Sejenak Bersama Hannah Ezaty

Hello readers! Pada bulan ini, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku yang bernaung bawah Karyaseni dan Penulisan2u.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah.

 

Latar belakang Hannah Ezaty

Lahir, membesar dan tinggal di Pulau Pinang. Mempunyai pendidikan dalam bidang Perakaunan tetapi lebih cintakan dunia penulisan. Mula menceburkan diri dalam bidang penulisan selepas tamat belajar pada tahun 2011.

1) Siapa yang memberi inspirasi untuk Hannah Ezaty menulis?

Ketika di Tingkatan 2, cikgu Bahasa Inggeris saya ‘memaksa’ saya untuk menulis sebuah sajak. Kemudian, sajak tersebut telah diterbitkan ke dalam majalah sekolah. Bermula dari situ, tercetusnya minat dan inspirasi untuk menulis. Terima kasih, cikgu!

 

2) Apa makanan kegemaran Hannah?

Semestinya makanan pedas. Lagi pedas lagi syokk!

 

3) Siapakah penulis kegemaran Hannah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Ramaiiii!

 

4) Apakah novel kegemaran Hannah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Banyak. Tak tertulis rasanya. Tapi, antaranya ialah daripada tulisan Bikash Nur Idris, Ismi Fa Ismail dan Ramlee Awang Murshid.

 

5) Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada.

 

6) Jika Hannah diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Hannah mahu pergi dan mengapa?

Negara-negara Eropah terutamanya Switzerland, Spain dan Iceland. Saya nak ke Switzerland sebab nak naik mountain coaster sambil menikmati panorama dan keindahan alam semulajadi di sana. Spain kerana sejarah serta budayanya dan Iceland kerana Aurora! Oh, ya. Teringin juga nak ke Istanbul untuk food hunting. I’m a food lover!

 

7) Adakah Hannah merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Ya, saya bakal menerbitkan sebuah novel bergenre romance-mystery tak lama lagi berjudul 9 NOTA yang menceritakan kisah hidup seorang wanita yang sering menerima nota misteri daripada pengirim tak bernama dan bagaimana cara dan usaha yang dilakukan untuk menjejaki pengirim misteri berkenaan.

 

8) Pada pandangan Hannah, apa istimewanya novel Hannah berbanding novel lain di pasaran?

Dekat dengan hati pembaca kut?

 

9) Dari mana Hannah selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham datang tak kira waktu. Kadang-kadang, bila nak tidur pun ilham boleh muncul. Bangun pagi pun boleh dapat ilham. Kebanyakannya datang daripada pemerhatian dan pembacaan. Ada juga daripada pengalaman sendiri dan orang sekeliling. Adakalanya daripada berita dan isu-isu semasa yang telah diolah sehingga menjadi sebuah fiksyen.

 

10) Apa rutin harian Hannah? Ada yang rare tak?

Rutin harian biasa-biasa saja. Cuma saya akan menulis antara jam 3 pagi sampai jam 9 pagi kalau ada deadline. Selebihnya macam rutin orang lain.

Saya juga suka melepak seorang diri kat balkoni rumah antara jam 2-3 pagi kalau tak boleh tidur sambil perhati kereta yang lalu lalang. Err… itu dikira rare tak?

 

11) Describe diri Hannah dalam 3 patah perkataan.

Sepi itu mengasyikkan.

 

12) Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Hannah kuasai?

Pernah belajar Mandarin, Italian dan Spanish tapi sampai sekarang tak fasih-fasih. Hehe.

 

13) Apa nasihat Hannah kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

Jangan cepat mengalah dan berputus asa. Hargai diri sendiri dan bakat pinjaman tuhan. Teruskan berjuang!

 

14) Apakah pesanan Hannah kepada pembaca di luar?

Teruskan membaca dan teruslah menyokong industri buku dan penulisan.

 

Kami harap cik Hannah Ezaty akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu lagi. Jika anda berminat dengan tulisan Hannah Ezaty, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Lebih banyak karya dari Hannah Ezaty boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_47199_hannah-ezaty/~

Sejenak Bersama Sahidzan Salleh

Antara karya Sahidzan Salleh, One Two Jaga

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal dengan salah satu bukunya, One Two Jaga, iaitu Sahidzan Salleh.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Sahidzan Salleh menulis?

Pertama, diri sendiri. Akan sentiasa wujud kemahuan untuk menghasilkan sesuatu di dalam diri saya. Kedua, penulis-penulis yang saya gemari. Saya mula menulis novel pertama setelah timbul pertanyaan di dalam benak saya; bagaimana seorang penulis dapat menyiapkan novelnya?

 

2. Apa makanan kegemaran anda?

Makanan pedas.

 

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Haruki Murakami (novel), Etgar Keret (cerpen).

 

4. Apakah novel kegemaran Sahidzan Salleh? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Pinball, 1973.

 

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Kucing.

 

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Jepun. Mungkin sebab saya membesar dengan menonton dan membaca produk-produk hiburan Jepun.

 

7. Apakah Sahidzan Salleh merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Ya, sudah tentu. Sasaran saya adalah untuk menghasilkan sebuah novel setiap tahun.

 

8. Apakah pesanan Sahidzan Salleh kepada pembaca di luar?  

Bacalah novel-novel saya.

 

9. Pada pandangan Sahidzan Salleh, apa istimewanya novel Sahidzan Salleh berbanding novel lain di pasaran?

Saya cuba menghidangkan suatu karya yang pantas, mindblown dan mudah dibaca.

 

10. Dari mana Sahidzan Salleh selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dari persekitaran dan pengalaman sendiri yang diolah menjadi sebuah fiksyen.

 

11. Apa rutin harian Sahidzan Salleh? Ada yang rare tak?

Rutin harian saya membosankan. Mungkin sebab itu saya menulis novel. 

 

12. Describe diri Sahidzan Salleh dalam 3 patah perkataan?

Sunyi adalah kebisingan.

 

13. Apa nasihat Sahidzan Salleh kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

Banyak membaca daripada menulis.

 

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Sahidzan Salleh kuasai?

Tiada.

 

Kami harap Sahidzan Salleh akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik dan bermutu. Jika anda berminat dengan tulisan Sahidzan Salleh, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Karya terbaru Sahidzan Salleh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_47371_sahidzan-salleh/~

Sejenak Bersama Nadia Khan

Nadia Khan

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Nadia Khan! Salah satu bukunya, Gantung sudah pun dijadikan drama bersiri di kaca tv.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1) Siapa yang memberi inspirasi untuk Nadia Khan menulis?

Arwah Mak (Mak Long) saya seorang yang suka membaca. Dia sentiasa galakkan saya untuk terus menulis supaya ada bahan bacaan yang dia suka. Dan tiada yang lebih menyeronokkan daripada membaca karya anaknya sendiri.

 

2) Apa makanan kegemaran anda?

Saya tak pernah tolak nasi lemak bungkus.

 

3) Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Maggie O’Farrell

 

4) Apakah novel kegemaran Nadia Khan? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Perhaps in Paradise – Ellina Abdul Majid

Instructions For A Heatwave – Maggie O’Farrell

Harry Potter and The Half-Blood Prince – J.K. Rowling

The Marble Collector – Cecilia Ahern

Spoiled Brats – Simon Rich

(Banyak lagi sebenarnya)

 

5) Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Takde tapi nak kucing!

 

6) Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

New York (“melancong secara percuma” ni termasuk tiket penerbangan kelas pertama tak? Sebab New York jauh. Dah tua ni satgi sakit belakang lak naik kapal terbang lama-lama)

 

7) Apakah Nadia Khan merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

All the time ☺ 

 

8) Apakah pesanan Nadia Khan kepada pembaca di luar?

Teruskan membaca.   

 

9) Pada pandangan Nadia Khan, apa istimewanya novel Nadia Khan berbanding novel lain di pasaran?

Mungkin watak-wataknya yang dekat di hati pembaca.

 

10) Dari mana Nadia Khan selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham ada di mana-mana. Disiplin untuk menulis; itu yang susah. Pengalaman memang ada memberi ilham, tapi diolah untuk menjadi cerita yang lebih menarik.

 

11) Apa rutin harian Nadia Khan? Ada yang rare tak?

Rutin harian sentiasa berubah. Kalau ada yang rare pun, kadang-kadang bila saya ada writer’s block saya akan pandu kereta seorang diri sambil mainkan watak-watak yang saya tulis – praktis dialog diorang, bagi sedap.

 

12) Describe diri Nadia Khan dalam 3 patah perkataan?

Daydreamer. Storyteller. Confidant. 

 

13) Apa nasihat Nadia Khan kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

There’s no such thing as an overnight success – keep on trying.

 

14) Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Nadia Khan kuasai?

Bahasa Inggeris. Saya faham Hindi, tapi kalau bertutur tatabahasa saya berterabur sikit.

 

Kami harap cik Nadia Khan akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik, bermutu dan mind blowing lagi. Jika anda berminat dengan tulisan Nadia Khan, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Lebih banyak karya dari Nadia Khan boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_3059_nadia-khan/~

Sejenak Bersama Hlovate

Antara karya Hlovate, Ked’s Story

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Hlovate.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Hlovate, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah:

Siapa yang memberi inspirasi untuk Hlovate menulis dan Dari mana Hlovate dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

To be honest I have no straight answer for that. And I am pretty sure that others who write would have different answers on the how and why,and the likes.

As for me, different hikayat got different cerita behind it. Some started with the most random and bizarre trigger ever. Take Garpu & Camca for example. The stones to the foundation were laid because of a bowl of tempura udon. Serius. And that tempura udon memang sangat out-of-this-world sedap that it inspired lyrical wax and sonnets. That got me scrambling to find the laptop once I got home, jotted down the date, and writing the first line. The working title was actually Rune’s Regatta, and it changed as the story evolved (ye…took me 8 years to finish that, I know). It changed due to an incident during one of the BTNs that I have to attend, that brought light to the title of Garpu & Camca (that had nothing to do with the storyline whatsoever though). There is also one of the hikayat that was inspired while I was filling-up a form. Or there was one that actually started as a tribute and a homage to a (jamming) studio. And there was one that was written because of a girl with a funky intriguing moniker.

However, it is safe to say that my writing process is heavily influenced by my playlist(s). My playlist(s) is very much a Russian Roulette. An example of one on shuffle might look like this. Avenged Sevenfold’s Hail to The King, to  Gigi’s Sahabat to 2Cellos ft. Steve Vai’s Highway to Tabuh Teri on serunai. Then to Muse’s Resistance to Nice Stupid Playground’s What If It Rains to Sam Dave’s Soul Man to Search’s Pawana to Stevie Wonder’s Superstition to The Black Angel’s Empire to A. Romzi & The Hooks pulling Zunika to Sinatra’s Autumn Leaves to Who Cares doing Out of My Mind to Tashkent Orchestra;s rendition of P.Ramlee’s Bunga Melur to Audiomachine’s Legions of Doom to Aishah’s Tari Tualang Tiga to Two Steps From Hell’s Magika. That’d be the examples of the soundtracks that directed me to parts and chapters of the opened hikayats, dictating on the mood of the storylines drawn from the tunes.

Ideas or inspirations usually come barging as they please with not much consideration of the time and place. For me.Usually while walking, and influenced by the song(s) playing during the said commute. Or while killing time at the airports or other hubs and terminals while waiting. Or during long train or bus rides. Most of these times, I usually have the laptop or the netbook at hand. And I usually will just have them down  in new digital docs straight away in those situations. But there were times when it hit at the most inconvenient times. Like when I was having breakfast outside with one of my sisters and her husband, and it came barging non-stop like a freight train, and I ended up having to jot them down on a sushi receipt because that was the only scrap of random paper that I had with me at the mo. Was hilarious for them, as she said ‘you have your phone,use it to jot them down!’. I guess I am just traditional. The feeling that pen and paper can give you, trumps stylus and smartphone any given day. As for personal experience… I plead the fifth on that.

Apa makanan kegemaran Hlovate?

Not picky. Anything (halal) food is good. I have extra soft spot for biskut meri and air sirap though.

Siapakah penulis kegemaran Hlovate dan apakah novel kegemaran Hlovate? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Too many! That’s like asking which on mak’s dish is my favourite. I just can’t pick one. I actually have to write an actual essay to that question as per here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/632824026768596 and here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/634454246605574

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

I do have a pet rock called Rock. Would that count?

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Hlovate mahu pergi dan mengapa?

Every single country. Every single town, city and means of civilization. Imagine the new things that one can learn and discover from such journey.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Hlovate? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Error 404 – Page Not Found 🙂

Apakah pesanan Hlovate kepada pembaca di luar?

Thank you, for actually giving my works their time of the day. Thank you, for giving me such joy to write.

The lengthy version would be from here https://www.facebook.com/hlovatehood/photos/a.266205286763807.79337.266109940106675/830843796966617/?type=3&theater

Apa rutin harian Hlovate? Ada yang rare tak?

I just realized that my daily routine is tied to 4 different time zones. And that is totally messed up.

Describe diri  anda dalam 3 patah perkataan?

Learning. Always learning.

(that’s legit, yes?)

Apa nasihat Hlovate kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

I don’t think that I even have the right for such big words.  One, I am not even a writer, much less a good one. I only see myself as a mere storyteller who tried to draw and paint stories to be shared with others, and trying to make it a purgative, cathartic outlet from the chaos that is life. Plus, the industry has changed. Nowadays literally almost anybody can have their works (of any kind, being it filtered or unfiltered) being published. Hence, it is upon the writers to understand the deliverance of why they are writing in the first place. Whether to express or to impress. Whether to be an artist (read:of art) or a cash-cow capitalist.

This is the so-called note for personal reminder that I jotted down some time ago:

…because writing is a battle between creativity and conscience.

because it is a conflict between vice and virtue
because it is a fluid body in a cast of thousand hues.

because it is a tussle between
border-less imagination and dictated lines
because it is a debate of could and should
a parley between the heart and the mind.

because it is a dispute between verity and actuality
against dreams and visions.
…because writing is a battle between creativity and conscience

@[Hlovatesays]
28052014
XIIIBC

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Hlovate kuasai?

I have been told that I am fluent in Sarcasm and Stonewalling. Haha.

Kami harap Hlovate akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Hlovate,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_9084_hlovate/~