Sejenak Bersama Sahidzan Salleh

Antara karya Sahidzan Salleh, One Two Jaga

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal dengan salah satu bukunya, One Two Jaga, iaitu Sahidzan Salleh.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Sahidzan Salleh menulis?

Pertama, diri sendiri. Akan sentiasa wujud kemahuan untuk menghasilkan sesuatu di dalam diri saya. Kedua, penulis-penulis yang saya gemari. Saya mula menulis novel pertama setelah timbul pertanyaan di dalam benak saya; bagaimana seorang penulis dapat menyiapkan novelnya?

 

2. Apa makanan kegemaran anda?

Makanan pedas.

 

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Haruki Murakami (novel), Etgar Keret (cerpen).

 

4. Apakah novel kegemaran Sahidzan Salleh? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Pinball, 1973.

 

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Kucing.

 

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Jepun. Mungkin sebab saya membesar dengan menonton dan membaca produk-produk hiburan Jepun.

 

7. Apakah Sahidzan Salleh merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Ya, sudah tentu. Sasaran saya adalah untuk menghasilkan sebuah novel setiap tahun.

 

8. Apakah pesanan Sahidzan Salleh kepada pembaca di luar?  

Bacalah novel-novel saya.

 

9. Pada pandangan Sahidzan Salleh, apa istimewanya novel Sahidzan Salleh berbanding novel lain di pasaran?

Saya cuba menghidangkan suatu karya yang pantas, mindblown dan mudah dibaca.

 

10. Dari mana Sahidzan Salleh selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dari persekitaran dan pengalaman sendiri yang diolah menjadi sebuah fiksyen.

 

11. Apa rutin harian Sahidzan Salleh? Ada yang rare tak?

Rutin harian saya membosankan. Mungkin sebab itu saya menulis novel. 

 

12. Describe diri Sahidzan Salleh dalam 3 patah perkataan?

Sunyi adalah kebisingan.

 

13. Apa nasihat Sahidzan Salleh kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

Banyak membaca daripada menulis.

 

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Sahidzan Salleh kuasai?

Tiada.

 

Kami harap Sahidzan Salleh akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu. Jika anda berminat dengan tulisan Sahidzan Salleh, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Karya terbaru Sahidzan Salleh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_47371_sahidzan-salleh/~

Sejenak Bersama Nadia Khan

Nadia Khan

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Nadia Khan! Salah satu bukunya, Gantung sudah pun dijadikan drama bersiri di kaca tv.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1) Siapa yang memberi inspirasi untuk Nadia Khan menulis?

Arwah Mak (Mak Long) saya seorang yang suka membaca. Dia sentiasa galakkan saya untuk terus menulis supaya ada bahan bacaan yang dia suka. Dan tiada yang lebih menyeronokkan daripada membaca karya anaknya sendiri.

 

2) Apa makanan kegemaran anda?

Saya tak pernah tolak nasi lemak bungkus.

 

3) Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Maggie O’Farrell

 

4) Apakah novel kegemaran Nadia Khan? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Perhaps in Paradise – Ellina Abdul Majid

Instructions For A Heatwave – Maggie O’Farrell

Harry Potter and The Half-Blood Prince – J.K. Rowling

The Marble Collector – Cecilia Ahern

Spoiled Brats – Simon Rich

(Banyak lagi sebenarnya)

 

5) Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Takde tapi nak kucing!

 

6) Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

New York (“melancong secara percuma” ni termasuk tiket penerbangan kelas pertama tak? Sebab New York jauh. Dah tua ni satgi sakit belakang lak naik kapal terbang lama-lama)

 

7) Apakah Nadia Khan merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

All the time ☺ 

 

8) Apakah pesanan Nadia Khan kepada pembaca di luar?

Teruskan membaca.   

 

9) Pada pandangan Nadia Khan, apa istimewanya novel Nadia Khan berbanding novel lain di pasaran?

Mungkin watak-wataknya yang dekat di hati pembaca.

 

10) Dari mana Nadia Khan selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham ada di mana-mana. Disiplin untuk menulis; itu yang susah. Pengalaman memang ada memberi ilham, tapi diolah untuk menjadi cerita yang lebih menarik.

 

11) Apa rutin harian Nadia Khan? Ada yang rare tak?

Rutin harian sentiasa berubah. Kalau ada yang rare pun, kadang-kadang bila saya ada writer’s block saya akan pandu kereta seorang diri sambil mainkan watak-watak yang saya tulis – praktis dialog diorang, bagi sedap.

 

12) Describe diri Nadia Khan dalam 3 patah perkataan?

Daydreamer. Storyteller. Confidant. 

 

13) Apa nasihat Nadia Khan kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

There’s no such thing as an overnight success – keep on trying.

 

14) Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Nadia Khan kuasai?

Bahasa Inggeris. Saya faham Hindi, tapi kalau bertutur tatabahasa saya berterabur sikit.

 

Kami harap cik Nadia Khan akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik, bermutu dan mind blowing lagi. Jika anda berminat dengan tulisan Nadia Khan, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Lebih banyak karya dari Nadia Khan boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_3059_nadia-khan/~

Sejenak Bersama Rehan Makhtar

Antara karya Rehan Makhtar

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Rehan Makhtar.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Rehan Makhtar, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah.

Siapa yang memberi inspirasi untuk Rehan Makhtar menulis?

Biasanya saya mendapat inspirasi dan idea daripada sekeliling.  Ada tu daripada pengalaman betul.  Yang dah jadi pada diri sendiri, keluarga, kawan-kawan atau sesiapa saja yang saya yakin boleh dijadikan pengajaran pada orang lain.  Biasanya, asasnya saja.  Selebihnya hanya rekaan.  Paling penting sebab saya suka berangan… kot.

Apa makanan kegemaran Rehan Makhtar?

Saya suka makan apa aje.  Janji sedap.  By th way, ada ke orang suka makanan tak sedap?

Siapakah penulis kegemaran Rehan Makhtar? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Saya tak ada penulis kegemaran.  Cuma, terkini saya ada baca novel-novel tulisan James Dashner dan beberapa buah buku tulisan Aidh Abdullah Al-Qarni.

Apakah novel kegemaran Rehan Makhtar? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Tak ada kot

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada.  Saya tak reti bela binatang.  Masa sekolah pernah bela ikan emas.  Dua hari, dah mati ikan tu.  Ada jugak seekor kucing warna kuning yang comel.  Satu hari, bila kucing tu mati, saya rasa kehilang.  Jadi, sejak tu saya tak bela apa-apa lagi.

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Rehan Makhtar mahu pergi dan mengapa?

Iceland.  Sebab hari tu ada tengok Al Hijrah.  Rancangan Dengan basikal aku menjelajah.  Jam 11 malam dekat sana, masih terang macam 11 pagi.  Jadi, teringin nak laluinya.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Rehan Makhtar? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Sebuah manuskrip (tak jadi novel lagi) yang dah lima tahun saya usahakan.  Harap, hasil lima tahun tu berbaloilah.

Apakah pesanan Rehan Makhtar kepada pembaca di luar?

Moga setiap susunan aksara saya membawa kebaikan pada anda semua.  Yang baik, sebarkan.  Yang buruk, kita kekang.

Pada pandangan Rehan Makhtar, apa istimewanya novel Rehan Makhtar berbanding novel lain di pasaran?

Tak ramai kot orang tulis cerita-cerita sedih sekarang.   Hahaha.  Entahlah.  Mungkin genre yang saya bawak  tu kot boleh jadikan novel-novel saya sedikit istimewa pada pembaca saya dan saya sendiri.  Tidaklah saya bandingkan dengan novel orang lain yang lebih hebat.  Haruslah saya masih pada tahap biasa.

Dari mana Rehan Makhtar dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Daripada apa yang saya lihat.  Tak kisahlah daripada sumber apa.  Media, mata sendiri.  Atau yang saya lalui sendiri.  Orang akta, pengamalan itu sesuatu yang berharga.  Guru yang paling bagus adalah pengalaman.  Betul tak?

Apa rutin harian Rehan Makhtar? Ada yang rare tak?

Tak ada apa.  Rutin biasa.  Pergi kerja, balik kerja.  Masak. Kemas rumah.  Masuk bilik kerja.  Menulis.  Atau buat kerja ofis.  Memang biasa.  Tiada yang luar biasa.

Apa nasihat Rehan Makhtar kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Tulislah sesuatu yang baik.  Kerana setiap susunan aksara kalian dihisap.  Esok-esok bila kita dah tak ada dalam dunia ni, moga hasil tulisan kita tu dapat bantu kita.  Tak banyak, sedikit pun jadilah.  Biarpun kita masih tak baik (nak kata jahat kejam sangat pulak), setidak-tidaknya kita tak ajak orang berbuat kejahatan melalui hasil tulisan kita.  Jahat ni bukan hanya merompak atau bunuh orang.  Jahat zaman baru ni, ada pelbagai.  Kalian faham apa yang saya cuba sampaikan.

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Rehan Makhtar kuasai?

Tak ada.  Mungkin Bahasa Korea kot.  Bahana tengok drama korea dan dengar lagu2 korea kot… Tak elok sangat benornya.  hehehe.

Kami harap Rehan Makhtar akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Rehan Makhtar,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_44141_rehan-makhtar/~

Sejenak Bersama Hlovate

Antara karya Hlovate, Ked’s Story

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Hlovate.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Hlovate, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah:

Siapa yang memberi inspirasi untuk Hlovate menulis dan Dari mana Hlovate dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

To be honest I have no straight answer for that. And I am pretty sure that others who write would have different answers on the how and why,and the likes.

As for me, different hikayat got different cerita behind it. Some started with the most random and bizarre trigger ever. Take Garpu & Camca for example. The stones to the foundation were laid because of a bowl of tempura udon. Serius. And that tempura udon memang sangat out-of-this-world sedap that it inspired lyrical wax and sonnets. That got me scrambling to find the laptop once I got home, jotted down the date, and writing the first line. The working title was actually Rune’s Regatta, and it changed as the story evolved (ye…took me 8 years to finish that, I know). It changed due to an incident during one of the BTNs that I have to attend, that brought light to the title of Garpu & Camca (that had nothing to do with the storyline whatsoever though). There is also one of the hikayat that was inspired while I was filling-up a form. Or there was one that actually started as a tribute and a homage to a (jamming) studio. And there was one that was written because of a girl with a funky intriguing moniker.

However, it is safe to say that my writing process is heavily influenced by my playlist(s). My playlist(s) is very much a Russian Roulette. An example of one on shuffle might look like this. Avenged Sevenfold’s Hail to The King, to  Gigi’s Sahabat to 2Cellos ft. Steve Vai’s Highway to Tabuh Teri on serunai. Then to Muse’s Resistance to Nice Stupid Playground’s What If It Rains to Sam Dave’s Soul Man to Search’s Pawana to Stevie Wonder’s Superstition to The Black Angel’s Empire to A. Romzi & The Hooks pulling Zunika to Sinatra’s Autumn Leaves to Who Cares doing Out of My Mind to Tashkent Orchestra;s rendition of P.Ramlee’s Bunga Melur to Audiomachine’s Legions of Doom to Aishah’s Tari Tualang Tiga to Two Steps From Hell’s Magika. That’d be the examples of the soundtracks that directed me to parts and chapters of the opened hikayats, dictating on the mood of the storylines drawn from the tunes.

Ideas or inspirations usually come barging as they please with not much consideration of the time and place. For me.Usually while walking, and influenced by the song(s) playing during the said commute. Or while killing time at the airports or other hubs and terminals while waiting. Or during long train or bus rides. Most of these times, I usually have the laptop or the netbook at hand. And I usually will just have them down  in new digital docs straight away in those situations. But there were times when it hit at the most inconvenient times. Like when I was having breakfast outside with one of my sisters and her husband, and it came barging non-stop like a freight train, and I ended up having to jot them down on a sushi receipt because that was the only scrap of random paper that I had with me at the mo. Was hilarious for them, as she said ‘you have your phone,use it to jot them down!’. I guess I am just traditional. The feeling that pen and paper can give you, trumps stylus and smartphone any given day. As for personal experience… I plead the fifth on that.

Apa makanan kegemaran Hlovate?

Not picky. Anything (halal) food is good. I have extra soft spot for biskut meri and air sirap though.

Siapakah penulis kegemaran Hlovate dan apakah novel kegemaran Hlovate? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Too many! That’s like asking which on mak’s dish is my favourite. I just can’t pick one. I actually have to write an actual essay to that question as per here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/632824026768596 and here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/634454246605574

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

I do have a pet rock called Rock. Would that count?

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Hlovate mahu pergi dan mengapa?

Every single country. Every single town, city and means of civilization. Imagine the new things that one can learn and discover from such journey.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Hlovate? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Error 404 – Page Not Found 🙂

Apakah pesanan Hlovate kepada pembaca di luar?

Thank you, for actually giving my works their time of the day. Thank you, for giving me such joy to write.

The lengthy version would be from here https://www.facebook.com/hlovatehood/photos/a.266205286763807.79337.266109940106675/830843796966617/?type=3&theater

Apa rutin harian Hlovate? Ada yang rare tak?

I just realized that my daily routine is tied to 4 different time zones. And that is totally messed up.

Describe diri  anda dalam 3 patah perkataan?

Learning. Always learning.

(that’s legit, yes?)

Apa nasihat Hlovate kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

I don’t think that I even have the right for such big words.  One, I am not even a writer, much less a good one. I only see myself as a mere storyteller who tried to draw and paint stories to be shared with others, and trying to make it a purgative, cathartic outlet from the chaos that is life. Plus, the industry has changed. Nowadays literally almost anybody can have their works (of any kind, being it filtered or unfiltered) being published. Hence, it is upon the writers to understand the deliverance of why they are writing in the first place. Whether to express or to impress. Whether to be an artist (read:of art) or a cash-cow capitalist.

This is the so-called note for personal reminder that I jotted down some time ago:

…because writing is a battle between creativity and conscience.

because it is a conflict between vice and virtue
because it is a fluid body in a cast of thousand hues.

because it is a tussle between
border-less imagination and dictated lines
because it is a debate of could and should
a parley between the heart and the mind.

because it is a dispute between verity and actuality
against dreams and visions.
…because writing is a battle between creativity and conscience

@[Hlovatesays]
28052014
XIIIBC

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Hlovate kuasai?

I have been told that I am fluent in Sarcasm and Stonewalling. Haha.

Kami harap Hlovate akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Hlovate,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_9084_hlovate/~

Sejenak Bersama Murni Aqila

img_8763

Hello readers!! Pada bulan ini, penulis yang kami berjaya temu bual ialah Murni Aqila!

Sedikit latar belakang mengenai Murni Aqila ialah, seorang novelis yang bernaung di bawah label Alaf 21 sejak terbit novel pertama pada tahun 2008. Sehingga kini mempunyai 8 buah novel iaitu:

1. Sebutlah Namaku

2. Ucapkan Kau Rindu

3. Cinta Aku Seadanya

4. Ingat Janji Kita

5. Sayang Awak Sayang

6. Awak Jangan Nakal

7. Gila Tak Rindu

8. Tunang Tak Guna

Lahir di Pahang tetapi bersekolah dan membesar di Johor. Merupakan anak bongsu daripada 7 orang adik-beradik. Pernah menuntut di UiTM dalam jurusan Mass Communication.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Murni Aqila menulis?

Saya membaca novel sejak sekolah rendah. Semua novel yang saya baca itu memberi inspirasi untuk saya menulis.

2. Apa makanan kegemaran Murni Aqila?

Tak cerewet soal makan. Tapi antara makanan yang selalu menjadi pilihan ialah asam pedas, char kue tiau, bibimbap dan buah-buahan. Juga suka mencuba makanan yang hipster. Huhuu…

3.  Siapakah penulis kegemaran Murni Aqila? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Ramlee Awang Murshid – disebabkan teknik penulisannya yang brilliant.

Dato’ Shahnon bin Ahmad – disebabkan penggunaan bahasa yang indah. Ada yang berkias dan ada yang lantang.

4. Apakah novel kegemaran Murni Aqila? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Semua novel saya suka. Yang terbaru novel Tunang Tak Guna. Hehehee…

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tiada.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Murni Aqila mahu pergi dan mengapa? 

Disebabkan percuma saya takkan memilih ke Makkah. Saya memilih ke Saariselkä, Finland. Di sana saya mahu menyaksikan kejadian alam yang sangat indah yang dipanggil aurora. Ia merupakan kejadian pancaran cahaya berwarna-warni dan berkilauan kelihatan di awan pada waktu malam musim sejuk. Serius, sangat sangat cantik subhanallah. Di sana juga saya mahu menetap di dalam igloo.

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Murni Aqila? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Tajuk novel ke-9 saya yang bakal terbit pada 2017 masih menunggu persetujuan daripada editor. Mengisahkan Hani yang jatuh cinta dalam diam-diam dengan sepupunya, Jay. Dia jatuh cinta pada Jay sejak berusia 8 tahun kerana Jay yang tua 3 tahun daripadanya telah menyelamatkan dia daripada mati lemas di sungai. Tanpa disangka-sangka setelah 15 tahun berlalu, dia dijodohkan dengan Jay oleh ibu bapa Jay yang ada muslihat. Tapi malangnya, Jay cintakan perempuan lain. Hani hanya tahu perkara itu selepas berkahwin dengan Jay. Jadi, apa tindakan Hani yang rupa-rupanya selama ini dicintai sahabat baik sendiri? Haa… kalau nak tahu kena tunggu kemunculannya di pasaran. Cewah!

8. Apakah pesanan Murni Aqila kepada pembaca di luar?

Moga kepada pembaca-pembaca novel sudi membaca karya-karya saya dan mengambil nilai-nilai murni yang ada di dalamnya. Kepada pembaca yang menjadikan novel-novel saya sebagai koleksi, terima kasih banyak-banyak. Tanpa sokongan anda, saya mungkin takkan bergelar novelis. Jangan berhenti menyokong saya sampai bila-bila ek? Muah ciked!

9. Pada pandangan Murni Aqila, apa istimewanya novel Murni Aqila  berbanding novel lain di pasaran?

Watak heroin setiap novel saya adalah wanita yang karakternya memberi aura positif pada pembaca. Membuatkan pembaca wanita mahu berusaha menjadi wanita yang memberi inspirasi kepada sesiapa saja. Walau banyak dugaan dan cabaran, semangat mahu bangkit semula berkobar dalam jiwa.

10. Dari mana Murni Aqila selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham datang dari pelbagai cara. Pengalaman sendiri pun ada tapi saya lebih suka mengambil pengalaman orang di sekeliling. Selain itu dari bahan yang dibaca dan bahan yang ditonton.

11. Apa rutin harian Murni Aqila? Ada yang rare tak?

Saya seorang novelis sepenuh masa selain menguruskan bisnes sendiri. Tiada yang rare. Kira normal la. Kah!

12. Describe diri anda dalam 3 perkataan?

Mudah tersentuh – suka ketawa – pemalu.

13. Apa nasihat Murni Aqila kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Tak meniru cara penulisan novelis lain, bertanggungjawab dengan hasil tulisan sendiri dan berani berubah mengikut selera pembaca.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Murni Aqila kuasai?

Bahasa rojak. Hurhurr…

Kami harap Murni Aqila akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Murni Aqila

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_41603_murni-aqila/~

Paling Pantas Untuk Menulis Buku – Bercakap!

Ini satu teknik yang boleh digunakan untuk menulis buku dengan pantas. Daripada menaipnya, yang kadang-kala menjadi satu kekangan kepada sesetengah orang, kita boleh bercakap dan merakamkan suara kita. Kemudian, kita boleh berikan hasil rakaman tersebut kepada jurutrengkas untuk menaipnya semula. Mungkin juga kita boleh berikan kepada pelajar IPTA yang begitu pantas menaip sekarang ini. Berilah upah yang sewajarnya.

Sekiranya hasil rakaman di dalam bahasa Inggeris, anda boleh menawarkan tugasan menaip semula rakaman di laman seperti Fiverr.com, Elance.com, dan sebagainya.

Hasilnya belumlah 100% siap. Mungkin masih terdapat kesilapan di sana sini. Dan pembetulan masih perlu dibuat. Maka itulah tugas editor, ataupun anda sendiri. Anda boleh menyambung kerja-kerja penulisan dengan mengubahsuai hasil taipan jurutrengkas.

Beberapa tip:

  • Bersiap sedia dengan nota untuk apa yang bakal diucapkan
  • Cuba bercakap seperti biasa dengan terang dan jelas
  • Dapatkan persekitaran yang senyap agar hasil rakaman mudah ditaip semula
  • Rakaman boleh dibuat di komputer, telefon bimbit atau perakam mini

Sebagai tip tambahan, untuk pemasaran buku kelak, hasil rakaman anda boleh juga diberikan sebagai bonus yang boleh dimuat-turun dari Internet. Mungkin anda boleh merakam tip-tip anda sendiri di dalam sesi yang berbeza sebagai bonus.