Sejenak Bersama Hannah Ezaty

Hello readers! Pada bulan ini, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku yang bernaung bawah Karyaseni dan Penulisan2u.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah.

 

Latar belakang Hannah Ezaty

Lahir, membesar dan tinggal di Pulau Pinang. Mempunyai pendidikan dalam bidang Perakaunan tetapi lebih cintakan dunia penulisan. Mula menceburkan diri dalam bidang penulisan selepas tamat belajar pada tahun 2011.

1) Siapa yang memberi inspirasi untuk Hannah Ezaty menulis?

Ketika di Tingkatan 2, cikgu Bahasa Inggeris saya ‘memaksa’ saya untuk menulis sebuah sajak. Kemudian, sajak tersebut telah diterbitkan ke dalam majalah sekolah. Bermula dari situ, tercetusnya minat dan inspirasi untuk menulis. Terima kasih, cikgu!

 

2) Apa makanan kegemaran Hannah?

Semestinya makanan pedas. Lagi pedas lagi syokk!

 

3) Siapakah penulis kegemaran Hannah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Ramaiiii!

 

4) Apakah novel kegemaran Hannah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Banyak. Tak tertulis rasanya. Tapi, antaranya ialah daripada tulisan Bikash Nur Idris, Ismi Fa Ismail dan Ramlee Awang Murshid.

 

5) Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada.

 

6) Jika Hannah diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Hannah mahu pergi dan mengapa?

Negara-negara Eropah terutamanya Switzerland, Spain dan Iceland. Saya nak ke Switzerland sebab nak naik mountain coaster sambil menikmati panorama dan keindahan alam semulajadi di sana. Spain kerana sejarah serta budayanya dan Iceland kerana Aurora! Oh, ya. Teringin juga nak ke Istanbul untuk food hunting. I’m a food lover!

 

7) Adakah Hannah merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Ya, saya bakal menerbitkan sebuah novel bergenre romance-mystery tak lama lagi berjudul 9 NOTA yang menceritakan kisah hidup seorang wanita yang sering menerima nota misteri daripada pengirim tak bernama dan bagaimana cara dan usaha yang dilakukan untuk menjejaki pengirim misteri berkenaan.

 

8) Pada pandangan Hannah, apa istimewanya novel Hannah berbanding novel lain di pasaran?

Dekat dengan hati pembaca kut?

 

9) Dari mana Hannah selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham datang tak kira waktu. Kadang-kadang, bila nak tidur pun ilham boleh muncul. Bangun pagi pun boleh dapat ilham. Kebanyakannya datang daripada pemerhatian dan pembacaan. Ada juga daripada pengalaman sendiri dan orang sekeliling. Adakalanya daripada berita dan isu-isu semasa yang telah diolah sehingga menjadi sebuah fiksyen.

 

10) Apa rutin harian Hannah? Ada yang rare tak?

Rutin harian biasa-biasa saja. Cuma saya akan menulis antara jam 3 pagi sampai jam 9 pagi kalau ada deadline. Selebihnya macam rutin orang lain.

Saya juga suka melepak seorang diri kat balkoni rumah antara jam 2-3 pagi kalau tak boleh tidur sambil perhati kereta yang lalu lalang. Err… itu dikira rare tak?

 

11) Describe diri Hannah dalam 3 patah perkataan.

Sepi itu mengasyikkan.

 

12) Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Hannah kuasai?

Pernah belajar Mandarin, Italian dan Spanish tapi sampai sekarang tak fasih-fasih. Hehe.

 

13) Apa nasihat Hannah kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

Jangan cepat mengalah dan berputus asa. Hargai diri sendiri dan bakat pinjaman tuhan. Teruskan berjuang!

 

14) Apakah pesanan Hannah kepada pembaca di luar?

Teruskan membaca dan teruslah menyokong industri buku dan penulisan.

 

Kami harap cik Hannah Ezaty akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu lagi. Jika anda berminat dengan tulisan Hannah Ezaty, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Lebih banyak karya dari Hannah Ezaty boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_47199_hannah-ezaty/~

[REVIEW] CALON SUAMI BUAT NOVELIS

Calon Suami Buat Novelis oleh Eliza A.B

 

Nak cari calon suami bukan semudah ABC. Bukan macam pilih sayur di pasar. Kenalah pilih yang betul-betul sesuai dan kena dengan jiwa. Begitulah yang terjadi kepada Qaira Nur Imani. Cadangan Puan Noraini memperkenalkan dia dengan beberapa calon suami membuatkan dia rasa sesak nafas. Qaira Nur Imani, seorang novelis yang serik untuk jatuh cinta lagi. Cukuplah tiga kali dia kecewa kerana bertepuk sebelah tangan. Lantaran itu, pintu hatinya ditutup buat insan yang bergelar lelaki. Namun, perkara itu tidak menghalang Puan Noriani mencari calon suami untuk anaknya itu. “Selagi Aira tak bawa calon untuk ibu, selagi itu ibu akan kacau hidup Aira!” – Puan Noraini Bagi Qaira, nak cari calon suami bukan semudah ABC. Kenalah pilih yang betul-betul sesuai dan kena dengan jiwa serta dapat menggetarkan naluri perempuannya. Kalau boleh, dia menginginkan seorang suami sama seperti hero-hero dalam novelnya. Pertemuan dengan jejaka kacak Hadif Asyraf merubah hidup Qaira. Hadif yang juga mempunyai masalah yang sama dengan Qaira melamar Qaira walaupun mereka baru berkenalan. Bagi Hadif, dia yakin dengan prinsip 5B ciptaannya. Berkenalan, berkawan, bercinta, berkahwin dan bahagia. “Aku nak melamar kau jadi isteri aku. Kita kahwin?” – Hadif “Memang kita dah berkenalan. Kita pun dah berkawan. Tapi kita belum bercinta. Mana boleh berkahwin terus?” – Qaira “Kalau macam tu, kita kahwin kemudian kita bercinta. Aku nak jadi hero kau selama-lamanya.”- Hadif Qaira dalam dilema. Calon sudah ada tapi mampukah Hadif menjadi calon suami buatnya seperti yang diidamkan? Mampukah dia membuka pintu hatinya buat Hadif Asyraf buat kesekian kalinya?


Pertama kali admin membaca eBook ini, admin rasa tertarik dengan perkembangan jalan cerita dan perkembangan watak antara Qaira Nur Imani dan Hadif Asyraf. Dari benci antara satu sama lain hingga lah masing-masing akhirnya terjatuh cinta terhadap satu sama lain. Bibit-bibit percintaan mereka memang sangat sweet hingga bersemut eBook ni admin baca. Jalan ceritanya untuk suatu kejadian agak sedikit meleret dan dicerita berulang kali menyebabkan admin melonjak ke beberapa muka surat seterusnya ketika bacaan. Pada mulanya, Qaira sering kali menghadapi kekeliruan dengan hatinya. Manakala, Hadif pula cepat membaca naluri hatinya, dia cepat sedar yang dia sebenarnya dah jatuh hati terhadap Qaira apabila 3 bulan mengenali gadis itu. Disebabkan Qaira tidak pasti dengan hatinya, bermacam-macam hal yang terjadi selama perkenalan mereka. Admin rasa kesian pun ada terhadap kedua-dua keluarga Qaira dan Hadif kerana Qaira banyak kali buat masalah. Admin rasa mungkin ada antara kita yang boleh relate dengan apa yang Qaira hadapi. Qaira takut bertepuk sebelah tangan lagi sepertimana yang terjadi waktu dahulu sebelum dia berjumpa dengan Hadif. Admin kagum dengan keberanian Qaira untuk luahkan perasaan terhadap lelaki yang diminatinya dahulu kerana walaupun ini generasi yang baru, bukan ramai perempuan yang mahu dan berani untuk membuat langkah pertama. Tetapi jika dah namanya perempuan, maka akan terasa kecil juga diri apabila luahan hati dipandang sepi. Beberapa hari sebelum tarikh perkahwinan Qaira dan Hadif, Qaira menghilangkan diri selama sebulan. Memang remuk hati Hadif bila Qaira buat dia sebegitu rupa. Tapi kenapa Qaira melarikan diri? Apa sebenarnya yang terjadi? Nak tahu dengan lebih lanjut tentang novel ini?

 

[SNEAK PEEK] MIMPI YANG SEMPURNA

Mimpi Yang Sempurna oleh Aiza Qriselda

PUAS. Gembira. Bersyukur. Tiga perkataan untuk menggambarkan rasa hatiku saat ini.

You make the call” – Ternyata Encik Haiman mengotakan janjinya, menyebabkan aku rasa hilang akal seketika saat hasil akhir terpampang jelas di depan mata. Segala-galanya… bermula daripada kad jemputan, makanan, majlis khatam Al-Quran sehinggalah ke majlis resepsi, semuanya mengikut permintaanku. Walaupun hanya ini satu-satunya majlis kami, tanpa majlis lain di Serom mahupun di rumah ibu mentuaku, aku merasa puas.

Happy?” bisikan menyapa telinga.

“Bersyukur. Dan penat.” Aku ukir senyuman paling manis.

Come.”

Tanganku ditarik dan aku dibawa ke dalam pangkuannya. Pinggangku dirangkul lembut dari belakang dan along muncul secara tiba-tiba mengambil gambar kami.

“Sebab kau orang pengantin baru, maka along tahan muntah pelangi along dan abadikan sweet moment kau orang guna gadget canggih along ni. Kalau tak…” Along menggeleng-geleng. “Hesy, macam manalah adik along yang lasak ni boleh tukar jadi romantik tiba-tiba? Kau jampikan dia apa, Haiman?”

Aku dah bercekak pinggang dan ingin berdiri mendekati along tetapi Encik Haiman menghalangku.

Let it be, sweetheart.

Aku duduk semula. Kali ini aku memilih tempat di sebelah Encik Haiman, bukan lagi di atas pangkuannya.

“Saya tak jampi apa pun, along. Adik along ni yang jampi saya.”

Mataku membulat dengar ayat berani mati encik suami. Walaupun aku terharu bila dia memanggil alongku yang lebih muda daripadanya sebagai ‘along’, rasa terharu tersebut berlalu begitu saja sebab dia menuduh aku menjampinya.

Uiks! Wardah dah besar bijik mata. Nasib kaulah, Haiman. Along lari dulu!”

Memang sengaja cari pasal betul along hari ini. Siaplah kalau aku jumpa dia lagi selepas ini tanpa Encik Haiman di sebelah. Tahulah aku hendak balas apa. Sekarang, selesaikan dengan Encik Haiman dulu.

“Cakap Mayra jampikan abang, ya?” Aku mencerun memandang Encik Haiman sambil menyoal geram.

Mayra. Nama yang pertama kali dipanggil sejak aku bangun tidur pagi tadi, khas daripada Encik Haiman untukku, singkatan daripada Umayra, dengan alasan sebab tak nak sama dengan nama yang orang lain panggil.

“Betul pun, kan?”

“Ingat Mayra ni tok bomoh ke apa nak jampi-jampi orang?”

“Puan bomoh yang cute.”

Aunty long!”

Perbualan kami terganggu sebab Zara dah naik ke atas pangkuanku. Kedua-dua belah tangannya melingkar pada leherku yang terselindung oleh selendang.

“Hai, Zara sayang…” Aku cuit manja hidungnya.

Aunty long cantik hari ni,” katanya.

“Yalah tu aunty long cantik?” Encik Haiman menyampuk. Bila kami bersabung pandang, satu senyuman dihadiahkan untukku.

“Cantik,” tekan Zara sambil mengangguk-angguk. “Pretty macam… princess!”

Kali ini pipi Zara yang gebu menjadi mangsa ciumanku bertalu-talu.

“Adoiii, habis pipi Zara kena lipstik aunty long. Nakallah aunty long ni!”

Tawaku dan Encik Haiman bergabung. Terhibur betul melayan cakap si kecil yang petah tak padan dengan umurnya.

Aunty long nakal pulak dah? Mana satu ni, Zara? Uncle long peninglah, kejap kata cantik, kejap nakal…”

Zara nampak keliru. Dia memandangku dan Encik Haiman silih berganti. Beberapa kali.

Aunty long princess cantik yang nakal… Boleh tak kalau macam tu, uncle long?”

Tawa Encik Haiman meletus lagi. Aku pula sembunyi senyum, berusaha untuk tidak ketawa lagi kerana tidak mahu Zara berkecil hati dan merajuk.

“Mana ada princess yang nakal? Zara ada tengok princess nakal dalam TV ataupun dalam buku-buku Zara?”

Zara menggeleng laju. “Kalau macam tu, aunty long princess cantik ajelah, tak nakal.”

Aku peluk mesra Zara bila mendengar kata-kata tersebut. Sayangku terasa tumpah bergelas-gelas untuknya.

“Zara pun cantik. Cantik sangat. Kalah princess,” aku memujinya.

“Tapi aunty long lagi cantik daripada Zara.”

Tunak aku merenungnya.

“Kenapa Zara cakap macam tu?” soal Encik Haiman.

“Sebab aunty long kahwin dengan uncle long. Thank you, aunty long. Lepas ni unclelong dah ada kawan kat sini, Zara tak risau dah.”

Aku perasan riak Encik Haiman berubah. Aku pun sama. Rasa tersentuh dengan si kecil yang sangat mengambil berat tentang Encik Haiman.

“Zara!”

“Alaaa, mama dah panggil…” Zara meluncur turun dari pangkuanku.

“Dah nak ajak baliklah tu… Aunty long esok datang rumah Zara, tau? Zara nak tunjuk Miko.”

Aku angguk bersama senyuman. “Nanti free, aunty long pergi rumah Zara okey, tapi tak janji esok.”

“Lusa?”

Aku pandang Encik Haiman. Dia hanya tersenyum.

“Bila free, aunty long mesti datang rumah Zara dengan uncle long.” Aku beri jawapan selamat.

Promise?”

Pinky promise.” Aku mengait jari kelengkeng yang disuakan Zara.

She loves you so much,” ulasku bila Zara dah menjauh.

“Tu la… Nak jugak abang kahwin dengan dia kalau dia tu bukan anak buah.”

Laju aku menoleh ke arahnya, selaju jari yang mengetip pahanya spontan.

“Adoi… sakit!”

“Gatal lagi. Anak buah sendiri tu.”

Jealous?”

“Tak kuasalah Mayra nak jealous takat Zara tu.”

“Kalau perempuan lain?” Encik Haiman dah jongket-jongket kening. Sah, sengaja nak cari pasal macam along tadi.

“Pergilah cuba menggatal dengan diaorang. Tengok nanti apa Mayra buat.”

“Nak buat apa tu?” Nakal sungguh rautnya kala ini.

“Rahsia. Tapi Mayra janji ada kemungkinan besar abang dan perempuan tu lupa nama masing-masing Mayra kerjakan,” tukasku bersama jelingan.

Namun Encik Haiman hanya ketawa.

I love it bila Mayra tunjuk cemburu macam ni. Cemburu Mayra buat abang bahagia,” bisiknya di telingaku sebelum bangun dan berlalu.

“Abang nak pergi mana?”

“Sana.” Dia menunjuk ke arah sekumpulan lelaki yang baru tiba. Aku melihat jam. Pukul 11 malam baru hendak jejak rumah orang?

“Nak ikut.” Aku meminta.

No. You sit here. Tu semua stok-stok buaya.”

Eeeewww, I smell jealousy there,” usikku.

Giler tak jealous. You’re mine, the one and only,” ucapnya seraya terus melangkah, meninggalkan aku keseorangan di atas pelamin.

Tadi ingatkan semua tetamu telah pulang dan tinggal saudara-mara sahaja, itu yang kami berdua lepak-lepak di atas pelamin indah ini, bajet tengah dating. Sehinggalah si kecil Zara meluru. Ini Zara dah hilang, muncul pula tetamu yang dikatakan buaya. Terus kena tinggal sorang-sorang atas pelamin ini. Baik aku bangun sebelum dicop gila.

Dessert Corner di salah satu sudut menarikku untuk melangkah ke situ. Deretan coklat, aiskrim, kek dan gula-gula yang bermacam jenis semuanya menggamit selera. Lantas tanpa fikir panjang, aku ambil sebiji mangkuk kecil yang tersedia. Puas hati dengan isi mangkuk, aku duduk di atas buaian rotan dan mulakan suapan sambil mata melilau melihat keadaan sekeliling. Dan oh… Aku nampak Encik Haiman yang sedang rancak berbual bersama kumpulan yang baru datang tadi. Sekejap dia serius, sekejap dia mendengar, sekejap lagi dia ketawa. Aku jadi ralit memerhatikan tingkahnya.

“Adoi, Kak Adah! Kalau betul pun rindu tu tengah menggunung, control la sikit.”

Pantas aku kalih ke punca suara. Ida, adik bongsuku.

“Apa kau cakap tadi?”

Ida sengih.

“Kak Adah tu la, tenung Abang Haiman tu macam nampak Frozen Haute Chocolate yang harganya RM3,500 per scoop. Tembus habis! Sabar Kak Adah, tak hilang punya suami Kak Adah tu…”

Terus aku pulas telinganya tanpa belas kasihan.

Auch! Sakitlah, Kak Adah!”

“Nak ulang balik tak apa yang kau cakap tadi?”

“Tak… tak… Sorry, Ida tak cakap dah.”

“Tu aje?”

“Ida tarik balik kata-kata tu tadi. Cepatlah lepas, sakit ni!”

Aku lepaskan telinganya. Temberang aje lebih budak sorang ni. Dia pakai tudung, manalah sampai sangat sentuhan jari-jari aku ini ke telinga dia.

“Dah makan belum?” Aku menyoalnya. Sewaktu di meja makan pengantin tadi, dia tidak ada sekali.

“Dah, makan dengan alang tadi.”

“Malam ni tidur sini, kan?”

Ida menggeleng.

“Tak?”

“Esok orang ada kelas tambahanlah, Kak Adah. Umi dengan abah aje yang tidur sini, kita orang semua balik malam ni.”

“Skip la sesekali,” cadangku. Bukan mudah untuk berkumpul sama-sama sekarang ini.

“Hah, yalah tu. Mau kena piat dengan umi nanti. Aura cikgu displin masih kuat tu…”

Aku tidak dapat menahan gelak. Tawaku dan tawa Ida bersatu.

“Tapi terror la, Kak Adah. Boleh khatam dalam masa seminggu tu…”

Aku geleng. “Mana ada. Kan abah pesan jangan tinggal baca Al-Quran? Kebetulan masa dapat tahu nak buat majlis tu, memang dah nak habis. Tu yang sempat habiskan dan dapat buat majlis khatam petang tadi.”

“Abang Haiman ralit dengar bacaan Kak Adah dari luar rumah masa tu.”

“Kau skodeng dia eh?”

“Terpandanglah! Masa tu lalu situ sebab umi suruh panggil abah. Ingat apa, Ida nak mengurat Abang Haiman?”

Aku dah gelak. Teringat semula mimpi dulu yang entah apa-apa.

 

AKU BERDIRI di satu tempat asing seperti di dalam dunia Alice In Wonderland. Indah namun dalam masa yang sama, menakutkan. Dikelilingi bunga-bunga yang sangat cantik seperti di Lisse tetapi keseorangan. Tiada sesiapa yang menemani. Langsung tidak ada orang lain di tempat yang luas ini. Aku jadi cuak dan cemas. Sungguh aku takut. Ke mana semua orang? Di manakah semua orang? Kenapa aku ditinggalkan sendirian di tempat yang cantik ini?

Tanpa matlamat yang pasti, aku atur langkah merentasi hamparan bunga yang meluas. Anehnya, walaupun berkaki ayam, aku langsung tidak berasa sakit setiap kali tapak kaki menyentuh bumi. Kakiku seolah-olah dilitupi stoking tebal yang lutsinar warnanya.

Setelah sekian lama, hamparan bunga yang aku redah tetap tidak berpenghujung. Lelah kurasa. Titis-titis peluh mula membasahi dahi dan belakang badanku walaupun tiada sinaran matahari yang memancar.

Hujan yang tiba-tiba turun memaksaku berlari mencari tempat untuk berteduh. Mataku gagal menangkap sebarang bayangan pokok besar mahupun pondok untuk berlindung namun aku terus laju membuka langkah demi menyelamatkan diri daripada titisan hujan yang semakin menggila. Pakaianku semakin basah dan rasa sejuk yang mula menerjah sedikit membataskan pergerakan tetapi aku hanya abaikan dan terus berlari tanpa henti.

Di luar kawalan, kakiku tersadung sesuatu lalu aku terjatuh. Sakit. Lelah. Mutiara jernih mula terbit dari kedua-dua tubir mataku. Ya Allah, di mana aku sekarang ini? Mana jalan keluarnya?

Menarik nafas dalam-dalam, aku panggung kepala dari merenung bumi dan mengangkat tubuh untuk bangun. Di hadapanku… betul-betul semeter di hadapanku, ada satu pintu cantik berwarna putih. Hanya pintu. Tanpa dinding, tingkap ataupun sebarang tiang.

Penuh harapan, aku mendekati pintu tersebut. Moga-moga ini jalan keluar untukku meninggalkan tempat pelik ini.

Terbuka sahaja pintu putih tersebut, aku tergamam. Berbeza dengan pemandangan di sebelah sana tadi. Indah sehingga tidak dapat diungkap!

Di depan mataku, terbentang hamparan rumput yang berwarna kuning kehijauan yang dihiasi bebunga merah jambu striking bersaiz kecil, seperti bunga petunia kesukaan umi. Sekumpulan besar rama-rama berterbangan, membentuk satu bayangan pergerakan yang cantik merentasi hamparan yang meluas. Kicauan burung, yang tidak kutahu mana puncanya menyapa halwa telinga dan keadaan angin yang sepoi-sepoi bahasa menjadikan suasana semakin indah dan nyaman.

Tiba-tiba mataku terpaku pada satu sudut. Ada sepasang tubuh yang duduk di atas sebatang kayu besar membelakangkanku. Kedua-dua mereka berkongsi sebuah payung yang warnanya sama seperti bunga merah jambu yang cantik itu.

Sedikit ragu-ragu aku mendekati mereka. Tujuanku hanya satu, ingin bertanyakan jalan keluar.

“Err… saudara?” Aku memberanikan diri menegur.

Serentak kedua-dua tubuh itu berpusing.

“Encik Haiman! Ida! Buat apa kat sini?”

Aku tergamam. Rupa-rupanya tubuh lelaki yang berjaket coklat itu ialah Encik Haiman dan tubuh perempuan yang menyarung blaus putih itu adalah adik bongsuku, Wahida Uzma. Kenapa mereka berdua di sini? Dan kelihatan seperti rapat dan mesra?

“Kak Adah! Hai!” Adikku senyum selamba.

“What are you doing here, Ida? With this guy?”

Ops, Kak Adah silap. This guy adalah bakal suami Ida. He’s such a very nice guy. Kak Adah tak nak dia, kan? Jadi biar adik aje yang ambil.”

Darahku menyirap. Aku genggam tangan kuat-kuat mencari kesabaran. Encik Haiman di sebelahnya yang hanya berdiri tenang aku pandang tajam.

“Apa yang adik saya melalut ni, Encik Haiman? You and her...?”

“Wardah, you jugak yang cakap hal hati dan perasaan I tak ada kena-mengena dengan you, kan?”

“Tapi ni adik saya yang baru berusia 18 tahun!”

So?”

“Jom kita pergi, abang. Rimaslah kena bebel dengan Kak Adah ni.” Selamba lengan Encik Haiman disentuh dan ditarik.

“Ida!” Aku tidak dapat tahan diri daripada menjerit.

“Bye-bye, Kak Adah. Nanti tolong jadi pengapit adik, ya? Mmuahhh!”

Aku hanya mampu memandang mereka melangkah meninggalkanku. Senyuman kegembiraan Ida terasa seperti menyiat hatiku. Air mataku turun tanpa dapat dicegah.

 

“KAK ADAH, berangan!” Lenganku ditepuk.

Serta-merta lamunanku berterbangan.

“Melayang ke mana?”

Aku menggeleng, mengundang tawa si bongsu.

“Majlis Kak Adah ni, siapa punya idea?”

Aku senyum lebar. “Menarik, kan? Kak Adah bagi konsep, the rest hasil usaha abang ipar awaklah…”

“Serius? Dia tak kisah ikut idea Kak Adah yang senget ni?”

Oit!” Aku besarkan biji mata. “Sesuka hati cakap kakak sendiri senget!”

“Dah memang senget pun! Mana ada orang buat majlis macam ni?”

“Apa pasal tak ada pulak?”

“Kak Adah, kad jemputan kau orang adalah kertas fotostat yang tepinya dibakar dengan lilin, okey!”

“Okey apa? Jimat pun jimat. Buat mahal-mahal, cantik-cantik, nanti akhirnya ke tong sampah jugak.”

“Okey, alasan Kak Adah tu diterima. Tapi yang menu tu? Ubi kayu rebuslah, pengat pisang, lepat labu… belum masuk gulai cendawan kukur, ikan masin, jantung pisang, daging salai, sambal bela…”

Aku kerut dahi. “Apa yang salah? Asyik makanan moden aje, sesekali tukarlah selera masakan kampung pulak. Berselera aje Kak Adah tengok tetamu yang datang.”

“Ida tak cakap pun makanan tu semua tak sedap. Memang menyelerakan, sungguh. Tapi jarang kut orang buat, majlis orang-orang elit, hidang makan masakan kampung.”

“Memang Kak Adah minta makanan kampung, sengaja nak buat kelainan. Yang elit tu, gelaran untuk abang ipar awak, bukan Kak Adah.”

“Tapi Ida suka pelamin tu. Simple tapi sangat menarik.”

“Pelamin tu, Kak Adah cuma cakap tak nak ada bunga. Langsung tak terbayang pun pelamin macam tu.”

Mataku terarah pada pelamin yang tidak berorang. Unik. Berlatarbelakangkan suasana malam gabungan warna hitam, ungu dan kebiruan yang dihiasi butiran bintang. Ada hiasan pokok luruh di sebelah kiri dan kanan pelamin yang nampak asli. Di bahagian kiri pelamin juga, ada diletakkan lampu vantage bertiang tinggi dan yang paling epik, ada motor Vespa antik yang disandarkan pada tiang lampu tersebut. Yang paling aku jatuh hati, kerusi pelamin kami, berbentuk bulan sabit berwarna putih di tengah-tengah pelamin.

“Bila Kak Adah dengan Abang Haiman bergambar atas pelamin tu, nampak macam satu pemandangan hidup. Serius amazing!”

Aku hanya senyum.

Dress Kak Adah yang baby blue ni, siapa pilih, Abang Haiman jugak?”

Aku sengih. “Siapa lagi? Abang ipar awak cakap dia pilih warna putih sebab warna favourite Kak Adah, alih-alih mak andam datang bawak warna baby blue.”

“Dia memang pandai pilih, Kak Adah. Cantik! Walaupun tak sarat, it looks perfect on you. Untung Kak Adah. Nanti Ida pun nak cari suami macam Abang Haiman la.”

“Amboi!” Aku besarkan mata. “Dah gatal ya? Nanti Kak Adah adu pada umi.”

“Orang cakap nanti bila sampai masalah, Kak Adah. Bukan sekarang. Orang nak capai cita-cita jadi fashion designer yang berjaya dulu.”

“Bagus, yang tu Kak Adah sokong.”

“Tapi kan, Kak Adah… Abang Zaki tu single lagi, kan? Dia tu handsome macam Nazim Othman la!”

“Ida!” Aku dah angkat tangan untuk mencari sasaran tapi terbantut bila Meen muncul.

“Awak, kita balik dulu ya. Lewat dah ni,” ucap Meen yang menyentuh bahuku.

Aku tengok jam. Pukul 11.30 malam tepat.

“Tak nak tidur sini ke?” pelawaku penuh harapan.

“Tak apalah, lain kali aje.”

“Jom kita hantar awak ke kereta.” Tangan Meen aku paut lalu kami beriringan ke luar rumah. Penuh berhati-hati aku melangkah untuk mengelakkan hujung dress yang aku pakai menyeret bumi.

Take care, okay.” Meen memelukku erat.

You too.”

Be a good wife. And a good mother too.” Meen menunjuk ke satu arah.

Di kawasan taman di tepi kolam, Akim Hareez sedang duduk menghadap kolam seorang diri.

“Mungkin awak dah kena start peranan ibu tu malam ni jugak kut?”

Aku balas kata-kata Meen dengan senyum sumbing. Sebetulnya tidak tahu hendak bagi reaksi yang macam mana.

“Balik dulu, assalamualaikum.”

Aku hanya menanti sehingga kereta Meen hilang dari pandangan sebelum kembali ke pekarangan rumah. Melihat Akim Hareez yang masih tidak berganjak sedari tadi, aku mengambil keputusan untuk menghampirinya.

“Hai, Akim…” seruku dengan nada mesra.

“Kenapa kau kahwin dengan daddy?”

Terpempan aku seketika mendengar patah bicaranya. Hilang sudah gelaran ‘kakak’ yang sebelum ini diberikan kepadaku.

“Ingatkan kau akan kahwin dengan kembar Nazim Othman tu.”

Aku tarik nafas dalam-dalam.

I’m sorry.”

Hanya itu yang mampu aku ucapkan.

Akim Hareez menggelengkan kepalanya beberapa kali.

“Kenapa kau orang kahwin? Aku cuma terfikir… daddy mungkin kahwin dengan kau sebab kes aku tu. Tapi kau pulak, kahwin dengan daddy atas alasan apa? Sebab dia kaya ke?”

Aku beristighfar dalam hati. Rasa kesal tetapi tidak boleh diluahkan. Tuduhan Akim Hareez memang tidak wajar tetapi rasionalnya, aku juga mungkin akan buat andaian yang sama jika aku berada di tempatnya.

Menyeru semangat dalam diam, perlahan aku melabuhkan duduk di sebelahnya.

“Kami kahwin bukan sebab yang macam Akim cakap tu.”

So, sebab apa?” Kali ini Akim Hareez berubah posisi menentang paras mataku.

“Sebab jodoh kami dah Allah tentukan di lohmahfuz? Is that acceptable to you?”

Akim Hareez mengeluh. Wajahnya nampak sedikit keruh.

“Aku ingatkan nak tengok mummy dan daddy bersatu balik.”

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266154/mimpi-yang-sempurna

[REVIEW] JARI

JARI oleh Wan SC

 

“Tangan abang ni special. Tak sama macam tangan orang lain.” “Macam mana Kimi tahu?” “Sebab Kimi pun special macam abang.” “Kimi pun boleh tengok masa silam orang lain?” “Mata Kimi boleh detect semua orang yang special. Macam sekarang, Kimi nampak cahaya dekat tangan abang.” “Jadi, Kimi nak abang buat apa?” “Jangan cakap abang tak tau yang abang boleh download dan upload memori orang lain?” “Sumpah abang tak faham apa yang Kimi cakap ni.” “Selama hari ni abang buat apa je dengan tangan abang ni?” “Abang tengok memori orang lain lah.” “Abang boleh buat lebih dari tu.” “Maksud Kimi?” “Tak ada masa nak explain. Abang pegang tangan Kak Jue sekarang. Download semua memori dia.”

Pada awal penulisan buku ini, jalan penceritaannya sudah pun sedikit gelap, menambahkan misteri pada muka surat seterusnya. Buku ini memang lain daripada lain. Jalan cerita buku ini pada separuh awal tidak lah membosankan, penulis memberikan jalan cerita yang kita pun rasa nak tahu dengan lebih lanjut. Disebabkan itu, admin habiskan baca buku ini dalam sehari sahaja disebabkan level curiosity yang meninggi. Pada separuh akhir, rasanya pembaca dah boleh dapat tangkap apa sebenarnya yang terjadi dengan watak-watak dalam buku ini sebab penulis menceritakan watak-watak yang ‘banyak’ itu di alam lain dan mungkin pembaca boleh skip beberapa muka surat ketika separuh akhir ini kerana ia hanyalah untuk memanjangkan jalan penceritaan semata tapi jangan skip sampai terlepas klimaks pula ye. Klimaks nya agak mendebarkan tetapi taklah sampai terkeluar jantung pembaca, cuma sekadar menghangatkan babak-babak tersebut. Penutup buku ini, penulis menceritakan bagaimana watak-watak dlm buku ini boleh dapat ‘kuasa luar biasa’ dan babak selepas itu paling mengejutkan dan tergantung. Haaa kalau nak tahu cerita ni tentang apa sebenarnya, boleh lah dapatkan eBuku ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266104/jari

Sejenak Bersama Sahidzan Salleh

Antara karya Sahidzan Salleh, One Two Jaga

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal dengan salah satu bukunya, One Two Jaga, iaitu Sahidzan Salleh.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Sahidzan Salleh menulis?

Pertama, diri sendiri. Akan sentiasa wujud kemahuan untuk menghasilkan sesuatu di dalam diri saya. Kedua, penulis-penulis yang saya gemari. Saya mula menulis novel pertama setelah timbul pertanyaan di dalam benak saya; bagaimana seorang penulis dapat menyiapkan novelnya?

 

2. Apa makanan kegemaran anda?

Makanan pedas.

 

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Haruki Murakami (novel), Etgar Keret (cerpen).

 

4. Apakah novel kegemaran Sahidzan Salleh? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Pinball, 1973.

 

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Kucing.

 

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Jepun. Mungkin sebab saya membesar dengan menonton dan membaca produk-produk hiburan Jepun.

 

7. Apakah Sahidzan Salleh merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Ya, sudah tentu. Sasaran saya adalah untuk menghasilkan sebuah novel setiap tahun.

 

8. Apakah pesanan Sahidzan Salleh kepada pembaca di luar?  

Bacalah novel-novel saya.

 

9. Pada pandangan Sahidzan Salleh, apa istimewanya novel Sahidzan Salleh berbanding novel lain di pasaran?

Saya cuba menghidangkan suatu karya yang pantas, mindblown dan mudah dibaca.

 

10. Dari mana Sahidzan Salleh selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dari persekitaran dan pengalaman sendiri yang diolah menjadi sebuah fiksyen.

 

11. Apa rutin harian Sahidzan Salleh? Ada yang rare tak?

Rutin harian saya membosankan. Mungkin sebab itu saya menulis novel. 

 

12. Describe diri Sahidzan Salleh dalam 3 patah perkataan?

Sunyi adalah kebisingan.

 

13. Apa nasihat Sahidzan Salleh kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

Banyak membaca daripada menulis.

 

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Sahidzan Salleh kuasai?

Tiada.

 

Kami harap Sahidzan Salleh akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu. Jika anda berminat dengan tulisan Sahidzan Salleh, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Karya terbaru Sahidzan Salleh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_47371_sahidzan-salleh/~

[SNEAK PEEK] KARAMEL

Karamel oleh Nasz

 

“ANA!” Aku pusing belakang apabila dengar orang panggil nama aku. Tengok-tengok Kak Ain, admin production tengah tersengih belakang aku.

“Mak aii… sengih macam baru dapat surat increment. Tapi bukan ke kita dapat dua persen je ke? Ke akak dapat lebih? Ni saya suspek akak bukan-bukan ni.” Aku tarikbackpack komputer riba aku dengan beg tangan lepas tu sangkut kat bahu kanan dua-dua beg dan tekan remote kereta.

“Aku suspek kau dulu, takkan dapat dua persen dapat pergi Bandung.” Kita orang sama-sama jalan masuk ofis dari tempat letak kereta.

“Tahun lepas lagi dah beli tiket kak… dengan harapan banyaklah dapat. Alih-alih… alahai, nak sebut pun rasa macam nak menitiskan air mata. Nak beli pisang kat Kartika Sari tu pun tak lepas.”

“Aku ni bajet dapatlah tukar peti ais baharu… rupanya haram.”

“Dah tak ada ayat nak bagi ni kak… macam nak cekik-cekik je Komagan tu. Nasib baiklah dah berhenti. Kalau tak, memang saya calar je kereta dia.” Terbayang saja muka Komagan, bekas bos aku yang bercakap macam menyanyi tu. Maklumlah dari India datangnya. Bercakap pun bunyi macam lagu A.R. Rahman dah. Kadang-kadang dengan aku sekali geleng-geleng kepala tengok dia bercakap sebab dah memang gaya dia orang bercakap walaupun maksud ‘ya’ tapi geleng kepala. Tapi kalau ‘tak’, tak pulakdia angguk.

“Jangan dikenang orang yang dah tak ada…” Kak Ain gelak. “Hah… kau tak jumpa lagi bos baharu kau kan?” Dia bukakan pintu untuk aku.

“Mestilah tak… dah nama pun saya baru masuk kerja hari ni. Handsome ke kak?” aku tanya dengan harapan bos baharu aku tu handsome macam Jang Dong Gun ke, tak pun Wenworth Miller pun dah bersyukur banyak dah. Aku ni bukan apa, kurang-kurang naklah cuci-cuci mata sekali-sekala. Ni alih-alih kena tengok Chin yang dah nak pencen tu; tak pun Albert yang muka memang dah cukup pakej. Sekali tengok dah macam Jiro Wang tapi apakan daya dah ada boyfriend. Kalau kalah dengan perempuan tak apalah lagi, ni dengan lelaki.

Hampa aku mula-mula dengar dulu. Tapi dia memang dah sedaya upaya nak cakap kat semua orang yang dia tu gay, kalau boleh hari-hari duk tukar subang sebelah kiri dia tu. Tapi kita-kita yang tengok ni macam buat-buat tak nampak aje. Sekali dia bawakboyfriend dia, semua pun nganga. Tapi apa hairan, sekarang ni benda biasa aje. Kalau terkejut karang orang cakap tak moden. Adoi, tak tau pula selama ni maksud moden tu kena buat benda-benda yang Tuhan larang.

“Bolehlah daripada HoD lain… ada jugak selera aku nak tengok.”

Aku sebenarnya dah tengok dia kat resume tapi apa sangatlah gambar pasport tu. Tak pernah lagilah gambar pasport aku ni cantik. Huduh je rasa. Walaupun aku ni cantik juga sebenarnya. Ahaks! Agaknya gambar pasport tu memang dah ditakdirkan tak semenggah kut.

“Dah kahwin ke dia?” Kak Ain tanya… kita orang dah terberhenti kat tengah-tengah simpang antara ofis aku dengan productionProduction kena belok kanan… ofis aku belah kiri. Tapi disebabkan kita orang tak reti-reti nak masuk ofis lagi jadi mengumpatlah kat tengah-tengah ni. Ala, lagipun baru pukul 7.55. Aku masuk kerja pukul lapan, ada lagi lima minit apa.

“Bujang kak.” Aku tau dia bujang pun sebab tumpang menyemak tengok resume dia masa Kak Wati yang kerja jadi Human Resource (HR) executive baca sebelum bagi pada Collin.

“Hah… aku memang suka orang bujang.” Dia gelak.

“Dan-dan hah.”

“Betul-betul bujang eh… bukan duda anak enam ke?”

“Dia tulis bujanglah… tak pulak dia tulis duda. Tapi kalau duda pun apa salahnya, bukan laki orang pun. Koman-koman dah ada experience. Akak kan suka yang adaexperience.” Aku gelak. Sempat perli dia yang memang kahwin dengan duda anak tiga. Ala, tak kisahlah duda ke apa. Janji baik sudah. Sekarang ni nak cari orang kaya lagi senang daripada orang baik rasanya.

Cehh… sempat mengumpat aku tu. Kalau bujang kirim salam. Duda tak payah.” Dia sengih.

“Aku kena masuk… karang orang tua tu bising. Fasal SOP tu nanti aku e-mel kaulah. Aku tak faham apasal kau orang kena buat holding time tu tapi orang tua tupulak kena sign.” ‘Orang tua’ tu refer kat bos dia yang memang dah tua pun. Tunggu pencen saja lagi.

Aku angguk. Apabila saja aku masuk ofis aku… aku nampak bilik bos dah terang. Mak aii, cepatnya sampai. Eleh, mula-mula aje datang cepat ni. Lama-lama pukul lapan baru nak siram air atas kepala.

Aku letak beg atas kerusi dan keluarkan komputer riba dari beg. Pasang wayar sana sini.

Best ke cuti?” Nana tiba-tiba hulur kepala kat meja aku.

Best lagi kalau tak habis duit.” Aku tak tengok pun muka dia. Terus masukkanpassword kat komputer riba.

“Ni hint-hint kau beli banyak hadiah…”

“Kau menapak tempat aku pagi-pagi ni semata-mata nak tanya hadiah ke? Kut yepun, bawalah air Milo ke… teh ‘o’ ke, kopi kapal api ke. Ni bawak badan je, aku nak kasi hadiah pun rasa tak sudi.”

“Alaa… aku ni bukannya tak nak buat air tu semua tapi sekarang ni kan kempen kurangkan gula. Nak pulak harga gula manjang je naik tak reti-reti nak turun. Lagipun minum air gula ni tak bagus untuk kesihatan. Minum air suam jelah. Di samping dapat kurangkan bajet, dapat juga mengurangkan lemak. Sekian.”

Punyalah panjang jawapan dia, dah boleh buat karangan SPM dengan tajukTerangkan Faktor-Faktor yang Membolehkan Kita Menjana Ekonomi.

“Hah… pilihlah mana nak. Letih aku dengar kau membebel tak tentu fasal. Hah… barang yang kau pesan ada kat rumah. Nanti datang ambil tau.” Aku keluarkan macam-macam benda dari beg tapi kebanyakannya makanan yang aku beli kat Kartika Sarilah.

“Okey bos.”

“Aku rasa kena menghadap bos aku la… karang dia ingat dia tak ada sekretaripulak.”

“Pergilah… kirim salam sekali. Dengan ucapan… sudilah kiranya dia lunch dengan aku.” Nana buat muka gedik.

“Kau ni apa hal? Gedik semacam je… bos aku handsome sangat ke?”

“Nak kata handsome macam Oh Jiho tu memang tak ada harapanlah. Tapi kalau nak compare dengan HoD kita yang dah kertu tu semua, dia boleh menang tanpa bertanding aku rasa. Alaa… kesimpulannya, bos kau tu bakal jadi jejaka terhangat kat sini. Orang kat sini kan macam pantang nampak lelaki bujang. Semua dia nak zass… nak-nak yang tu.” Sempat dia cakap sambil tunjuk bilik Zila yang kerja finance executive. Aku gelak apabila dengar ayat minah tu. Huish! Zila tu macam topik wajib mengumpat Nana. Kalau tak sebut nama dia sehari macam makan tak kenyanglah jadinya.

“Hari tu kemain kau cakap dia ‘sesuatu’lah. Ada kad keahlianlah… sekarangmenggedik pulak.”

“Tu sebelum aku tengok dia.” Aku cebik bibir dengar jawapan dia tu.

Aku jalan nak masuk bilik bos aku, tapi sempat singgah minum air kosong kat pantri yang betul-betul depan bilik bos baharu aku tu. Nama bos aku ni pun aku lupa sebenarnya, tapi aku ingat pula dia bujang ke tak. Maklumlah jumpa pun tak pernah. Dia masuk masa aku cuti seminggu pergi Bandung. Ni pertama kali nak menghadap ni. Tapi sebelum apa-apa, aku berhenti baca nama dia kat pintu… Mohd Arif Mohammad.

Aku ketuk bilik dia yang dah memang terbuka. Dia yang tengah menghadap komputer riba tengok aku lepas dengar bunyi ketukan.

Dua saat pertama dia pandang muka aku, dia senyum. Tapi bila saja masuk saat ketiga dia cancel senyum tu. Walaupun agak musykil, tapi aku dengan mulianya senyum kat dia pagi-pagi buta ni. Aku rasa dia taklah handsome sangat pun. Biasa-biasa aje, dah nama pun orang Melayu. Muka mestilah macam Melayu, takkanlah jadi macam Oh Jiho yang handsome amat tu pulak. Tapi disebabkan dia satu-satunya manager yang bujang lagi muda, jadi mesti ramai yang nak menempel nanti. Sekarang mana kirahandsome ke tak, yang penting kerja apa, gaji berapa, pakai kereta apa, rumah ada berapa biji, ada tanah berapa ekar, kalau bank statement ada lima-enam kosong lagi baik.

“Saya Nory Ana. Sekretari encik.” Aku kenalkan diri sambil senyum penuh keriangan… kenalah kenalkan diri aku yang glamor ni.

Sebenarnya aku ni kerja Document Controller. Tapi disebabkan kilang ni jimat cermat jadi Document Controller cum secretary sekalilah. Disebabkan aku ada dua jawatan jadi kerja aku pun ada lebih daripada dua. Masalahnya ialah, gaji aku tak pula naik dua kali ganda!

Dia macam tak dengar apa aku cakap sebab dia tengok aje muka aku. Apa hal macam tak ada respons aje dengar ayat aku tu? Koman-koman cakaplah hai ke… kalau cakap awak cantik lagilah terbaik.

“Saya sekretari encik.” Aku ulang suara. Mata dia tak beralih dari muka aku macam orang kena sampuk. Tetap tak ada respons. Haa… sudah, agaknya bos aku ni ada masalah pendengaran ke apa. Perlu ke aku guna bahasa isyarat ni? Adoyai… apasaltak ada orang pun warning kat aku fasal masalah pendengaran dia ni? Cuba cakap sekali lagilah.

“Encik?” aku panggil dia lagi… tapi tetap tak ada respons. Confirm dia cacat pendengaran! Terpaksalah pakai bahasa isyarat. Collin ni kut ye pun nak ambil Orang Kurang Upaya (OKU), keluarlah e-mel alert ke apa. Boleh la aku beli buku bahasa isyarat buat standby.

“ENCIK.” Aku lambai-lambai depan muka dia sambil cakap.

“SAYA… SAYA NI.” Aku tunjuk kat muka aku… “SEKRETARI.” Aku tunjuk actiontulis-tulis. Betul ke sekretari action dia macam ni? Apasal tulis-tulis, karang dia ingat aku cikgu pulak. Belasah ajelah dulu. Kalau dia tak faham aku buat action lain pulak.

“SEKRETARI ENCIK.” Aku tunjuk dia.

Baik saja lepas aku dengan gigihnya berbahasa isyarat segala, dia buka mulut. “Awak ni apasal… dah tak boleh cakap slow-slow ke?” Dia marah sebab suara aku boleh dengar sampai bangunan sales kat sebelah.

Eh… eh… dah susah payah aku cakap macam nak terkeluar anak tekak, bolehpulak dia sound-sound aku dengan jayanya. Kecil hati tau!

“Laa… boleh dengar rupanya. Saya ingat tak boleh sebab tu saya cakap kuat-kuat. Lagipun dah banyak kali saya cakap, encik macam tak dengar je…” Aku senyum walaupun menyirap aje dengar dia marah aku tadi.

“Awak nampak muka saya ni macam orang tak dengar ke?” Suara dia memang terang-terang dah naik dua volume. Rasanya kalau Pakcik Mat orang warehouse yang baru buat pembedahan pintasan jantung tu dengar, mau masuk Hospital Kuala Lumpur (HKL) balik.

Err… macamlah jugak. Kalau tak, taklah saya jerit macam orang epilepsi pagi-pagi ni.” Aku tetap senyum walaupun tengah perli dia.

Dia tengok aku macam nak telan. Motif dia nak sentap aku sound dia padahal dia sedap mulut aje maki aku? Dah tu pulak siap tunjuk muka tak suka aku walaupun aku tak tau apasal. Ajaib betullah dia ni, agaknya memang gaya dia bercakap macam jeneral perang zaman Rome tak pun dia tak puas hati aku lagi cantik daripada awek dia.

“Betul ke awak ni sekretari saya?” Lepas saja jeling aku tadi… dia tanya soalan ajaib ni. Tanya pun macam tak nak aje aku jadi sekretari dia. Sekali dia tak sudi, aku ni lapan kuasa enam belas tak sudi tau! Huh!

Yelah… takkan saya bos encik pula.” Aku buat lawak bodoh untuk soalan tak berapa cerdik dia tadi. Sebenarnya tak ada niat nak buat lawak pun. Niat aku nak sumbat komputer riba dalam mulut dia aje. Dia ingat aku ni saja-saja ke nak buat drama penglipur lara pagi ni untuk hiburkan hati dia dengan mengaku sekretari dia. Lepas tu kalau aku bukan sekretari dia, aku pasrah ke kena maki dengan dia tadi siap dengan pakej sengih macam orang gila. Kalau tak, dah lama aku baling pasu bunga yang ada pokok kaktus sejemput atas meja dia. Kaktus tu pun macam tak berapa sudi nak hidup apabila tengok muka mamat ni. Kurang zat punya orang!

Lagi satu, selama aku kerja tak pernah hayat aku panggil Komagan dulu encik. Aku panggil Komagan je pun. Tapi dengan dia ni aku dengan murah hatinya panggil dia encik segala. Dah gaya macam dialog slot Samarinda aje berencik-encik ni. Tu pun dia tak nampak betapa mulianya aku.

“Berapa umur?” Still tengok macam tak puas hati… soalan tiba-tiba ni macam lalu jekat cuping telinga aku.

“Umur siapa?” aku tanya dia balik dengan muka blur.

“Umur awaklah… takkan umur jiran awak pulak.” Jawapan yang aku tak tau dia buat lawak ke tak. Perlu ke aku gelak ni? Tapi kalau tengok pada rupa dia yang tak berubah dari tadi tu macam bukan lawak aje.

Err… dua… err… tujuh.” Terpaksa je aku jawab. Dia tau tak… perempuan cukup pantang orang tanya fasal dua benda… satu, umur. Satu lagi berat badan. Tak kisahlah dia bos ke tak, bos ada hak ke tanya berat pekerja dia erk?

“Baru dua puluh tujuh…  awak lagi muda daripada saya tau.” Dia sebut sambil senyum sinis.

Eh… eh… macam salah pula aku lagi muda daripada dia. Dia nak sekretari umur empat puluh lima ke apa? Musykil betul aku dengan manusia ni. Aku rasa ramai bos nak sekretari muda, tapi dia nak yang dah nak pencen pula.

“Berapa adik-beradik?”

“Tiga… semua perempuan. Saya yang sulung.” Aku cakap juga walaupun dia tak tanya. Sebab aku rasa, kalau aku tak cakap dia tanya juga nanti. Aku rasa macam aku pula kena interviu sekarang. Bukan ke dia yang baru masuk kerja? Bukan aku pun.

“Dah kahwin?”

“Tak.” Aku jawab juga walaupun agak hairan.

“Saya tanya awak, bukannya adik awak.” Suara dia naik lagi.

“Saya jawab fasal sayalah… saya tak kahwin lagi. Adik saya semua dah kahwin.” Aku betulkan fahaman dia. Kena cakap aku single, manalah tau dia nak kenalkan kawan-kawan kat aku ke. Tapi nak ke berkenalan dengan kawan-kawan dia ni? Huish, macam tak selamat aje. Kawan-kawan dia mesti sama spesies aje macam dia.

“Awak ingat saya bodoh ke.” Dia cakap macam nak tak nak, menyebabkan perkataan-perkataan yang keluar daripada mulut dia macam tak berapa sudi nak masuk telinga aku. Tapi aku dengar jugalah.

“Huh?” Aku dah ternganga kat situ. Adakah dia tanya aku dia bodoh ke tak? Kalau aku jawab dia bodoh, agak-agak dia baling tak fail Risk Kaizen kat depan dia tu atas kepala aku?

“Seminggu hilang pergi mana?” Dia tukar soalan lain. Siap silang tangan tengok aku atas bawah. Hobi dia ni marah orang ke? Agaknya boleh kena leukemia ke kalau cakap elok-elok? Bajet best sangatlah setakat jadi bos aku tu. Belum lagi jadi tauke kilang ni lagi… kalau tak, mau dia pijak-pijak aje kepala aku sekarang.

“Cuti.” Aku jawab sepatah. Suara pun lembut aje lagi. Mampu lagi aku melembutkan suara masa ni. Kagumnya aku dengan diri sendiri.

“Pergi mana? Bandung?” Ni spesies soal siasat ke apa ni? Dahlah cakap Bandung tu macam aku pergi Israel. Rasanya Malaysia tak haramkan pergi Bandung. Tapi dia dapat teka aku pergi Bandung dengan cepat dan tepat ni. Adakah agenda biasa orang cuti seminggu pergi Bandung? Mana tau ada dalam piagam pelancongan Malaysia ke apa.

A’ah… salah ke saya pergi Bandung? Soalan macam berdosa je pergi sana.” Aku tanya balik dengan bengongnya.

“Tak salah kalau pergi sorang.” Lain macam aje bunyi ayat ni. Macam perli aku pun ada. Ni buat darah aku mendidih-didih ni. Motif dia nak perli-perli aku holiday sorang? Suka hati tok wan akulah nak pergi berlapan ke bersepuluh ke berlima belas ke. Dah nama pun aku yang bayar tiket, bukan minta derma kat dia pun. Dahlah kenal tak sampai lima minit. Suka jiwa je nak perli-perli aku.

“Tak tau pula selama ni kena pergi holiday sorang. Akta mana cakap macam tu, boleh kena tahan ISA ke kalau pergi holiday ramai-ramai.” Aku tetap senyum. Kalaulah senyum aku tu boleh rasa, dah macam-macam perisa ada. Pahit, masam, masin, payau.

Dia tengok aje apabila aku menjawab tadi. Cuak juga aku… dibuatnya dia tembak aku ke simbah asid sitrik ke, tak ke free aje aku terkorban hari ni. Bukan kira orang sekarang ni, ramai yang psiko daripada waras rasanya.

“Buat kopi untuk saya.” Dia mengarah aku.

Aku yang tengah berkhayal macam sentap kejap. “Apa?”

“Kopi! Lain kali saya cakap dengar!”

Kopi? Haram tak pernah aku buat kopi segala untuk Komagan dulu. Semua Head of Department (HoD) ni buat sendirilah kopi dia  orang. Tak ada pun orang tolong-tolong ambilkan. Site director tu pun buat sendiri teh dia. Apa dia ingat aku ni tea lady ke apa? Tulah, banyak sangat tengok drama. Bajet sekretari tu kerja dia mesti pakai mini skirt, rambut belang-belang. Dua tiga helai hitam lepas tu blonde lepas tu hitam balik. Dah tu pula sikit-sikit touch up mekap ke apa. Pagi-pagi datang tanya bos nak minum apa. Banyak cantik! Tapi apa-apa pun dengan ini aku isytiharkan aku tak suka sama mamatini.

“Bos… sana ada mesin. Haa… Collin tengah bancuh teh dia. Apa kata bos join dia… bolehlah mengeratkan silaturahim. Saya keluar dulu.” Aku sengih sambil tunjuk Collin selaku Site Director kita orang yang tengah masukkan green tea dalam mug dia. Collin tu berdiri betul-betul sebelah coffee machine. Dalam tu macam-macam ada, nak latte, kapucino, ada gula, tak ada gula, nak cream ke tak nak pandai-pandailah tekan sendiri. Kalau malas tekan jangan minum.

Aku terus keluar dari bilik malapetaka tu. Aku nampak Nana duduk bertenggek kat meja aku lagi. Minah ni tak reti-reti nak balik tempat dia ke apa?

“Na… aku kena update Job Streetlah.”

“Hah? Apa hal tetiba pulak ni?” Dia yang tengah makan pisang molen daripada Kartika Sari terkejut.

“Aku rasa bos baharu aku tu psikolah. Kesian tau, muda-muda dah jadi macam tu.” Aku duduk kat kerusi aku sambil tengok Nana.

“Masa aku install laptop dia last week, nampak macam waras je. Minggu ni dah tak waras ke?” Nana dah kerut kening.

“Kau tau tak, dia marah aku pergi Bandung. Lepas tu dia macam bengang aku pergi Bandung ramai-ramai. Tak ke psiko namanya?”

“Serius dia marah kau pergi Bandung.” Dia suap lagi pisang dalam mulut walaupun muka macam confuse.

Ye la. Siap tengking-tengking aku lagi. Dahlah baru limit minit aku kenalkan diri. Bukan nak puji baju aku cantik ke apa… terus je keji-keji aku. Psiko tak?” aku tanya lagi sekali fasal psiko tu. Aku tak kira Nana kena kata bos aku psiko baru aku puas hati.

“Agak psiko… aku rasa dia tak suka orang pergi Bandunglah. Mana tau awek dia cabut lari dengan orang Bandung ke. Nak lagi tragik… awek dia mati kat situ. Sebab tu dia tak suka kau pergi Bandung.” Nana dah kasi teori drama dengan sungguh-sungguh.

“Kalau awek dia lari dengan orang Bandung pun, ada aku kisah? Aku rasa awek dia…” Belum sempat aku habiskan ayat telefon pejabat depan aku dah berbunyi. Keluar nama dia kat skrin.

“Orang gila tu…” Aku cakap kat Nana sambil tunjuk kat telefon.

“Angkat! Angkat.” Nana cakap.

“Tak naklah.” Aku buat tak tau walaupun telefon terus berbunyi.

Nana cubit lengan aku. “Apa kau ingat bilik bos kau tu duk kat kilang sebelah ke? Sekali dia jenguk kepala dari bilik dia pun dah nampak kau tercongok kat sini.”

Aku lepas nafas lemah sebelum jawab. “Helo…”

“Mana kopi saya? Saya tak nak awak ambil kopi kat machine. Saya nak awak bancuh sendiri kopi saya. Faham!” dia dah jerit kat aku.

“Kejap ye bos… saya pergi ‘bancuh’.” Aku tekankan perkataan bancuh tu. Aku terus hempas telefon tu. Nasib baik telefon ofis, kalau telefon bimbit aku… alamatnya dah kena tukar baharu.

“Aku rasa awek dia lagi rela lari daripada menghadap dia.” Aku habiskan ayat yang tergantung tadi. Aku terus pergi pantri. Ambil cawan yang dah disediakan dalam kabinet. Mata cari-cari kopi antara balang-balang yang ada depan mata. Kat situ ada Nescafe, Milo, coffee mix, teh, macam-macamlah. Aku ambil balang kopi sambil dalam hati maki hamun bos baharu aku tu.

Aku tuang serbuk kopi dalam cawan. Malas nak pakai sudu, biar jadi kopi pahit.

“Ana… kopi tu dah tamat tempoh. Makcik baru nak tukar ni.” Makcik cleaner tiba-tiba cakap kat belakang. Aku pandang dia yang tengah pegang serbuk kopi baharu.

“Hah? Dah lama ke expired ni makcik?”

“Minggu lepas.” Makcik jawab. Disebabkan semua orang kat sini pakai mesin kopi aje jadi serbuk kopi ni pun terabai begitu sahaja. “Buanglah yang tu…” dia cakap lagi.

Tangan aku baru nak tuang serbuk kopi dalam tong sampah tapi otak aku tiba-tiba ada idea lain. “Tak apa makcik… orang yang nak minum ni memang suka kopi expired.” Aku gelak.

“Sakit perut nanti.” Dia dah risau.

“Tak…” Aku cakap sambil tambah lagi serbuk kopi expired sampai separuh cawan.

“Saya nak pergi kafe kejap… makcik jangan buang tau kopi saya ni.” Aku pesan sambil tengok makcik yang tengah buang serbuk kopi lama.

Aku turun ke kafe sambil sengih.

“Kak… ada Ajinomoto tak?” aku tanya Kak Lin yang duduk kat meja cashier. Dia sebenarnya tauke kafe ni. Dapat tender dah tiga tahun rasanya.

“Mestilah ada… kalau kau tanya minyak hitam logiklah tak ada kat sini.” Sempat lagi Kak Lin sound aku.

“Kak… nak beli Ajinomoto dalam tiga sudu boleh?” Aku sengih.

“Nak buat apa?” Dia kerut kening.

“Ada lah…” aku jawab konon-konon rahsia.

“Kau ni macam-macamlah.” Dia bangun dari tempat duduk dan masuk dapur. Lebih kurang tiga minit… dia datang balik dengan plastik kecil Ajinomoto.

“Ambillah sepeket ni.” Dia hulur kat aku.

“Berapa kak?”

“Ambil jelah.”

“Betul ni? Saya tak bayar ni.”

“Budak ni… karang aku suruh bayar betul-betul kang.”

“Haha… tapi akak dikira bersubahat dengan pelan jahat saya. Kira nasiblah ehh akak derma tuk saya buat benda jahat.” Aku cakap sambil undur belakang.

“Bertuah punya budak.” Dia jerit. Aku gelak aje dengar dia jerit.

Aku jalan cepat-cepat naik ofis aku kat tingkat dua. Nampak kopi expired tu ada lagi dalam cawan. Aku pun tuang air panas dan letak sepeket Ajinomoto dalam cawan.

Aku kacau air dengan sudu sambil sengih sampai telinga. Padan muka dia! Apa, dia ingat aku ni tak ada kerja lain ke nak buat? Kalau teringin sangat nak orang bancuh kopi, ambillah orang gaji tak pun kahwin ajelah. Sengal!

“Agak-agak dia fire aku tak lepas minum air ni?” aku tanya diri sendiri. Ala… apa nak kisah. Ingat senang ke nak buang-buang orang. Setakat nak buang sebab tak reti bancuh kopi, sungguh tak relevan alasan tu. Dulu pun Komagan tak suka dengan GMS Champion dia tapi bukan boleh buang pun.

Aku ketuk bilik dia. “Bos… saya dah buat air spesial untuk bos ni.” Aku letak kopi atas meja dia.

E-Leave saya ada problem. Panggil IT.” Dia mengarah lagi.

“Hai bos… baru kerja seminggu dah nak cuti? Nak pergi Bandung juga ke?” Aku sengih lepas tu keluar dari bilik sebelum dia maki hamun aku.

Aku nampak Nana tak bergerak dari tempat tadi. Budak ni tak nak kerja ke?

“Na… bos aku cakap e-Leave dia ada problem. Baik kau pergi tengok… karang dia baling laptop atas kepala kau.”

Halamak! Serius ke dia psiko wei… aku dah cuak ni. Suruh Zul jelah.” Zul tu IT juga. Relaks aje pass malapetaka tu kat Zul.

“Tak ada maknanya… baik kau masuk sekarang.” Aku paksa dia masuk bilik bos aku.

Wei… apa punya memberlah cenggini.

“Disebabkan aku dah kena pagi ni… jadi selaku best friend aku, kau pun diwajibkan menanggung sama keperitan aku ni. Cepat masuk!” Aku tolak dia.

“Ginilah member.” Dia masuk bilik bos aku dengan cuaknya.

Aku mengendap Nana dari depan pantri. Sambil-sambil mengendap, aku ambil mugyang tulis Nory dalam kabinet. Aku letak mug dekat mesin dan tekan Cappucino. Nampak macam bos aku tak sentuh lagi air dia.

May I?” Nana tunjuk kat komputer riba bos aku.

Please.” Dia senyum. Serius dia senyum kat Nana. Kalau dengan aku tadi nak cakap elok-elok pun malas. Cis!

Dia kemaskan fail yang bersepah atas meja, lepas tu ambil air dan halakan ke mulut. Aku senyum sampai telinga. Muahaha!

Muka dia berubah apabila air masuk mulut. Mau tak terkejut dengan air tu. Tapi dia telan juga sebab tak nak Nana kat sebelah tu lari keluar kalau dia sembur. Aku gelak lagi lepas tu pusing tambah krim dengan gula dalam kapucino aku. Lepas siap aku angkat mug dari mesin dan pusing balik nak pergi balik kat meja.

“Allahuakbar.” Perkataan tu keluar daripada mulut apabila tiba-tiba mamat tu ada depan muka aku.

Dia rampas air kat tangan aku dan bagi mug yang aku bagi dia tadi.

Lepas tu dia terus masuk bilik, cakap dengan Nana sambil senyum. Wah… wah… dahlah rompak air aku. Sepatah haram pun tak cakap. Asbestos punya bos!

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/16020/Karamel

[SNEAK PEEK] WHEN WE DANCED ON WATER

 

When We Danced On Water by Evan Fallenberg

 

“Ya’allah, Vivi. You’re crazy. It’s four in the morning. Don’t you sleep anymore?”

Pincho has just come home from work at Indigo to find Vivi hard at work on the living room floor. She is surrounded by photographs, tools, a sewing kit, glue and sequins, picture frames, magazine clippings, and various bits and pieces of junk she has collected over the past few weeks.

“Who needs sleep?” she says, a big, crazed smile on her face. “I’m loving this, feeling so … engaged all the time. You know, I don’t even have time for cigarettes anymore. I think I’ve just given them up without ever meaning to. Anyway, my mother always says there’s plenty of time for sleeping in the grave.”

“I’ve heard that joke,” he says, trying to clear a place to sit on the armrest of the sofa. “But seriously, when’s our apartment going to turn back into a place where two people live?”

Vivi looks up at Pincho. There is glitter in his hair and his trousers look newly pressed, but his beautiful face lacks luster, his eyes are dull. She puts down the photos she is holding. “You are such a dear for putting up with me,” she says. “How did I ever get so lucky?”

“Yeah, yeah, kiss my ass,” he says with a laugh. “You think if you’re nice to me I won’t complain?”

Vivi stands up, stretches. “How about if I give you a tour, show you what I’m working on.”

“You’ve been so secretive, I’ve been afraid to ask.”

“Silly, isn’t it? I guess I just … I don’t know, I want this to work out. I really want to get this right.”

“All right, come on. Show me around my own apartment.”

Vivi takes Pincho by the wrist and leads him to the upended cable spool that serves as their dining room table. “I dug out all my old woodcarving tools,” she says as she lifts a small figurine into her hand and passes it to Pincho. “I didn’t even think I’d find them.”

Pincho handles the polished wood likeness of a male dancer with great care and runs a finger down one smooth thigh then the other. “How … ?” He stops mid-thought, entranced. “It’s just beautiful, Viv. I …”

She smiles proudly. “You didn’t know I could do this.”

“It’s not that I … I know you’re really talented but …”

She plucks the statue from his hand. “I did it from a photograph of him. Something from the fifties.”

“What’s this?” he asks, lifting a jumble of cloth from the back of a chair.

“Oh, wait!” she says. He freezes while she gingerly lifts it from his hands. “It’s full of pins.”

Carefully she holds up a not-yet-finished white bolero jacket with brass buttons and presses it onto Pincho’s body: “It’ll be on a mannequin, you see, black tights on the legs, a white shirt on top and this jacket over the shirt.” She leans her shoulder into Pincho’s torso to hold the jacket in place and reaches to the table for a floppy black bow, which she hangs from the jacket, just under his chin. “It’s an exact copy of the costume he wore for this ballet he danced at the Royal Danish Ballet. Don’t you love it?”

“You’re … you’re crazy!” Pincho says with a laugh. “I can’t believe you’ve managed all this.”

As she drapes the jacket over the chair, taking care with the pins, she says, “I’ve got a few amazing recordings, too. Music from his ballets, even a dance lesson he gave once. The sound isn’t spectacular but you can hear that it’s him. The accented Hebrew, the way he kind of barks when he’s peeved.”

“You’ve really taken this all so seriously,” Pincho says. “Taken him seriously. Shit, Vivi, is there anything you don’t know about the guy by this point?”

She looks aimlessly out the window. “Lots. He’s still a mystery, even with all this unearthing. I have to admit I feel kind of like an archaeologist, dredging up layers and layers of him. Hang on a minute,” she says, ducking into her bedroom, then reemerging with a stack of photos. “This is really the crux of it all.”

Together they gaze at one photo after the next. First there is a black and white series that she herself has created: the old man reading his mail, sipping his coffee, walking past the coffee shop, chatting with Yossi. He is never caught gazing into the camera, in fact seems not to sense its presence. The photographs then push back in time, through his six decades of dance in Tel Aviv, and earlier.

“Where did you get these?” Pincho asks, all the while staring at the photographs.

“Mostly from the dance archive at Beit Ariella,” she says.

He gives her a horrified look.

“You monster, I didn’t steal them! They’re prints, anyone can get copies. I got his secretary at the ballet and even his housekeeper to cough up some things, too. That one’s no pushover—talk about loyalty to her boss!”

“Wow,” he says, holding up a prewar family portrait.

“Wait,” she says. “The best one’s at the bottom of the stack.”

They scrutinize a few more photos before they reach the last one. In it, an impossibly young Teo Levin, wearing the very costume Vivi has been sewing, stands holding a barely drunk glass of champagne. To his left and slightly behind is a strikingly handsome and well-groomed man in uniform. His gaze is on Teo.

“Who is this?” Pincho asks.

“No idea. It’s from the archive of a Jewish photographer who came to Israel from Germany in the late 1930s. She died pretty young. Her photos wound up at Beit Ariella and I was lucky enough to stumble onto this gorgeous portrait. I might not have noticed it was him, but then there was the costume. I’d seen it in another photograph.”

“The other guy’s an officer,” Pincho says. “High-ranking. German, of course.”

“Bizarre, isn’t it? I wish I could ask him …”

“Does he know about all this?”

“Who, Teo?”

“Of course Teo.”

“He knows I’m working on something but he doesn’t know what.”

“And you think he’s going to be okay with this surprise?”

“Hard to tell. Yes. I mean, eventually. Anyway, nobody may ever be interested in showing it as an exhibition. So he’d never know. But if so, I’ll find a way to break it to him. I think he’ll like it. Ultimately.”

“Well, you know the guy, I don’t. I hope you’re right. But from what I can see, you’re really on to something. This thing’s a winner. So you’d better start thinking how you’re going to handle it.”

They are quiet for a moment as they stare at the photograph.

“Look at this guy’s eyes,” Pincho says, pointing to the German officer. “I know this look.”

“I’m sure you do. Men fall in love with you every day.”

“That’s not love, Vivi,” he says, a trace of bitterness in his voice. “You think that’s a look of love?”

She takes the photo from his hands, studies it. “What do you think it is?”

“Desire. Hunger. He’s looking at Teo like he’s prey.”

“That’s all? Nothing more?”

Pincho pulls the photo away from her and looks at it again. “I don’t know,” he says, a quiet admission. And then: “You can never know, can you? Not really.”

Vivi puts her arm around Pincho’s waist and squeezes. They breathe in unison, his eyes still on the photograph, hers on him.

“Pinch,” Vivi says, after a few long moments, “what do you think about me having a baby?”

He drops his gaze from the photograph and turns his whole body toward her. “Are you pregnant?”

“No, I mean, what if I decide to become a single mother?”

“I’d say you’d better get this apartment cleaned up before you bring a baby here. You’ll never find him.”

“Really, Pincho, what do you think?”

“It’s hard work, Vivi. I have six little sibs, I know what it’s all about. You’d be spending your whole salary on day care. How would you manage?”

“Oof, you’re so practical.”

“Look, you’d make a great mom, that’s for sure. But maybe the timing isn’t right.”

“Timing? I don’t have much time left. Maybe it’s even too late.”

“You really want a kid, huh?”

“I do. I’ve been thinking about it a lot.”

“I would help. Our schedules are so different, I could probably be here to take over from you a lot of hours.”

“Are you crazy? You’re supposed to be working hard, studying and trying to find the perfect man. Being stuck at home with a baby is not in the plans!”

“I’d do it for you, babe.”

“Thanks, Pinch. I appreciate it. But if I make up my mind it will be because I think I can handle it on my own. Or nearly on my own.”

“You know what?” he says. “I just realized something: you’re happier than I’ve ever seen you. Is this about the project? Or maybe having a baby? Or is it something else?”

She laughs, clearly delighted. “You’re lovely,” she says. “Absolutely lovely. Now let’s see if we can find our way to our beds.”

They hug for a moment. Still smiling, Vivi presses her ear to his chest. She can hear his heartbeat, solid and steady.

On an impulse she takes the phone with her to bed and drifts in and out of sleep waiting for the sky to lighten. She dials her mother from under her comforter. “Are you terribly disappointed not to have any grandchildren?” she asks when her mother answers on the second ring, Leah’s voice only slightly groggy.

Leah used to tease Vivi and her brother, Assaf, gently about this, but with a daughter-in-law unable to conceive and an unmarried forty-two-year-old daughter, she dropped this sport long ago. “I can live without grandchildren, but I’m sorry you and Assaf haven’t had the experience of raising children. It’s like nothing else I know.”

“But as a Holocaust survivor …”

“Ah, that.” Leah sighs. “The war produced so many ironies and incomprehensible situations, it’s just one more on the heap. I’m pleased to have raised two healthy and intelligent and caring children. That was my mission. But why are you asking me about this now?”

“It’s been on my mind a lot lately, that’s all.”

Both women know there is more to say, both remain silent.

“Mother?”

“Yes, Vivi.”

“What do you think about these women who have babies by themselves? Career women, I mean, who get pregnant through a sperm bank or a friend?”

“Hmmm.”

Vivi waits patiently, surprised. Her mother is always so sure of herself; she has always been able to answer any question without hesitation. And here she is contemplative, for once weighing her words with true care and attention.

“Yes,” she says suddenly. “I think you should do it.”

“Just like that?!”

“No, not just like that. I’ve been thinking about discussing it with you.”

“Really, you have? You think it’s a good idea?”

“In your case I do. And I’d be willing to give you all the help I can.”

“You don’t think it’s just too selfish of me, without a husband and all?”

“I’ve come to think that husbands are a highly overrated commodity.”

“You certainly didn’t feel that way about Father …”

Leah is silent for a moment. Vivi waits, quiet. Two crows clamor on the sill outside her window. “It was certainly useful having Amatzia around, at least some of the time, that is …”

“That’s all? Just useful?”

“Well, in the beginning it was more than that. But—maybe we should be having this conversation in person, not over the phone …”

“No, Mother, don’t stop now, please …”

Vivi recognizes the sound of her mother’s morning coffee mug meeting the Formica tabletop. She is clearly steadying herself for whatever comes next. “Well, it didn’t take me long to figure out that he wasn’t for me. His interests weren’t mine, his culture wasn’t mine, and eventually his body wasn’t mine, either. You remember the little hotel we ran back then on Ben Gurion Street?”

“Yes, of course.”

Leah takes a deep breath. “Well, room number six was his, and he did no small amount of entertaining there. Sometimes I saw the girls coming or going, they wouldn’t have known I was his wife.”

“What? Mother!”

“Oh, it was hurtful in the beginning. I wanted a divorce. But life was hard enough and I knew he’d make it harder for me, so I just swallowed it all and went on raising you and running the hotel and talking publicly about my Holocaust experiences and lobbying or protesting for good causes. I had enough to keep me satisfied and busy. And eventually, when he gave up all that skirt-chasing, we got along all right. Relatively.” She sighs deeply. “So that’s why,” she continues slowly, “I think it’s wonderful that women have the option these days to have babies without having to hitch themselves to some man who may hamper them or make them miserable, that’s all.”

“Mother, I don’t know what to say.” She feels oddly detached at this momentous news, as though her budding happiness has provided an extra layer of protection against sadness, anger and loneliness.

“Let’s talk about it when you come to visit. You haven’t been up here in a while, you know.”

Vivi clears her throat. “Do you think … do you think I’ll make a good mother?”

“An excellent mother,” Leah replies soberly. “And I’ll be a first-rate granny.”

“I’m busy now, a new project,” Vivi tells her mother. “But when I finish—”

“All right, we’ll talk more about it. Do you have an idea who you want for the baby’s father?”

Vivi stares up at the ceiling, then pulls the blanket up to her chin. “An idea? Maybe,” she says. They both sense the conversation should end here and they ring off simultaneously without another word.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/230316/when-we-danced-on-water