Features in E-Sentral App to Nurture Reading Habits

Tuesday, February 25, 2020, Cyberjaya – Amidst all the political fiasco in the country, this year, Kuala Lumpur city has been recognized as the World Book Capital by UNESCO.

In line with this theme, the government, NGOs and industry players have worked hard to enhance the culture of reading in the country.

We often think that Malaysians do not like to read, but this assumption is completely misleading.

Malaysians in this era read more than they did decades ago because we always read on the screen of our devices.

However, what we read today is usually short texts in the form of messages, postings and snippet sharings.

According to various studies, the challenge in reading short texts promotes shorter attention span and reduction in mind concentration as well as stamina.

Xentral Methods Sdn Bhd, the operator of e-Sentral ebook store, has developed technologies that utilize data and AI to overcome the challenges short text reading bring.

According to e-Sentral Managing Director, Faiz Al-Shahab, long text reading or long form reading is a form of exercise for our minds.

“By reading long texts in the form of stories, biographies, information, or entertainment, our minds will develop stamina for a longer attention span, encourages cognitive thinking, stimulate imagination, and more thinking in general.

Unfortunately, we all agree that reading is important, but we do not understand why it is important”, Faiz said.

Faiz also explains how the new feature in E-Sentral app can be used to foster reading through technology.

“The updated e-Sentral application provides intelligence and analysis of our reading health.

A metaphor will be something like a weight loss app, where we measure calories, walking or running distance and so on, e-Sentral app measures user’s reading habits, and time spent reading.

The performance will also be provided in the form of brief reports from week to week, so that users will be encouraged to read more long text material.

Directly, e-Sentral app is an application that is used to stimulate reading interest, or to train yourself to practice a healthy long-text reading culture”, continues Faiz.

This technology behind reading analysis has also been applied by the company in digital libraries for schools.

In this context, a student’s digital book loan will be automatically measured when the student uses the digital book.

When students read of flip through pages of the digital books loaned, each page is matched by the time spent.

Then, a report will be generated by the system for teachers to monitor student’s reading performance.

Pioneering digital book industry and technology in Southeast Asia, E-Sentral began operations in 2012 with less than 100 ebook titles, and now offers over 300 thousand titles, and now champions long-form text reading through technology.

“Reading ebooks is becoming more common because naturally, consumers are switching the format to digital as consumers spend more time with devices.

As predicted, ebooks are also becoming more and more popular,” Faiz explained.

“On the other hand, ebooks are cheaper, more practical, because we can get or buy them anytime, there is always stock, no need to go out, as long as there is Internet, we can get the ebook and start reading.

For those who love to read, ebooks make it easy for them to carry multiple titles with them wherever they go, as if a small library were at their fingertips ”, continued Faiz.

As the print industry deteriorates, the use of digital books has increased day by day. e-Sentral has posted an increase of 177% in sales over the last 18 months.

The company’s intention is to become a leading application in reading and education in Southeast Asia.

 

Fitur Baharu Aplikasi E-Sentral untuk Memupuk Tabiat Membaca

Selasa, 25 Februari 2020, Cyberjaya – Disamping kemelut politik dan ekonomi yang melandai Malaysia sekarang ini, kita terlupa bahawa tahun 2020 Kuala Lumpur diberikan pengiktirafan sebagai Ibu Kota Buku Dunia oleh UNESCO.

Selari dengan tema ini, kerajaan, NGO dan juga pihak industri bertungkus lumus untuk memperkayakan budaya membaca dalam negara.

Kita sering beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak suka membaca, tetapi anggapan ini adalah tidak benar sama sekali.

Penduduk Malaysia pada zaman ini lebih banyak membaca berbanding daripada abad-abad sebelumnya kerana kita sentiasa membaca pada kaca skrin peranti.

Namun, apa yang kita baca pada hari ini kebiasaannya adalah teks pendek dalam bentuk mesej, hantaran dan perkongsian.

Walau bagaimanapun, cabarannya ialah pembacaan teks pendek mengikut pelbagai kajian dalam dunia digital boleh membantutkan daya perhatian dan juga stamina minda seseorang.

Xentral Methods Sdn Bhd, iaitu syarikat pengelola stor ebook E-Sentral, sebuah aplikasi yang tidak asing lagi bagi penggemar pembaca ebook, telah membangunkan teknologi yang menggunakan dataraya dan AI untuk mengatasi cabaran ini.

Menurut Pengarah Urusan E-Sentral, Faiz Al-Shahab, pembacaan teks panjang ataupun long form reading merupakan satu bentuk senaman untuk minda kita.

“Dengan membaca teks panjang dalam bentuk cerita, biografi, informasi, ataupun hiburan, minda kita akan membina stamina untuk daya pemerhatian yang lebih tinggi, pemikiran yang lebih kognitif, lebih berimaginasi tinggi, dan lebih aktif berfikir.

Sayangnya, kita faham bahawa membaca itu penting, tapi kita tidak tahu kenapa ianya penting”, kata Faiz.

Faiz juga menerangkan bagaimana aplikasi E-Sentral digunakan untuk memupuk minat membaca menggunakan teknologi.

“Aplikasi E-Sentral menyediakan intelligence yang memberi analisis tentang kesihatan membaca kita.

Andaikan ianya sebuah aplikasi kuruskan badan, dimana kita sukat kalori, jarak berjalan dan sebagainya, aplikasi E-Sentral pula menyukat pembacaan pengguna, dan masa yang digunakan untuk membaca.

Prestasi ini pula akan diberikan dalam bentuk laporan ringkas dari minggu ke minggu, supaya pengguna membaca lebih banyak bahan teks panjang.

Secara langsung, aplikasi E-Sentral adalah aplikasi yang digunakan untuk memupuk minat membaca, ataupun melatih diri untuk mengamalkan budaya membaca teks panjang yang sihat”, kata Faiz lagi.

 

Teknologi analisis pembacaan ini juga telah diaplikasikan oleh syarikat ini dalam perpustakaan digital untuk sekolah.

Dalam konteks ini, pinjaman buku digital yang dilakukan oleh murid akan disukat secara automatik apabila murid menggunakan buku digital tersebut.

Apabila murid menyelak muka surat buku digital, setiap muka surat akan dipadankan dengan waktu yang digunakan.

Laporan kegunaan buku digital seterusnya akan dijana oleh sistem untuk guru-guru memantau prestasi pembacaan murid.

Sebagai perintis industri dan teknologi buku digital di Asia Tenggara, E-Sentral bermula operasi pada tahun 2012 dengan kurang daripada 100 judul ebook, kini menawarkan lebih daripada 300 ribu judul, dan memperjuangkan pembacaan teks panjang melalui teknologi.

“Membaca ebook menjadi lebih biasa kerana secara semulajadinya, pengguna akan beralih format ke digital disebabkan pengguna lebih banyak meluangkan masa bersama peranti-peranti pintar.

Tidak hairan lah jika ebook menjadi lebih popular,” jelas Faiz.

“Disamping itu, ebook adalah lebih murah, lebih praktikal, kerana kita boleh mendapatkannya pada bila-bila masa, sentiasa ada stok, tanpa perlu keluar pun, asalkan ada Internet, kita boleh perolehi ebook dan terus baca.

Untuk mereka yang gemar membaca, ebook memudahkan mereka membawa pelbagai judul bersama-sama kemana-mana mereka pergi, seolah-olah sebuah perpustakaan kecil dihujung jari”, sambung Faiz.

Ketika industri buku bercetak makin merosot, penggunaan buku digital pula semakin meningkat dari hari ke hari. E-Sentral mencatatkan jualan terbuka yang meningkat sebanyak 177% sejak 18bulan kebelakangan ini.

Hasrat syarikat ini adalah untuk menjadi aplikasi utama dalam pembacaan dan pendidikan di Asia Tenggara.

Fitur Aplikasi E-Sentral untuk Memupuk Tabiat Membaca from eSentral on Vimeo.

Sejenak Bersama JAck S Adli

Hai semua. Entri kali ini, admin berjaya menemu bual salah seorang penulis yang sedang mengukir namanya dalam industri penulisan bagi kategori travel guide. Beliau ialah JAck S Adli, penulis buku Road To Japan. Anda nak kenal lebih lanjut mengenai beliau? Teruskan membaca entri ini.

Saya berasal Dari Kota Bharu Kelantan, Nama JAck S adli adalah gabungan nama samaran dan nama sebenar saya. Saya telah menjelajah ke banyak negara sama ada untuk tujuan bekerja atau mengembara, tetapi negara Jepun adalah sebuah negara yang telah membuatkan saya tertarik untuk datang dan datang lagi. Ini kerana saya paling tertarik dengan keindahan, kecanggihan, kesopanan dan disiplin penduduknya, kerana kecintaan saya terhadap negara ini, saya telah menjelajah hampir ke seluruh pelusuk Jepun sehingga ke ceruk kampung. Saya juga merupakan pemilik halaman FB ROAD TO JAPAN yang mempunyai 105k pengikut. Halaman itu diwujudkan untuk berkongsi maklumat bagi memudahkan perjalanan mereka yang ingin ke sana dan perkongsian yang dilakukan di dalam halaman FB tersebut adalah secara percuma.

Saya tidak pernah menunjukkan wajah saya di media sosial atau di mana-mana walaupun di buku saya sendiri, setiap kali jika gambar saya di muatnaik di mana mana media sosial, wajah saya akan ditutup. Saya lebih suka orang mengenali saya dengan  nama dan membaca penulisan saya daripada mengenali wajah saya.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk JAck menulis?

Saya menerbitkan buku ini (Edisi 1) di atas dasar ingin membantu mereka (selain Halaman FB Road To Japan) yang ingin membuat perjalanan ke Jepun, ini kerana selepas tahun 2013 kemasukan rakyat Malaysia semakin bertambah semenjak kerajaan Jepun memperkenalkan “Visa On Arrival’ (VOA) yang  di berikan secara percuma semasa ketibaan di sana.  Namun begitu, rujukan ke sana masih tidak banyak dan menyeluruh sama ada secara di atas talian atau cetakan dan dari situ saya sedar ramai memerlukan buku seperti ini untuk di jadikan bahan rujukan.

2. Apa makanan kegemaran anda?

Yong tau foo.

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad.

4. Apakah novel kegemaran JAck? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Tiada dan saya tidak pernah membaca novel. Saya lebih gemar membaca buku buku motivasi.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Kehidupan saya yang sentiasa berada di luar negara menyebabkan sukar untuk memiliki haiwan peliharaan.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

BHUTAN – Sebuah Negara Timur Himalaya, negara yang kecil di antara negara China dan negara India , saya ingin ke sini untuk melihat sendiri dan menerokai negara yang di gelar sebagai negara yang paling gembira di dunia, saya juga ingin merasai sendiri kehebatan negara yang kemasukan pelancong yang terkawal serta keindahan alam sekitarnya.

7. Apakah JAck merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya sedang berusaha meneruskan kesinambungan buku Road to Japan. Buat masa sekarang saya sedang mengumpulkan bahan untuk menghasilkan sebuah buku bagi membantu perjalanan mereka yang ingin menerokai Hokkaido dan Tohoku, salah satu daerah di Jepun.

8. Apakah pesanan JAck kepada pembaca di luar?   

Bagi mereka yang merancang perjalanan ke Jepun buat pertama kali , buku ini wajib anda miliki sebagai panduan sebelum atau semasa di sana.

9. Pada pandangan JAck apa istimewanya novel JAck S berbanding novel lain di pasaran?

Buku Road To Japan tidak menceritakan pengalaman pengembaraan saya di Jepun tetapi  buku ini  menerangkan bagaimana cara untuk anda ke Jepun.

10. Dari mana JAck S selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Setiap perjalanan saya di Jepun saya akan catatkan setiap apa yang saya lakukan, terutama jika saya ke tempat tempat yang belum pernah saya jejaki. Dari catatan ini saya kumpulkan untuk di bukukan sebagai rujukan untuk orang lain.

11. Apa rutin harian JAck S? Ada yang rare tak?

Jika saya berada di Malaysia setiap hari saya akan ke gym, selain daripada itu, scuba diving adalah aktiviti kegemaran saya di hujung minggu.

12. Describe diri JAck S dalam 3 patah perkataan?

Merendah diri, pemurah dan penyabar.

13. Apa nasihat JAck S kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya sebenarnya penulis baru dan tidak pernah bermimpi untuk penulis dan menerbitkan buku (Edisi 1 di terbitkan oleh saya sendiri) dan sebagai penulis baru, saya perlu lebih banyak membaca karya orang lain  untuk menambah pengetahuan dan  untuk memperbaiki mutu penulisan akan datang.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang JAck kuasai?

Tiada.     

Boleh follow page JAck S Adli di FB – Road to Japan 

https://www.facebook.com/groups/Road.To.Japan/
https://www.thevocket.com/hotel-bajet-di-jepun/

https://www.thevocket.com/5-pass-pengangkutan-awam-yang-anda-perlu-tahu-sebelum-travel-ke-osaka-jepun/
https://amazingnara.com/6-tip-yang-aku-guna-untuk-cari-souvenir-bajet-dan-percuma-bila-travel-di-jepun/
https://www.his.com.my/road-to-japan/
https://www.goodreads.com/book/show/37878751-road-to-japan-jack-s-adli

Kami berharap agar encik JAck S Adli akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu. Jika anda berminat dengan tulisan beliau, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

Karya terbaru JAck S Adli boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/203494/Road-To-Japan-DIY-Travel-Ke-Jepun

Sejenak Bersama Azleya Shadzalin

Antara hasil karya Azleya Shahdzlin dalam industri buku

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Bagi bulan ini, admin berjaya menemu bual seorang penulis novel yang kini telah menghasilkan 5 buah novel keseluruhannya.

Saya Azleya Shadzalin, berasal dari Batu Pahat, Johor. Sebelum ini saya bernaung di bawah rumah penerbitan KarnaDya. Selepas itu bersama Alaf 21 (Karangkraf) sehingga sekarang.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Azleya Shadzalin menulis?

Sebelum menjadi penulis saya memang peminat novel. Saya gemar membaca. Jadi secara keseluruhannya saya mendapat inspirasi dari pembacaan novel penulis-penulis senior dan rakan-rakan penulis yang lain.

2. Apa makanan kegemaran Yatie Atiqa?

Saya amat menggemari sate, rojak manis, western food dan sudah tentu sebagai orang Johor, asam pedas merupakan salah satu makanan kegemaran saya.

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Aina Emir, Aisya Sofea, Hani Fazuha, Melur Jelita dan semua penulis secara amnya. Saya kan minat membaca jadi semua penulis saya suka. Tak kira penulis senior atau penulis baru.

4. Apakah novel kegemaran Azleya Shadzalin? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Banyak! Antaranya novel-novel Aina Emir, novel-novel Aisya Sofea, novel-novel Melur Jelita dan banyak lagilah.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Ada. Kucing.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Saya suka ke Mekah dan Madinah. Tenang dan banyak memberi inspirasi dari segi jiwa dan nurani. Tapi itu tidak dikira melancong kan? Jadi, jika destinasi pelancongan, saya memilih Korea, Indonesia, negara Timur Tengah atau negara Eropah sebab banyak tempat menarik dan situasi yang boleh membuahkan idea selain dapat bercuti dan bersantai.

7. Apakah Azleya Shadzalin merancang untuk menulis dan produce novel terbaru? 

Ya, sudah semestinya. Sebagai penulis saya sentiasa mahu hasilkan sesuatu untuk tatapan pembaca dan untuk kepuasan diri sendiri bila dapat menjadikan idea yang terangka di minda dalam bentuk cetakan.

8. Apakah pesanan Azleya Shadzalin kepada pembaca di luar?

Apa yang mampu saya katakan, terimalah apa yang penulis hasilkan seadanya. Kami penulis ni sudah cuba sedaya upaya untuk hasilkan karya yang terbaik dan memang sukar untuk memuaskan hati semua pihak. Maafkan saya dan penulis lain jika hasil karya kami tidak menepati citarasa. Tegurlah sebaiknya agar kami boleh perbaiki dari masa ke masa.

9. Pada pandangan Azleya Shadzalin, apa istimewanya novel Azleya Shadzalin berbanding novel lain di pasaran?

Saya hanya penulis kecil. Tiada yang istimewa tentang penulisan saya. Masih terlalu banyak yang perlu saya pelajari. Apa yang saya tulis setakat ini adalah berdasarkan kisah benar jadi saya berharap agar karya saya mampu menyentuh jiwa pembaca dan moga ada sedikit pengajaran yang dapat pembaca perolehi dari penulisan saya.

10. Dari mana Azleya Shadzalin selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Secara keseluruhannya saya banyak mendapat idea dari perkongsian cerita kawan-kawan dan kenalan. Selain itu dari pemerhatian terhadap apa yang berlaku di sekeliling. Saya suka perhatikan keadaan dan situasi yang berlaku tak kira di mana saja.Ada juga sedikit pengalaman sendiri yang saya selitkan dalam penulisan sebagai kenangan.

11. Apa rutin harian Azleya Shadzalin? Ada yang rare tak?

Tak ada yang rare pun. Saya mempunyai pekerjaan tetap jadi masa saya memang sentiasa terisi dengan tugasan dari jam 8 pagi hingga 6 petang. Di sebelah malam pula selepas meluangkan masa bersama anak-anak dan keluarga, barulah saya menulis. Itu pun jika tidak terlalu letih. Menulis dan membaca novel merupakan hobi yang mampu buat saya release tension bekerja selepas menghadapi hari yang panjang dan melelahkan.

12. Describe diri Azleya Shadzalin dalam 3 patah perkataan?

Saya suka cabaran.

13. Apa nasihat Azleya Shadzalin kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Menulis ni ibarat percaturan nasib. Kadang di bawah dan kadang di atas. Tak semua pembaca dapat terima hasil karya kita. Jangan putus asa dan teruslah berkarya. Menulislah dari hati. Ikhlas dalam berkarya. Bukan semata-mata mengejar glamour dan populariti. Intergrati dan maruah dunia penulisan kenalah jaga.

14.  Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Azleya Shadzalin kuasai?

Tiada.

Kami berharap agar cik Azleya Shadzalin akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu. Jika anda berminat dengan tulisan beliau, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

Karya terbaru Azleya Shadzalin boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_28_azleya-shadzalin/~

Sejenak Bersama Yatie Atiqa

Antara judul yang ditulis oleh Yatie Atiqa

Nama sebenar saya Nor Hayati binti Mohamad. Saya dilahirkan dan membesar di Kuala Lumpur. Saya merupakan anak kedua dari sembilan orang adik beradik. Saya bersekolah di Sek Ren Jalan Pasar 2, Sek Men Puteri Jaya dan Sek Men Aminuddin Baki Kg Pandan. Sebaik saja tamat tingkatan 5 saya mengambil kelas menaip dan kesetiausahaan di kolej swasta. Dengan berbekalkan sijil yang diperolehi saya berjaya mendapat pekerjaan pertama di sebuah syarikat swasta di Subang Jaya. Saya telah berkahwin dan mempunyai 4 orang anak lelaki. Kini telah punya 2 orang menantu dan 2 orang cucu yang berusia 3 tahun dan 2 tahun.

Saya meminati bidang penulisan sejak dibangku sekolah. Apatah lagi saya mengambil aliran sastera semasa ditingkatan 4 dan 5. Oleh kerana kesibukan tugas harian di pejabat dan urusan rumahtangga, saya terpaksa melupakan bidang penulisan buat sementara waktu. Akhirnya setelah berhenti kerja kerana masalah penjagaan anak, minat menulis datang semula. Apabila anak-anak semakin membesar dan banyak waktu terluang maka tercetus ilham untuk berkarya. Tahun 2010 saya mula serius menulis dan novel pertama saya diterbitkan pada tahun 2011 bertajuk Irama Semalam. Novel kedua lahir pada 2013 bertajuk Helo, si Merah Jambu dan yang ketiga pada 2015 bertajuk Terbaik untukmu. Kesemua novel-novel saya lahir di bawah terbitan Alaf 21.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Yatie Atiqa menulis?

Keluarga dan kawan-kawan terdekat.

2. Apa makanan kegemaran Yatie Atiqa?

Mee goreng dan western food.

3. Siapakah penulis kegemaran Yatie Atiqa? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Norhayati Brahim, Ramlee Awang Murshid dan Aisya Sofea,

4. Apakah novel kegemaran Yatie Atiqa? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Tenggelamnya Kapal Van Dervick karya Hamka

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Dulu ada. Kucing. Tapi dah serik nak bela sebab kucing kesayangan mati kerana sakit dan lama bersedih.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Yatie Atiqa mahu pergi dan mengapa?

New Zealand kerana pemandangannya yang cantik.

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Yatie Atiqa? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Ya. Tetapi buat masa ini diperam dahulu kerana dunia novel agak sejuk sekarang ini.

8. Apakah pesanan Yatie Atiqa kepada pembaca di luar?

Nilailah karya penulis dengan membaca tulisan mereka. Ramai penulis-penulis hebat dengan karya-karya hebat tetapi kurang menonjol kerana terlalu banyak saingan.

9. Pada pandangan Yatie Atiqa, apa istimewanya novel Rehan Makhtar berbanding novel lain di pasaran?

Saya hanya penulis kecil. Karya-karya saya sama seperti karya-karya lain yang ada dipasaran. Masing-masing ada keistimewaan yang tersendiri. Istimewanya novel saya kerana ia adalah kisah cinta. Ia lahir dari sudut hati yang paling dalam dan dicampur aduk dengan pengalaman sendiri.

10.Dari mana Yatie Atiqa dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham datang hasil dari banyak membaca dan sudah tentu dari pengalaman sendiri juga.

11. Apa rutin harian Yatie Atiqa? Ada yang rare tak?

Buat masa sekarang tidak ada yang rare selain dari meluangkan masa bermain dengan cucu-cucu yang semakin lasak dan nakal. Di samping itu saya menguruskan emak pengidap kencing manis dan menjalani dialysis 3 kali seminggu. Bapa saya baru saja meninggal dunia 2 bulan lepas. Sebelum ini rutin saya setiap pagi menguruskan arwah bapa yang menghidapi penyakit stroke.

12. Describe diri Yatie Atiqa dalam 3 patah perkataan?       

Tidak banyak bercakap.                

13. Apa nasihat Yatie Atiqa kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Nasihat saya, konsisten dalam menulis. Tulislah walau sebaris ayat setiap hari. Dan rajin-rajinlah membaca karya penulis-penulis lain supaya ilham lebih terbuka dan meluas.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Yatie Atiqa kuasai?

Sedikit bahasa tamil. Semasa saya kecil tinggal di kawasan kuaters dan berjiran dengan keluarga india.

Kami berharap agar cik Yatie Atiqa akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarika dan bermutu. Jika anda berminat dengan tulisan beliau, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya

Karya terbaru Yatie Atiqa boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_36575_yatie-atiqa/~

 

Sejenak Bersama Herna Diana

Antara hasil karya Herna Diana

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Bagi bulan ini, admin berjaya menemu bual seorang penulis novel dimana salah satu daripada novel beliau sedang ditayangkansebagai drama di Singapura. Novel yang kami maksudkan ialah Mr. London Ms. Langkawi.

Kalau readers nak tahu lebih lanjut mengenai cik penulis kita Herna Diana, ikuti perbualan kami di bawah.

Ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang Herna Diana. Kami akan kongsikan kepada peminat Herna Diana juga info ini.

Seorang novelis yang bernaung di bawah Karangkraf. Beliau berasal dari Utara Malaysia. Setakat ini mempunyai empat buah novel iaitu:

  • Cinta 3 Suku
  • Sayang Cik Tiramisu
  • Oh, Mama Tiriku!
  • Mr. London Ms. Langkawi

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Herna Diana menulis?

Boleh dikatakan sebenarnya saya bermula sebagai seorang pembaca novel. Minat menulis tu memang ada sejak dari sekolah lagi. Tapi tak pernah serius pun. Sekadar suka-suka saja. Cuma pada tahun 2008, tiba-tiba terasa nak cuba hasilkan sebuah novel. Masa tu tak terniat langsung sampai nak dibukukan. Hanya nak buat simpanan peribadi. Tapi bila manuskrip tu dah siap, abang saya bagi cadangan supaya hantar ke syarikat penerbitan. Mulanya memang saya menolak sebab saya tak yakin langsung. Tapi bila didesak beberapa kali, saya pun macam…ah, cuba jelah. Mungkin dah tertulis rezeki, manuskrip saya tu diterima dan akhirnya pada tahun 2010 terbitlah manuskrip saya tu atas judul CINTA 3 SUKU. Itulah novel pertama saya.

2. Apa makanan kegemaran anda?

Saya bukanlah orang yang jenis memilih makanan. Asal boleh saya bedal (janji Halal). Hehe… Tapi jika antara makanan pedas dan manis, saya lebih memilih makanan pedas. Jika antara masakan kampung atau western, selera saya lebih kepada masakan kampung.

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Jujurnya, saya tak ada penulis kegemaran. Sebab saya baca semua genre novel. Semua penulis ada kelebihan masing-masing dan saya hormati semua insan yang bergelar penulis.

4. Apakah novel kegemaran Herna Diana? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Banyak sangat.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Saya sukakan kucing. Dulu ada pelihara kucing. Tapi sekarang dah tak ada.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Mana-mana pun boleh. Janji melancong. Haha…

Untuk persoalan mengapa, setiap tempat ada keindahan tersendiri. Dan saya amat hargai jika saya berpeluang menikmati keindahan tersebut.

7. Apakah Herna Diana merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya masih menulis dan akan terus menulis selagi diberikan ilham dan selagi masih ada yang sudi membaca karya saya. Tentang novel baru, ianya masih di peringkat awal. Tajuk pun belum ada.

8. Apakah pesanan Herna Diana kepada pembaca di luar?

Jadi pembaca yang bijak. Jangan hanya membaca tetapi kosong. Baca dan ambillah pengajaran yang tersurat dan tersirat di dalam bahan bacaan anda.

Kepada pembaca karya2 saya, terima kasih kerana menjadi warna-warna yang menceriakan kanvas kehidupan seorang Herna Diana.

9. Pada pandangan Herna Diana, apa istimewanya novel Herna Diana berbanding novel lain di pasaran?

Setiap novel ada keistimewaannya. So, saya tak pernah membuat sebarang perbandingan.

10. Dari mana Herna Diana selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dunia sekeliling saya. Ada juga sedikit pengalaman sendiri yang saya kongsikan dalam karya saya.

11. Apa rutin harian Herna Diana? Ada yang rare tak?

Saya orang biasa. So rutin harian saya juga biasa-biasa sahaja.

12. Describe diri Herna Diana dalam 3 patah perkataan?

Saya Anak Malaysia

13. Apa nasihat Herna Diana kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya bukanlah orang yang tepat untuk memberi nasihat kerana saya juga masih baru. Masih dalam proses belajar. Cuma seperkara yang boleh saya kongsikan. Jadilah penulis yang bertanggungjawab dalam setiap karya anda. Kerana setiap apa yang ditulis akan terpikul di bahu anda sehingga ke akhirat kelak. Jadi, tulislah yang baik-baik ya.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Herna Diana kuasai?

Loghat utara (Boleh diterima pakai tak? Hehe…)

Sekian saja dari kami. Kami mendoakan semoga Herna Diana akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Herna Diana, mahu lebih banyak judul daripada beliau

Novel yang sedang diadaptasi ke drama di sebuah stesen TV di Singaura. Membariskan Zul Arifin dan Izzara Aishah sebagai pelakon utama.

Karya terbaru Herna Diana boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_52482_Herna-Diana/~

Updates for Android and iOS Users

Kepada pengguna e-Sentral yang dihargai,

Anda kini boleh mendapat versi aplikasi e-reader e-Sentral yang telah dikemaskinikan di Apple Appstore and Google Playstore.

Antara ciri-ciri yang baru dalam kemas kini ini:

Android
-Menyokong fail PDF. Kini anda boleh membaca fail PDF menggunakan aplikasi  pembaca kami
-Fungsi Bluetooth Beacon yang telah dinaik tarafkan.

iOS
– Paparan muka surat yang lebih jelas bagi eBook berbentuk fixed- layout
Fungsi Bluetooth Beacon yang telah dinaik tarafkan.

Jika anda mengalami isu login pada aplikasi atau pun yang seumpamanya setelah mengemaskini, anda disyorkan untuk uninstall dan install semula aplikasi e-Sentral anda.

Mohon maaf atas segala kesulitan jika ada.

Terima kasih


To all esteemed e-Sentral Users,

You can now use our latest update for e-Sentral application from Apple Appstore and Google Playstore with these features updates:

Android
– Support PDF files
– Upgraded Bluetooth Beacon functions

iOS
-Improved user view for fix-layout contents
-Upgraded Bluetooth Beacon functions

If you experience any difficulties in login with the application after the update, we suggest that you should uninstall and install your e-Sentral application again.

Sorry for the inconvenience caused if any.

Thank you