, tapi aku dengan mulianya senyum kat dia pagi-pagi buta ni. Aku rasa dia taklah handsome sangat pun. Biasa-biasa aje, dah nama pun orang Melayu. Muka mestilah macam Melayu, takkanlah jadi macam Oh Jiho yang handsome amat tu pulak. Tapi disebabkan dia satu-satunya manager yang bujang lagi muda, jadi mesti ramai yang nak menempel nanti. Sekarang mana kirahandsome ke tak, yang penting kerja apa, gaji berapa, pakai kereta apa, rumah ada berapa biji, ada tanah berapa ekar, kalau bank statement ada lima-enam kosong lagi baik.

“Saya Nory Ana. Sekretari encik.” Aku kenalkan diri sambil senyum penuh keriangan… kenalah kenalkan diri aku yang glamor ni.

Sebenarnya aku ni kerja Document Controller. Tapi disebabkan kilang ni jimat cermat jadi Document Controller cum secretary sekalilah. Disebabkan aku ada dua jawatan jadi kerja aku pun ada lebih daripada dua. Masalahnya ialah, gaji aku tak pula naik dua kali ganda!

Dia macam tak dengar apa aku cakap sebab dia tengok aje muka aku. Apa hal macam tak ada respons aje dengar ayat aku tu? Koman-koman cakaplah hai ke… kalau cakap awak cantik lagilah terbaik.

“Saya sekretari encik.” Aku ulang suara. Mata dia tak beralih dari muka aku macam orang kena sampuk. Tetap tak ada respons. Haa… sudah, agaknya bos aku ni ada masalah pendengaran ke apa. Perlu ke aku guna bahasa isyarat ni? Adoyai… apasaltak ada orang pun warning kat aku fasal masalah pendengaran dia ni? Cuba cakap sekali lagilah.

“Encik?” aku panggil dia lagi… tapi tetap tak ada respons. Confirm dia cacat pendengaran! Terpaksalah pakai bahasa isyarat. Collin ni kut ye pun nak ambil Orang Kurang Upaya (OKU), keluarlah e-mel alert ke apa. Boleh la aku beli buku bahasa isyarat buat standby.

“ENCIK.” Aku lambai-lambai depan muka dia sambil cakap.

“SAYA… SAYA NI.” Aku tunjuk kat muka aku… “SEKRETARI.” Aku tunjuk actiontulis-tulis. Betul ke sekretari action dia macam ni? Apasal tulis-tulis, karang dia ingat aku cikgu pulak. Belasah ajelah dulu. Kalau dia tak faham aku buat action lain pulak.

“SEKRETARI ENCIK.” Aku tunjuk dia.

Baik saja lepas aku dengan gigihnya berbahasa isyarat segala, dia buka mulut. “Awak ni apasal… dah tak boleh cakap slow-slow ke?” Dia marah sebab suara aku boleh dengar sampai bangunan sales kat sebelah.

Eh… eh… dah susah payah aku cakap macam nak terkeluar anak tekak, bolehpulak dia sound-sound aku dengan jayanya. Kecil hati tau!

“Laa… boleh dengar rupanya. Saya ingat tak boleh sebab tu saya cakap kuat-kuat. Lagipun dah banyak kali saya cakap, encik macam tak dengar je…” Aku senyum walaupun menyirap aje dengar dia marah aku tadi.

“Awak nampak muka saya ni macam orang tak dengar ke?” Suara dia memang terang-terang dah naik dua volume. Rasanya kalau Pakcik Mat orang warehouse yang baru buat pembedahan pintasan jantung tu dengar, mau masuk Hospital Kuala Lumpur (HKL) balik.

Err… macamlah jugak. Kalau tak, taklah saya jerit macam orang epilepsi pagi-pagi ni.” Aku tetap senyum walaupun tengah perli dia.

Dia tengok aku macam nak telan. Motif dia nak sentap aku sound dia padahal dia sedap mulut aje maki aku? Dah tu pulak siap tunjuk muka tak suka aku walaupun aku tak tau apasal. Ajaib betullah dia ni, agaknya memang gaya dia bercakap macam jeneral perang zaman Rome tak pun dia tak puas hati aku lagi cantik daripada awek dia.

“Betul ke awak ni sekretari saya?” Lepas saja jeling aku tadi… dia tanya soalan ajaib ni. Tanya pun macam tak nak aje aku jadi sekretari dia. Sekali dia tak sudi, aku ni lapan kuasa enam belas tak sudi tau! Huh!

Yelah… takkan saya bos encik pula.” Aku buat lawak bodoh untuk soalan tak berapa cerdik dia tadi. Sebenarnya tak ada niat nak buat lawak pun. Niat aku nak sumbat komputer riba dalam mulut dia aje. Dia ingat aku ni saja-saja ke nak buat drama penglipur lara pagi ni untuk hiburkan hati dia dengan mengaku sekretari dia. Lepas tu kalau aku bukan sekretari dia, aku pasrah ke kena maki dengan dia tadi siap dengan pakej sengih macam orang gila. Kalau tak, dah lama aku baling pasu bunga yang ada pokok kaktus sejemput atas meja dia. Kaktus tu pun macam tak berapa sudi nak hidup apabila tengok muka mamat ni. Kurang zat punya orang!

Lagi satu, selama aku kerja tak pernah hayat aku panggil Komagan dulu encik. Aku panggil Komagan je pun. Tapi dengan dia ni aku dengan murah hatinya panggil dia encik segala. Dah gaya macam dialog slot Samarinda aje berencik-encik ni. Tu pun dia tak nampak betapa mulianya aku.

“Berapa umur?” Still tengok macam tak puas hati… soalan tiba-tiba ni macam lalu jekat cuping telinga aku.

“Umur siapa?” aku tanya dia balik dengan muka blur.

“Umur awaklah… takkan umur jiran awak pulak.” Jawapan yang aku tak tau dia buat lawak ke tak. Perlu ke aku gelak ni? Tapi kalau tengok pada rupa dia yang tak berubah dari tadi tu macam bukan lawak aje.

Err… dua… err… tujuh.” Terpaksa je aku jawab. Dia tau tak… perempuan cukup pantang orang tanya fasal dua benda… satu, umur. Satu lagi berat badan. Tak kisahlah dia bos ke tak, bos ada hak ke tanya berat pekerja dia erk?

“Baru dua puluh tujuh…  awak lagi muda daripada saya tau.” Dia sebut sambil senyum sinis.

Eh… eh… macam salah pula aku lagi muda daripada dia. Dia nak sekretari umur empat puluh lima ke apa? Musykil betul aku dengan manusia ni. Aku rasa ramai bos nak sekretari muda, tapi dia nak yang dah nak pencen pula.

“Berapa adik-beradik?”

“Tiga… semua perempuan. Saya yang sulung.” Aku cakap juga walaupun dia tak tanya. Sebab aku rasa, kalau aku tak cakap dia tanya juga nanti. Aku rasa macam aku pula kena interviu sekarang. Bukan ke dia yang baru masuk kerja? Bukan aku pun.

“Dah kahwin?”

“Tak.” Aku jawab juga walaupun agak hairan.

“Saya tanya awak, bukannya adik awak.” Suara dia naik lagi.

“Saya jawab fasal sayalah… saya tak kahwin lagi. Adik saya semua dah kahwin.” Aku betulkan fahaman dia. Kena cakap aku single, manalah tau dia nak kenalkan kawan-kawan kat aku ke. Tapi nak ke berkenalan dengan kawan-kawan dia ni? Huish, macam tak selamat aje. Kawan-kawan dia mesti sama spesies aje macam dia.

“Awak ingat saya bodoh ke.” Dia cakap macam nak tak nak, menyebabkan perkataan-perkataan yang keluar daripada mulut dia macam tak berapa sudi nak masuk telinga aku. Tapi aku dengar jugalah.

“Huh?” Aku dah ternganga kat situ. Adakah dia tanya aku dia bodoh ke tak? Kalau aku jawab dia bodoh, agak-agak dia baling tak fail Risk Kaizen kat depan dia tu atas kepala aku?

“Seminggu hilang pergi mana?” Dia tukar soalan lain. Siap silang tangan tengok aku atas bawah. Hobi dia ni marah orang ke? Agaknya boleh kena leukemia ke kalau cakap elok-elok? Bajet best sangatlah setakat jadi bos aku tu. Belum lagi jadi tauke kilang ni lagi… kalau tak, mau dia pijak-pijak aje kepala aku sekarang.

“Cuti.” Aku jawab sepatah. Suara pun lembut aje lagi. Mampu lagi aku melembutkan suara masa ni. Kagumnya aku dengan diri sendiri.

“Pergi mana? Bandung?” Ni spesies soal siasat ke apa ni? Dahlah cakap Bandung tu macam aku pergi Israel. Rasanya Malaysia tak haramkan pergi Bandung. Tapi dia dapat teka aku pergi Bandung dengan cepat dan tepat ni. Adakah agenda biasa orang cuti seminggu pergi Bandung? Mana tau ada dalam piagam pelancongan Malaysia ke apa.

A’ah… salah ke saya pergi Bandung? Soalan macam berdosa je pergi sana.” Aku tanya balik dengan bengongnya.

“Tak salah kalau pergi sorang.” Lain macam aje bunyi ayat ni. Macam perli aku pun ada. Ni buat darah aku mendidih-didih ni. Motif dia nak perli-perli aku holiday sorang? Suka hati tok wan akulah nak pergi berlapan ke bersepuluh ke berlima belas ke. Dah nama pun aku yang bayar tiket, bukan minta derma kat dia pun. Dahlah kenal tak sampai lima minit. Suka jiwa je nak perli-perli aku.

“Tak tau pula selama ni kena pergi holiday sorang. Akta mana cakap macam tu, boleh kena tahan ISA ke kalau pergi holiday ramai-ramai.” Aku tetap senyum. Kalaulah senyum aku tu boleh rasa, dah macam-macam perisa ada. Pahit, masam, masin, payau.

Dia tengok aje apabila aku menjawab tadi. Cuak juga aku… dibuatnya dia tembak aku ke simbah asid sitrik ke, tak ke free aje aku terkorban hari ni. Bukan kira orang sekarang ni, ramai yang psiko daripada waras rasanya.

“Buat kopi untuk saya.” Dia mengarah aku.

Aku yang tengah berkhayal macam sentap kejap. “Apa?”

“Kopi! Lain kali saya cakap dengar!”

Kopi? Haram tak pernah aku buat kopi segala untuk Komagan dulu. Semua Head of Department (HoD) ni buat sendirilah kopi dia  orang. Tak ada pun orang tolong-tolong ambilkan. Site director tu pun buat sendiri teh dia. Apa dia ingat aku ni tea lady ke apa? Tulah, banyak sangat tengok drama. Bajet sekretari tu kerja dia mesti pakai mini skirt, rambut belang-belang. Dua tiga helai hitam lepas tu blonde lepas tu hitam balik. Dah tu pula sikit-sikit touch up mekap ke apa. Pagi-pagi datang tanya bos nak minum apa. Banyak cantik! Tapi apa-apa pun dengan ini aku isytiharkan aku tak suka sama mamatini.

“Bos… sana ada mesin. Haa… Collin tengah bancuh teh dia. Apa kata bos join dia… bolehlah mengeratkan silaturahim. Saya keluar dulu.” Aku sengih sambil tunjuk Collin selaku Site Director kita orang yang tengah masukkan green tea dalam mug dia. Collin tu berdiri betul-betul sebelah coffee machine. Dalam tu macam-macam ada, nak latte, kapucino, ada gula, tak ada gula, nak cream ke tak nak pandai-pandailah tekan sendiri. Kalau malas tekan jangan minum.

Aku terus keluar dari bilik malapetaka tu. Aku nampak Nana duduk bertenggek kat meja aku lagi. Minah ni tak reti-reti nak balik tempat dia ke apa?

“Na… aku kena update Job Streetlah.”

“Hah? Apa hal tetiba pulak ni?” Dia yang tengah makan pisang molen daripada Kartika Sari terkejut.

“Aku rasa bos baharu aku tu psikolah. Kesian tau, muda-muda dah jadi macam tu.” Aku duduk kat kerusi aku sambil tengok Nana.

“Masa aku install laptop dia last week, nampak macam waras je. Minggu ni dah tak waras ke?” Nana dah kerut kening.

“Kau tau tak, dia marah aku pergi Bandung. Lepas tu dia macam bengang aku pergi Bandung ramai-ramai. Tak ke psiko namanya?”

“Serius dia marah kau pergi Bandung.” Dia suap lagi pisang dalam mulut walaupun muka macam confuse.

Ye la. Siap tengking-tengking aku lagi. Dahlah baru limit minit aku kenalkan diri. Bukan nak puji baju aku cantik ke apa… terus je keji-keji aku. Psiko tak?” aku tanya lagi sekali fasal psiko tu. Aku tak kira Nana kena kata bos aku psiko baru aku puas hati.

“Agak psiko… aku rasa dia tak suka orang pergi Bandunglah. Mana tau awek dia cabut lari dengan orang Bandung ke. Nak lagi tragik… awek dia mati kat situ. Sebab tu dia tak suka kau pergi Bandung.” Nana dah kasi teori drama dengan sungguh-sungguh.

“Kalau awek dia lari dengan orang Bandung pun, ada aku kisah? Aku rasa awek dia…” Belum sempat aku habiskan ayat telefon pejabat depan aku dah berbunyi. Keluar nama dia kat skrin.

“Orang gila tu…” Aku cakap kat Nana sambil tunjuk kat telefon.

“Angkat! Angkat.” Nana cakap.

“Tak naklah.” Aku buat tak tau walaupun telefon terus berbunyi.

Nana cubit lengan aku. “Apa kau ingat bilik bos kau tu duk kat kilang sebelah ke? Sekali dia jenguk kepala dari bilik dia pun dah nampak kau tercongok kat sini.”

Aku lepas nafas lemah sebelum jawab. “Helo…”

“Mana kopi saya? Saya tak nak awak ambil kopi kat machine. Saya nak awak bancuh sendiri kopi saya. Faham!” dia dah jerit kat aku.

“Kejap ye bos… saya pergi ‘bancuh’.” Aku tekankan perkataan bancuh tu. Aku terus hempas telefon tu. Nasib baik telefon ofis, kalau telefon bimbit aku… alamatnya dah kena tukar baharu.

“Aku rasa awek dia lagi rela lari daripada menghadap dia.” Aku habiskan ayat yang tergantung tadi. Aku terus pergi pantri. Ambil cawan yang dah disediakan dalam kabinet. Mata cari-cari kopi antara balang-balang yang ada depan mata. Kat situ ada Nescafe, Milo, coffee mix, teh, macam-macamlah. Aku ambil balang kopi sambil dalam hati maki hamun bos baharu aku tu.

Aku tuang serbuk kopi dalam cawan. Malas nak pakai sudu, biar jadi kopi pahit.

“Ana… kopi tu dah tamat tempoh. Makcik baru nak tukar ni.” Makcik cleaner tiba-tiba cakap kat belakang. Aku pandang dia yang tengah pegang serbuk kopi baharu.

“Hah? Dah lama ke expired ni makcik?”

“Minggu lepas.” Makcik jawab. Disebabkan semua orang kat sini pakai mesin kopi aje jadi serbuk kopi ni pun terabai begitu sahaja. “Buanglah yang tu…” dia cakap lagi.

Tangan aku baru nak tuang serbuk kopi dalam tong sampah tapi otak aku tiba-tiba ada idea lain. “Tak apa makcik… orang yang nak minum ni memang suka kopi expired.” Aku gelak.

“Sakit perut nanti.” Dia dah risau.

“Tak…” Aku cakap sambil tambah lagi serbuk kopi expired sampai separuh cawan.

“Saya nak pergi kafe kejap… makcik jangan buang tau kopi saya ni.” Aku pesan sambil tengok makcik yang tengah buang serbuk kopi lama.

Aku turun ke kafe sambil sengih.

“Kak… ada Ajinomoto tak?” aku tanya Kak Lin yang duduk kat meja cashier. Dia sebenarnya tauke kafe ni. Dapat tender dah tiga tahun rasanya.

“Mestilah ada… kalau kau tanya minyak hitam logiklah tak ada kat sini.” Sempat lagi Kak Lin sound aku.

“Kak… nak beli Ajinomoto dalam tiga sudu boleh?” Aku sengih.

“Nak buat apa?” Dia kerut kening.

“Ada lah…” aku jawab konon-konon rahsia.

“Kau ni macam-macamlah.” Dia bangun dari tempat duduk dan masuk dapur. Lebih kurang tiga minit… dia datang balik dengan plastik kecil Ajinomoto.

“Ambillah sepeket ni.” Dia hulur kat aku.

“Berapa kak?”

“Ambil jelah.”

“Betul ni? Saya tak bayar ni.”

“Budak ni… karang aku suruh bayar betul-betul kang.”

“Haha… tapi akak dikira bersubahat dengan pelan jahat saya. Kira nasiblah ehh akak derma tuk saya buat benda jahat.” Aku cakap sambil undur belakang.

“Bertuah punya budak.” Dia jerit. Aku gelak aje dengar dia jerit.

Aku jalan cepat-cepat naik ofis aku kat tingkat dua. Nampak kopi expired tu ada lagi dalam cawan. Aku pun tuang air panas dan letak sepeket Ajinomoto dalam cawan.

Aku kacau air dengan sudu sambil sengih sampai telinga. Padan muka dia! Apa, dia ingat aku ni tak ada kerja lain ke nak buat? Kalau teringin sangat nak orang bancuh kopi, ambillah orang gaji tak pun kahwin ajelah. Sengal!

“Agak-agak dia fire aku tak lepas minum air ni?” aku tanya diri sendiri. Ala… apa nak kisah. Ingat senang ke nak buang-buang orang. Setakat nak buang sebab tak reti bancuh kopi, sungguh tak relevan alasan tu. Dulu pun Komagan tak suka dengan GMS Champion dia tapi bukan boleh buang pun.

Aku ketuk bilik dia. “Bos… saya dah buat air spesial untuk bos ni.” Aku letak kopi atas meja dia.

E-Leave saya ada problem. Panggil IT.” Dia mengarah lagi.

“Hai bos… baru kerja seminggu dah nak cuti? Nak pergi Bandung juga ke?” Aku sengih lepas tu keluar dari bilik sebelum dia maki hamun aku.

Aku nampak Nana tak bergerak dari tempat tadi. Budak ni tak nak kerja ke?

“Na… bos aku cakap e-Leave dia ada problem. Baik kau pergi tengok… karang dia baling laptop atas kepala kau.”

Halamak! Serius ke dia psiko wei… aku dah cuak ni. Suruh Zul jelah.” Zul tu IT juga. Relaks aje pass malapetaka tu kat Zul.

“Tak ada maknanya… baik kau masuk sekarang.” Aku paksa dia masuk bilik bos aku.

Wei… apa punya memberlah cenggini.

“Disebabkan aku dah kena pagi ni… jadi selaku best friend aku, kau pun diwajibkan menanggung sama keperitan aku ni. Cepat masuk!” Aku tolak dia.

“Ginilah member.” Dia masuk bilik bos aku dengan cuaknya.

Aku mengendap Nana dari depan pantri. Sambil-sambil mengendap, aku ambil mugyang tulis Nory dalam kabinet. Aku letak mug dekat mesin dan tekan Cappucino. Nampak macam bos aku tak sentuh lagi air dia.

May I?” Nana tunjuk kat komputer riba bos aku.

Please.” Dia senyum. Serius dia senyum kat Nana. Kalau dengan aku tadi nak cakap elok-elok pun malas. Cis!

Dia kemaskan fail yang bersepah atas meja, lepas tu ambil air dan halakan ke mulut. Aku senyum sampai telinga. Muahaha!

Muka dia berubah apabila air masuk mulut. Mau tak terkejut dengan air tu. Tapi dia telan juga sebab tak nak Nana kat sebelah tu lari keluar kalau dia sembur. Aku gelak lagi lepas tu pusing tambah krim dengan gula dalam kapucino aku. Lepas siap aku angkat mug dari mesin dan pusing balik nak pergi balik kat meja.

“Allahuakbar.” Perkataan tu keluar daripada mulut apabila tiba-tiba mamat tu ada depan muka aku.

Dia rampas air kat tangan aku dan bagi mug yang aku bagi dia tadi.

Lepas tu dia terus masuk bilik, cakap dengan Nana sambil senyum. Wah… wah… dahlah rompak air aku. Sepatah haram pun tak cakap. Asbestos punya bos!

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/16020/Karamel

[SNEAK PEEK] WHEN WE DANCED ON WATER

 

When We Danced On Water by Evan Fallenberg

 

“Ya’allah, Vivi. You’re crazy. It’s four in the morning. Don’t you sleep anymore?”

Pincho has just come home from work at Indigo to find Vivi hard at work on the living room floor. She is surrounded by photographs, tools, a sewing kit, glue and sequins, picture frames, magazine clippings, and various bits and pieces of junk she has collected over the past few weeks.

“Who needs sleep?” she says, a big, crazed smile on her face. “I’m loving this, feeling so … engaged all the time. You know, I don’t even have time for cigarettes anymore. I think I’ve just given them up without ever meaning to. Anyway, my mother always says there’s plenty of time for sleeping in the grave.”

“I’ve heard that joke,” he says, trying to clear a place to sit on the armrest of the sofa. “But seriously, when’s our apartment going to turn back into a place where two people live?”

Vivi looks up at Pincho. There is glitter in his hair and his trousers look newly pressed, but his beautiful face lacks luster, his eyes are dull. She puts down the photos she is holding. “You are such a dear for putting up with me,” she says. “How did I ever get so lucky?”

“Yeah, yeah, kiss my ass,” he says with a laugh. “You think if you’re nice to me I won’t complain?”

Vivi stands up, stretches. “How about if I give you a tour, show you what I’m working on.”

“You’ve been so secretive, I’ve been afraid to ask.”

“Silly, isn’t it? I guess I just … I don’t know, I want this to work out. I really want to get this right.”

“All right, come on. Show me around my own apartment.”

Vivi takes Pincho by the wrist and leads him to the upended cable spool that serves as their dining room table. “I dug out all my old woodcarving tools,” she says as she lifts a small figurine into her hand and passes it to Pincho. “I didn’t even think I’d find them.”

Pincho handles the polished wood likeness of a male dancer with great care and runs a finger down one smooth thigh then the other. “How … ?” He stops mid-thought, entranced. “It’s just beautiful, Viv. I …”

She smiles proudly. “You didn’t know I could do this.”

“It’s not that I … I know you’re really talented but …”

She plucks the statue from his hand. “I did it from a photograph of him. Something from the fifties.”

“What’s this?” he asks, lifting a jumble of cloth from the back of a chair.

“Oh, wait!” she says. He freezes while she gingerly lifts it from his hands. “It’s full of pins.”

Carefully she holds up a not-yet-finished white bolero jacket with brass buttons and presses it onto Pincho’s body: “It’ll be on a mannequin, you see, black tights on the legs, a white shirt on top and this jacket over the shirt.” She leans her shoulder into Pincho’s torso to hold the jacket in place and reaches to the table for a floppy black bow, which she hangs from the jacket, just under his chin. “It’s an exact copy of the costume he wore for this ballet he danced at the Royal Danish Ballet. Don’t you love it?”

“You’re … you’re crazy!” Pincho says with a laugh. “I can’t believe you’ve managed all this.”

As she drapes the jacket over the chair, taking care with the pins, she says, “I’ve got a few amazing recordings, too. Music from his ballets, even a dance lesson he gave once. The sound isn’t spectacular but you can hear that it’s him. The accented Hebrew, the way he kind of barks when he’s peeved.”

“You’ve really taken this all so seriously,” Pincho says. “Taken him seriously. Shit, Vivi, is there anything you don’t know about the guy by this point?”

She looks aimlessly out the window. “Lots. He’s still a mystery, even with all this unearthing. I have to admit I feel kind of like an archaeologist, dredging up layers and layers of him. Hang on a minute,” she says, ducking into her bedroom, then reemerging with a stack of photos. “This is really the crux of it all.”

Together they gaze at one photo after the next. First there is a black and white series that she herself has created: the old man reading his mail, sipping his coffee, walking past the coffee shop, chatting with Yossi. He is never caught gazing into the camera, in fact seems not to sense its presence. The photographs then push back in time, through his six decades of dance in Tel Aviv, and earlier.

“Where did you get these?” Pincho asks, all the while staring at the photographs.

“Mostly from the dance archive at Beit Ariella,” she says.

He gives her a horrified look.

“You monster, I didn’t steal them! They’re prints, anyone can get copies. I got his secretary at the ballet and even his housekeeper to cough up some things, too. That one’s no pushover—talk about loyalty to her boss!”

“Wow,” he says, holding up a prewar family portrait.

“Wait,” she says. “The best one’s at the bottom of the stack.”

They scrutinize a few more photos before they reach the last one. In it, an impossibly young Teo Levin, wearing the very costume Vivi has been sewing, stands holding a barely drunk glass of champagne. To his left and slightly behind is a strikingly handsome and well-groomed man in uniform. His gaze is on Teo.

“Who is this?” Pincho asks.

“No idea. It’s from the archive of a Jewish photographer who came to Israel from Germany in the late 1930s. She died pretty young. Her photos wound up at Beit Ariella and I was lucky enough to stumble onto this gorgeous portrait. I might not have noticed it was him, but then there was the costume. I’d seen it in another photograph.”

“The other guy’s an officer,” Pincho says. “High-ranking. German, of course.”

“Bizarre, isn’t it? I wish I could ask him …”

“Does he know about all this?”

“Who, Teo?”

“Of course Teo.”

“He knows I’m working on something but he doesn’t know what.”

“And you think he’s going to be okay with this surprise?”

“Hard to tell. Yes. I mean, eventually. Anyway, nobody may ever be interested in showing it as an exhibition. So he’d never know. But if so, I’ll find a way to break it to him. I think he’ll like it. Ultimately.”

“Well, you know the guy, I don’t. I hope you’re right. But from what I can see, you’re really on to something. This thing’s a winner. So you’d better start thinking how you’re going to handle it.”

They are quiet for a moment as they stare at the photograph.

“Look at this guy’s eyes,” Pincho says, pointing to the German officer. “I know this look.”

“I’m sure you do. Men fall in love with you every day.”

“That’s not love, Vivi,” he says, a trace of bitterness in his voice. “You think that’s a look of love?”

She takes the photo from his hands, studies it. “What do you think it is?”

“Desire. Hunger. He’s looking at Teo like he’s prey.”

“That’s all? Nothing more?”

Pincho pulls the photo away from her and looks at it again. “I don’t know,” he says, a quiet admission. And then: “You can never know, can you? Not really.”

Vivi puts her arm around Pincho’s waist and squeezes. They breathe in unison, his eyes still on the photograph, hers on him.

“Pinch,” Vivi says, after a few long moments, “what do you think about me having a baby?”

He drops his gaze from the photograph and turns his whole body toward her. “Are you pregnant?”

“No, I mean, what if I decide to become a single mother?”

“I’d say you’d better get this apartment cleaned up before you bring a baby here. You’ll never find him.”

“Really, Pincho, what do you think?”

“It’s hard work, Vivi. I have six little sibs, I know what it’s all about. You’d be spending your whole salary on day care. How would you manage?”

“Oof, you’re so practical.”

“Look, you’d make a great mom, that’s for sure. But maybe the timing isn’t right.”

“Timing? I don’t have much time left. Maybe it’s even too late.”

“You really want a kid, huh?”

“I do. I’ve been thinking about it a lot.”

“I would help. Our schedules are so different, I could probably be here to take over from you a lot of hours.”

“Are you crazy? You’re supposed to be working hard, studying and trying to find the perfect man. Being stuck at home with a baby is not in the plans!”

“I’d do it for you, babe.”

“Thanks, Pinch. I appreciate it. But if I make up my mind it will be because I think I can handle it on my own. Or nearly on my own.”

“You know what?” he says. “I just realized something: you’re happier than I’ve ever seen you. Is this about the project? Or maybe having a baby? Or is it something else?”

She laughs, clearly delighted. “You’re lovely,” she says. “Absolutely lovely. Now let’s see if we can find our way to our beds.”

They hug for a moment. Still smiling, Vivi presses her ear to his chest. She can hear his heartbeat, solid and steady.

On an impulse she takes the phone with her to bed and drifts in and out of sleep waiting for the sky to lighten. She dials her mother from under her comforter. “Are you terribly disappointed not to have any grandchildren?” she asks when her mother answers on the second ring, Leah’s voice only slightly groggy.

Leah used to tease Vivi and her brother, Assaf, gently about this, but with a daughter-in-law unable to conceive and an unmarried forty-two-year-old daughter, she dropped this sport long ago. “I can live without grandchildren, but I’m sorry you and Assaf haven’t had the experience of raising children. It’s like nothing else I know.”

“But as a Holocaust survivor …”

“Ah, that.” Leah sighs. “The war produced so many ironies and incomprehensible situations, it’s just one more on the heap. I’m pleased to have raised two healthy and intelligent and caring children. That was my mission. But why are you asking me about this now?”

“It’s been on my mind a lot lately, that’s all.”

Both women know there is more to say, both remain silent.

“Mother?”

“Yes, Vivi.”

“What do you think about these women who have babies by themselves? Career women, I mean, who get pregnant through a sperm bank or a friend?”

“Hmmm.”

Vivi waits patiently, surprised. Her mother is always so sure of herself; she has always been able to answer any question without hesitation. And here she is contemplative, for once weighing her words with true care and attention.

“Yes,” she says suddenly. “I think you should do it.”

“Just like that?!”

“No, not just like that. I’ve been thinking about discussing it with you.”

“Really, you have? You think it’s a good idea?”

“In your case I do. And I’d be willing to give you all the help I can.”

“You don’t think it’s just too selfish of me, without a husband and all?”

“I’ve come to think that husbands are a highly overrated commodity.”

“You certainly didn’t feel that way about Father …”

Leah is silent for a moment. Vivi waits, quiet. Two crows clamor on the sill outside her window. “It was certainly useful having Amatzia around, at least some of the time, that is …”

“That’s all? Just useful?”

“Well, in the beginning it was more than that. But—maybe we should be having this conversation in person, not over the phone …”

“No, Mother, don’t stop now, please …”

Vivi recognizes the sound of her mother’s morning coffee mug meeting the Formica tabletop. She is clearly steadying herself for whatever comes next. “Well, it didn’t take me long to figure out that he wasn’t for me. His interests weren’t mine, his culture wasn’t mine, and eventually his body wasn’t mine, either. You remember the little hotel we ran back then on Ben Gurion Street?”

“Yes, of course.”

Leah takes a deep breath. “Well, room number six was his, and he did no small amount of entertaining there. Sometimes I saw the girls coming or going, they wouldn’t have known I was his wife.”

“What? Mother!”

“Oh, it was hurtful in the beginning. I wanted a divorce. But life was hard enough and I knew he’d make it harder for me, so I just swallowed it all and went on raising you and running the hotel and talking publicly about my Holocaust experiences and lobbying or protesting for good causes. I had enough to keep me satisfied and busy. And eventually, when he gave up all that skirt-chasing, we got along all right. Relatively.” She sighs deeply. “So that’s why,” she continues slowly, “I think it’s wonderful that women have the option these days to have babies without having to hitch themselves to some man who may hamper them or make them miserable, that’s all.”

“Mother, I don’t know what to say.” She feels oddly detached at this momentous news, as though her budding happiness has provided an extra layer of protection against sadness, anger and loneliness.

“Let’s talk about it when you come to visit. You haven’t been up here in a while, you know.”

Vivi clears her throat. “Do you think … do you think I’ll make a good mother?”

“An excellent mother,” Leah replies soberly. “And I’ll be a first-rate granny.”

“I’m busy now, a new project,” Vivi tells her mother. “But when I finish—”

“All right, we’ll talk more about it. Do you have an idea who you want for the baby’s father?”

Vivi stares up at the ceiling, then pulls the blanket up to her chin. “An idea? Maybe,” she says. They both sense the conversation should end here and they ring off simultaneously without another word.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/230316/when-we-danced-on-water

[SNEAK PEEK] PELANGI

Pelangi oleh Syud

“BOLEH KAU TOLONG ulang balik apa yang kau cakap tadi?”

“Yang mana satu?”

“Ayat yang ada sebut perkataan nak kahwin tu.”

Usamah mengerut dahi. “Kau dah suruh aku ulang lebih daripada tiga kali, kan?”

And suppose my ears dont want to believe that?

Usamah jongket bahu. Nonchalant. Dia menguis nasi goreng yang masih berbaki di pinggannya. Perutnya masih lapar namun asakkan soalan demi soalan daripada Hazriq sedikit sebanyak mengganggu seleranya.

Tell your ears. You need to believe it.

Believe that youre getting married?” ulang Hazriq dalam nada tidak percaya. Sejurus kemudian Hazriq ketawa. “You? Married? No way.”

How about yes way?”

Hazriq menggeleng. “Tak mungkin.” Jus tembikai dicapai. “Selama ni aku rasa sebab kau tak ada girlfriend ialah sama ada kau sangat busy atau kau masih pining over Syaz.”

“Dah empat tahun dah Hazriq. Kau ingat aku ni suku sakat setia sampai mati ke? Kalau betul dia tu memang untuk aku, mungkin la. Tapi… judging from what she did… kau ingat aku ni buta ke untuk tunggu dia lagi?”

“Tak.” Cepat sahaja Hazriq menjawab. Namun sahabatnya itu jelas mengukir senyuman mengusik.

“Kau dengan mama aku sama jek. Tau tak? Semua tak nak percaya.” Usamah menggumam perlahan. “Nanti aku bawak lari anak dara orang tu, baru korang tau.”

Bawak lari konon. Yang sorang kat Dublin dulu tu pun tak terjaga….” sindir Hazriq penuh makna.

Usamah kembali menyudu nasi gorengnya. Malas hendak berlawan cakap dengan Hazriq.

“Mesti kau jumpa perempuan Melayu terakhir ni… siapa nama dia?”

Usamah masih lagi setia mengunyah nasi gorengnya.

Come on, spill the details la. Sanggup kau buat best friend kau ni tertunggu-tunggu?” selar Hazriq sambil buat muka kesian. “Bro, cmon.”

Akhirnya selesai juga nasi goreng di pinggannya itu. Mulutnya dilapkan dengan tisu, sebelum meneguk air kosong. Hazriq masih menunggu dirinya bersuara.

“Aku tak tau nama dia. Atau macam mana rupa dia.”

Kidding.

No.

Kerutan di dahi Hazriq bertambah selapis. “Then kau tetiba drop a bomb kata nak kahwin? Kau ni kena demam kepialu ke apa?”

Pinggan kosong itu ditolak ke tepi. “Dia… calon menantu pilihan mama aku.” Usamah memulakan, dan senyuman sinis automatik terukir di bibirnya sebaik sahaja dia menuturkan perkataan ‘pilihan’ itu.

Hazriq dilihat terdiam. Mungkin cuba mencerna kata-katanya.

“Aku tak sanggup dengar mama aku bising lagi. So the solution is… marry the woman that she approves.” Usamah menyambung lagi.

So kiranya this unknown lady is your moms choice?” soal Hazriq. Nadanya membayangkan yang dia masih kabur.

Usamah tepuk dahi. “Kau ni dengar tak apa aku cerita dari awal tadi?”

“Dengar.” Hazriq mengangguk-angguk. Kemudian dia seolah-olah tersedar. “Kau rela la ni?”

Sekali lagi Usamah menepuk dahi. “Its a plan, okay? Kau ni sejak bila jadi slow ni?”

Hazriq sekadar tersengih. Dia menggaru kepala. “Entah. Penat kut. Banyak kerja. So now youre going to tell your mom about this? When?

Usamah tidak terus menjawab.

“Balik kerja ni aku beritahu dia.”

Hazriq memandangnya lama, sebelum menggeleng perlahan. “Aku rasa macam baru sebulan lebih kau balik Johor… tup-tup kau kata nak kahwin… wonder kalau kau balik lebih awal daripada tu. Mungkin dah ada little boy yang panggil aku uncle gamaknya.”

Tawa Usamah pecah mendengar omelan Hazriq. Namun Hazriq tidak turut ketawa. Dia masih kelihatan serius.

I hope youre serious this time, bro.

Tawa Usamah terhenti mendengarkan nada Hazriq yang serius. Dia berdeham beberapa kali.

I really hope youre serious. Youre talking about marriage. Ni bukan benda main-main. Berdosa tau tak, main-mainkan ikatan yang bernama perkahwinan ni.”

Lama Usamah terdiam. Hazriq memang begitu. Julukan nama ‘ustaz’ semasa zaman mereka belajar dulu sememangnya padan dengan Hazriq.

I am serious.

“Bagus.”

Ill let you know how it goes.

Shes a nice lady, right?

“Nampaknya macam tu lah.”

“Bagus. Nanti kenalkan la kat aku.”

“Kalau dia terima… kalau tak…” Usamah jongket bahu. “Tak ada rezeki la kau nak kenal dia.”

“Dan kau pun tak ada rezeki nak kenal dia jugak, kan?”

Usamah ketawa, sambil mengangguk perlahan. Jam di tangan dipandang sekilas. “Almost two. Thank you la sudi lunch dengan aku. Jauh kau datang.”

“Mangkuk. Kau ingat City Plaza dengan Menara Pelangi ni jauh sangat ke? Aku siap jalan kaki lagi.”

Usamah bingkas. “Memang tak jauh… but for me to steal masa emas kau tu… thank you.”

Mereka melangkah keluar dari kafe itu beriringan. Tiba di pintu keluar Plaza Pelangi, Usamah menghulur tangan.

“Jumpa lagi.”

“Kirim salam mama kau.”

“Ada masa datang la rumah aku.”

Spontan Hazriq ketawa. “Kita ni macam takkan jumpa lagi jek. Lawak la kau ni.”

Ye la tu… kau tu sibuk memanjang. Baik-baik jalan.”

Hazriq mengangkat tangan sebelum memusing dan melangkah pergi. Usamah pula mengatur langkah menuju ke lif untuk kembali ke pejabatnya di tingkat sepuluh.

IMAN MERENUNG wajah Mak Su. Terasa sendiri dahinya berkerut.

“Siapa?”

“Cik Kamisah. Iman ingat tak Cik Kamisah yang datang masa tahlil dulu tu?”

“Ingat.” Iman mengangguk laju. “Tapi kenapa dia datang…”

“Dia tanya pasal Iman.”

Iman makin kabur. Dahlah Mak Su menelefonnya di pejabat mengkhabarkan ada sesuatu yang serius yang memerlukan Iman pulang ke kampung. Tiba sahaja Iman disambut dengan sebentuk cincin yang terletak cantik di dalam bekas baldu merah itu.

“Tanya?”

Mak Su tarik nafas. “Dia tanya Iman untuk anak dia.”

“Iman…”

“Dia nak pinang Iman untuk anak dia.”

“Iman tahu. Tapi kenapa?” soal Iman pantas. Wajah Mak Su ditenung dalam. Guru matematik itu dilihat tersenyum simpul.

“Mak Su…”

“Mak Su tanya dia tadi… tapi dia kata, dia cuma sampaikan hajat anak dia. Maksudnya, anak dia yang minta dia pinangkan Iman.”

“Tapi Iman tak kenal anak dia!”

“Mak Su pun tak kenal.” Tutur Mak Su separuh mengusik. “Diam-diam ada peminat rupanya anak sedara Mak Su nih...”

Iman tak menjawab. Mak Su ni! Aku tengah pening dia buat lawak pulak… apa nak buat ni?

“Mak Su beritahu Cik Kamisah, yang apa-apa pun, jatuh pada keputusan Iman sendiri. Mak Su takkan putuskan untuk Iman. Lagipun Cik Kamisah kata, insya-Allah dalam dua tiga hari ni, anak dia akan call Iman. Nak bincang pasal ni.”

Iman memegang dahi. Telapak tangannya menggosok-gosok mata yang dirasakan pedih tiba-tiba. Terbayang di matanya, wajah Puan Kamisah yang baik. Dan dia dapat memutar kembali malam majlis tahlil semasa Puan Kamisah datang ke sini. Dan lelaki berbaju Melayu biru muda itu….

Dahinya di tepuk-tepuk. Think Iman think! What shall I do?

“Dah la tu… kesian Mak Su tengok. Iman tak makan lagi kan? Malam ni tidur sini jelah. Esok kan Sabtu. Nak balik pun dah malam ni. Pergi mandi dulu.”

“Mak Su…”

“Lepas ni kita cerita lagi ek? Iman letih tu. Pergi la rehat dulu.”

“SIAPA?”

Some mysterious guy that popped out of nowhere.”

“Kau tak tau siapa?”

No. No idea at all. Except…” Matanya jatuh pada bekas baldu di atas meja solek. “A really nice platinum ring.

A stalker?” Adilah bersuara ala-ala misteri. “You have a stalker. Aku sangat tak sangka kawan baik aku ada stalker!!!

Iman menjauhkan Samsung itu daripada cuping telinganya. Namun masih dapat didengar dengan jelas butir tutur bicara Adilah.

Hire a bodyguard, Iman!

“Kau ni kenapa?”

You have a stalker!

Oh, now Im Paris Hilton? Siapalah nak stalk aku Adi? Dah la hidung penyek, tak lawa pulak tu. Kaya jauh sekali. Aku setakat drive Wira je. Siapa yang tak ada kerja sangat nak jadi stalker aku tu? Baik dia berkebun ke… buat jigsaw puzzle ke…”

“Okey. Aku dah habis berdrama.”

Iman spontan tergelak mendengar apa yang dituturkan Adilah.

“Siapa dia? Aku tau kau tak kenal tapi siapa dia? Menurut Mak Su kau la.”

Iman menarik nafas. “Anak Makcik Kamisah.”

“Bila korang jumpa?”

No idea.

A matchmaking scheme?” Adilah menyoal. Iman terdiam.

“Entahlah… masak otak aku ni….” keluhnya perlahan. “Apa dah jadi ni?”

“Tanya aku pulak…”

Iman baru hendak membuka mulut untuk menyatakan sesuatu namun perbualan mereka terganggu dek satu bunyi menandakan ada panggilan masuk.

“Adilah. Ada call masuk la.”

“Oh okey. Karang kita sambung diskus pasal your so-called stalker ni.”

“Okey.”

Tangannya cepat-cepat memutuskan talian, dan segera menekan butang hold. Dia mengerut dahi seketika. Nombor tidak dikenali.

“Helo?”

“Iman Aisyah?” Satu suara lelaki menerobos cuping telinganya di hujung talian.

Iman terdiam. Kaget bersulam terpaku, dijahit dengan terperanjat. Tiga perkataan yang membawa maksud lebih kurang sama?

Indescribable.

Jantungnya tiba-tiba sahaja bertukar rentak. Lebih pantas.

“Iman Aisyah? Are you there?” suara yang begitu asing itu menyoal, mungkin hairan dengan dirinya yang tiba-tiba senyap.

“S… saya.”

“Ingat dah letak tadi.” Suara itu seolah-olah berseloroh. Masih tidak memperkenalkan diri.

“Taklah. Still here. Siapa ni?” perlahan Iman menyoal, walau hatinya sudah boleh mengagak.

Baju Melayu biru muda….

Suara di hujung sana kedengaran berdeham. Nervous?

“Usamah. Usamah Razif. I believe that my mom had met your Mak Su today, kan?”

Sah. Jantungnya semakin hebat berdegup. Jika tadi ala-ala Gavin DeGraw, kini seumpama My Chemical Romance.

Apa aku nak cakap ni?

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/9960/Pelangi

Sejenak Bersama Nadia Khan

Nadia Khan

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Nadia Khan! Salah satu bukunya, Gantung sudah pun dijadikan drama bersiri di kaca tv.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1) Siapa yang memberi inspirasi untuk Nadia Khan menulis?

Arwah Mak (Mak Long) saya seorang yang suka membaca. Dia sentiasa galakkan saya untuk terus menulis supaya ada bahan bacaan yang dia suka. Dan tiada yang lebih menyeronokkan daripada membaca karya anaknya sendiri.

 

2) Apa makanan kegemaran anda?

Saya tak pernah tolak nasi lemak bungkus.

 

3) Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Maggie O’Farrell

 

4) Apakah novel kegemaran Nadia Khan? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Perhaps in Paradise – Ellina Abdul Majid

Instructions For A Heatwave – Maggie O’Farrell

Harry Potter and The Half-Blood Prince – J.K. Rowling

The Marble Collector – Cecilia Ahern

Spoiled Brats – Simon Rich

(Banyak lagi sebenarnya)

 

5) Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Takde tapi nak kucing!

 

6) Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

New York (“melancong secara percuma” ni termasuk tiket penerbangan kelas pertama tak? Sebab New York jauh. Dah tua ni satgi sakit belakang lak naik kapal terbang lama-lama)

 

7) Apakah Nadia Khan merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

All the time ☺ 

 

8) Apakah pesanan Nadia Khan kepada pembaca di luar?

Teruskan membaca.   

 

9) Pada pandangan Nadia Khan, apa istimewanya novel Nadia Khan berbanding novel lain di pasaran?

Mungkin watak-wataknya yang dekat di hati pembaca.

 

10) Dari mana Nadia Khan selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham ada di mana-mana. Disiplin untuk menulis; itu yang susah. Pengalaman memang ada memberi ilham, tapi diolah untuk menjadi cerita yang lebih menarik.

 

11) Apa rutin harian Nadia Khan? Ada yang rare tak?

Rutin harian sentiasa berubah. Kalau ada yang rare pun, kadang-kadang bila saya ada writer’s block saya akan pandu kereta seorang diri sambil mainkan watak-watak yang saya tulis – praktis dialog diorang, bagi sedap.

 

12) Describe diri Nadia Khan dalam 3 patah perkataan?

Daydreamer. Storyteller. Confidant. 

 

13) Apa nasihat Nadia Khan kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

There’s no such thing as an overnight success – keep on trying.

 

14) Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Nadia Khan kuasai?

Bahasa Inggeris. Saya faham Hindi, tapi kalau bertutur tatabahasa saya berterabur sikit.

 

Kami harap cik Nadia Khan akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik, bermutu dan mind blowing lagi. Jika anda berminat dengan tulisan Nadia Khan, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Lebih banyak karya dari Nadia Khan boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_3059_nadia-khan/~

[REVIEW] BAJU MELAYU HIJAU SERINDIT

Baju Melayu Hijau Serindit oleh SYUD

 

Wardah dan Firas bertemu secara tidak sengaja di dalam kedai buku dan kebetulan mereka mahu membeli buku yang sama. Dek kerana pertemuan pertama yang tidak manis itu, Wardah awal-awal lagi sudah kurang senang dengan Firas. Berlainan dengan lelaki itu yang mula mengambil perhatian. Begitu pun, Wardah terpaksa meminta pertolongan daripada Firas apabila mengetahui ibunya mahu menjodohkan dia dengan seseorang yang Wardah tahu pasti akan membuatkan keadaan bertambah buruk. Dia tak sangka dengan meminta Firas menolongnya untuk menyamar sebagai teman lelakinya telah mencambahkan sesuatu yang pada mulanya tiada di situ, dalam hatinya.

Okay, ternyata Syud memang berjaya buat admin tersenyum sendiri membaca eBuku ni. Dari awal sampai akhir, cerita ni sangat sweet dengan gelagat Wardah dan Pacai. Storyline yang simple, plot yang kemas dan bahasa yang santai membuatkan kita senang ikut dengan perjalanan cerita novel ni. Admin sangat sukakan watak Pacai yang selamba je dengan Wardah, seakan-akan real life dan bukan dibuat-buat. Nak dimulakan cerita, Wardah dan Firas aka Pacai first time berjumpa di kedai buku untuk beli buku Nyanyian Tanjung Sepi namun si Pacai ni beli two last copies yang ada dan Wardah pun dibiar kecewa dan terpinga-pinga di situ. Selepas banyak kali terjumpa, baru lah si Pacai ni memberanikan diri untuk tegur Wardah dan dari situ, bermulah al kisah ‘fake boyfriend’. Sudah beberapa lama, Wardah ‘ter’jatuh cinta pada Pacai dan Pacai pun ‘ter’jatuh cinta pada Wardah tapi ada saja orang yang suka mengganggu hubungan mereka. Nak tahu apa ending cerita ni? Boleh dapatkan eBuku Baju Melayu Hijau Serindit sekarang!

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/18140/Baju-Melayu-Hijau-Serindit

[SNEAK PEEK] SEKAKI PAYUNG MERAH JAMBU

Sekaki Payung Merah Jambu Oleh Orked V

 

SEPANJANG menaiki LRT hingga tiba ke tempat kerjanya tadi, Jaja masih terbayang-bayang lagi peristiwa semalam. Dia gelisah dan bimbang. Adakah Aim pulang dengan selamat? Adakah dia masih sakit lagi?

Namun, dia juga bingung kenapa dia perlu gelisah dan bimbang. Semua ini menyebabkan dia rasa tidak sedap hati. Kenapa mamat kerek itu juga mengganggu fikirannya?

“Nampak sedap. Apa benda ni?” tanya Jamie apabila membuka bekas Tupperware yang dibawa oleh Jaja.

“Quiche.” Jawab Jaja sepatah sambil menongkat dagu di atas meja pantri.

“Apa? Kuch? Macam Kuch Kuch Hota Hai tu ke?” Agaknya itu kali pertama Jamie mendengarnya. Bunyinya kedengaran tidak sesuai dengan bentuk kuih di depannya. Dia membelek-belek dan menghidunya sebelum meletakkan semula di dalam Tupperware.

“Apa-apalah. Janji boleh makan dan halal.” Jaja malas hendak mengulas lanjut. Dia sedang kusut dengan fikirannya sendiri dan malas mahu melayan Jamie.

“Oh, baru aku tahu Kuch Kuch Hota Hai tu asalnya nama kuih,” kata Jamie polos. Dia akhirnya mengambil sebiji dan mencubanya.

“Emm, sedap. Kau buat ke?” komen Jamie. Dia sudah menghabiskan sebiji dan sedang mengambil sebiji lagi di dalam bekas Tupperware tersebut.

“Taklah. Roommate aku yang buat,” jawab Jaja dengan malas.

Tidak lama kemudian, Kak Ana pula masuk bilik tersebut untuk rehat bersama mereka.

“Apa yang kau orang makan ni?” tegur Kak Ana.

“Kuih Kuch Kuch Hota Hai,” jawab Jamie dengan lurusnya.

“Hah? Kuih Kuch Kuch Hota Hai? Jamie ni biar betul?” Kak Ana mendekati mereka dan menjenguk isi bekas tersebut.

“Oh, kuih ni,” ulas Kak Ana. “Bukan Kuch Kuch Hota Hai, tapi quiche.”

“Macam sama aje.” Jamie mencemik.

“Mana sama, Jamie. Suka hati aje menambah yang bukan-bukan.” Kak Ana geleng kepala.

“Orang mana tau.” Jamie membela diri. “Jaja buat ke ni?” tanya Kak Ana.

“Taklah. Kawan serumah Jaja yang buat. Jaja tolong sikit-sikit saja. Jaja ni manalah reti masak resipi yang pelik-pelik ni,” jawab Jaja.

“Mana pula pelik? Ini kan biasa.” Kak Ana geleng kepala. “Rajinnya buat kuih. Bila buat?”

“Malam tadi.”

“Ada masa pula buat ni.”

“Saja-saja buat. Kawan Jaja tu kalau rasa stres, dia masuk dapur buat makanan.”

“Oh, bagusnya kawan kau tu,” komen Jamie sambil menelan kuih yang ada di dalam mulutnya.

“Jaja, dah siap ke baju Fatty tu?” tanya Kak Ana.

“Dah siap dah. Tinggal dia datang ambil saja.”

“Hari tu cuba baju macam mana?”

“Cerewet. Semua tak kena. Dia kata baju tu longgar,” jawab Jamie.

“Longgar? Akak rasa baju tu okey dah dengan dia.”

“Kak, dia tu kan kurus. Dia mestilah nak tunjuk aset dia.” Tukas Jamie sambil mencebik.

“Hesy! Mulut. Dia kan pelanggan kita, tak baik cakap macam tu, Jamie. Kita kenalah ikut keselesaan pelanggan,” tegur Kak Ana. Jamie hanya sengih sambil sambung makan.

“Lama juga kami pujuk dia supaya setuju dengan baju tu. Baju tu memang dah padan dengan dia, nak kecilkan macam mana lagi. Kalau kecilkan lagi, nampak macam nangka bungkuslah pula,” kata Jaja.

“Nasib baik juga PA Fatty tu kata yang baju tu sangat sesuai dan sangat ‘kena’ dengan bentuk badan Fatty tu. Kalau tak, mesti Fatty nak juga kecilkan baju tu. Hei, tak fahamlah aku dengan selera orang ni. Yang elok nampak buruk, yang buruk itulah orang selalu tengok elok,” sampuk Jamie pula.

“Tapi yang bagusnya, dia suka dengan perincian manik yang Jaja buat tu.” Beritahu Jaja sambil tersenyum gembira. Sekurang-kurangnya, apabila ada orang yang memuji hasil kerjanya, bolehlah dia berasa bangga. Terlupa sebentar perkara yang mengganggu fikirannya tadi.

“Jaja mesti rasa puas hati dapat beri perkhidmatan yang baik kepada pelanggan, kan?” tanya Kak Ana.

“Yalah. Walaupun pelanggan cerewet mana pun, kalau kita dapat beri apa yang mereka nak, mereka mesti akan gembira. Jaja rasa puas hati dapat beri mereka kepuasan. Jaja tengok Fatty senyum pun dah rasa puas hati sebab Jaja rasa macam dah buat sumbangan besar dalam majlis dia nanti.”

“Itulah, walau penat macam mana pun, akak masih kerja di butik ni. Akak puas hati kalau pelanggan bangga dapat pakai pakaian dari butik ni.” Kak Ana tersenyum.

Tiba-tiba, telefon bimbitnya berbunyi. Jaja melihat nama pemanggil.

“Assalamualaikum. Kenapa Faiz? Hah, depan butik?”

SEBAIK KELUAR dari butik tersebut, dilihatnya Faiz telah menunggu di hadapan keretanya. Melihat kelibat Jaja yang sedang menghampirinya, Faiz melempar senyum.

“Surprise?” tanya Faiz setelah Jaja berada di hadapannya.

“Tak juga,” jawab Jaja bersahaja. Dalam hati, dia sebaliknya memang terkejut apabila Faiz menelefon dan memberitahu sudah berada di depan butik untuk berjumpa dengannya.

“I tahu ni masa rehat you. Sebab tu I datang.”

“Ada apa, ni?”

“Pergi makanlah, apa lagi.”

“Masa rehat I tak lama. Nanti pergi makan dengan you, lambat pula I masuk kerja,” kata Jaja. Dia sebenarnya malas mahu keluar makan. Lebih-lebih lagi dengan Faiz. Dia sedang serabut memikirkan perkara yang baru sahaja terjadi baru-baru ini dan dia tidak perlukan Faiz untuk menambah beban fikirannya lagi.

Faiz tertawa mendengar alasan Jaja.

Jaja kerut dahi melihat reaksi Faiz yang tiba-tiba itu.

“Oh, I baru teringat. You kan sangat menepati masa. I memang kagum dengan you tentang hal ini sejak dulu lagi.”

“So?” soal Jaja.

“I dah sampai sini, kan. Takkan you nak suruh I balik, kut?” duga Faiz.

Kalau boleh memang itu yang Jaja mahu, tapi tidak manis pula kalau dia menyuarakannya.

“Kita bukan makan dekat tempat jauh pun. Dekat-dekat sini aje. Lagipun I ada benda nak bincang dengan you,” kata Faiz lagi.

“Penting ke?”

“You memang tak nak makan dengan I ke? Teruk sangat ke I ni sampai you tak nak jumpa dengan I?” Nada suara Faiz sudah berubah.

“Bukan tu maksud I, tapi…” kata-kata Jaja terhenti apabila terdengar namanya dipanggil. Dia menoleh dan kelihatan Jamie di pintu butik.

“Jaja, ada panggilan daripada wedding planner Fatty. Dia kata urgent!” laung Jamie.

“Hah, wedding planner Fatty? Sejak bila… err, suruh dia tunggu kejap,” jawab Jaja.

“Cepat sikit tau,” katanya lagi sebelum menghilang ke dalam. Jaja memandang Faiz semula.

“Tengok, I bukan tak nak keluar dengan you,” kata Jaja kepada Faiz. Faiz menarik nafas dalam-dalam.

“Of course, kerja you tak sama dengan I. I tak sepatutnya datang. Sorry ganggu you.” Faiz memusing tubuh.

Jaja berasa berbelah bahagi dan mula rasa bersalah. “Faiz…” panggilnya.

Faiz menoleh ke arah Jaja semula.

“Bukan kata you tak boleh datang tapi bagi tahu awal-awal dengan I dulu. Baru I boleh urus siapa yang ganti tempat I kalau ada apa-apa hal nanti,” kata Jaja.

“Of course,” jawab Faiz sambil jongket bahu. “Okey. Lepas waktu kerja nanti, you telefon I semula. Atau I telefon you. Okey?”

“Pergi makan?”

“Yup. Tapi tak nak pergi jauh, okey?”

“Okey. See you then,” kata Faiz sambil tersenyum.

“Okey, assalamualaikum.”

“Wa’alaikumsalam.”

Sebaik kereta Faiz berlalu, Jaja cepat-cepat masuk ke dalam butik dan mencari Jamie. Apabila tidak kelihatan Jamie di ruang kerja, dia mencari Jamie di dalam pantri. Kelihatan Jamie sedang menjamah nasi bungkus.

“Jamie, betul ke ada call untuk aku?” tanya Jaja.

“Mana ada. Aku tipulah tadi.” Jawab Jamie sambil tersengih.

Jaja menarik nafas lega. “Tapi gaya kau tadi macam betul.”

“Kau ingat ada ke wedding planner yang nak telefon kau yang baru setahun jagung dekat sini? Baik dia telefon Cik Kira,” kata Jamie.

“Itulah. Aku rasa Fatty tak ada wedding planner sebab dia buat sendiri. Terkejut pula aku tadi,” kata Jaja sambil membuka peti ais.

“Ala, bukan cik abang kau tu tahu siapa Fatty tu. Janji aku dah selamatkan kau,” kata Jamie.

“Yalah, terima kasih.” Jaja menarik sebuah botol air dari dalam peti sejuk dan menuang isinya ke dalam sebuah cawan.

“Jadi, aku memang berbakat dalam lakonan, kan?” tambah Jamie lagi sambil tersengih lebar.

“Ceh, masuk bakul angkat sendiri.” Jaja mencebik.

“Kenapa Jaja nak mengelak daripada dia?” tanya Kak Ana yang masuk semula ke pantri.

Tadi, sebaik menerima panggilan Faiz, Jaja ligat mereka alasan di dalam kepala untuk mengelak daripada berjumpa dengannya. Tepat dugaannya apabila Faiz mahu berjumpa dengannya.

Sebelum keluar untuk menemui Faiz, Jaja sempat meminta Jamie memanggilnya semula ke dalam butik dengan sebarang alasan. Dia sudah berpesan kepada Jamie yang dia tidak kesah Jamie mahu menggunakan apa-apa alasan sekalipun. Akhirnya, jadilah perkara seperti tadi.

“Hal famili.” Jawab Jaja pendek.

“Macam kena kahwin paksa saja aku tengok,” kata Jamie.

Jaja berubah wajah. Dia menarik kerusi dan meletakkan cawan berisi air sejuk di atas meja. Dia tidak meneguknya tetapi sebaliknya mengeluh. Dia kemudian menyembam wajahnya di atas meja.

“Jaja, err… Kuch Kuch Hota Hai?” Jamie menyuakan seketul quiche. Jaja langsung tidak terpujuk dengannya.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/257333/sekaki-payung-merah-jambu