Sejenak Bersama Herna Diana

Antara hasil karya Herna Diana

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Bagi bulan ini, admin berjaya menemu bual seorang penulis novel dimana salah satu daripada novel beliau sedang ditayangkansebagai drama di Singapura. Novel yang kami maksudkan ialah Mr. London Ms. Langkawi.

Kalau readers nak tahu lebih lanjut mengenai cik penulis kita Herna Diana, ikuti perbualan kami di bawah.

Ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang Herna Diana. Kami akan kongsikan kepada peminat Herna Diana juga info ini.

Seorang novelis yang bernaung di bawah Karangkraf. Beliau berasal dari Utara Malaysia. Setakat ini mempunyai empat buah novel iaitu:

  • Cinta 3 Suku
  • Sayang Cik Tiramisu
  • Oh, Mama Tiriku!
  • Mr. London Ms. Langkawi

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Herna Diana menulis?

Boleh dikatakan sebenarnya saya bermula sebagai seorang pembaca novel. Minat menulis tu memang ada sejak dari sekolah lagi. Tapi tak pernah serius pun. Sekadar suka-suka saja. Cuma pada tahun 2008, tiba-tiba terasa nak cuba hasilkan sebuah novel. Masa tu tak terniat langsung sampai nak dibukukan. Hanya nak buat simpanan peribadi. Tapi bila manuskrip tu dah siap, abang saya bagi cadangan supaya hantar ke syarikat penerbitan. Mulanya memang saya menolak sebab saya tak yakin langsung. Tapi bila didesak beberapa kali, saya pun macam…ah, cuba jelah. Mungkin dah tertulis rezeki, manuskrip saya tu diterima dan akhirnya pada tahun 2010 terbitlah manuskrip saya tu atas judul CINTA 3 SUKU. Itulah novel pertama saya.

2. Apa makanan kegemaran anda?

Saya bukanlah orang yang jenis memilih makanan. Asal boleh saya bedal (janji Halal). Hehe… Tapi jika antara makanan pedas dan manis, saya lebih memilih makanan pedas. Jika antara masakan kampung atau western, selera saya lebih kepada masakan kampung.

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Jujurnya, saya tak ada penulis kegemaran. Sebab saya baca semua genre novel. Semua penulis ada kelebihan masing-masing dan saya hormati semua insan yang bergelar penulis.

4. Apakah novel kegemaran Herna Diana? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Banyak sangat.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Saya sukakan kucing. Dulu ada pelihara kucing. Tapi sekarang dah tak ada.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Mana-mana pun boleh. Janji melancong. Haha…

Untuk persoalan mengapa, setiap tempat ada keindahan tersendiri. Dan saya amat hargai jika saya berpeluang menikmati keindahan tersebut.

7. Apakah Herna Diana merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya masih menulis dan akan terus menulis selagi diberikan ilham dan selagi masih ada yang sudi membaca karya saya. Tentang novel baru, ianya masih di peringkat awal. Tajuk pun belum ada.

8. Apakah pesanan Herna Diana kepada pembaca di luar?

Jadi pembaca yang bijak. Jangan hanya membaca tetapi kosong. Baca dan ambillah pengajaran yang tersurat dan tersirat di dalam bahan bacaan anda.

Kepada pembaca karya2 saya, terima kasih kerana menjadi warna-warna yang menceriakan kanvas kehidupan seorang Herna Diana.

9. Pada pandangan Herna Diana, apa istimewanya novel Herna Diana berbanding novel lain di pasaran?

Setiap novel ada keistimewaannya. So, saya tak pernah membuat sebarang perbandingan.

10. Dari mana Herna Diana selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dunia sekeliling saya. Ada juga sedikit pengalaman sendiri yang saya kongsikan dalam karya saya.

11. Apa rutin harian Herna Diana? Ada yang rare tak?

Saya orang biasa. So rutin harian saya juga biasa-biasa sahaja.

12. Describe diri Herna Diana dalam 3 patah perkataan?

Saya Anak Malaysia

13. Apa nasihat Herna Diana kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya bukanlah orang yang tepat untuk memberi nasihat kerana saya juga masih baru. Masih dalam proses belajar. Cuma seperkara yang boleh saya kongsikan. Jadilah penulis yang bertanggungjawab dalam setiap karya anda. Kerana setiap apa yang ditulis akan terpikul di bahu anda sehingga ke akhirat kelak. Jadi, tulislah yang baik-baik ya.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Herna Diana kuasai?

Loghat utara (Boleh diterima pakai tak? Hehe…)

Sekian saja dari kami. Kami mendoakan semoga Herna Diana akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Herna Diana, mahu lebih banyak judul daripada beliau

Novel yang sedang diadaptasi ke drama di sebuah stesen TV di Singaura. Membariskan Zul Arifin dan Izzara Aishah sebagai pelakon utama.

Karya terbaru Herna Diana boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_52482_Herna-Diana/~

Sejenak Bersama Yumi Hyra

Karya Yumi Hyra

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Yumi Hyra. Salah satu daripada novel beliau juga sudah berjaya diadaptasi ke drama ialah Encik Suami Mat Salih Celup.

Kalau readers nak tahu lebih lanjut mengenai cik penulis kita Yumi Hyra, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah.

Ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang Yumi Hyra. Kami akan kongsikan kepada peminat Yumi Hyra juga info ini.

Seorang novelis bukan sepenuh masa yang bernaung di bawah Lovenovel Publication sejak kelahiran novel pertama pada Mac 2015. Setakat ini mempunyai tiga buah novel iaitu:

  • Encik Suami Mat Salih Celup
  • Encik Kutub Utara
  • Bukan Encik Sempurna

Lahir di Labuan tetapi membesar di Ipoh, Perak. Masih lagi menyambung pengajian separuh masa ke peringkat seterusnya untuk mendapatkan lesen akauntan bertauliah (Chartered Accountant) dan pada masa yang sama bekerja sebagai auditor di salah sebuah Big 4 Audit Firm di Malaysia.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Yumi Hyra menulis?

Saya mula berjinak-jinak dengan dunia penulisan sejak sekolah menengah tetapi lebih kepada penulisan artikel. Saya pernah menceritakan angan-angan kepada Pn Hikmah (guru Bahasa Malaysia saya sewaktu menuntut di MRSM Langkawi) yang saya akan menulis sebuah novel.  Alhamdulillah, angan-angan itu tercapai juga.

Apabila saya mula mencuba dengan penulisan novel, ahli keluarga saya terutamanya umi, abi dan kak ngah serta mereka yang berada di sekeliling saya yang banyak memberi inspirasi kepada saya.

Sebenarnya saya suka berangan; tak kira masa dan tempat. Sewaktu memandu kereta dan tersekat di dalam kesesakan jalan raya pun saya boleh berangan untuk mencari inspirasi jalan cerita. Haha!

2. Apa makanan kegemaran anda di hari raya?

Rendang tok yang dimasak oleh umi saya. Rendang tok ini sinonim sebagai resipi kebanggaan orang Perak. Sedapnya jika dimakan bersama lemang. Sebenarnya, semua juadah di hari raya sedap-sedap belaka. Saya cuma tak gemar dengan taugeh sahaja!

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Of course J.K Rowling dan Sophie Kinsella.

4. Apakah novel kegemaran Yumi Hyra? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Semua sequel Harry Potter (saya sebenarnya mengumpul versi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris disebabkan kegilaan yang melampau) dan semua koleksi novel Sophie Kinsella.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada disebabkan umi saya memang tidak mengizinkan saya untuk membela haiwan walaupun si hamster yang comel. Tetapi adik bongsu saya yang berumur 11 tahun suka meniru bunyi kucing. Tak pastilah ini boleh dikira sebagai mempunyai pet ataupun tidak 😉

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

United Kingdom! Saya sukakan binaan castles di Wales, mahu menonton Shakespeare’s plays di Stratford-upon-Avon yang merupakan tempat kelahiran beliau, menjejakkan kaki ke Warner Bros Studio Tour London dan mahu mengadakan sesi jelajah Arthur-Merlin History di UK. I’m a big fan of both Merlin and Harry Potter.

7. Apakah Yumi Hyra merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya sedang dalam proses menyiapkan sebuah novel romantik komedi yang menampilkan watak heroin yang mempunyai masalah insomnia (sukar untuk tidur) dan watak hero yang merupakan seorang spy professional tetapi menyamar sebagai lelaki nerd. Mereka bergandingan untuk menyelesaikan kes pemerdagangan manusia yang dijalankan oleh salah seorang pengarah di tempat kerja mereka. Ini merupakan percubaan pertama saya dengan genre yang lain sedikit (sebab ada watak spy) tetapi saya masih ketengahkan elemen komedi.

8. Apakah pesanan Yumi Hyra kepada pembaca di luar?

Terima kasih atas sokongan dan kasih sayang yang diberikan kepada penulis-penulis novel tempatan. Terima kasih kerana sudi menjadikan karya-karya saya sebagai koleksi dan terhibur sewaktu membaca karya-karya saya tetapi dalam masa yang sama mengambil nilai-nilai murni yang cuba saya sampaikan. Teruskan menyokong industri penulisan negara dengan komen-komen membina yang boleh membantu para penulis meningkatkan mutu karya kami.

9. Pada pandangan Yumi Hyra, apa istimewanya novel Yumi Hyra berbanding novel lain di pasaran?

Saya tak reti nak menulis dengan ayat berbunga-bunga. Jadi, saya selesa menggunakan ayat-ayat seharian di dalam novel saya. Disebabkan itu, novel-novel saya biasa sahaja. Jika para pembaca inginkan novel yang ringan dan boleh membuatkan diri sendiri tersengih dan tergelak seorang diri; insya-ALLAH novel-novel saya boleh dijadikan sebagai ‘kawan baik’.

10. Dari mana Yumi Hyra selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Saya suka berangan dan menonton drama terutamanya yang bergenre romantic comedy. Ada juga yang diilhamkan daripada pengalaman sendiri dan apa yang berlaku di sekeliling saya. Kadang-kadang perkara yang simple yang pernah saya alami seperti mempunyai kawan-kawan foreigners yang pelat berbahasa Melayu pun boleh dijadikan idea. Disebabkan itulah boleh tercetusnya idea novel si mat salih celup! Hehe…

11. Apa rutin harian Yumi Hyra? Ada yang rare tak?

Idea untuk menulis akan datang bila saya super stress dengan kerja. Pelik tapi benar. Jadi, saya akan randomly update bab baru walaupun kerja ofis menimbun. Bila stress disebabkan masalah writer’s block, saya akan kacau adik saya yang bongsu. And… ting! Idea datang semula. Kesian dia; menjadi mangsa keadaan.

12. Describe diri Yumi Hyra dalam 3 patah perkataan?

Introvert. Nocturnal. Takut jarum.

13. Apa nasihat Yumi Hyra kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya sendiri masih mentah dalam industri ini. Namun; apa yang saya boleh kongsikan ialah menulislah dengan hati. Jika hati kita ikhlas; insya-ALLAH para pembaca dapat merasanya. Dongibap!

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Yumi Hyra kuasai?

Bahasa Perancis. Oh la la!

Kami harap Yumi Hyra akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Yumi Hyra,

Karya terbaru Yumi Hyra boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/79666/encik-suami-mat-salih-celup

Sejenak Bersama Rehan Makhtar

Antara karya Rehan Makhtar

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Rehan Makhtar.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Rehan Makhtar, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah.

Siapa yang memberi inspirasi untuk Rehan Makhtar menulis?

Biasanya saya mendapat inspirasi dan idea daripada sekeliling.  Ada tu daripada pengalaman betul.  Yang dah jadi pada diri sendiri, keluarga, kawan-kawan atau sesiapa saja yang saya yakin boleh dijadikan pengajaran pada orang lain.  Biasanya, asasnya saja.  Selebihnya hanya rekaan.  Paling penting sebab saya suka berangan… kot.

Apa makanan kegemaran Rehan Makhtar?

Saya suka makan apa aje.  Janji sedap.  By th way, ada ke orang suka makanan tak sedap?

Siapakah penulis kegemaran Rehan Makhtar? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Saya tak ada penulis kegemaran.  Cuma, terkini saya ada baca novel-novel tulisan James Dashner dan beberapa buah buku tulisan Aidh Abdullah Al-Qarni.

Apakah novel kegemaran Rehan Makhtar? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Tak ada kot

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada.  Saya tak reti bela binatang.  Masa sekolah pernah bela ikan emas.  Dua hari, dah mati ikan tu.  Ada jugak seekor kucing warna kuning yang comel.  Satu hari, bila kucing tu mati, saya rasa kehilang.  Jadi, sejak tu saya tak bela apa-apa lagi.

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Rehan Makhtar mahu pergi dan mengapa?

Iceland.  Sebab hari tu ada tengok Al Hijrah.  Rancangan Dengan basikal aku menjelajah.  Jam 11 malam dekat sana, masih terang macam 11 pagi.  Jadi, teringin nak laluinya.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Rehan Makhtar? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Sebuah manuskrip (tak jadi novel lagi) yang dah lima tahun saya usahakan.  Harap, hasil lima tahun tu berbaloilah.

Apakah pesanan Rehan Makhtar kepada pembaca di luar?

Moga setiap susunan aksara saya membawa kebaikan pada anda semua.  Yang baik, sebarkan.  Yang buruk, kita kekang.

Pada pandangan Rehan Makhtar, apa istimewanya novel Rehan Makhtar berbanding novel lain di pasaran?

Tak ramai kot orang tulis cerita-cerita sedih sekarang.   Hahaha.  Entahlah.  Mungkin genre yang saya bawak  tu kot boleh jadikan novel-novel saya sedikit istimewa pada pembaca saya dan saya sendiri.  Tidaklah saya bandingkan dengan novel orang lain yang lebih hebat.  Haruslah saya masih pada tahap biasa.

Dari mana Rehan Makhtar dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Daripada apa yang saya lihat.  Tak kisahlah daripada sumber apa.  Media, mata sendiri.  Atau yang saya lalui sendiri.  Orang akta, pengamalan itu sesuatu yang berharga.  Guru yang paling bagus adalah pengalaman.  Betul tak?

Apa rutin harian Rehan Makhtar? Ada yang rare tak?

Tak ada apa.  Rutin biasa.  Pergi kerja, balik kerja.  Masak. Kemas rumah.  Masuk bilik kerja.  Menulis.  Atau buat kerja ofis.  Memang biasa.  Tiada yang luar biasa.

Apa nasihat Rehan Makhtar kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Tulislah sesuatu yang baik.  Kerana setiap susunan aksara kalian dihisap.  Esok-esok bila kita dah tak ada dalam dunia ni, moga hasil tulisan kita tu dapat bantu kita.  Tak banyak, sedikit pun jadilah.  Biarpun kita masih tak baik (nak kata jahat kejam sangat pulak), setidak-tidaknya kita tak ajak orang berbuat kejahatan melalui hasil tulisan kita.  Jahat ni bukan hanya merompak atau bunuh orang.  Jahat zaman baru ni, ada pelbagai.  Kalian faham apa yang saya cuba sampaikan.

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Rehan Makhtar kuasai?

Tak ada.  Mungkin Bahasa Korea kot.  Bahana tengok drama korea dan dengar lagu2 korea kot… Tak elok sangat benornya.  hehehe.

Kami harap Rehan Makhtar akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Rehan Makhtar,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_44141_rehan-makhtar/~

Sejenak Bersama Hlovate

Antara karya Hlovate, Ked’s Story

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Hlovate.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Hlovate, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah:

Siapa yang memberi inspirasi untuk Hlovate menulis dan Dari mana Hlovate dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

To be honest I have no straight answer for that. And I am pretty sure that others who write would have different answers on the how and why,and the likes.

As for me, different hikayat got different cerita behind it. Some started with the most random and bizarre trigger ever. Take Garpu & Camca for example. The stones to the foundation were laid because of a bowl of tempura udon. Serius. And that tempura udon memang sangat out-of-this-world sedap that it inspired lyrical wax and sonnets. That got me scrambling to find the laptop once I got home, jotted down the date, and writing the first line. The working title was actually Rune’s Regatta, and it changed as the story evolved (ye…took me 8 years to finish that, I know). It changed due to an incident during one of the BTNs that I have to attend, that brought light to the title of Garpu & Camca (that had nothing to do with the storyline whatsoever though). There is also one of the hikayat that was inspired while I was filling-up a form. Or there was one that actually started as a tribute and a homage to a (jamming) studio. And there was one that was written because of a girl with a funky intriguing moniker.

However, it is safe to say that my writing process is heavily influenced by my playlist(s). My playlist(s) is very much a Russian Roulette. An example of one on shuffle might look like this. Avenged Sevenfold’s Hail to The King, to  Gigi’s Sahabat to 2Cellos ft. Steve Vai’s Highway to Tabuh Teri on serunai. Then to Muse’s Resistance to Nice Stupid Playground’s What If It Rains to Sam Dave’s Soul Man to Search’s Pawana to Stevie Wonder’s Superstition to The Black Angel’s Empire to A. Romzi & The Hooks pulling Zunika to Sinatra’s Autumn Leaves to Who Cares doing Out of My Mind to Tashkent Orchestra;s rendition of P.Ramlee’s Bunga Melur to Audiomachine’s Legions of Doom to Aishah’s Tari Tualang Tiga to Two Steps From Hell’s Magika. That’d be the examples of the soundtracks that directed me to parts and chapters of the opened hikayats, dictating on the mood of the storylines drawn from the tunes.

Ideas or inspirations usually come barging as they please with not much consideration of the time and place. For me.Usually while walking, and influenced by the song(s) playing during the said commute. Or while killing time at the airports or other hubs and terminals while waiting. Or during long train or bus rides. Most of these times, I usually have the laptop or the netbook at hand. And I usually will just have them down  in new digital docs straight away in those situations. But there were times when it hit at the most inconvenient times. Like when I was having breakfast outside with one of my sisters and her husband, and it came barging non-stop like a freight train, and I ended up having to jot them down on a sushi receipt because that was the only scrap of random paper that I had with me at the mo. Was hilarious for them, as she said ‘you have your phone,use it to jot them down!’. I guess I am just traditional. The feeling that pen and paper can give you, trumps stylus and smartphone any given day. As for personal experience… I plead the fifth on that.

Apa makanan kegemaran Hlovate?

Not picky. Anything (halal) food is good. I have extra soft spot for biskut meri and air sirap though.

Siapakah penulis kegemaran Hlovate dan apakah novel kegemaran Hlovate? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Too many! That’s like asking which on mak’s dish is my favourite. I just can’t pick one. I actually have to write an actual essay to that question as per here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/632824026768596 and here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/634454246605574

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

I do have a pet rock called Rock. Would that count?

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Hlovate mahu pergi dan mengapa?

Every single country. Every single town, city and means of civilization. Imagine the new things that one can learn and discover from such journey.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Hlovate? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Error 404 – Page Not Found 🙂

Apakah pesanan Hlovate kepada pembaca di luar?

Thank you, for actually giving my works their time of the day. Thank you, for giving me such joy to write.

The lengthy version would be from here https://www.facebook.com/hlovatehood/photos/a.266205286763807.79337.266109940106675/830843796966617/?type=3&theater

Apa rutin harian Hlovate? Ada yang rare tak?

I just realized that my daily routine is tied to 4 different time zones. And that is totally messed up.

Describe diri  anda dalam 3 patah perkataan?

Learning. Always learning.

(that’s legit, yes?)

Apa nasihat Hlovate kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

I don’t think that I even have the right for such big words.  One, I am not even a writer, much less a good one. I only see myself as a mere storyteller who tried to draw and paint stories to be shared with others, and trying to make it a purgative, cathartic outlet from the chaos that is life. Plus, the industry has changed. Nowadays literally almost anybody can have their works (of any kind, being it filtered or unfiltered) being published. Hence, it is upon the writers to understand the deliverance of why they are writing in the first place. Whether to express or to impress. Whether to be an artist (read:of art) or a cash-cow capitalist.

This is the so-called note for personal reminder that I jotted down some time ago:

…because writing is a battle between creativity and conscience.

because it is a conflict between vice and virtue
because it is a fluid body in a cast of thousand hues.

because it is a tussle between
border-less imagination and dictated lines
because it is a debate of could and should
a parley between the heart and the mind.

because it is a dispute between verity and actuality
against dreams and visions.
…because writing is a battle between creativity and conscience

@[Hlovatesays]
28052014
XIIIBC

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Hlovate kuasai?

I have been told that I am fluent in Sarcasm and Stonewalling. Haha.

Kami harap Hlovate akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Hlovate,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_9084_hlovate/~

Sejenak Bersama Sara Kyoko

IMG-20161219-WA0002
Antara Tulisan Sara Kyoko, Isteri Tuan ihsan.

Hai readers!!! Seperti yang Admin janjikan, pada bulan ini kami berjaya menemu bual penulis buku ISTERI TUAN IHSAN, Sara Kyoko!

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Sara Kyoko, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Sara Kyoko menulis?

Suami sayalah yang memberikan inspirasi untuk saya menulis. Kalau bukan beliau,  saya masih lagi seorang   pembaca novel yang cuma berangan – angan hendak baca buku sendiri.

2. Apa makanan kegemaran Sara Kyoko?

Saya paling menggemari pasta.

3.  Siapakah penulis kegemaran Sara Kyoko? (tak kisah luar negara or dalam negara)

JK Rowling – the one and only.

4. Apakah novel kegemaran Sara Kyoko? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Rangkaian novel – novel Harry Potter. Masih tidak mampu untuk move on.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Ada. Dua ekor kucing yang saya berikan nama Teja dan Oddie.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Sara Kyoko mahu pergi dan mengapa? 

London. Sebab Harry Potter berasal di sana? 😉

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Sara Kyoko? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Saya sedang dalam proses untuk menyiapkan sebuah novel romantik komedi berjudul ‘perisik cinta 001’. Novel ini memaparkan kisah cinta seorang wanita ‘plus size’ yang menjadi seorang perisik secara bidan terjun, dengan seorang bekas bintang bola sepak antarabangsa yang penuh misteri.

8. Apakah pesanan Sara Kyoko kepada pembaca di luar?

Setiap pembaca punyai selera yang berbeza. Saya juga seorang pembaca. Saya faham perasaan seseorang kalau ‘terbaca’ novel yang tidak kena dengan selera saya. Tapi, jangan terus mengadili novel tersebut, apatah mempertikaikan kredibiliti penulis dan penerbit novel. Mungkin novel itu bukan untuk kita, tapi, untuk pembaca yang lain pula. Sebuah novel dihasilkan bukan untuk tatapan dan selera seorang pembaca sahaja. Berilah peluang kepada semua penulis tempatan untuk mencabar diri mereka supaya ada ruang untuk terus memperbaiki diri. Barulah industri penulisan negara boleh berkembang setanding dengan luar negara. ‘Kritik bukannya kutuk’.

9. Pada pandangan Sara Kyoko, apa istimewanya novel Murni Aqila  berbanding novel lain di pasaran?

Novel – novel saya biasa sahaja. Cuma, kalau anda seorang pembaca yang memerlukan karya yang boleh mencabar minda dan perasaan, #karyasarakyoko bukanlah untuk anda. Tapi, kalau anda sukakan sebuah karya ringan yang menghiburkan, In Shaa Allah, novel – novel saya sesuai untuk anda.

10. Dari mana Sara Kyoko selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham saya datangnya daripada orang sekeliling. Keluarga, sahabat, kenalan, mahupun orang asing yang cuma lalu di hadapan mata. Pengalaman peribadi juga ada membantu serba sedikit untuk mengemaskan jalan cerita saya, supaya lebih ‘real’.

11. Apa rutin harian Sara Kyoko? Ada yang rare tak?

Rutin harian saya biasa sahaja. Yang rare cuma waktu saya mula menulis. Saya jenis yang hanya boleh menulis pada waktu tengah malam. Noctural homo sapien agaknya. Bayangkan saja waktu – waktu saya perlu siapkan satu manuskrip. Hidup tak ubah seperti kelawar!

12. Describe diri anda dalam 3 perkataan?

Introvert. Diam – diam ubi. Cerewet.

13. Apa nasihat Sara Kyoko kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya juga masih baru dalam industri ini. Entah sesuai atau tidak untuk memberi nasihat. Namun, kalaulah kata – kata saya ini untuk diguna pakai, ;kepada yang lebih baru hendak berjinak – jinak dengan dunia penulisan, cuma satu saja yang saya pesan, kalau hendak menulis, tulis apa yang kita tahu, apa yang kita suka (genre). Jangan ikut ‘trend’ semata.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Sara Kyoko kuasai?

Malangnya, cuma dua bahasa itu sajalah yang saya mampu kuasai dengan baik.

Kami harap Sara Kyoko akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Sara Kyoko

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/publisher/filter/pb_2845_Lovenovel-Enterprise/~

Sejenak Bersama Murni Aqila

img_8763

Hello readers!! Pada bulan ini, penulis yang kami berjaya temu bual ialah Murni Aqila!

Sedikit latar belakang mengenai Murni Aqila ialah, seorang novelis yang bernaung di bawah label Alaf 21 sejak terbit novel pertama pada tahun 2008. Sehingga kini mempunyai 8 buah novel iaitu:

1. Sebutlah Namaku

2. Ucapkan Kau Rindu

3. Cinta Aku Seadanya

4. Ingat Janji Kita

5. Sayang Awak Sayang

6. Awak Jangan Nakal

7. Gila Tak Rindu

8. Tunang Tak Guna

Lahir di Pahang tetapi bersekolah dan membesar di Johor. Merupakan anak bongsu daripada 7 orang adik-beradik. Pernah menuntut di UiTM dalam jurusan Mass Communication.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Murni Aqila menulis?

Saya membaca novel sejak sekolah rendah. Semua novel yang saya baca itu memberi inspirasi untuk saya menulis.

2. Apa makanan kegemaran Murni Aqila?

Tak cerewet soal makan. Tapi antara makanan yang selalu menjadi pilihan ialah asam pedas, char kue tiau, bibimbap dan buah-buahan. Juga suka mencuba makanan yang hipster. Huhuu…

3.  Siapakah penulis kegemaran Murni Aqila? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Ramlee Awang Murshid – disebabkan teknik penulisannya yang brilliant.

Dato’ Shahnon bin Ahmad – disebabkan penggunaan bahasa yang indah. Ada yang berkias dan ada yang lantang.

4. Apakah novel kegemaran Murni Aqila? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Semua novel saya suka. Yang terbaru novel Tunang Tak Guna. Hehehee…

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tiada.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Murni Aqila mahu pergi dan mengapa? 

Disebabkan percuma saya takkan memilih ke Makkah. Saya memilih ke Saariselkä, Finland. Di sana saya mahu menyaksikan kejadian alam yang sangat indah yang dipanggil aurora. Ia merupakan kejadian pancaran cahaya berwarna-warni dan berkilauan kelihatan di awan pada waktu malam musim sejuk. Serius, sangat sangat cantik subhanallah. Di sana juga saya mahu menetap di dalam igloo.

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Murni Aqila? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Tajuk novel ke-9 saya yang bakal terbit pada 2017 masih menunggu persetujuan daripada editor. Mengisahkan Hani yang jatuh cinta dalam diam-diam dengan sepupunya, Jay. Dia jatuh cinta pada Jay sejak berusia 8 tahun kerana Jay yang tua 3 tahun daripadanya telah menyelamatkan dia daripada mati lemas di sungai. Tanpa disangka-sangka setelah 15 tahun berlalu, dia dijodohkan dengan Jay oleh ibu bapa Jay yang ada muslihat. Tapi malangnya, Jay cintakan perempuan lain. Hani hanya tahu perkara itu selepas berkahwin dengan Jay. Jadi, apa tindakan Hani yang rupa-rupanya selama ini dicintai sahabat baik sendiri? Haa… kalau nak tahu kena tunggu kemunculannya di pasaran. Cewah!

8. Apakah pesanan Murni Aqila kepada pembaca di luar?

Moga kepada pembaca-pembaca novel sudi membaca karya-karya saya dan mengambil nilai-nilai murni yang ada di dalamnya. Kepada pembaca yang menjadikan novel-novel saya sebagai koleksi, terima kasih banyak-banyak. Tanpa sokongan anda, saya mungkin takkan bergelar novelis. Jangan berhenti menyokong saya sampai bila-bila ek? Muah ciked!

9. Pada pandangan Murni Aqila, apa istimewanya novel Murni Aqila  berbanding novel lain di pasaran?

Watak heroin setiap novel saya adalah wanita yang karakternya memberi aura positif pada pembaca. Membuatkan pembaca wanita mahu berusaha menjadi wanita yang memberi inspirasi kepada sesiapa saja. Walau banyak dugaan dan cabaran, semangat mahu bangkit semula berkobar dalam jiwa.

10. Dari mana Murni Aqila selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham datang dari pelbagai cara. Pengalaman sendiri pun ada tapi saya lebih suka mengambil pengalaman orang di sekeliling. Selain itu dari bahan yang dibaca dan bahan yang ditonton.

11. Apa rutin harian Murni Aqila? Ada yang rare tak?

Saya seorang novelis sepenuh masa selain menguruskan bisnes sendiri. Tiada yang rare. Kira normal la. Kah!

12. Describe diri anda dalam 3 perkataan?

Mudah tersentuh – suka ketawa – pemalu.

13. Apa nasihat Murni Aqila kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Tak meniru cara penulisan novelis lain, bertanggungjawab dengan hasil tulisan sendiri dan berani berubah mengikut selera pembaca.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Murni Aqila kuasai?

Bahasa rojak. Hurhurr…

Kami harap Murni Aqila akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Murni Aqila

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_41603_murni-aqila/~

MALAYSIA: THE INFERIOR NATION [PART III]

Part III – of a continuing series

By Faiz Al-Shahab

I remembered my childhood days living in England, where my family were the very few coloured existence in the suburb of Salford city. From time to time, we make our way to the city of Manchester to meet up with the Malaysian community, the only chance we get to eat satay and laksa at the time. For those who never experienced living abroad in the 80’s and 90’s, Malaysian community overseas especially the students and post-grad students live modestly. They buy cheap old cars, and rent cheap homes, contrasting to their lifestyle back in Malaysia.

Evidently it is due to the exchange rate that gives Malaysian studying community overseas a smaller buying power, but it is also due to the fact that everybody’s goal was to save money and buy bone china, mini-compo, wallpaper, a car or two, and Western brand accessories, all to be fitted into a shipping container heading back to Malaysia at the end of the stay. In the meantime, standard of living abroad suffers, but it was never an issue because status and style did not come into equation amongst Malaysian community abroad, accept for the ones in London.

Bear in mind, these people in that community later on in life sat in high positions in government and corporate offices of Malaysia. Many became Secretary General and Director General of Ministries, deputies, CEO’s and MD’s of corporations, Directors, you name it.

It demonstrates that downgrading on lifestyle is perfectly fine, and we can benefit from it. Nonetheless, once in Malaysia all that is put aside.

Today unfortunately, the heated topic still revolves around the dire straits situation of our economy. The bad news is, we have yet to go through the worse of it.

Nonetheless going through bad times can open up to new opportunities and provide us reasons for changes.

We at e-Sentral urge our society and organisations be it government or corporate to take austerity measures in printing medium, to reduce expenditures. If we cannot make big changes, do the small things that we can first. Slowly slowly catche monkey. By making our annual publications such as annual reports, news bulletins, manuals, informative books, boss’ biographies, and company’s audit in digital book form, entities can save huge amount of yearly expenses. Many have joined the band wagon and made savings.

Of course, this comes with having to change our mind set and the way we do things too.

Running a tight ship is not for everyone, but we have to be smarter and increase our value and dignity.

This is the best time to reflect at how we can improve in doing things we have not changed in many years.

For local Universities par example, the press and publishing houses should publish more textbooks and academic materials for own consumption rather than using far more expensive foreign publications. If our lecturers and professors deem that local materials are not good enough, then there is no point to have university press and publishing houses in the first place. The local lecturers in a way are saying that their own writing is not good enough for our students. Moving ahead, there will be no room for this kind of mentality.

Tighten your seat belts. strong waves ahead! Prediction for the near future will not be so forgiving either, with fuel price forecast to go up, it will only set the left overs suits and ties of the oil and gas club back to its arrogant mode, but for other industries, austerity is still very real. So lets take the opportunity to be smart about things, and make effective spending.

Malaysia: The Inferior Nation

Malaysia: The Inferior Nation [Part II]

MALAYSIA: THE INFERIOR NATION (PART IV)