[SNEAK PEAK] BUKAN KEKASIH TETAPI ISTERI

Bukan Kekasih Tetapi Isteri Oleh Ailah Diela

 

LANGKAH Rizza yang baru keluar dari pintu bilik, Zara pandang dengan ekor mata. Bibir diketap geram apabila dirinya seolah-olah tidak wujud.
Malas nak ambil pusing perihal Rizza, tumpuan kembali tertumpu pada telefon bimbit di tangan. Nombor yang tertera di skrin telefon bimbit sekali lagi didail. Hampa! Memang tak berangkat. Keluhan kasar dilepaskan.
“Mengeluh kenapa?” Soalan yang tiba-tiba muncul dari arah belakang membuatkan Zara tersentak.
Rizza ni! Mujur dia tak kena serangan jantung.
“Tak ada apa,” jawab Zara. Sejak bila entah Rizza muncul di belakangnya ini. Bukan ke tadi Rizza baru pergi dapur?
“Sini.”
Huluran tangan Rizzaa dipandang pelik. Tiba- tiba tadah tangan apa hal?
“Apa?” soalnya tidak faham. Rizza yang sedang berdiri tegak di hadapannya dipandang tidak berkelip.
Rizza jatuhkan bahu. Ada masa isterinya ini memang lembab. Mujur juga isteri. Kalau anak buah, memang dia dah sekeh dua tiga kali.
“Telefon tu bak sini.” Dengan penuh kelembutan sekali lagi Rizza bersuara. Tangan masih setia ditadah. Pandangannya setia melekat di wajah Zara yang sedang duduk di atas sofa.
Melihat si isteri masih dengan aksi slow tahap siput sedut, telefon bimbit yang berada di tangan itu diambilnya. Rasanya dah terang sangat tadi dia sebut perkataan telefon. Tapi Zara masih sibuk nak buat aksi kelip-kelipkan mata. Tahulah mata tu cantik!
“Eh!” Zara yang tidak bersedia dengan tindakan Rizza hanya mampu memandang.
Kini di hadapannya ialah seorang suami yang sedang menekan dan membelek telefon bimbit miliknya. Halkum tu nampak bergerak-gerak. Sesekali mata itu akan merenung ke arahnya dengan tajam.
“Rindu dah ke?”
“Huh?” Soalan yang tiba-tiba keluar dari bibir itu membuatkan mulutnya sedikit melopong. Rindu siapa?
“Awak call papa saya kenapa? Rindu?”
Walaupun hati sendiri rasa macam kena tembak, Rizza cuba berlagak tenang. Takkan dia nak buat aksi kungfu dengan isteri sendiri pula? Isterinya telefon kekasih lama. Arghhh! Sakitnya hati.
“Errr… Mana ada saya call.” Tak baik menipu. Itu pesan mak ayahnya. Tapi Zara tahu yang dia memang kena menipu kalau tak nak kena jerkah.
“Oh ya? Habis tu, My Tan Sri RS ni siapa? Sugar daddy baru?” Sinis Rizza bersuara. Namun selagi boleh dia cuba mengawal nada suaranya. Sekali lagi dia memandang log panggilan keluar yang berada di telefon bimbit Zara.
Kiranya dari tadi Zara sibuk dengan telefon bimbit bersebab rupa-rupanya. Sibuk nak hubungi semula kekasih lama.
“Bak sini telefon saya tu. Siapa suruh awak memandai ceroboh hak saya?” Zara cuba mencapai telefon bimbit di tangan Rizza. Namun melihat jegilan mata itu, tindakannya terus terhenti.
Liur ditelan kesat. Tahu! Memang salah dia. Yang dia sibuk nak telefon Tan Sri Rahman Syah tu kenapa? Sepatutnya dia sedar yang sekarang ni dia dah jadi isteri orang. Tapi dia nak juga khabarkan tentang salah faham Adila tu kepada lelaki tersebut.
Sampai bila dia kena hidup macam orang pelarian?
“Seorang suami memang kena pandai ceroboh hak isteri sendiri. Nak tahu apa sebabnya? Sebab inilah. Ada isteri yang tak tahu dosa pahala. Awak tak tahu hukum-hakam ke Zara? Dia dah jadi papa mentua awak tau.” Selesai berkata-kata, Rizza rebahkan diri ke atas sofa.
Tangan naik melekap di dahi dengan mata yang dipejam serapat mungkin. Nafas ditarik dalam sambil mengucap berkali-kali. Macam mana lagi dia nak buat supaya Zara ni faham? Takkan dia sampai tahap kena pegang rotan baru Zara nak ikut cakap dia?
Telefon bimbit Zara yang masih berada di tangannya digenggam erat. Ikutkan hati nak aje dia baling bagi dinding cium.
“Saya call Tan Sri sebab…”
“Papa! Dia dah jadi papa awak, Zara.” Kali ini sudah terkeluar suara Kapten Azrim. Dengar panggilan yang keluar dari mulut Zara memang boleh buat darahnya sampai ke kepala. Itu mujur juga isterinya tak panggil abang. Kalau panggilan tu yang keluar, memang terkeluarlah anak tekak dia menjerit.
“Saya call sebab saya nak cakap pasal Adila tu.” Cepat Zara menerangkan sebelum asap keluar dari telinga Rizza. Tapi untuk sebut perkataan papa, memang dia rasa kekok lagi.
Yalah! Daripada teman tapi mesra tiba-tiba bertukar status jadi ayah mentua. Tak ke rasa pelik sangat?
“Kenapa? Nak mengadulah kononnya, ya.”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/277995/bukan-kekasih-tetapi-isteri

[SNEAK PEEK] Pencuri Hati vs Penembak Cinta

EBUKU Pencuri Hati vs Penembak Cinta oleh Ailah Diela
EBUKU Pencuri Hati vs Penembak Cinta oleh Ailah Diela

MULUT menyanyi-nyanyi kecil mengikut rentak lagu dari corong radio. Brek tangan ditarik apabila kereta berhenti di persimpangan lampu isyarat yang bertukar warna merah. Tangan menyelongkar beg tangan di kerusi penumpang. Bibir menguntum senyuman apabila telah jumpa apa yang dicari. Wajah dipandang di cermin pandang belakang.

Street!!!

Bunyi brek yang nyaring mengejutkan dirinya yang sedang leka mencalitkan lipstik ke bibir. Akibat kejutan itu, sasaran lipstik tersasar ke tepi bibir.

“Arghhhh…” gumamnya geram.

Mata memandang tajam ke sebelah kanan, melihat ke arah kereta yang dibrek secara mengejut sebentar tadi.

Dah buta ke mata tu tak nampak lampu isyarat berwarna merah. Kenapa tak brek awal-awal? Lepas tu brek mengejut. Yang jadi mangsanya dia juga. Dari dalam kereta, dia dapat melihat ada seorang gadis cantik di bahagian sebelah penumpang.

Kereta Honda Sivic Type R hitam berkilat itu dipandang dari hadapan sehingga ke belakang. Wah… meriahnya dengan stiker naga. Naga warna merah menyala pula tu. Kongsi gelap ke apa ni?

“Helo…” Tingkap dibuka dan tangan dilambai-lambai ke arah kereta gadis tersebut.

Setelah dua tiga kali dia melambai, barulah gadis itu menurunkan tingkap. Gulp! Air liur ditelan apabila terpandang wajah gadis tersebut. Cantiknya… Eh, tapi aku lagi cantik… gumam Maira perlahan.

“Yes, miss…” soal gadis itu bersama senyuman di bibir.

“Ehem, ehem…” Maira berdehem perlahan sebelum menyambung kata.

“Errr…” Teragak-agak Maira untuk berkata. Takut juga kalau ini orang kongsi gelap. Mahu melayang nyawanya nanti.

“What’s wrong…” soal satu suara yang datang dari arah sebelah gadis cantik berkenaan. Sudah semestinya

pemandu kereta naga berkenaan.

Terbeliak mata Maira.

“Awak bawa kereta macam jalan ini ayah awak yang punya. Pagi-pagi lagi dah buat pencemaran bunyi,” marah Maira.

Tadi tak adalah nak marah sangat. Tapi bila tengok aje muka lelaki berkenaan, terus menggelegak darahnya. Geram dengan kejadian semalam pun tidak habis lagi. Hari ini sekali lagi, lelaki yang sama hampir memusnahkan lipstik kesayangannya.

“So, apa masalahnya?” soal lelaki itu dengan muka berlagaknya.

“Memang masalah. Masalahnya sekarang, awak dah mengganggu mood tenang saya pada pagi ini,” jeritnya

keluar tingkap.

Menyampah betul dia melihat muka lelaki tersebut yang beriak selamba. Seolah-olah tidak mengenalinya. Adakah lelaki itu telah lupa? Ah, ini betul-betul boleh mendatangkan kemarahan. Boleh pula lelaki itu tidak mengingati wajahnya yang cantik menawan itu.

Seperti semalam juga, lelaki itu tetap beriak tenang.

“Yang nak mengadu kat aku pula apa hal? Ini bukan kaunter aduan. Mood kau nak jadi puting beliung pun bukan masalah aku.” Eh, ber ‘aku’ ber ‘kau’ pula mamat ni.

“Awak ini memang berlagak betul! Adik, kesian betul sebab awak dapat teman lelaki yang macam ni. Dahlah perangai macam penyamun. Rambut macam rumput kena racun. Muka pula tak usah nak cakap la… masam macam kelubi. Cari orang lain la dik, jangan membazir masa dengan spesies lelaki penyamun macam ini,” jerit Maira geram.

Sempat dia mengutuk lelaki tersebut. Tidak tahulah kenapa menyampah betul dia melihat muka lelaki berkenaan.

Kelihatan gadis cantik tersebut tersenyum-senyum memandang ke arahnya dan kekasihnya silih berganti. Eloklah itu, seorang tidak berperasaan. Seorang lagi pula asyik tersenyum memanjang. Orang kutuk teman lelaki dia pun masih nak senyum-senyum. Memang pasangan gila agaknya mereka berdua ini.

“Dear, jangan dilayan orang gila! Tengok daripada gaya macam baru keluar dari hospital mental aje…”

Berasap! Wah… Dia sikit punya ayu boleh dikatakan baru keluar hospital mental. Dia tu yang mental.

“Eh, penyangak mulut busuk! Suka hati awak saja kan mengata saya? Depan-depan pula tu!”

“Mulut busuk? Weh, kau tu yang mulut bau tangki najis. Bukan setakat mulut, hati kau tu sekali busuk. Jangan dilayan perempuan OKU ni, Fetty. Tutup tingkap tu,” arah lelaki tersebut kepada gadis cantik yang sedari tadi hanya terkebil-kebil melihat perbalahan mereka.

Maira mencebik menyampah. Kalah la tu… tahu takut. Dengan kekasih, bukan main lagi cakap macam orang tak ada gigi. Nak selindung perangai sebenar la tu… hipokrit.

“Oh, wait. Sebelum lupa… kau nampak cantik hari ini. Belajar dari sekolah mana pakai lipstik macam tu? Kesian, baru nak belajar berfesyen agaknya.”

Terkebil-kebil Maira mendengar kata-kata lelaki tersebut.

Dia lantas memandang ke arah tingkap kereta lelaki berkenaan yang telah ditutup rapat. Wah… hari ini semua orang puji aku cantik. Haruslah… ini kan Ara si pencuri hati.

Mata menjeling dengan riak angkuh kereta sebelah. Tetapi apabila terpandangkan isyarat gadis cantik itu dari dalam kereta, dia segera memandang cermin.

Owh, my lipstick! Ya Allah… malunya. Macam mana dia boleh lupa lap tadi. Itulah, teruja sangat nak menghamburkan kemarahan. Mesti orang fikir dirinya betul-betul gila. Hampeh! Ini semua si penyangak itu punya pasal.

Terkial-terkial Maira memasukkan gear sebelum keretanya turut bergerak menuju ke Sekolah Menengah (P) Hamuddin Bistari. Tangan lincah mengelap calitan lipstik yang telah tersasar ke dagu. Bad day!

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/64270/pencuri-hati-vs-penembak-cinta