End of IDPF, Start of a New Era for Digital Publishing Standards

idpf-w3c

Finally, International Digital Publishing Forum, or known as IDPF, has been absorbed into W3C (World Wide Web Consortium) as Publishing@W3C. The end of IDPF as a stand alone organisation ended the eBook standards early days journey which commence in 1999 with introduction of Open eBook Publication Structure (OEB) that later on contributed to the EPUB standards (which was governed by IDPF). This evolution in the journey of digital publishing standards is inevitable due to modern eBooks mimicking too much of the web. After all, the core of modern eBooks is HTML, and also perhaps other web technologies.

We at e-Sentral welcome any progressive change which can take digital publishing and EPUB standards to the next level. Whether if eBooks of the future will still maintain the looks of a traditional book or will blend with looks of the web is actually a secondary matter, what is important is that eBooks will better spell digital content for users.

MALAYSIA: THE INFERIOR NATION [PART III]

Part III – of a continuing series

By Faiz Al-Shahab

I remembered my childhood days living in England, where my family were the very few coloured existence in the suburb of Salford city. From time to time, we make our way to the city of Manchester to meet up with the Malaysian community, the only chance we get to eat satay and laksa at the time. For those who never experienced living abroad in the 80’s and 90’s, Malaysian community overseas especially the students and post-grad students live modestly. They buy cheap old cars, and rent cheap homes, contrasting to their lifestyle back in Malaysia.

Evidently it is due to the exchange rate that gives Malaysian studying community overseas a smaller buying power, but it is also due to the fact that everybody’s goal was to save money and buy bone china, mini-compo, wallpaper, a car or two, and Western brand accessories, all to be fitted into a shipping container heading back to Malaysia at the end of the stay. In the meantime, standard of living abroad suffers, but it was never an issue because status and style did not come into equation amongst Malaysian community abroad, accept for the ones in London.

Bear in mind, these people in that community later on in life sat in high positions in government and corporate offices of Malaysia. Many became Secretary General and Director General of Ministries, deputies, CEO’s and MD’s of corporations, Directors, you name it.

It demonstrates that downgrading on lifestyle is perfectly fine, and we can benefit from it. Nonetheless, once in Malaysia all that is put aside.

Today unfortunately, the heated topic still revolves around the dire straits situation of our economy. The bad news is, we have yet to go through the worse of it.

Nonetheless going through bad times can open up to new opportunities and provide us reasons for changes.

We at e-Sentral urge our society and organisations be it government or corporate to take austerity measures in printing medium, to reduce expenditures. If we cannot make big changes, do the small things that we can first. Slowly slowly catche monkey. By making our annual publications such as annual reports, news bulletins, manuals, informative books, boss’ biographies, and company’s audit in digital book form, entities can save huge amount of yearly expenses. Many have joined the band wagon and made savings.

Of course, this comes with having to change our mind set and the way we do things too.

Running a tight ship is not for everyone, but we have to be smarter and increase our value and dignity.

This is the best time to reflect at how we can improve in doing things we have not changed in many years.

For local Universities par example, the press and publishing houses should publish more textbooks and academic materials for own consumption rather than using far more expensive foreign publications. If our lecturers and professors deem that local materials are not good enough, then there is no point to have university press and publishing houses in the first place. The local lecturers in a way are saying that their own writing is not good enough for our students. Moving ahead, there will be no room for this kind of mentality.

Tighten your seat belts. strong waves ahead! Prediction for the near future will not be so forgiving either, with fuel price forecast to go up, it will only set the left overs suits and ties of the oil and gas club back to its arrogant mode, but for other industries, austerity is still very real. So lets take the opportunity to be smart about things, and make effective spending.

Malaysia: The Inferior Nation

Malaysia: The Inferior Nation [Part II]

MALAYSIA: THE INFERIOR NATION (PART IV)

 

Chat with David Menon

Hello dedicated readers!!

For this week, we managed to interview an international author. He is an author who wrote the crime genre novel. Do you want to know, who is this author? He is David Menon. Want to know more about him? Keep reading guys.

rj-21

  1. How did you write your first novel?

I have this need to write good, plausible, entertaining stories that will give people pleasure and enjoyment. I’m inspired by everything that’s going on around me, the people I meet, the daily news on television, the places I go to. They all have an impact on my writing. I write in the crime fiction genre because everyone loves a good mystery and it also allows me the greatest scope for social commentary.

  1. How did you write your first novel?

On large pads of writing paper using a pen. I know that some writers prefer to do it this way but now I write everything on my computer which is so much easier. Except for when I’m making notes of course and for that I go back to using pads.

  1. What is your favorite food?

Indian garlic chicken with pilau rice and a garlic naan bread.

     4.What is your favorite novel?

My favourite novel of all genres is ‘The Gift of Rain’ by the Malaysian author Tan Twan Eng. It is one of the most beautifully written books I’ve ever read and it has a gripping story-line that made me guess over and over again and which hasn’t left me even though it’s been many months since I read it. An absolutely fantastic book. My favourite novel in my own crime genre is ‘The Mermaid’s Singing’ by Val McDermid.

    5. Who is your favorite author?

The British crime writer Val McDermid. For me she is the boss of crime writers and whenever a book of hers comes out I devour it as quickly as I can. There are other crime writers I like including Peter Robinson and the Icelandic writer Arnaldur Indridasson but Val is the number one for me.

6. Do you have a pet?

No I don’t have a pet and that makes me very sad because I’d love to have a dog. I’d like a really big dog like a Labrador or an Alsatian. But the thing is I travel so much that it wouldn’t be fair on the dog to keep on leaving it and it would break my heart too.

7. If you are given a chance to travel for free, where would it be? Why?

I would go to the Malaysian island of Langkawi. In fact I’m going there in January for my second visit and I can’t wait. I feel the most incredible sense of peace when I’m there and it’s a welcome break from this increasingly insane world we’re living in.

8. Do you have any plan on your upcoming books? Briefly tell your readers on what will it be about?

I’m currently working on the 8th book in the DSI Jeff Barton series which is called ‘Landslide’ and which will be out on 28th December. I’m also working on a stand alone crime novel and also the third in my series featuring private investigator Stephanie Marshall and set in Sydney, Australia.

9. Do you have any message to your readers?

My message to my readers is one of thanks and appreciation for enjoying that I do. I’m very grateful for their continuing support and I’ll keep on working hard to give you the best and most intriguing stories that I can.

10. Do you have a special time to write or how is your day structured?

I tend to write best in the afternoon and evenings, often until the small hours after midnight. I use the mornings to do my admin stuff and to look after my flat, shopping etc.

11. What is your favorite quote?

‘I have nothing to declare except my intellect’ by Oscar Wilde.

 

That is all from us in this interview. We wish you all the best for your career! Keep writing and we love you!

  rj-16  no-spoken-word

For those who are looking for his eBook, you can get it here:
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_27041_david-menon/~

 

 

 

Sejenak Bersama Ahadiat Akashah

9789833642168-medium
Salah satu hasil karya Ahadiat Akashah

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Ahadiat Akashah menulis?

Inspirasi saya yang sebenar adalah lingkungan kehidupan saya semasa kecil yang diasuh dengan buku oleh pak cik saya Marwilis Haji Yusof yang juga merupakan seorang penulis terkenal dan merupakan insan pertama yang mengesan bakat saya dan memberi kepercayaan dengan menerbitkan novel sulung saya ‘Budak Setan’. 

2. Apa makanan kegemaran Ahadiat Akashah?

Terlalu banyak untuk disenaraikan sehingga boleh menjadi novel tetapi yang ketara pastinya masakan kampung yang pedas-pedas.

3.  Siapakah penulis kegemaran Ahadiat Akashah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Sidney Sheldon yang merupakan penulis rujuk di dalam kebanyakan karya saya.

4. Apakah novel kegemaran Ahadiat Akashah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

If Tomorrow Comes – Sidney Sheldon

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Pelbagai spesis burung dan tupai yang saban pagi berkeliaran di persekitaran rumah saya yang terperosok di kawasan hutan di mana sudah menjadi habit saya dan famili sering longgokkan ‘mereka’ makanan.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Ahadiat Akashah mahu pergi dan mengapa? 

Lembah Andes untuk menyelusuri sejarah peninggalan suku kaum Inca yang pernah dikagumi kehebatan mereka suatu waktu dahulu.

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Ahadiat Akashah? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Mungkin ingin menyambung perjalanan kisah ‘Joni Togo’ atau menjawab persoalan di dalam novel ‘Resepi Dari Kubur’ yang masih kabur menurut mereka yang pernah membacanya.

8. Apakah pesanan Ahadiat Akashah kepada pembaca di luar?

Perlu berani, jangan terlalu memberi, terutama dalam merelakan kedai buku menjolikan karya kita sehingga memeras dengan diskaun yang membunuh sehingga ada sanggup yang tawarkan 60% – 70% diskaun.  Di mana harga kita?!  Begitu juga dengan penerbit buku yang sanggup beri percuma kepada syarikat produksi filem atau drama yang memeras dengan ungkapan kalau dah keluar tv nanti jualan buku akan laris.  Tetapi, di mana letaknya nilai karya seorang penulis?  Sebab itu saya pesan penulis kerana berani katakan ‘tidak’ kepada pemeras karya sebegini.

9. Pada pandangan Ahadiat Akashah, apa istimewanya novel Ahadiat Akashah  berbanding novel lain di pasaran?

Biasa-biasa aje, mungkin kerana saya banyak menongkah arus dalam dunia penulisan novel di Malaysia dengan gaya penulisan yang lari dari kebiasaan dan muncul dengan tajuk-tajuk selamba yang menjadi trend ikutan hari ini menjadikan ia nampak istimewa, kut?  Entahlah?!

10. Dari mana Ahadiat Akashah selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dari persekitaran keliling yang berlaku seharian di dalam masyarakat di Malaysia.  Sebab itu tema novel saya mencakupi semua aspek dan terlalu straight forward dengan membongkar segala rahsia sehingga kelihatan jelik bagi pembaca yang sopan sedangkan realiti tidak sebegitu.  Saya rasa saya dah sentuh semua warna kehidupan, dari kisah cinta, thriller, misteri, sejarah, hubungan luar biasa, gay, lesbian, ilusi dan saya sendiri tak ingat lagi coretan pembongkaran kehidupan di dalam 86 buah novel yang telah diterbitkan sepanjang 30 tahun saya menulis.

11. Apa rutin harian Ahadiat Akashah? Ada yang rare tak?

Menghantar dan menjemput anak-anak sekolah setiap hari dari pagi hingga menjelang malam sejak anak pertama bermula tahun 1998 ketika di TADIKA dan kini anak bongsu nombor empat di dalam darjah enam.  Bererti rutin ini mungkin hanya akan selesai lima tahun lagi apabila anak bongsu saya habis SPM.  Rare tak rare, ada ke bapak macam saya yang dedikasi buat kerja driver macam ni?  Hahaha.

12. Apa nasihatAhadiat Akashah kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Biasa-biasa aje.

13. Apa nasihat Ahadiat Akashah kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Cipta identiti sendiri.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Ahadiat Akashah kuasai?

Tiada.  Kalau ada pun bahasa ‘pasar’ yang dulu sering jadi bahan serangan para pengkritik sastera terhadap gaya penulisan saya.

Kami harap Ahadiat Akashah akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Ahadiat Akashah yang rindu dengan tulisan- tulisan beliau, anda boleh klik dibawah

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/publisher/filter/pb_19_roket-kertas-sdn-bhd/~

Pengumuman Kemaskini bagi aplikasi pembaca iOS

Pengumuman kepada pengguna iOS kami

 

Bagi mendapatkan kemaskini terbaru reader apps kami, sila deactivate dan login semula ke akaun anda.

Untuk mendapatkan tatacara proses tersebut, sila rujuk kepada FAQ kami.

Link FAQ: https://www.e-sentral.com/page/i-faq


 

Announcement for iOS user

 

To update your reader application, kindly deactivate and re login into your account.

Please refer to our FAQ on how to deactivate.

Link to our FAQ: https://www.e-sentral.com/page/i-faq

 

Thank you

Sejenak Bersama Zhamidah Dyna

Pada minggu ini kita berjaya menemu bual salah seorang penulis bebas kami. Walaupun seorang penulis yang masih baru, namun apa yang boleh diperkatakan ialah, tampak satu kelainan dalam novel beliau.

Ikuti sesi interview selanjutnya bersama penulis tersebut.

isbn97896714378-medium

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Zhamida Dyna menulis?

Suami saya. Dia orang pertama yang membuat saya menulis. Saya memang minat membaca novel cinta, tapi tak pernah terlintas untuk saya menulis. Dia yang syorkan saya menulis kisah-kisah benar yang berlaku di sekeliling. Suami saya juga lah yang menjadi ‘editor utama’ setiap kali saya menyiapkan bab-bab. Selain dia, keluarga saya juga menjadi inspirasi buat saya. Mereka banyak memberi idea kepada saya tanpa mereka sedari. Sememangnya, suami dan keluarga saya teramat memberi inspirasi kepada saya sebagai penulis bebas.

 2. Apa makanan kegemaran Zhamida Dyna?

Makanan kegemaran saya adalah masakan umi saya sendiri. Terutamanya, kalau dia buat sambal tumis. Apa-apa masakan sambal tumis, memang favourite saya.

 3.  Siapakah penulis kegemaran Zhamida Dyna? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Sophie Kinsella. Beliau merupakan novelis terkenal. Boleh dikatakan, semua novel beliau ‘best selling’ di New York. Novel beliau yang paling saya suka ialah ‘Confessions of Shopaholic’

4. Apakah novel kegemaran Zhamida Dyna? (tak kisah luar negara or dalam negara)

‘Confessions of a Shopaholic’ oleh Sophie Kinsella.

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Ada, kucing dan ikan.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Zhamida Dyna mahu pergi dan mengapa? 

Paris. Sebab, Paris merupakan kota paling romantik di dunia. Saya ni memang suka sangat tempat ala-ala romantik ni. Sesuai la dengan novelis jiwang macam saya ni. Hehe

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Zhamida Dyna? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

InsyaAllah, novel seterusnya bertajuk ‘Cinta Miss Penyapu’. Novel ni mengisahkan tentang seorang gadis yatim piatu. Dia memelihara adikknya yang masih kecil dengan bekerja sebagai tukang sapu di sebuah institusi pendidikan. Di sana, dia sering diejek oleh segelintir pelajar yang sebaya dengannya. Adiknya telah disalah anggap sebagai anaknya. Gadis muda yang bersama anak kecil itu sentiasa dipertikaikan status pertalian mereka. Nak tahu lebih lanjut? Nanti bila dah keluar pasaran nanti, sila beli ye? Ada beberapa lagi novel dalam proses iaitu ‘Hello MR.Jodoh’ & ‘Aku seorang pelacur’. Tapi, yang ni kena tunggu la sebab jalan cerita masih tiada ending. Hehe

8. Apakah pesanan Zhamida Dyna kepada pembaca di luar?

Jika bahan bacaan yang anda baca ada pengajaran, jadikanlah pengajaran itu sebagai pedoman hidup anda ye.

9. Pada pandangan Zhamida Dyna, apa istimewanya novel Zhamida Dyna  berbanding novel lain di pasaran?

Novel saya berdasarkan kisah benar dari orang sekeliling. InsyaAllah, novel saya mampu membuatkan para pembaca ‘beremosi’ ketika membacanya. Hehe

10. Apa rutin harian Zhamida Dyna? Ada yang rare tak?

Rutin harian saya adalah update produk dan kosmetik terMurah di pasaran kepada dropshipper saya di ‘group whatsapp’.

11. Describe diri Zhamida Dyna dalam 3 patah perkataan?

Friendly. Talkactive. Caring

12. Apa nasihat Zhamida Dyna kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya pun masih baru dalam bidang ni. Hehe. Urm, menjadi seorang novelis ni banyak dugaannya. Jadi, kepada para penulis yang masih baru di luar sana, jangan cepat putus asa. Terutamanya, apabila anda menghantar novel anda untuk dinilai pihak tertentu, novel anda ditolak. Saya harap anda tidak mudah berputus asa. Sentiasa mencuba sehingga berjaya. Dan 1 lagi pesanan saya, “if u want to be, what u want to be, u have be, what u want to be”.

13. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Zhamida Dyna kuasai?

Saya hanya boleh berbahasa melayu dan inggeris sahaja. Bahasa lain tu, mungkin bahasa Arab dan Cina kot. Tapi, sikit-sikit je pandai. Setakat basic sahaja. Hehe

Admin nak wish good luck untuk novel- novel seterusnya. Harap anda berjaya membawa kelainan dalam bahan bacaan. Baru la rare kan! So kalau readers nak dapatkan eBuku beliau, ni adalah link bagi eBuku tersebut.

screenshot_2016-09-08-16-22-42

eBuku Cinta Gadis Gila
https://www.e-sentral.com/book/info/80025/cinta-gadis-gila