Sejenak Bersama Yumi Hyra

Karya Yumi Hyra

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Yumi Hyra. Salah satu daripada novel beliau juga sudah berjaya diadaptasi ke drama ialah Encik Suami Mat Salih Celup.

Kalau readers nak tahu lebih lanjut mengenai cik penulis kita Yumi Hyra, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah.

Ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang Yumi Hyra. Kami akan kongsikan kepada peminat Yumi Hyra juga info ini.

Seorang novelis bukan sepenuh masa yang bernaung di bawah Lovenovel Publication sejak kelahiran novel pertama pada Mac 2015. Setakat ini mempunyai tiga buah novel iaitu:

  • Encik Suami Mat Salih Celup
  • Encik Kutub Utara
  • Bukan Encik Sempurna

Lahir di Labuan tetapi membesar di Ipoh, Perak. Masih lagi menyambung pengajian separuh masa ke peringkat seterusnya untuk mendapatkan lesen akauntan bertauliah (Chartered Accountant) dan pada masa yang sama bekerja sebagai auditor di salah sebuah Big 4 Audit Firm di Malaysia.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Yumi Hyra menulis?

Saya mula berjinak-jinak dengan dunia penulisan sejak sekolah menengah tetapi lebih kepada penulisan artikel. Saya pernah menceritakan angan-angan kepada Pn Hikmah (guru Bahasa Malaysia saya sewaktu menuntut di MRSM Langkawi) yang saya akan menulis sebuah novel.  Alhamdulillah, angan-angan itu tercapai juga.

Apabila saya mula mencuba dengan penulisan novel, ahli keluarga saya terutamanya umi, abi dan kak ngah serta mereka yang berada di sekeliling saya yang banyak memberi inspirasi kepada saya.

Sebenarnya saya suka berangan; tak kira masa dan tempat. Sewaktu memandu kereta dan tersekat di dalam kesesakan jalan raya pun saya boleh berangan untuk mencari inspirasi jalan cerita. Haha!

2. Apa makanan kegemaran anda di hari raya?

Rendang tok yang dimasak oleh umi saya. Rendang tok ini sinonim sebagai resipi kebanggaan orang Perak. Sedapnya jika dimakan bersama lemang. Sebenarnya, semua juadah di hari raya sedap-sedap belaka. Saya cuma tak gemar dengan taugeh sahaja!

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Of course J.K Rowling dan Sophie Kinsella.

4. Apakah novel kegemaran Yumi Hyra? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Semua sequel Harry Potter (saya sebenarnya mengumpul versi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris disebabkan kegilaan yang melampau) dan semua koleksi novel Sophie Kinsella.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada disebabkan umi saya memang tidak mengizinkan saya untuk membela haiwan walaupun si hamster yang comel. Tetapi adik bongsu saya yang berumur 11 tahun suka meniru bunyi kucing. Tak pastilah ini boleh dikira sebagai mempunyai pet ataupun tidak 😉

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

United Kingdom! Saya sukakan binaan castles di Wales, mahu menonton Shakespeare’s plays di Stratford-upon-Avon yang merupakan tempat kelahiran beliau, menjejakkan kaki ke Warner Bros Studio Tour London dan mahu mengadakan sesi jelajah Arthur-Merlin History di UK. I’m a big fan of both Merlin and Harry Potter.

7. Apakah Yumi Hyra merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya sedang dalam proses menyiapkan sebuah novel romantik komedi yang menampilkan watak heroin yang mempunyai masalah insomnia (sukar untuk tidur) dan watak hero yang merupakan seorang spy professional tetapi menyamar sebagai lelaki nerd. Mereka bergandingan untuk menyelesaikan kes pemerdagangan manusia yang dijalankan oleh salah seorang pengarah di tempat kerja mereka. Ini merupakan percubaan pertama saya dengan genre yang lain sedikit (sebab ada watak spy) tetapi saya masih ketengahkan elemen komedi.

8. Apakah pesanan Yumi Hyra kepada pembaca di luar?

Terima kasih atas sokongan dan kasih sayang yang diberikan kepada penulis-penulis novel tempatan. Terima kasih kerana sudi menjadikan karya-karya saya sebagai koleksi dan terhibur sewaktu membaca karya-karya saya tetapi dalam masa yang sama mengambil nilai-nilai murni yang cuba saya sampaikan. Teruskan menyokong industri penulisan negara dengan komen-komen membina yang boleh membantu para penulis meningkatkan mutu karya kami.

9. Pada pandangan Yumi Hyra, apa istimewanya novel Yumi Hyra berbanding novel lain di pasaran?

Saya tak reti nak menulis dengan ayat berbunga-bunga. Jadi, saya selesa menggunakan ayat-ayat seharian di dalam novel saya. Disebabkan itu, novel-novel saya biasa sahaja. Jika para pembaca inginkan novel yang ringan dan boleh membuatkan diri sendiri tersengih dan tergelak seorang diri; insya-ALLAH novel-novel saya boleh dijadikan sebagai ‘kawan baik’.

10. Dari mana Yumi Hyra selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Saya suka berangan dan menonton drama terutamanya yang bergenre romantic comedy. Ada juga yang diilhamkan daripada pengalaman sendiri dan apa yang berlaku di sekeliling saya. Kadang-kadang perkara yang simple yang pernah saya alami seperti mempunyai kawan-kawan foreigners yang pelat berbahasa Melayu pun boleh dijadikan idea. Disebabkan itulah boleh tercetusnya idea novel si mat salih celup! Hehe…

11. Apa rutin harian Yumi Hyra? Ada yang rare tak?

Idea untuk menulis akan datang bila saya super stress dengan kerja. Pelik tapi benar. Jadi, saya akan randomly update bab baru walaupun kerja ofis menimbun. Bila stress disebabkan masalah writer’s block, saya akan kacau adik saya yang bongsu. And… ting! Idea datang semula. Kesian dia; menjadi mangsa keadaan.

12. Describe diri Yumi Hyra dalam 3 patah perkataan?

Introvert. Nocturnal. Takut jarum.

13. Apa nasihat Yumi Hyra kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya sendiri masih mentah dalam industri ini. Namun; apa yang saya boleh kongsikan ialah menulislah dengan hati. Jika hati kita ikhlas; insya-ALLAH para pembaca dapat merasanya. Dongibap!

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Yumi Hyra kuasai?

Bahasa Perancis. Oh la la!

Kami harap Yumi Hyra akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Yumi Hyra,

Karya terbaru Yumi Hyra boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/79666/encik-suami-mat-salih-celup

[SNEAK PEEK] ENCIK SUAMI MAT SALIH CELUP

9789670657981-medium
EBUKU ENCIK SUAMI MAT SALIH CELUP Oleh Yumi Hyra

CUACA yang sememangnya panas kurasakan semakin panas membahang apabila kedua-dua belah telinga ini terpaksa menadah amarah Puan Seri banyak songeh yang aku jumpa tadi. Adoi, pagi-pagi dah menambah dosa aku! Anak lelaki dia yang nak kahwin tu pun tak banyak bunyi, Puan Seri tu pulak yang tak boleh berhenti berbunyi. Kenapa baju ni besar sangatlah? Kenapa colour dull sangatlah? Kenapa ini dan kenapa itu?

“Kak Iman, kenapa muka merah sangat macam udang bakar ni?” tegur Maya sebaik sahaja aku melangkah masuk ke dalam butik.

“Kena marah macam biasa. Dahlah, Maya. Nanti bertambah dosa akak mengata Puan Seri banyak songeh tu,” jawabku. Entah apa nama Puan Seri tu pun aku tak ingat! Yang aku ingat dia memang banyak cengkadak !

“Kak Iman, tadi mat salih hot tu datang lagi,” beritahu Maya.

“Mat salih mana pulak ni?” soalku sambil bergerak ke mini fridge untuk mencari air mineral sejuk.

“Ala, yang datang last week tu. Mat salih rambut brunette tu.”

“Amboi, sampai warna rambut pun ingat!” usikku dan Maya tergelak-gelak.

“Ian ke? Kenapa dengan dia?” soalku kembali.

“Dia cakap dia nak jumpa akak hari ni jugak. Time lunch.”

Aku sudah menepuk dahi. Terlupa yang hari ni berjanji dengan mat salih celup tu. Aku melirik jam tangan. Nasib baik baru pukul 11 pagi. Iman Amani ni memang cepat lupa. Sebab itulah semua benda kena tulis dalam planner. Kalau tidak pun, Maya yang menjadi planner versi live.

“Thanks, Maya.”

“Mister Ian tu siapa, kak?” soal Maya. Riak wajahnya penuh dengan tanda soal.

“Manusialah, takkan alien pulak,” jawab aku sambil ketawa.

“Tahulah kak. He’s too hot to be an alien.”

“Amboi!” Aku menampar bahu Maya.

“Bakal encik suami akak kut. Tapi jangan beritahu orang lain dulu tau.”

Maya terus senyap dengan mulut yang sedikit ternganga.

“Bakal suami kut? Buanglah ‘kut’ akak tu,” balas Maya. Aku sudah tersengih lawa.

“Wah… Untungnya! Bestnya! Akak dah nak kahwin! Dia berjuta-juta kali lagi better daripada Naim.” Maya sudah menjerit kegembiraan.

“Amboi, cara bercakap macam Maya dah lama kenal Ian daripada Naim,” usikku.

“First impression, kak. Macam orang putih cakap, first impression is always important!” jawab Maya sambil tersenyum.

JAM DI dashboard kereta sudah menunjukkan pukul 12.30 tengah hari. Aku masih terkial-kial mencari tempat parkir sedari tadi. Rasanya sudah banyak kali aku tawaf kawasan yang sama. Anak mataku cepat menangkap kereta Viva hitam yang baru sahaja bergerak keluar dari kotak parkir. Aku terus memberi signal ke kiri dan bersedia untuk masuk.

“Alamak! Parking space keciklah pulak!” omelku seorang diri.

Disebabkan angah membawa kereta Mini Cooper milik aku, aku terpaksa membawa Honda CRV angah. Alasan abang aku itu, dia tidak mahu bersusah payah mencari parkir di kawasan mahkamah. Bawa kereta kecil lebih senang. Memang pagi tadi aku menjerit apabila tengok Cik Mini dah tak ada dekat tempat biasa.

Aku menukar ke gear R lalu mengundurkan kereta untuk entah kali yang keberapa. Aku menggerakkan kereta masuk ke kotak parkir perlahan-lahan tetapi masih tidak berjaya. Bahagian kiri kereta masih tidak lepas.

Tok, tok, tok!

Aku terkejut mendengar bunyi tingkap sebelah pemandu diketuk dengan kuat. Dengan berhati-hati, aku menurunkan tingkap.

“Get out of the car. I will park it,” tutur Ian yang berkaca mata hitam.

Aku masih terkejut dan terpinga-pinga, tetapi tetap keluar dari kereta. Aku hanya memerhatikan Ian memarkirkan kereta angah dengan mudah. Siap buat reverse parking lagi! Dia ni memang sengaja nak menyindir aku ke apa? Heh, kalau dengan Ian, Iman Amani ni asyik ada monolog dalaman negatif sahaja.

“Why must you take ages to do the parking thingy? I couldn’t stand and watch it anymore,” balas Ian sambil menyerahkan kunci kereta angah.

“Thank you,” jawabku pendek. Malas mahu melayan benda remeh yang mungkin berpotensi untuk mencetuskan perang mulut.

Setelah berada di tempat yang di tuju, kami mengambil tempat duduk dan membuat pesanan makanan. Tengah hari buta begini, perutku terpaksa menelan makanan barat.Semuanya gara-gara mengikut selera mat salih celup di depan aku ni.

“So, please do the story telling. We need to settle them by today. I”ll be going back to England this Sunday. That is why I think it is better for us to settle any confusion, the sooner the better,” ucap Ian. Anak matanya merenungku tajam. Aku merenung garpu yang terletak di sebelah pinggan. Boleh tak aku guna garpu ni untuk korek biji mata mamat ni? Tengok orang macam nak telan!

Aku menarik nafas, membaca bismillah dan memulakan cerita dari awal. Aku cuba ringkaskan dan hanya bercerita apa yang perlu supaya mat salih celup ni tak kejar aku lagi.

“So, I am your replacement husband?” soal Ian.

“You can say that,” jawabku pendek.

“Your fiance broke the engagement just like that?” soal Ian lagi.

“Yes.”

Ian senyap seketika. Kelihatan seperti sedang memikirkan sesuatu.

“Why would you accept me, someone who you don’t even know as your husband?”

“I believe my parents will always decide the best thing for me. And I believe Allah knows best.”

Ian terdiam sebentar.

“And why do you accept your mother’s decision? I can see that you don’t really agree with it,” soalku pula.

“Yes, I totally don’t agree with it. I don’t even know you. But, I think it’s time for me to be a good son,” Jawab Ian.Kedengaran sarkastik. Dia ni dah kenapa pulak?

“A good son?”

“Since you told me that you believe your parents will always decide the best thing for you, so do I.”

“Although you don’t even agree with it? I think you are being ironic to yourself.”

Ian ketawa tetapi bunyinya sinis.

“You did the same thing actually.”

Aku memandang Ian yang wajahnya tenang dan tidak beriak.

“You’re accepting me because you don’t want the wedding to be cancelled. You don’t want other people talking bad about your parents. But deep inside your heart, you don’t want to marry a stranger like me. Am I right?”

Aku senyap, malas menjawab. Menjengkelkan betullah mamat ni! Agaknya bila kita orang dah kahwin nanti, mahunya berperang hari-hari dekat rumah sampai boleh terbang periuk belanga.

“I assume that I have cleared things out with you,” tuturku cuba menahan sabar dan mahu cepat-cepat angkat kaki daripada terus duduk di situ.

“Yes, thank you. But, I need to remind you something important,” balas Ian dan wajahku dipandang lama.

“Don’t put high expectations on this marriage. I can’t promise that it will have a fairy-tale like happy ending, I can’t guarantee you that. I can only leave everything to Allah. At least, for the moment,” tambah Ian.

Aku senyap dan terus merenung pinggan besar yang masih berbaki Spaghetti Carbonara.

“KORANG BERDUA jangan nak macam-macam cerita nanti,” pesanku kepada Firas dan Hafiy yang asyik tergelak-gelak dari tadi.

“Weh, dah berjuta kali aku dengar kau repeat line yang sama,” jawab Firas bersahaja. Ketiga-tiga teman baikku sudah lama sampai di butik semata-mata untuk bertemu dengan Ian.

“Tak kesahlah berapa juta kali pun. Sebab korang berdua ni bukannya boleh percaya sangat. Kalau aku pun korang boleh buli sesuka hati, ini kan pulak orang lain,” sindirku. Firas sudah ketawa. Memang mamat ni pembuli nombor satu aku sewaktu di Cardiff dulu. Cuma yang lawaknya, kami masih berkawan baik sehingga sekarang.

“Eleh, sayang jugak kau dekat bakal husband express kau tu, ya,” usik Hafiy pula. Ni lagi seorang. Kalau ada Firas dengan Hafiy, memang menjadi. Seorang tukang buat lawak antarabangsa, seorang lagi tukang gelak.

“Nanti bila kau kahwin, aku tak nak sponsor bunga telur,” ugutku kepada Hafiy.

“Dia selalu ugut aku macam tu. Dah lali dah,” sampuk Firas selamba.

“Isy, korang ni! Behavelah sikit. Macam budak-budak,” tegur Auni.

“Yalah, mak budak,” usik Firas.

“Amani,” panggil satu suara.

Keadaan yang riuh sebentar tadi bertukar menjadi senyap. Empat kepala sudah berpusing ke arah tuan punya suara.

“Hari tu kau cakap kau nak kahwin dengan anak kawan mak kau, kan?” bisik Auni dengan anak matanya masih digam ke arah Ian yang masih berdiri.

“Betullah tu,” jawabku, berbisik juga.

“Kau kelentong aku, eh? Ni mat salih mana kau rembat ni?”

“Ya Allah, memang anak kawan mama aku. Mama aku rembat dari England.”

Auni sudah membulatkan sepasang matanya yang kecil itu.

“Hah? Kau ni cakap macam roller-coasterla. Pusing sana, pusing sini,” balas Auni dengan dahi yang berkedut seribu.

“Siapa suruh kau naik roller-coaster? Ni anak kawan mama aku. Ayah dia British tapi mak dia memang Melayu macam kita. Puas hati?”

Auni tersengih. Firas dan Hafiy mula berbual dengan Ian.

“Ian, these are my best friends since my first year at Cardiff,” ucapku mula memperkenalkan seorang demi seorang kawanku kepada Ian.

“Pandai mama kau rembat mat salih ni dari England. Hot kut!” Komen Auni.

“Eh, kau jangan cakap kuat-kuat. Ian tu faham aje Malay walaupun dia tak berapa boleh nak cakap,” pesanku.

“La… Ya ke?Awat hang tak habaq awai-awai?”

Aku terus ketawa.

“Sebab tu aku suka mengutuk dia guna bahasa Melayu pasar. Susah sikit dia nak faham.”

“Eh, kau ni! Aku ingat korang memang dah jadi pasangan serasi.’’

“Serasi? Kau tak tahu betapa annoyingnya mamat ni. Kau jangan terpedaya dengan appearance luaran dia yang nampak macam innocent tu,” balasku lalu menjeling ke arah Ian yang kelihatan selesa berbual dengan Firas dan Hafiy yang sememangnya peramah dengan sesiapa sahaja.

“Amani, Firas told me that you are a pro computer game player during your uni life,” balas Ian dan sepasang anak mata itu sudah beralih ke arahku pula.

Ah, sudah! Siapa pulak yang gatal mulut buka hikayat Iman Amani ni? Aku terus memandang ke arah Firas. Seperti biasa, dia hanya tersengih.

“I’m not that pro. He is just making up stories,” jawabku sambil sempat menjeling ke arah Firas.

“What else do I need to know about my wife-to-be?” soal Ian kepada Firas. Aku cepat-cepat memandang ke arah Firas sambil menggeleng walaupun aku tahu Firas takkan mendengar kata.

“She is a lovely person but…” Tutur bicara Firas terhenti seketika lalu memandang ke arahku sambil tersengih.

“She is a cry baby and garang. Angry Bird pun tak boleh lawan,” usik Firas.

“Firas!”

“So be prepared because she learnt martial arts before.”

“Kau memang nak kena, kan!” Kusyen kecil yang berada di atas riba kubaling ke arah Firas. Erk, bukan kena muka Firas tapi kena muka Ian. Alamak!

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search/byid/79666/encik-suami-mat-salih-celup