[SNEAK PEEK] BAHAGIA YANG SUDAH TERTULIS

Bahagia Yang Sudah Tertulis Oleh Nurshaza

Hari ini, sudah seminggu Zayyad berada di kampung. Esok dia akan pulang semula ke ibu kota untuk menguruskan kerjanya yang mungkin sudah menimbun di atas meja. Sungguh dia tidak mahu pulang ke bandar semula. Selama seminggu dia berada di sini, banyak pengalaman yang dia dapat. Dia sungguh berterima kasih kepada Mishal sekeluarga. Sudi menerima kedatangannya ke kampung itu.

“Nuda, saya dah penat. Berhentilah lari!” pinta Zayyad yang sudah terduduk di atas pasir pantai sambil memeluk kedua-dua belah kakinya. Mengawal pernafasan yang kembali mencungap-cungap.

Mishal tertawa kecil. Dia berhenti di hadapan Zayyad buat beberapa saat sebelum melipat sila di sebelah lelaki itu.

Mata mengerling ke arah Zayyad sebelum pandangannya dibuang ke tengah pantai.

Mentari pada waktu petang ini agak terik. Membuatkan dirinya dan Zayyad bermandi peluh.

“Dah macam budak-budak dah main kejar-kejar.” Zayyad ketawa.

Mishal hanya tersengih. Kepala dibawa angguk sekali. Walaupun macam budak-budak, dia seronok dapat meluangkan masa bersama Zayyad. Sepanjang lelaki itu ada di sini, hatinya dicucuk dengan satu perasaan aneh. Mungkin cinta pandang pertama? Tapi dia tidak mahu terlalu berharap. Takut sendiri yang kecewa.

“Tapi saya seronok sangat dapat spend time selama seminggu dengan awak dekat kampung ni. Banyak pengalaman yang saya dapat. Sampai saya boleh lupakan seketika masalah yang saya alami. Terima kasih, Nuda,” ucap Zayyad sambil tersenyum. Dia menoleh ke sisi.

Merenung wajah Mishal dari tepi.

“Tak ada masalah pun, awak. Benda kecil saja. Setakat bawa awak sekeliling kampung ni, apalah sangat.”

Suasana kembali menyepi apabila kedua-dua di antara mereka tidak lagi bersuara.

“Esok saya akan balik semula ke Kuala Lumpur.”

Mishal menundukkan pandangannya. Jarinya menguis-nguis pasir. Hatinya terasa berat mahu berpisah dengan Zayyad. Entah bila lagi mereka dapat meluangkan masa seperti ini lagi.

“Nuda…”

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/349127

[REVIEW] Rayyan Ooo Rayyan

Rayyan Ooo Rayyan oleh Nurshaza

Rayyan Husaini terpaksa mengizinkan isterinya, Nur Aazeen Raihana mengikuti program kebajikan yang dianjurkan di Thailand dan juga Korea. Sekali gus, Rayyan lah yang harus mengambil tanggungjawab isterinya untuk menjaga anak-anaknya sepanjang ketiadaan Raihana.

“Apalah yayah ni… itu pun tak tahu…” – RIZQ AFHDAL

“Ibu semua tahu. Yayah je tak tahu…” – RAIS AAZAD

“Rais, Rizq tak baik cakap macam tu. Kan ibu dah pesan, ayah sibuk cari rezeki untuk kita. Kalau tak, kita tak dapat makan semua ni. Rais dengan Rizq pun tak dapat nak makan sedap-sedap. Minta maaf dengan ayah cepat.” – RAUF AKWA

Nak tersentap pun, anak sendiri. Nak buat macam mana? Terpaksalah Rayyan hadap kerenah anak kembarnya itu.

“Icha sayang ayah. Icha rindu ayah. Icha rindu ayah suap Icha makan macam dulu-dulu. Ayah janganlah cakap macam tu…” – RAISHA AMAIRA

“Aku minta maaf, Rayyan. Esok aku akan ke rumah baba kau. Maaf sekali lagi sebab dah buat hubungan keluarga kau huru-hara macam ni.” – DAFFA ZULKARNAIN

Eh, kenapa Raisha cakap macam tu dekat Rayyan? Siapa pula Daffa Zulkarnain?

“Tak apalah, abang. Silap saya sebab tak faham perasaan sakit abang tadi. Saya minta maaf. Anak-anak ibu, jom kita masuk tidur. Dah malam…” – NUR AAZEEN RAIHANA


Ebuku kalini yakni sambungan kepada I Love You 3000 menceritakan banyak pasal watak Rayyan sebagai suami dan bapa. Dalam ebuku kalini, penulis membawakan cerita Rayyan dan Raihana setelah mempunyai empat orang anak yang sedang membesar. Kiranya dalam usia lewat 30-an lah Raihana dan Rayyan ni. DAN, ada juga watak tambahan iaitu Daffa, sepupu Rayyan.

Dalam cerita kalini ia lebih kepada unsur kekeluargaan antara Rayyan sebagai bapa dan suami serta sepupu kepada Daffa. Jalan ceritanya lebih kepada insecurity Rayyan sebagai suami dan bapa. Dan pengajaran yang si tua Rayyan kena ambil dari perangai ciptaan dia. Cerita ni ringan dan simple saja. Sekejap baca pun boleh habis. Ebook mini tema raya. Bagi admin, admin suka ebuku ni sebab watak anak-anak Rayyan yang pelbagai karenah. Rauf dan Raisha lebih tua dan faham situasi berbanding si kembar Rais dan Rizq yang masih kecil dan cakap ikut sedap. Biasalah, budak-budak kan? 

Terima kasih penulis untuk karya kalini. Tajuk ebuku tu memang sesuai XD Rayyan ooo Rayyan. Pasal dia aje dalam ebuku ni. Sesiapa nak bacaan santai, boleh terus grab, klik je link kami sertakan di bawah.

Nak baca ebook penuh? Klik link di bawah:

https://www.e-sentral.com/book/info/344033

[REVIEW] I Love You 3000

I Love You 3000 oleh Nurshaza

Abang. Tak semua orang dapat abang yang boleh dijadikan tempat bermanja dan meminta perhatian. Biasanya seorang abang akan layan adiknya dengan cara tersendiri.

“Eh! Budak, kau tak payah nak berabang-adik sangat, eh. Geli aku dengar. Kau dah lupa ingatan ke lepas empat tahun terlepas dari sangkar? Aku kan suruh kau guna panggilan ‘kau’ dan ‘aku’ saja. Tak ingat?” – RAYYAN HUSAINI

“Ya. Ingat. Tak payahlah nak tarik rambut aku. Semak ah! Balik-balik je nak kena hadap muka kau yang macam buaya bergerutu ni!” –  NUR AAZEEN RAIHANA

Semakin lama hidupnya semakin terumbang-ambing akibat rancangan abangnya itu. Dan, dia sendiri pun tak tahu apa salah dia sehinggakan Rayyan Husaini bertindak sedemikian. Sampaikan satu hari, maruahnya dipijak-pijak begitu saja tanpa belas kasihan. Dari situ, dia tekad untuk pergi dari hidup lelaki itu. Dia tak mampu lagi untuk bertahan. Dia mengalah supaya keadaan tidak menjadi bertambah teruk.

“Aku tahu, tak semudah itu kau nak maafkan aku. Aku ingat lagi kata-kata kau. Kalau aku menangis air mata darah sekalipun, kau tak akan maafkan aku. Tapi aku nak minta maaf jugak dekat kau sebelum kau pergi dari hidup aku.” – RAYYAN HUSAINI

Siapa sebenarnya dia pada Rayyan Husaini? Apakah ikhlas lelaki itu memohon maaf kepadanya? Tapi, kenapa tiba-tiba?


Helaian demi helaian yang admin selak, admin rasa geram sangat dengan permainan watak-watak antagonis dalam novel ni. Dan banyak juga adegan bertumbuk dan tampar-menampar dalam novel ni. Buku ni agak berat dari segi ujian yang perlu heroin lalui. Lelaki demi lelaki datang dalam hidupnya tapi tak ada siapa yang boleh membahagiakan kerana mereka memilih untuk mengecewakan Aazreen.

Kalau dibaca dari sinopsis, rasanya macam si abang a.k.a Rayyan adalah heronya. Bila admin baca, admin tak tahu siapa yang akan jadi hero. Admin sangka kan novel ni menceritakan tentang heroin dan abangnya sebab tak macam tak nampak kemungkinan mereka akan jadi pasangan pada permulaan cerita. Tapi kemudian mereka disatukan. So, yep. Novel ini berkenaan Aazreen dan abang angkatnya, Rayyan. Towards the end of the story, admin tak puas hati part bonda dan baba yang langsung tak diketengahkan. Nama bonda dan baba hanya disebut-sebut tanpa ada direct interact antara baba, bonda, Aazreen dan Rayyan. Tapi overall, superb!

Novel ni seronok bagi admin kerana admin rasa 1001 rasa dari karya ni. Rasa sedih dan marah terutamanya. Sesuai nak baca masa tengah emo. Tak rugi baca!

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com

https://www.e-sentral.com/book/info/340110/I-Love-You-3000