[REVIEW] Yang Terindah Maryam Sofea

Yang Terindah Maryam Sofea oleh Ailah Diela

Cantik dan mempesonakan! Itulah yang membuatkan dirinya hanya nampak keindahan di dalam diri wanita itu. Tapi kenapa makin dikejar, makin jauh. Yang tambah peliknya, kenapa makin mahal semakin hati meronta ingin memiliki gadis itu.

Maryam Sofea, nama itulah yang buatkan Farhad jatuh cinta berkali-kali. Dia bukannya tak ramai peminat, saban malam ada saja peneman di sampingnya. Tapi Maryam Sofea itu jugalah yang memaut hatinya.

“You pun tahukan cara I. Jangan nak buat muka hanya disebabkan benda yang you sendiri dah tahu jawapannya. Jawapan I tetap sama walau beribu kali you cuba.” – Sofea

Merajuklah sampai ke negara China sekalipun. Memang tinggal dalam mimpi sajalah Sofea nak pujuk. Tak apa! Dia boleh pujuk diri sendiri asalkan wanita itu menjadi isterinya. Tiada lagi kelab malam! Tiada lagi perempuan saban malam! Farhad sanggup dan rela demi memiliki wanita terindah itu.

“I tahu I salah sebab pernah abaikan dia. Tapi I yakin I mampu bahagiakan dia. Ceraikan dia…” – Azad

“Look, Farhad. I dengan Sofea dah lalui semua. Sebagai suami I yakin you sendiri pun tahu luar dalam Sofea macam mana. Dia bukan lagi perempuan suci yang you boleh banggakan sebagai seorang isteri. I dengan dia dah pernah terlanjur. Bagi I peluang untuk bertanggungjawab.” – Azad

Kenapa bila Sofea dah sah menjadi hak miliknya, harus muncul orang ketiga? Apa yang harus dia buat apabila wanita yang menjadi pujaannya selama ini rupanya bukan seperti yang dia sangkakan? Haruskah saja dia mengalah dan lepaskan wanita itu demi kebaikan semua?

Tetapi mampukah dia hidup tanpa ada wanita yang mengindahkan hari-hari yang dilaluinya?


Min enjoy baca novel ni. To be honest, ni first novel Ailah Diela yang Min baca. And Min sangat terpaut dan tak boleh berhenti baca. Min suka transisi watak-watak dalam novel ni yang berubah ke arah lebih baik. Penulis nak mengajak dan menyedarkan pembaca, salah tetap salah. Dosa tetap dosa. Ikutilah teladan watak-watak dalam novel penulis, belajar dari kesilapan dan mula mencari hidayahNya. 

Min suka betapa sayangnya Farhad pada Sofea dan betapa dia seorang yang gentleman. Farhad kejar Sofea sampai dapat. Farhad berjaya juga menawan Sofea yang jinaknya seperti merpati. Sebenarnya, Farhad dan Sofea ada masa silam masing-masing yang bukanlah sesuatu yang patut dibanggakan. Tapi bila dah berkahwin, mereka saling memahami dan menerima. Mereka bukan tinggal pada masa silam tetapi realiti sekarang di mana mereka tak boleh ubah apa yang telah berlaku. Sofea pula dikatakan lawa dan seksi. Walaupun begitu, dia mempunyai hati yang baik untuk perempuan moden. Cuma masih tak cukup untuk menawan hati ibu mertuanya. Ya! Ibu Farhad tak suka dengan Sofea. Tapi Sofea sangat baik dengan ibu Farhad.

Ada banyak juga konflik dalam novel ni tapi ringan-ringan saje. Min suka bila Farhad sentiasa kelihatan waras dan positif. Sofea pula ada one moment dia kembali ke kelab. Lepas daripada itu, mereka grow stronger. Mereka hadap susah senang bersama-sama. Min jealous sebab Min membayangkan dorang ni macam idol couple tau. Sebab dua-dua ada aura tersendiri. Overall, memang enjoy baca novel ni. Sesuai baca untuk mereka yang nak release stress sebab bahan bacaan ni ringan saja.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/338148/Yang-Terindah-Maryam-Sofea

[SNEAK PEEK] Gentleman

Gentleman oleh Ailah Diela

MATA menjeling ke sebelah. Dah hampir lima belas minit mereka berdua berada di dalam kereta. Tapi sepatah perkataan pun tak ada yang keluar dari bibir tu.

“Ehem!”

Aryan berdehem. Cuba menarik perhatian orang di sebelah. Namun seperti biasa, hampa. Hannah masih dengan reaksi yang sama.

“Ehem!!!”

Kali ini deheman lagi kuat.

“Encik Aryan sakit tekak ke? Saya ada gula-gula ni, nak?”

Aryan pandang ke luar tingkap dengan senyuman yang ditahan. Tak sangka Hannah akan fikir macam tu.

“Boleh juga,” balasnya sambil mencuri pandang ke arah Hannah yang menyelongkar ke dalam beg.

Nasib kaulah Aryan! Tak pasal-pasal kena mengaku sakit tekak.

“Alhamdulillah… Mujur tinggal lagi satu.” Hannah keluarkan gula-gula tersebut dan dihulurkan ke arah Aryan. Selalunya memang dia suka simpan gula-gula tersebut sebagai bekalan apabila sakit tekak.

“Saya berdehem bukan sebab sakit tekak pun sebenarnya.” Aryan menyambung kata sebaik sahaja gula-gula tersebut masuk ke dalam mulutnya.

Rasa bersalah pulak telah menghabiskan gula-gula wanita berkenaan.

“Huh?”

“Saya berdehem sebab nak hilangkan bosan. Dalam kereta ada peneman tapi gayanya macam saya seorang saja.”

Hannah sengih serba tak kena. Yang sebenarnya bukan dia tak nak bercakap, tapi dia sendiri tak tahu apa ayat permulaan yang perlu dia tuturkan.

“Saya memang macam ni, Encik Aryan. Tak biasa sangat nak berborak kalau baru pertama kali jumpa.”

Kalaulah lelaki tersebut tahu, otak dia sebenarnya penat berfikir ayat yang sesuai. Nampak saja dia diam, tapi kepala otak kemain aktif.

Aryan angguk faham.

“Panggil Aryan saja boleh tak? Macam pelik sangat pulak dengan perkataan encik dekat bahagian depan tu.”

Dah rasa macam dekat pejabat pulak bila terlalu formal macam tu. Itu pun dekat pejabat kalau orang tu dah biasa dengan diatetap akan panggil nama sahaja walaupun pangkat lebih rendah. Dia lagi sukakan kesederhanaan.

“Oh… Errr… Kawan encik… Maksud saya, kawan Aryan tunggu dekat mana?” Hannah ajukan soalan sebagai salah satu cara untuk membuang rasa kekok.

Berdua-duaan dengan lelaki macam ni memang boleh buat dia hilang kata. Silap hari bulan tingkah laku dia pun boleh pincang ni nanti.

“Kawan?”

‘”Ya… Tadi Puan Sari kata Aryan nak saya pergi ukur baju untuk kawan. Dia tunggu kita kat mana?”

Aryan gelak perlahan.

Adoilah! Sari ni pun tak agak-agak nak reka alasan. Dah tak pasal Hannah kena tipu.

“Okey. Macam nilah Hannah, ya? Saya ni sebenarnya tak suka nak menipu ataupun berdolak dalih ni. Yang sebenarnya tak ada pun istilah kawan saya nak ukur baju tu,” bicara Aryan terhenti dan mencuri pandang reaksi Hannah.

Hannah pandang tepat wajah itu.

“Saya memang nak ajak awak keluar sebenarnya. Tapi kalau boleh tak naklah ganggu masa kerja awak. Saya boleh aje ajak awak keluar lepas habis waktu kerja. Tapi kakak saya ataupun bos awak tu over pulak. Sanggup reka alasan tu semata-mata untuk membolehkan saya bawak awak keluar sekarang ni.”

Kesian pulak dia tengok Hannah. Sari ni pun la… Tak menyabar-nyabar. Sah Hannah kata dia tak gentleman! Nak ajak keluar pun gunakan kakak sendiri.

“Oh…” Pendek reaksi Hannah.

Aryan nak ajak dia keluar? Dia tak salah dengar, kan?

“Saya minta maaf bagi pihak kakak saya.”

“Emmm, tak apa.”

Takkanlah dia nak marahkan bos sendiri pula, kan?

“Jadi, sekali lagi, sebagai permulaan… Hannah, awak nak tak temankan saya pergi makan?”

Mata Hannah pandang jam di pergelangan tangan apabila Aryan ajukan soalan tersebut.

“Baru pukul sebelas pagi ni,” balasnya.

“Tak apa… Sekejap lagi… Sekarang kita pusing-pusing dulu. Lepas tu mesti dah pukul dua belas. Rasanya masa dah sesuai kut nak makan tengah hari.”

Nampak tak betapa bersemangatnya dia? Sanggup tunggu asalkan dapat makan tengah hari bersama Hannah.

“Ermmm okey… Tapi kita nak pusing ke mana?”

“Kita pusing ukur lebuh raya ni ajelah.” Aryan tergelak dengan jawapan sendiri. Itulah, nak sangat bawak anak dara orang keluar. Akhirnya diri sendiri pun tak tahu hala tujuan.

Situasi sekarang berbeza, kalau dengan Malia dulu dia tak payah fikir. Sebelum keluar lagi memang wanita tersebut dah sebut tempat dan apa yang perlu mereka buat. Senang kata, semuanya memang telah diatur.

“Tapi saya tak selesalah nak berdua-duaan dalam kereta macam ni.” Baik berterus terang saja.

Wahai encik abang, awak tak tahu ke jantung saya ni dah huru-hara? Lagi nak ajak berlama-lamaan dalam kereta macam ni?

Aryan angguk faham sambil memuji dalam hati. Bagus! Ini bermakna Hannah tak biasa berdua-duaan dengan lelaki lain. Atau Hannah sekadar berpura-pura. Tak apa, kita tengok dan lihat nanti.

“Okey. Kalau macam tu, kita pergi Sunway Mall ya… Kita pusing dalam tu. Haaa… Dalam tu ramai orang, jadi mesti awak selesa, kan?”

Nak tak nak Hannah terpaksa angguk. Takkanlah dia nak ajak Aryan balik semula ke butik pula. Nampak sangatlah yang dia ni tak sudi?

Eh? Maknanya memang dia mengharap ke yang Aryan ajak dia keluar? Ya. Mengharap tu memang dari dulu lagi. Cuma masa tu dia fikir yang harapan dia tu hanya akan tinggal harapan. Kini peluang dah ada, apa salahnya dia cuba.

“Awak dah mesej boyfriend awak ke ni nak keluar dengan saya?” Aryan mula ajukan soalan dalam masa yang sama menyiasat.

Mata ni pulak asyiklah menderhaka. Suka sangat mencuri pandang wajah putih gebu tu. Kalau boleh, nak tenung lama-lama. Ada sesuatu di wajah tu yang buat dia tertarik.

“Tak ada siapa yang saya nak mesej.”

Yes! Aryan angguk puas hati.

“Tak ada boyfriend? Serius? Memilih sangat ni…” Macam tak percaya pula orang macam Hannah ni tak ada kekasih hati.

Nak kata lawa tu taklah lawa sangat pun. Tapi comel Hannah tu boleh memikat mata sesiapa saja yang memandang.

“Mungkinlah kut.”

Memilih? Ya haruslah dia memilih dalam mencari lelaki untuk disimpan dalam hati. Kalau boleh Hannah tak nak perkara yang sama berulang lagi. Sejarah hitam yang menghantuinya sehingga kini.

“Dah lama kerja dengan Sari?”

“Setahun lebih juga…”

Hannah ambil nafas panjang. Nampak sangatlah yang sebelum ni Aryan langsung tak menyedari kehadiran diri dia ni. Padahal masa hari pertama dia kerja, Aryan ada datang butik. Siap dia lagi yang tolong buatkan air.

“Oh, boleh tahan lama… Duduk sini dengan parents atau dengan kawan-kawan?”

Diam.

“Kalau rasa soalan saya tu terlalu personal, tak perlu jawab. Saya minta maaf,” pohon Aryan apabila menyedari sikap wanita itu yang tiba-tiba berdiam diri.

Mulut dia pun alahai. Ringan sangat pulak nak bertanya macam-macam soalan. Tapi dia tak boleh tipu kemahuan hati. Ikutkan rasa, semua benda pasal Hannah dia nak tahu sekarang ni juga.

Tapi kenapa sekarang? Kenapa masa ada Malia dulu dia tak macam ni?

Adakah ini disebabkan rasa hati yang betul-betul tertarik pada Hannah atau hanya mainan perasaan lelaki yang baru putus cinta?

“Dengan kawan…” Perlahan tutur kata Hannah. Suara juga lebih jauh ke dalam. Nak tak nak dia memang tak ada pilihan. Apa yang diajukan Aryan dia perlu juga jawab.

“Parents duduk mana?”

Kali ini Hannah buang pandangan ke luar tingkap. Tangan menggenggam hujung baju sendiri. Memang dia dah jangka Aryan pasti akan ajukan soalan tersebut.

“Hannah?”

“Pahang.”

Ringkas dan tanpa rasa. Hannah gigit sedikit hujung bibir. Cukuplah, Aryan! Tolong jangan ajukan apa-apa soalan lagi. Bukan ingin melupakan asal usul. Namun ada sesuatu yang mengganggu perasaannya ketika itu.

Aryan bagi signal masuk ke simpang memasuki Sunway Putra Mall. Dalam masa yang sama cuba mencari wajah yang seolah sengaja ingin disorokkan dari dia.

“Maaf… Mungkin soalan saya terlampau peribadi. Padahal ni baru pertama kali kita keluar, kan.”

Tiada jawapan untuk kata-kata Aryan. Selagi boleh Hannah cuba untuk mengawal rasa di dada. Menyebut hal keluarga, memang sesuatu yang cukup susah bagi dirinya.

Ibu. Abah. Ingat lagi pada Nur Hannah binti Azuman ini?

Anda dapati novel ini menarik untuk dibaca? Boleh ke pautan tertera di bawah untuk pembelian;
https://www.e-sentral.com/book/info/338141/Gentleman

[SNEAK PEAK] BUKAN KEKASIH TETAPI ISTERI

Bukan Kekasih Tetapi Isteri Oleh Ailah Diela

 

LANGKAH Rizza yang baru keluar dari pintu bilik, Zara pandang dengan ekor mata. Bibir diketap geram apabila dirinya seolah-olah tidak wujud.
Malas nak ambil pusing perihal Rizza, tumpuan kembali tertumpu pada telefon bimbit di tangan. Nombor yang tertera di skrin telefon bimbit sekali lagi didail. Hampa! Memang tak berangkat. Keluhan kasar dilepaskan.
“Mengeluh kenapa?” Soalan yang tiba-tiba muncul dari arah belakang membuatkan Zara tersentak.
Rizza ni! Mujur dia tak kena serangan jantung.
“Tak ada apa,” jawab Zara. Sejak bila entah Rizza muncul di belakangnya ini. Bukan ke tadi Rizza baru pergi dapur?
“Sini.”
Huluran tangan Rizzaa dipandang pelik. Tiba- tiba tadah tangan apa hal?
“Apa?” soalnya tidak faham. Rizza yang sedang berdiri tegak di hadapannya dipandang tidak berkelip.
Rizza jatuhkan bahu. Ada masa isterinya ini memang lembab. Mujur juga isteri. Kalau anak buah, memang dia dah sekeh dua tiga kali.
“Telefon tu bak sini.” Dengan penuh kelembutan sekali lagi Rizza bersuara. Tangan masih setia ditadah. Pandangannya setia melekat di wajah Zara yang sedang duduk di atas sofa.
Melihat si isteri masih dengan aksi slow tahap siput sedut, telefon bimbit yang berada di tangan itu diambilnya. Rasanya dah terang sangat tadi dia sebut perkataan telefon. Tapi Zara masih sibuk nak buat aksi kelip-kelipkan mata. Tahulah mata tu cantik!
“Eh!” Zara yang tidak bersedia dengan tindakan Rizza hanya mampu memandang.
Kini di hadapannya ialah seorang suami yang sedang menekan dan membelek telefon bimbit miliknya. Halkum tu nampak bergerak-gerak. Sesekali mata itu akan merenung ke arahnya dengan tajam.
“Rindu dah ke?”
“Huh?” Soalan yang tiba-tiba keluar dari bibir itu membuatkan mulutnya sedikit melopong. Rindu siapa?
“Awak call papa saya kenapa? Rindu?”
Walaupun hati sendiri rasa macam kena tembak, Rizza cuba berlagak tenang. Takkan dia nak buat aksi kungfu dengan isteri sendiri pula? Isterinya telefon kekasih lama. Arghhh! Sakitnya hati.
“Errr… Mana ada saya call.” Tak baik menipu. Itu pesan mak ayahnya. Tapi Zara tahu yang dia memang kena menipu kalau tak nak kena jerkah.
“Oh ya? Habis tu, My Tan Sri RS ni siapa? Sugar daddy baru?” Sinis Rizza bersuara. Namun selagi boleh dia cuba mengawal nada suaranya. Sekali lagi dia memandang log panggilan keluar yang berada di telefon bimbit Zara.
Kiranya dari tadi Zara sibuk dengan telefon bimbit bersebab rupa-rupanya. Sibuk nak hubungi semula kekasih lama.
“Bak sini telefon saya tu. Siapa suruh awak memandai ceroboh hak saya?” Zara cuba mencapai telefon bimbit di tangan Rizza. Namun melihat jegilan mata itu, tindakannya terus terhenti.
Liur ditelan kesat. Tahu! Memang salah dia. Yang dia sibuk nak telefon Tan Sri Rahman Syah tu kenapa? Sepatutnya dia sedar yang sekarang ni dia dah jadi isteri orang. Tapi dia nak juga khabarkan tentang salah faham Adila tu kepada lelaki tersebut.
Sampai bila dia kena hidup macam orang pelarian?
“Seorang suami memang kena pandai ceroboh hak isteri sendiri. Nak tahu apa sebabnya? Sebab inilah. Ada isteri yang tak tahu dosa pahala. Awak tak tahu hukum-hakam ke Zara? Dia dah jadi papa mentua awak tau.” Selesai berkata-kata, Rizza rebahkan diri ke atas sofa.
Tangan naik melekap di dahi dengan mata yang dipejam serapat mungkin. Nafas ditarik dalam sambil mengucap berkali-kali. Macam mana lagi dia nak buat supaya Zara ni faham? Takkan dia sampai tahap kena pegang rotan baru Zara nak ikut cakap dia?
Telefon bimbit Zara yang masih berada di tangannya digenggam erat. Ikutkan hati nak aje dia baling bagi dinding cium.
“Saya call Tan Sri sebab…”
“Papa! Dia dah jadi papa awak, Zara.” Kali ini sudah terkeluar suara Kapten Azrim. Dengar panggilan yang keluar dari mulut Zara memang boleh buat darahnya sampai ke kepala. Itu mujur juga isterinya tak panggil abang. Kalau panggilan tu yang keluar, memang terkeluarlah anak tekak dia menjerit.
“Saya call sebab saya nak cakap pasal Adila tu.” Cepat Zara menerangkan sebelum asap keluar dari telinga Rizza. Tapi untuk sebut perkataan papa, memang dia rasa kekok lagi.
Yalah! Daripada teman tapi mesra tiba-tiba bertukar status jadi ayah mentua. Tak ke rasa pelik sangat?
“Kenapa? Nak mengadulah kononnya, ya.”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/277995/bukan-kekasih-tetapi-isteri

[SNEAK PEEK] Pencuri Hati vs Penembak Cinta

EBUKU Pencuri Hati vs Penembak Cinta oleh Ailah Diela
EBUKU Pencuri Hati vs Penembak Cinta oleh Ailah Diela

MULUT menyanyi-nyanyi kecil mengikut rentak lagu dari corong radio. Brek tangan ditarik apabila kereta berhenti di persimpangan lampu isyarat yang bertukar warna merah. Tangan menyelongkar beg tangan di kerusi penumpang. Bibir menguntum senyuman apabila telah jumpa apa yang dicari. Wajah dipandang di cermin pandang belakang.

Street!!!

Bunyi brek yang nyaring mengejutkan dirinya yang sedang leka mencalitkan lipstik ke bibir. Akibat kejutan itu, sasaran lipstik tersasar ke tepi bibir.

“Arghhhh…” gumamnya geram.

Mata memandang tajam ke sebelah kanan, melihat ke arah kereta yang dibrek secara mengejut sebentar tadi.

Dah buta ke mata tu tak nampak lampu isyarat berwarna merah. Kenapa tak brek awal-awal? Lepas tu brek mengejut. Yang jadi mangsanya dia juga. Dari dalam kereta, dia dapat melihat ada seorang gadis cantik di bahagian sebelah penumpang.

Kereta Honda Sivic Type R hitam berkilat itu dipandang dari hadapan sehingga ke belakang. Wah… meriahnya dengan stiker naga. Naga warna merah menyala pula tu. Kongsi gelap ke apa ni?

“Helo…” Tingkap dibuka dan tangan dilambai-lambai ke arah kereta gadis tersebut.

Setelah dua tiga kali dia melambai, barulah gadis itu menurunkan tingkap. Gulp! Air liur ditelan apabila terpandang wajah gadis tersebut. Cantiknya… Eh, tapi aku lagi cantik… gumam Maira perlahan.

“Yes, miss…” soal gadis itu bersama senyuman di bibir.

“Ehem, ehem…” Maira berdehem perlahan sebelum menyambung kata.

“Errr…” Teragak-agak Maira untuk berkata. Takut juga kalau ini orang kongsi gelap. Mahu melayang nyawanya nanti.

“What’s wrong…” soal satu suara yang datang dari arah sebelah gadis cantik berkenaan. Sudah semestinya

pemandu kereta naga berkenaan.

Terbeliak mata Maira.

“Awak bawa kereta macam jalan ini ayah awak yang punya. Pagi-pagi lagi dah buat pencemaran bunyi,” marah Maira.

Tadi tak adalah nak marah sangat. Tapi bila tengok aje muka lelaki berkenaan, terus menggelegak darahnya. Geram dengan kejadian semalam pun tidak habis lagi. Hari ini sekali lagi, lelaki yang sama hampir memusnahkan lipstik kesayangannya.

“So, apa masalahnya?” soal lelaki itu dengan muka berlagaknya.

“Memang masalah. Masalahnya sekarang, awak dah mengganggu mood tenang saya pada pagi ini,” jeritnya

keluar tingkap.

Menyampah betul dia melihat muka lelaki tersebut yang beriak selamba. Seolah-olah tidak mengenalinya. Adakah lelaki itu telah lupa? Ah, ini betul-betul boleh mendatangkan kemarahan. Boleh pula lelaki itu tidak mengingati wajahnya yang cantik menawan itu.

Seperti semalam juga, lelaki itu tetap beriak tenang.

“Yang nak mengadu kat aku pula apa hal? Ini bukan kaunter aduan. Mood kau nak jadi puting beliung pun bukan masalah aku.” Eh, ber ‘aku’ ber ‘kau’ pula mamat ni.

“Awak ini memang berlagak betul! Adik, kesian betul sebab awak dapat teman lelaki yang macam ni. Dahlah perangai macam penyamun. Rambut macam rumput kena racun. Muka pula tak usah nak cakap la… masam macam kelubi. Cari orang lain la dik, jangan membazir masa dengan spesies lelaki penyamun macam ini,” jerit Maira geram.

Sempat dia mengutuk lelaki tersebut. Tidak tahulah kenapa menyampah betul dia melihat muka lelaki berkenaan.

Kelihatan gadis cantik tersebut tersenyum-senyum memandang ke arahnya dan kekasihnya silih berganti. Eloklah itu, seorang tidak berperasaan. Seorang lagi pula asyik tersenyum memanjang. Orang kutuk teman lelaki dia pun masih nak senyum-senyum. Memang pasangan gila agaknya mereka berdua ini.

“Dear, jangan dilayan orang gila! Tengok daripada gaya macam baru keluar dari hospital mental aje…”

Berasap! Wah… Dia sikit punya ayu boleh dikatakan baru keluar hospital mental. Dia tu yang mental.

“Eh, penyangak mulut busuk! Suka hati awak saja kan mengata saya? Depan-depan pula tu!”

“Mulut busuk? Weh, kau tu yang mulut bau tangki najis. Bukan setakat mulut, hati kau tu sekali busuk. Jangan dilayan perempuan OKU ni, Fetty. Tutup tingkap tu,” arah lelaki tersebut kepada gadis cantik yang sedari tadi hanya terkebil-kebil melihat perbalahan mereka.

Maira mencebik menyampah. Kalah la tu… tahu takut. Dengan kekasih, bukan main lagi cakap macam orang tak ada gigi. Nak selindung perangai sebenar la tu… hipokrit.

“Oh, wait. Sebelum lupa… kau nampak cantik hari ini. Belajar dari sekolah mana pakai lipstik macam tu? Kesian, baru nak belajar berfesyen agaknya.”

Terkebil-kebil Maira mendengar kata-kata lelaki tersebut.

Dia lantas memandang ke arah tingkap kereta lelaki berkenaan yang telah ditutup rapat. Wah… hari ini semua orang puji aku cantik. Haruslah… ini kan Ara si pencuri hati.

Mata menjeling dengan riak angkuh kereta sebelah. Tetapi apabila terpandangkan isyarat gadis cantik itu dari dalam kereta, dia segera memandang cermin.

Owh, my lipstick! Ya Allah… malunya. Macam mana dia boleh lupa lap tadi. Itulah, teruja sangat nak menghamburkan kemarahan. Mesti orang fikir dirinya betul-betul gila. Hampeh! Ini semua si penyangak itu punya pasal.

Terkial-terkial Maira memasukkan gear sebelum keretanya turut bergerak menuju ke Sekolah Menengah (P) Hamuddin Bistari. Tangan lincah mengelap calitan lipstik yang telah tersasar ke dagu. Bad day!

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/64270/pencuri-hati-vs-penembak-cinta