[REVIEW] THE ASRAMA ANTHOLOGY

The Asrama Anthology by Zan Azlee

The Asrama Anthology shares 19 true stories of Malaysians who have experienced life in boarding schools, which they believe helped build them into who they are today. There are stories of friendship, heartbreak, family tragedy, conflict, race relations, and yes, there are one or two romantic ones. Chosen and edited by award-winning writer and broadcaster Zan Azlee, whose own true-life hostel accounts are too shocking for this volume.


Zan Azlee made a call for open entries for anyone who wanted to share their experiences in boarding school resulting to  19 different Malaysians who wrote their true experiences in this novel. These Malaysians decipher their experiences in a way that could touch our heart in every possible way. Each chapter is short and packed with life lessons for us that are already in the working life. It makes us look back and reminisce our youths, not regretting anything but simply reminiscing the memories. All of the stories differ and I think those who were from boarding schools could relate to some of the stories. Being shy or outgoing, doing stupid things together with friends, having a crush on someone from your school, struggling with family’s conflict or body weight, all of these are the common things that most of us would have experienced when we were young and dumb. We tend to do stupid things and not having a care in the world because being young is a ticket to having a lot of experiences during school days. I recommend this book to all readers who want to read how these Malaysians pour their experiences into words that are casual, easy for readers to relate on a Sunday evening perhaps at a cafe or on vacation because between all these true stories, they are only a few pages apart but the impact will leave your heart and mind feel at peace.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266105/THE-ASRAMA-ANTHOLOGY

[REVIEW] ARKITEK JALANAN

Arkitek Jalanan oleh Teme Abdullah

 

To be honest, aku bosan dah dengar orang cakap, “Belajarlah kerana Allah.” Setiap kali aku mengadu down, setiap kali aku mengeluh nak give up… Aku diam sajalah, acah-acah makan dalam. Yalah, orang picisan macam aku ni, mana layak membantah ayat-ayat daripada budak-budak usrah. Tapi sebenarnya kan… Aku tak pernah faham pun maksud ‘belajar kerana Allah’ tu.

Buku kedua Teme Abdullah ini sangat sesuai untuk bacaan seseorang yang bergelar student kerana dalam buku ini, terdapat banyak pengalaman Teme sendiri yang student boleh relate dan menjadi inspirasi untuk ramai student di luar sana yang sedang belajar dan yang mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara. Buku ini diceritakan dalam sudut pandangan orang ketiga dimana cerita tentang Teme dan sahabat dunia akhiratnya yang merangkap teman serumahnya, Ahmad bersilih ganti sepanjang dalam buku ini. Banyak konflik yang wujud ketika mereka di London, konflik dengan orang sekeliling dan juga konflik dengan diri sendiri. Teme ada juga menyelitkan nasihat berunsurkan Islamik tanpa perlu menjadi ekstremis agama. Buku ini juga penuh dengan motivasi untuk pelajar jangan berputus asa, setiap kejadian itu pasti ada hikmahnya dan setiap hikmah itu pasti membawa manfaatnya kepada diri kita. Ayat-ayat yang ditulis Teme sangat memberi inspirasi untuk pelajar-pelajar kekal percaya dengan kemampuan diri sendiri. Secara keseluruhannya, admin recommend readers, mahupun pelajar atau bukan, untuk baca buku ini bagi mendapatkan motivasi dan inspirasi dalam hidup supaya kita tahu ke mana arah tuju kita dengan aktiviti harian yang kita lakukan buat masa sekarang. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/207103/arkitek-jalanan