[REVIEW] ARKITEK JALANAN

Arkitek Jalanan oleh Teme Abdullah

 

To be honest, aku bosan dah dengar orang cakap, “Belajarlah kerana Allah.” Setiap kali aku mengadu down, setiap kali aku mengeluh nak give up… Aku diam sajalah, acah-acah makan dalam. Yalah, orang picisan macam aku ni, mana layak membantah ayat-ayat daripada budak-budak usrah. Tapi sebenarnya kan… Aku tak pernah faham pun maksud ‘belajar kerana Allah’ tu.

Buku kedua Teme Abdullah ini sangat sesuai untuk bacaan seseorang yang bergelar student kerana dalam buku ini, terdapat banyak pengalaman Teme sendiri yang student boleh relate dan menjadi inspirasi untuk ramai student di luar sana yang sedang belajar dan yang mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara. Buku ini diceritakan dalam sudut pandangan orang ketiga dimana cerita tentang Teme dan sahabat dunia akhiratnya yang merangkap teman serumahnya, Ahmad bersilih ganti sepanjang dalam buku ini. Banyak konflik yang wujud ketika mereka di London, konflik dengan orang sekeliling dan juga konflik dengan diri sendiri. Teme ada juga menyelitkan nasihat berunsurkan Islamik tanpa perlu menjadi ekstremis agama. Buku ini juga penuh dengan motivasi untuk pelajar jangan berputus asa, setiap kejadian itu pasti ada hikmahnya dan setiap hikmah itu pasti membawa manfaatnya kepada diri kita. Ayat-ayat yang ditulis Teme sangat memberi inspirasi untuk pelajar-pelajar kekal percaya dengan kemampuan diri sendiri. Secara keseluruhannya, admin recommend readers, mahupun pelajar atau bukan, untuk baca buku ini bagi mendapatkan motivasi dan inspirasi dalam hidup supaya kita tahu ke mana arah tuju kita dengan aktiviti harian yang kita lakukan buat masa sekarang. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/207103/arkitek-jalanan

[REVIEW] ONE FINE DAY

One Fine Day by RodieR

 

Just when Zahra thinks her world crumbles, she meets Aryan. Fascinated with each other, he brings her out of misery into his own understanding of love… and happiness. And so with him, she finds happiness again. It doesn’t last long, though because again she is tested with difficulty. Love isn’t always patient. Sometimes we get short, brusque, or frustrated with the people we love the most. Love is, however, doing our best to see the people we care about with compassion and understanding. This is the story of Zahra and Aryan, one about love, pain and happiness regained. For there will be a relief with every difficulty, will they be able to withstand the test of time?


Zahra was devastated after the incident that took her parents’ lives, Aryan came into her life, showing her the beautiful side of life when they met in a country that has different culture than Malaysia. Every beautiful love story, there must be a hardship that will appear as a test in their lives. This novel teaches us about life and the setting is very calm but will make you shed a tear. If you need a calm reading on a rainy or beautiful day, then this will be the perfect novel for you. You have to find out about their fate because the storyline is very different from the usual. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/257332/One-Fine-Day

[REVIEW] WARNA HATI NURUL

Warna Hati Nurul oleh Shahzy Hana

 

Nurul Hasyifa (Syifa) kehilangan suami, Razeef beberapa jam setelah mereka bernikah akibat kemalangan jalan raya. Pemergian Razeef benar-benar merentap seluruh jiwa Syifa. Tapi, siapa dia untuk menolak takdir. Demi menyelamatkan satu nyawa, dia menerima Fasil dalam keadaan terpaksa. Biarpun Fasil telah berterus terang ingin mengahwini Syifa kerana ‘cinta pandang pertama’, hatinya tetap tidak mampu menerima kehadiran lelaki itu. Tapi, dia sukar untuk menolak kerana dia tersepit antara perasaannya dan nyawa ibu Fasil.


Sebuah novel yang banyak berunsurkan dakwah agama Islam. Admin suka baca kehidupan Syifa yang rapat bersama keluarganya tetapi ada detik-detik Syifa bersedihan selepas kehilangan suaminya, Razeef dan dia terpaksa akur untuk menerima lelaki lain dalam kehidupannya. Realitinya, di antara kita memang ada yang telah lalui pengalaman seperti ini. Terpaksa akur dengan ketentuan hidup walaupun hati susah untuk menerima takdir tersebut. Tetapi apakan daya, seorang perempuan muslimah seperti Syifa tidak sampai hati untuk menolak Dr. Fasil yang sememangnya baik akhlak, hati dan budi pekertinya. Siapa sahaja yang tidak mahu kahwin dengan seorang doktor? Biasa kita lihat di klinik atau hospital seseorang doktor itu pasti berkomunikasi dalam cara yang berhemah dan prihatin sekali terhadap pesakitnya. Sememangnya sesiapa pun pasti akan terjatuh hati dengan cara doktor berkomunikasi dengan pesakitnya ketika di hospital. Novel seperti ini sudah tentunya akan membuatkan watak doktor itu sangat prihatin terhadap isterinya di hospital, di rumah mahupun di mana jua supaya pembaca dapat berasa secebis kebahagiaan dari novel itu. Jadi, untuk pembaca yang ingin membaca dengan lebih lanjut lagi kisah Syifa dan Dr. Fasil ini boleh lah dapatkan eBook ini di link di bawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/257337/Warna-Hati-Nurul

[REVIEW] NOVEL HERO

Novel HERO Oleh Hilal Asyraf

 

Tragedi menimpa keluarganya menyelak jendela konspirasi yang lebih besar. Diri yang penuh dengan noda kini menggalas sebuah perjuangan, menjadi HERO Kotaraya Angsana, harapan kepada Malaysia. Dua tahun berlalu, negara masih lemas dalam korupsi, dirinya pula terpaksa menikahi Sang Bidadari kontradik dengan diri, sedang muncul watak misteri bakal mengancam perjuangan suci. Mampukah dia mengusahakan perubahan?

Novel-novel oleh Hilal Asyraf tidak lagi janggal didengari dikalangan peminat novel pada masa sekarang. Novel HERO ini mengisahkan bagaimana kehidupan seorang pemuda yang dipanggil Afam ini telah berubah dari tiada hala tuju ke tanggungjawab besar yang perlu dipikulnya. Afam bertanggungjawab berjuang dalam sut yang canggih demi melindungi rakyat Malaysia. Begitu menarik sekali apabila, latar tempat ini menggambarkan Malaysia pada zaman yang akan datang, kotaraya yang baru, mempunyai bangunan yang mengalahkan bangunan tertinggi di dunia dan penuh dengan teknologi yang tiada tandingannya. Hilal Asyraf gemar menceritakan realiti latar masyarakat Malaysia pada zaman ini dan secara tidak sedar, jalan cerita ini ada juga menyelitkan dakwah dan nasihat yang sangat bermanfaat untuk rakyat Malaysia menjadi lebih baik dan bertanggungjawab terhadap persekitaran. Secara keseluruhannya, jalan cerita novel ini sangat best dan saya cadangkan anda semua tidak melepaskan peluang untuk membaca eBook ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/205706/Novel-HERO

[REVIEW] SURIHATI ENCIK PEMBUNUH

Surihati Encik Pembunuh oleh Hilal Asyraf

 

Novel sambungan Pemburu ini mengisahkan Faisal, seorang pembunuh profesional bagi Organisasi Hitam. Dia telah meragut sekitar 900 nyawa sehingga digelar “Izrail” dalam dunia gelap. Namun Faisal diserang rasa meluat dan benci kepada kerjayanya ini dan rasa ingin keluar membersihkan diri semakin membuak-buak. Takdir menentukan pertemuannya dengan Amirah Sophia, rakan sepengajian di universiti yang aktif dengan gerakan dakwah. Faisal membuat keputusan drastik mengutarakan lamaran. Sangkanya jalan perubahan sudah terbentang, namun apa yang Faisal tidak nampak ialah onak dan duri yang terpacak bersamanya.


Novel genre aksi ini mengisahkan tentang pembunuh upahan profesional yang ingin berubah ke arah kebaikan. Jalan cerita novel ini dapat memberikan kita bayangan tidak kisah berapa dalam pun seseorang di dalam lohong kegelapan, akhirnya pasti terbuka hati juga untuk membersihkan diri. Segelap mana pun kehidupan kita, pasti ada orang yang sanggup terima kita seadanya dan sanggup iringi kita ke jalan yang benar. Kehidupan berzina, minum arak seperti rakan-rakan Faisal dari Organisasi Hitam membuatkan Faisal mual dan loya dan itu menunjukkan bahawa kehidupan sebegitu rupa tidak lah membawa faedah kepada umat Islam seperti Faisal. Banyak juga pengajaran yang diberi seperti tidak semua orang boleh dipercayai di dalam dunia ini dan haruslah kita berhati-hati ketika bersosial dengan orang-orang sekeliling jika tidak mahu ditikam belakang. Novel ini layak mendapatkan 4 stars kerana novel ini menceritakan kisah yang masih lagi terjadi di Malaysia pada masa kini. Adakah Faisal akan terselamat dari kancah kegelapan yang dijerat Maximus, boss Organisasi Hitam atau adakah harapannya untuk berubah itu satu perkara yang sia sia? Untuk tahu apakah endingnya, boleh baca eBook dengan lebih lanjut di link bawah ini.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/207124/Surihati-Encik-Pembunuh

[REVIEW] A MALAYSIAN RESTAURANT IN LONDON

A MALAYSIAN RESTAURANT IN LONDON by Tunku Halim

 

The new novel from the author of the bestselling collection HORROR STORIES. A child goes missing. On a hill stands a huge banyan tree. The story unfolds … Kenny Leong, a university student, and his two brothers open a restaurant in London.  His Irish friend, Trevor, helps out as a waiter. At first the restaurant is a failure but when the junior chef, Faizah, cooks up a new mysterious Malay dish, everything changes for them all. In this haunting tale of love and healing, we follow Kenny and Trevor from London to Seville, and then to Malaysia thirty years later.


The Leong brothers, James, Robert and Kenny from Teluk Intan are staying in London to finish their degree in accounting and economics. James and Robert are trainee accountants but they are bored with their job and decided to quit and open a Malaysian restaurant in London. Concerning the low profit generated from the restaurant, they decided to close the restaurant for good. For the last week of closing the restaurant, they served special malay dishes for their customer and a junior chef at the restaurant, Faizah, cooks a mysterious dish called Hunger Pangs. Some people believed that the dish healed their illnesses but the magic isn’t actually from the dish, but from Faizah herself. Whether Faizah is gifted or cursed, you may have your own opinion but this novel depicts the sorrow of a healer and a lover between Faizah and Trevor.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/53712/a-malaysian-restaurant-in-london

[REVIEW] 3 BOOK PRINTING TIPS for INDIE AUTHORS: CONSIDER THIS BEFORE PRINTING ANY BOOKS

3 BOOK PRINTING TIPS for INDIE AUTHORS: CONSIDER THIS BEFORE PRINTING ANY BOOKS BY Kim Staflund

Whenever prospective clients contact my company for a book publishing quote, they invariably request a book printing quote to go along with it. I tell them that to figure out your initial publishing costs—the professional editing, graphic design, proofreading, indexing, and administrative costs involved in publishing a book—a publisher will need to know five things: 1. How many words are included both inside your book’s interior and on its cover? 2. How many images/graphics are included both inside your book’s interior and on its cover? 3. Will your book have a colour or black and white interior? (If colour, will it be a full bleed?) 4. What trim size (e.g., 5 x 8″, 5.5 x 8.5″, 6 x 9″, 8.5 x 11″) do you want? 5. What format (e.g., paperback, case-wrapped hardcover, dust-jacketed hardcover) do you want? Figuring out your book printing costs is even more involved than that. It is only once your book is fully formatted and you know all the above information plus the page count of the final-designed book that you can officially request a book printing quote. (The page count of a final-designed book is almost always different from the page count of your initial manuscript.) There is much to think about, much to consider when it comes to book printing. I also ask each author, “How many books are you thinking about printing, and have you considered how and where you’re going to sell them?” Some people are puzzled by that question, assuming the publisher will actively sell your books for you. I published this FREE ebook for these individuals a while ago: Your Ebook is an Asset … if You Own the Copyright. The moral of the story is there’s no point in printing any books at all unless you have a clear idea of how to distribute them—successfully. Otherwise, you’ll end up wasting a lot of money in book printing costs followed by even more in storage costs. For the authors who believe you’ll be able to print and sell direct to popular “bricks and mortar” book retailers, I highly recommend you download and read this additional FREE ebook: Why Traditional Bookstores Won’t Carry Your Book on Their Shelves … and Why That’s Okay. The truth is, if you want your book placed on the physical shelves of a traditional bookstore, you must play by the peculiar rules set by the traditional book supply chain. And, believe me, peculiar is the best word to describe these old rules … as I’m sure you’ll agree once you read the book. As well, most “bricks and mortar” booksellers (e.g., Chapters Indigo, Barnes & Noble, Waterstones, and Blackwell’s, et cetera) and libraries will only purchase their books through established distributors. They simply won’t deal with individual authors. Add to all this the fact that printers can be finicky machines at times. Have you ever wondered why, sometimes, a colour image looks different on your computer screen than it does in a printed document? This has much to do with the way the colour file was created by the designer as well as the type of paper it is being printed on and the type of printer being used. There is MUCH to consider with book printing. Before you engage in any type of book printing at all, read this book! It could save you a lot of time and money down the road. For those who still wish to print their books, this guide will help you to produce the best book printing result possible.


If you are new self publisher and you plan to print your first master piece, here are some advises that you can use before you print. Some of the factors that you might to take in consideration is the size of the book, the type of paper that is used for the book cover and content, the type of fonts used because the larger the font that you use, it might affect the number of pages hence affecting the quantity of pages used per book. There are many other factors that are also mentioned in this book.

If you ask me, it is a good book to give you an overview on what to expect and how can you sell the book provided you bear for the printing, logistics and the ware house cost.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/203350/3-Book-Printing-Tips-for-Indie-Authors-Consider-This-Before-Printing-Any-Books