[REVIEW] BAJU MELAYU HIJAU SERINDIT

Baju Melayu Hijau Serindit oleh SYUD

 

Wardah dan Firas bertemu secara tidak sengaja di dalam kedai buku dan kebetulan mereka mahu membeli buku yang sama. Dek kerana pertemuan pertama yang tidak manis itu, Wardah awal-awal lagi sudah kurang senang dengan Firas. Berlainan dengan lelaki itu yang mula mengambil perhatian. Begitu pun, Wardah terpaksa meminta pertolongan daripada Firas apabila mengetahui ibunya mahu menjodohkan dia dengan seseorang yang Wardah tahu pasti akan membuatkan keadaan bertambah buruk. Dia tak sangka dengan meminta Firas menolongnya untuk menyamar sebagai teman lelakinya telah mencambahkan sesuatu yang pada mulanya tiada di situ, dalam hatinya.

Okay, ternyata Syud memang berjaya buat admin tersenyum sendiri membaca eBuku ni. Dari awal sampai akhir, cerita ni sangat sweet dengan gelagat Wardah dan Pacai. Storyline yang simple, plot yang kemas dan bahasa yang santai membuatkan kita senang ikut dengan perjalanan cerita novel ni. Admin sangat sukakan watak Pacai yang selamba je dengan Wardah, seakan-akan real life dan bukan dibuat-buat. Nak dimulakan cerita, Wardah dan Firas aka Pacai first time berjumpa di kedai buku untuk beli buku Nyanyian Tanjung Sepi namun si Pacai ni beli two last copies yang ada dan Wardah pun dibiar kecewa dan terpinga-pinga di situ. Selepas banyak kali terjumpa, baru lah si Pacai ni memberanikan diri untuk tegur Wardah dan dari situ, bermulah al kisah ‘fake boyfriend’. Sudah beberapa lama, Wardah ‘ter’jatuh cinta pada Pacai dan Pacai pun ‘ter’jatuh cinta pada Wardah tapi ada saja orang yang suka mengganggu hubungan mereka. Nak tahu apa ending cerita ni? Boleh dapatkan eBuku Baju Melayu Hijau Serindit sekarang!

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/18140/Baju-Melayu-Hijau-Serindit

[REVIEW] THE ASRAMA ANTHOLOGY

The Asrama Anthology by Zan Azlee

The Asrama Anthology shares 19 true stories of Malaysians who have experienced life in boarding schools, which they believe helped build them into who they are today. There are stories of friendship, heartbreak, family tragedy, conflict, race relations, and yes, there are one or two romantic ones. Chosen and edited by award-winning writer and broadcaster Zan Azlee, whose own true-life hostel accounts are too shocking for this volume.


Zan Azlee made a call for open entries for anyone who wanted to share their experiences in boarding school resulting to  19 different Malaysians who wrote their true experiences in this novel. These Malaysians decipher their experiences in a way that could touch our heart in every possible way. Each chapter is short and packed with life lessons for us that are already in the working life. It makes us look back and reminisce our youths, not regretting anything but simply reminiscing the memories. All of the stories differ and I think those who were from boarding schools could relate to some of the stories. Being shy or outgoing, doing stupid things together with friends, having a crush on someone from your school, struggling with family’s conflict or body weight, all of these are the common things that most of us would have experienced when we were young and dumb. We tend to do stupid things and not having a care in the world because being young is a ticket to having a lot of experiences during school days. I recommend this book to all readers who want to read how these Malaysians pour their experiences into words that are casual, easy for readers to relate on a Sunday evening perhaps at a cafe or on vacation because between all these true stories, they are only a few pages apart but the impact will leave your heart and mind feel at peace.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266105/THE-ASRAMA-ANTHOLOGY

[REVIEW] ARKITEK JALANAN

Arkitek Jalanan oleh Teme Abdullah

 

To be honest, aku bosan dah dengar orang cakap, “Belajarlah kerana Allah.” Setiap kali aku mengadu down, setiap kali aku mengeluh nak give up… Aku diam sajalah, acah-acah makan dalam. Yalah, orang picisan macam aku ni, mana layak membantah ayat-ayat daripada budak-budak usrah. Tapi sebenarnya kan… Aku tak pernah faham pun maksud ‘belajar kerana Allah’ tu.

Buku kedua Teme Abdullah ini sangat sesuai untuk bacaan seseorang yang bergelar student kerana dalam buku ini, terdapat banyak pengalaman Teme sendiri yang student boleh relate dan menjadi inspirasi untuk ramai student di luar sana yang sedang belajar dan yang mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara. Buku ini diceritakan dalam sudut pandangan orang ketiga dimana cerita tentang Teme dan sahabat dunia akhiratnya yang merangkap teman serumahnya, Ahmad bersilih ganti sepanjang dalam buku ini. Banyak konflik yang wujud ketika mereka di London, konflik dengan orang sekeliling dan juga konflik dengan diri sendiri. Teme ada juga menyelitkan nasihat berunsurkan Islamik tanpa perlu menjadi ekstremis agama. Buku ini juga penuh dengan motivasi untuk pelajar jangan berputus asa, setiap kejadian itu pasti ada hikmahnya dan setiap hikmah itu pasti membawa manfaatnya kepada diri kita. Ayat-ayat yang ditulis Teme sangat memberi inspirasi untuk pelajar-pelajar kekal percaya dengan kemampuan diri sendiri. Secara keseluruhannya, admin recommend readers, mahupun pelajar atau bukan, untuk baca buku ini bagi mendapatkan motivasi dan inspirasi dalam hidup supaya kita tahu ke mana arah tuju kita dengan aktiviti harian yang kita lakukan buat masa sekarang. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/207103/arkitek-jalanan

[REVIEW] ONE FINE DAY

One Fine Day by RodieR

 

Just when Zahra thinks her world crumbles, she meets Aryan. Fascinated with each other, he brings her out of misery into his own understanding of love… and happiness. And so with him, she finds happiness again. It doesn’t last long, though because again she is tested with difficulty. Love isn’t always patient. Sometimes we get short, brusque, or frustrated with the people we love the most. Love is, however, doing our best to see the people we care about with compassion and understanding. This is the story of Zahra and Aryan, one about love, pain and happiness regained. For there will be a relief with every difficulty, will they be able to withstand the test of time?


Zahra was devastated after the incident that took her parents’ lives, Aryan came into her life, showing her the beautiful side of life when they met in a country that has different culture than Malaysia. Every beautiful love story, there must be a hardship that will appear as a test in their lives. This novel teaches us about life and the setting is very calm but will make you shed a tear. If you need a calm reading on a rainy or beautiful day, then this will be the perfect novel for you. You have to find out about their fate because the storyline is very different from the usual. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/257332/One-Fine-Day

[REVIEW] WARNA HATI NURUL

Warna Hati Nurul oleh Shahzy Hana

 

Nurul Hasyifa (Syifa) kehilangan suami, Razeef beberapa jam setelah mereka bernikah akibat kemalangan jalan raya. Pemergian Razeef benar-benar merentap seluruh jiwa Syifa. Tapi, siapa dia untuk menolak takdir. Demi menyelamatkan satu nyawa, dia menerima Fasil dalam keadaan terpaksa. Biarpun Fasil telah berterus terang ingin mengahwini Syifa kerana ‘cinta pandang pertama’, hatinya tetap tidak mampu menerima kehadiran lelaki itu. Tapi, dia sukar untuk menolak kerana dia tersepit antara perasaannya dan nyawa ibu Fasil.


Sebuah novel yang banyak berunsurkan dakwah agama Islam. Admin suka baca kehidupan Syifa yang rapat bersama keluarganya tetapi ada detik-detik Syifa bersedihan selepas kehilangan suaminya, Razeef dan dia terpaksa akur untuk menerima lelaki lain dalam kehidupannya. Realitinya, di antara kita memang ada yang telah lalui pengalaman seperti ini. Terpaksa akur dengan ketentuan hidup walaupun hati susah untuk menerima takdir tersebut. Tetapi apakan daya, seorang perempuan muslimah seperti Syifa tidak sampai hati untuk menolak Dr. Fasil yang sememangnya baik akhlak, hati dan budi pekertinya. Siapa sahaja yang tidak mahu kahwin dengan seorang doktor? Biasa kita lihat di klinik atau hospital seseorang doktor itu pasti berkomunikasi dalam cara yang berhemah dan prihatin sekali terhadap pesakitnya. Sememangnya sesiapa pun pasti akan terjatuh hati dengan cara doktor berkomunikasi dengan pesakitnya ketika di hospital. Novel seperti ini sudah tentunya akan membuatkan watak doktor itu sangat prihatin terhadap isterinya di hospital, di rumah mahupun di mana jua supaya pembaca dapat berasa secebis kebahagiaan dari novel itu. Jadi, untuk pembaca yang ingin membaca dengan lebih lanjut lagi kisah Syifa dan Dr. Fasil ini boleh lah dapatkan eBook ini di link di bawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/257337/Warna-Hati-Nurul

[REVIEW] NOVEL HERO

Novel HERO Oleh Hilal Asyraf

 

Tragedi menimpa keluarganya menyelak jendela konspirasi yang lebih besar. Diri yang penuh dengan noda kini menggalas sebuah perjuangan, menjadi HERO Kotaraya Angsana, harapan kepada Malaysia. Dua tahun berlalu, negara masih lemas dalam korupsi, dirinya pula terpaksa menikahi Sang Bidadari kontradik dengan diri, sedang muncul watak misteri bakal mengancam perjuangan suci. Mampukah dia mengusahakan perubahan?

Novel-novel oleh Hilal Asyraf tidak lagi janggal didengari dikalangan peminat novel pada masa sekarang. Novel HERO ini mengisahkan bagaimana kehidupan seorang pemuda yang dipanggil Afam ini telah berubah dari tiada hala tuju ke tanggungjawab besar yang perlu dipikulnya. Afam bertanggungjawab berjuang dalam sut yang canggih demi melindungi rakyat Malaysia. Begitu menarik sekali apabila, latar tempat ini menggambarkan Malaysia pada zaman yang akan datang, kotaraya yang baru, mempunyai bangunan yang mengalahkan bangunan tertinggi di dunia dan penuh dengan teknologi yang tiada tandingannya. Hilal Asyraf gemar menceritakan realiti latar masyarakat Malaysia pada zaman ini dan secara tidak sedar, jalan cerita ini ada juga menyelitkan dakwah dan nasihat yang sangat bermanfaat untuk rakyat Malaysia menjadi lebih baik dan bertanggungjawab terhadap persekitaran. Secara keseluruhannya, jalan cerita novel ini sangat best dan saya cadangkan anda semua tidak melepaskan peluang untuk membaca eBook ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/205706/Novel-HERO

[REVIEW] SURIHATI ENCIK PEMBUNUH

Surihati Encik Pembunuh oleh Hilal Asyraf

 

Novel sambungan Pemburu ini mengisahkan Faisal, seorang pembunuh profesional bagi Organisasi Hitam. Dia telah meragut sekitar 900 nyawa sehingga digelar “Izrail” dalam dunia gelap. Namun Faisal diserang rasa meluat dan benci kepada kerjayanya ini dan rasa ingin keluar membersihkan diri semakin membuak-buak. Takdir menentukan pertemuannya dengan Amirah Sophia, rakan sepengajian di universiti yang aktif dengan gerakan dakwah. Faisal membuat keputusan drastik mengutarakan lamaran. Sangkanya jalan perubahan sudah terbentang, namun apa yang Faisal tidak nampak ialah onak dan duri yang terpacak bersamanya.


Novel genre aksi ini mengisahkan tentang pembunuh upahan profesional yang ingin berubah ke arah kebaikan. Jalan cerita novel ini dapat memberikan kita bayangan tidak kisah berapa dalam pun seseorang di dalam lohong kegelapan, akhirnya pasti terbuka hati juga untuk membersihkan diri. Segelap mana pun kehidupan kita, pasti ada orang yang sanggup terima kita seadanya dan sanggup iringi kita ke jalan yang benar. Kehidupan berzina, minum arak seperti rakan-rakan Faisal dari Organisasi Hitam membuatkan Faisal mual dan loya dan itu menunjukkan bahawa kehidupan sebegitu rupa tidak lah membawa faedah kepada umat Islam seperti Faisal. Banyak juga pengajaran yang diberi seperti tidak semua orang boleh dipercayai di dalam dunia ini dan haruslah kita berhati-hati ketika bersosial dengan orang-orang sekeliling jika tidak mahu ditikam belakang. Novel ini layak mendapatkan 4 stars kerana novel ini menceritakan kisah yang masih lagi terjadi di Malaysia pada masa kini. Adakah Faisal akan terselamat dari kancah kegelapan yang dijerat Maximus, boss Organisasi Hitam atau adakah harapannya untuk berubah itu satu perkara yang sia sia? Untuk tahu apakah endingnya, boleh baca eBook dengan lebih lanjut di link bawah ini.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/207124/Surihati-Encik-Pembunuh