Sejenak Bersama Nadia Khan

Nadia Khan

 

Hai readers! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Nadia Khan! Salah satu bukunya, Gantung sudah pun dijadikan drama bersiri di kaca tv.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang penulis buku yang terkenal ini, boleh ikuti temu bual kami di bawah 🙂

 

1) Siapa yang memberi inspirasi untuk Nadia Khan menulis?

Arwah Mak (Mak Long) saya seorang yang suka membaca. Dia sentiasa galakkan saya untuk terus menulis supaya ada bahan bacaan yang dia suka. Dan tiada yang lebih menyeronokkan daripada membaca karya anaknya sendiri.

 

2) Apa makanan kegemaran anda?

Saya tak pernah tolak nasi lemak bungkus.

 

3) Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Maggie O’Farrell

 

4) Apakah novel kegemaran Nadia Khan? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Perhaps in Paradise – Ellina Abdul Majid

Instructions For A Heatwave – Maggie O’Farrell

Harry Potter and The Half-Blood Prince – J.K. Rowling

The Marble Collector – Cecilia Ahern

Spoiled Brats – Simon Rich

(Banyak lagi sebenarnya)

 

5) Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Takde tapi nak kucing!

 

6) Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

New York (“melancong secara percuma” ni termasuk tiket penerbangan kelas pertama tak? Sebab New York jauh. Dah tua ni satgi sakit belakang lak naik kapal terbang lama-lama)

 

7) Apakah Nadia Khan merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

All the time ☺ 

 

8) Apakah pesanan Nadia Khan kepada pembaca di luar?

Teruskan membaca.   

 

9) Pada pandangan Nadia Khan, apa istimewanya novel Nadia Khan berbanding novel lain di pasaran?

Mungkin watak-wataknya yang dekat di hati pembaca.

 

10) Dari mana Nadia Khan selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Ilham ada di mana-mana. Disiplin untuk menulis; itu yang susah. Pengalaman memang ada memberi ilham, tapi diolah untuk menjadi cerita yang lebih menarik.

 

11) Apa rutin harian Nadia Khan? Ada yang rare tak?

Rutin harian sentiasa berubah. Kalau ada yang rare pun, kadang-kadang bila saya ada writer’s block saya akan pandu kereta seorang diri sambil mainkan watak-watak yang saya tulis – praktis dialog diorang, bagi sedap.

 

12) Describe diri Nadia Khan dalam 3 patah perkataan?

Daydreamer. Storyteller. Confidant. 

 

13) Apa nasihat Nadia Khan kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

There’s no such thing as an overnight success – keep on trying.

 

14) Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, apa lagi bahasa lain yang Nadia Khan kuasai?

Bahasa Inggeris. Saya faham Hindi, tapi kalau bertutur tatabahasa saya berterabur sikit.

 

Kami harap cik Nadia Khan akan terus merwarnai dunia penulisan dengan coretan yang menarik, bermutu dan mind blowing lagi. Jika anda berminat dengan tulisan Nadia Khan, boleh klik pada link di bawah untuk mendapatkannya.

 

Lebih banyak karya dari Nadia Khan boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_3059_nadia-khan/~

Sejenak Bersama Herna Diana

Antara hasil karya Herna Diana

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Bagi bulan ini, admin berjaya menemu bual seorang penulis novel dimana salah satu daripada novel beliau sedang ditayangkansebagai drama di Singapura. Novel yang kami maksudkan ialah Mr. London Ms. Langkawi.

Kalau readers nak tahu lebih lanjut mengenai cik penulis kita Herna Diana, ikuti perbualan kami di bawah.

Ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang Herna Diana. Kami akan kongsikan kepada peminat Herna Diana juga info ini.

Seorang novelis yang bernaung di bawah Karangkraf. Beliau berasal dari Utara Malaysia. Setakat ini mempunyai empat buah novel iaitu:

  • Cinta 3 Suku
  • Sayang Cik Tiramisu
  • Oh, Mama Tiriku!
  • Mr. London Ms. Langkawi

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Herna Diana menulis?

Boleh dikatakan sebenarnya saya bermula sebagai seorang pembaca novel. Minat menulis tu memang ada sejak dari sekolah lagi. Tapi tak pernah serius pun. Sekadar suka-suka saja. Cuma pada tahun 2008, tiba-tiba terasa nak cuba hasilkan sebuah novel. Masa tu tak terniat langsung sampai nak dibukukan. Hanya nak buat simpanan peribadi. Tapi bila manuskrip tu dah siap, abang saya bagi cadangan supaya hantar ke syarikat penerbitan. Mulanya memang saya menolak sebab saya tak yakin langsung. Tapi bila didesak beberapa kali, saya pun macam…ah, cuba jelah. Mungkin dah tertulis rezeki, manuskrip saya tu diterima dan akhirnya pada tahun 2010 terbitlah manuskrip saya tu atas judul CINTA 3 SUKU. Itulah novel pertama saya.

2. Apa makanan kegemaran anda?

Saya bukanlah orang yang jenis memilih makanan. Asal boleh saya bedal (janji Halal). Hehe… Tapi jika antara makanan pedas dan manis, saya lebih memilih makanan pedas. Jika antara masakan kampung atau western, selera saya lebih kepada masakan kampung.

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Jujurnya, saya tak ada penulis kegemaran. Sebab saya baca semua genre novel. Semua penulis ada kelebihan masing-masing dan saya hormati semua insan yang bergelar penulis.

4. Apakah novel kegemaran Herna Diana? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Banyak sangat.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Saya sukakan kucing. Dulu ada pelihara kucing. Tapi sekarang dah tak ada.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

Mana-mana pun boleh. Janji melancong. Haha…

Untuk persoalan mengapa, setiap tempat ada keindahan tersendiri. Dan saya amat hargai jika saya berpeluang menikmati keindahan tersebut.

7. Apakah Herna Diana merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya masih menulis dan akan terus menulis selagi diberikan ilham dan selagi masih ada yang sudi membaca karya saya. Tentang novel baru, ianya masih di peringkat awal. Tajuk pun belum ada.

8. Apakah pesanan Herna Diana kepada pembaca di luar?

Jadi pembaca yang bijak. Jangan hanya membaca tetapi kosong. Baca dan ambillah pengajaran yang tersurat dan tersirat di dalam bahan bacaan anda.

Kepada pembaca karya2 saya, terima kasih kerana menjadi warna-warna yang menceriakan kanvas kehidupan seorang Herna Diana.

9. Pada pandangan Herna Diana, apa istimewanya novel Herna Diana berbanding novel lain di pasaran?

Setiap novel ada keistimewaannya. So, saya tak pernah membuat sebarang perbandingan.

10. Dari mana Herna Diana selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dunia sekeliling saya. Ada juga sedikit pengalaman sendiri yang saya kongsikan dalam karya saya.

11. Apa rutin harian Herna Diana? Ada yang rare tak?

Saya orang biasa. So rutin harian saya juga biasa-biasa sahaja.

12. Describe diri Herna Diana dalam 3 patah perkataan?

Saya Anak Malaysia

13. Apa nasihat Herna Diana kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya bukanlah orang yang tepat untuk memberi nasihat kerana saya juga masih baru. Masih dalam proses belajar. Cuma seperkara yang boleh saya kongsikan. Jadilah penulis yang bertanggungjawab dalam setiap karya anda. Kerana setiap apa yang ditulis akan terpikul di bahu anda sehingga ke akhirat kelak. Jadi, tulislah yang baik-baik ya.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Herna Diana kuasai?

Loghat utara (Boleh diterima pakai tak? Hehe…)

Sekian saja dari kami. Kami mendoakan semoga Herna Diana akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Herna Diana, mahu lebih banyak judul daripada beliau

Novel yang sedang diadaptasi ke drama di sebuah stesen TV di Singaura. Membariskan Zul Arifin dan Izzara Aishah sebagai pelakon utama.

Karya terbaru Herna Diana boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_52482_Herna-Diana/~

Sejenak Bersama Yumi Hyra

Karya Yumi Hyra

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Yumi Hyra. Salah satu daripada novel beliau juga sudah berjaya diadaptasi ke drama ialah Encik Suami Mat Salih Celup.

Kalau readers nak tahu lebih lanjut mengenai cik penulis kita Yumi Hyra, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah.

Ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang Yumi Hyra. Kami akan kongsikan kepada peminat Yumi Hyra juga info ini.

Seorang novelis bukan sepenuh masa yang bernaung di bawah Lovenovel Publication sejak kelahiran novel pertama pada Mac 2015. Setakat ini mempunyai tiga buah novel iaitu:

  • Encik Suami Mat Salih Celup
  • Encik Kutub Utara
  • Bukan Encik Sempurna

Lahir di Labuan tetapi membesar di Ipoh, Perak. Masih lagi menyambung pengajian separuh masa ke peringkat seterusnya untuk mendapatkan lesen akauntan bertauliah (Chartered Accountant) dan pada masa yang sama bekerja sebagai auditor di salah sebuah Big 4 Audit Firm di Malaysia.

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Yumi Hyra menulis?

Saya mula berjinak-jinak dengan dunia penulisan sejak sekolah menengah tetapi lebih kepada penulisan artikel. Saya pernah menceritakan angan-angan kepada Pn Hikmah (guru Bahasa Malaysia saya sewaktu menuntut di MRSM Langkawi) yang saya akan menulis sebuah novel.  Alhamdulillah, angan-angan itu tercapai juga.

Apabila saya mula mencuba dengan penulisan novel, ahli keluarga saya terutamanya umi, abi dan kak ngah serta mereka yang berada di sekeliling saya yang banyak memberi inspirasi kepada saya.

Sebenarnya saya suka berangan; tak kira masa dan tempat. Sewaktu memandu kereta dan tersekat di dalam kesesakan jalan raya pun saya boleh berangan untuk mencari inspirasi jalan cerita. Haha!

2. Apa makanan kegemaran anda di hari raya?

Rendang tok yang dimasak oleh umi saya. Rendang tok ini sinonim sebagai resipi kebanggaan orang Perak. Sedapnya jika dimakan bersama lemang. Sebenarnya, semua juadah di hari raya sedap-sedap belaka. Saya cuma tak gemar dengan taugeh sahaja!

3. Siapakah penulis kegemaran anda? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Of course J.K Rowling dan Sophie Kinsella.

4. Apakah novel kegemaran Yumi Hyra? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Semua sequel Harry Potter (saya sebenarnya mengumpul versi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris disebabkan kegilaan yang melampau) dan semua koleksi novel Sophie Kinsella.

5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada disebabkan umi saya memang tidak mengizinkan saya untuk membela haiwan walaupun si hamster yang comel. Tetapi adik bongsu saya yang berumur 11 tahun suka meniru bunyi kucing. Tak pastilah ini boleh dikira sebagai mempunyai pet ataupun tidak 😉

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah anda mahu pergi dan mengapa?

United Kingdom! Saya sukakan binaan castles di Wales, mahu menonton Shakespeare’s plays di Stratford-upon-Avon yang merupakan tempat kelahiran beliau, menjejakkan kaki ke Warner Bros Studio Tour London dan mahu mengadakan sesi jelajah Arthur-Merlin History di UK. I’m a big fan of both Merlin and Harry Potter.

7. Apakah Yumi Hyra merancang untuk menulis dan produce novel terbaru?

Saya sedang dalam proses menyiapkan sebuah novel romantik komedi yang menampilkan watak heroin yang mempunyai masalah insomnia (sukar untuk tidur) dan watak hero yang merupakan seorang spy professional tetapi menyamar sebagai lelaki nerd. Mereka bergandingan untuk menyelesaikan kes pemerdagangan manusia yang dijalankan oleh salah seorang pengarah di tempat kerja mereka. Ini merupakan percubaan pertama saya dengan genre yang lain sedikit (sebab ada watak spy) tetapi saya masih ketengahkan elemen komedi.

8. Apakah pesanan Yumi Hyra kepada pembaca di luar?

Terima kasih atas sokongan dan kasih sayang yang diberikan kepada penulis-penulis novel tempatan. Terima kasih kerana sudi menjadikan karya-karya saya sebagai koleksi dan terhibur sewaktu membaca karya-karya saya tetapi dalam masa yang sama mengambil nilai-nilai murni yang cuba saya sampaikan. Teruskan menyokong industri penulisan negara dengan komen-komen membina yang boleh membantu para penulis meningkatkan mutu karya kami.

9. Pada pandangan Yumi Hyra, apa istimewanya novel Yumi Hyra berbanding novel lain di pasaran?

Saya tak reti nak menulis dengan ayat berbunga-bunga. Jadi, saya selesa menggunakan ayat-ayat seharian di dalam novel saya. Disebabkan itu, novel-novel saya biasa sahaja. Jika para pembaca inginkan novel yang ringan dan boleh membuatkan diri sendiri tersengih dan tergelak seorang diri; insya-ALLAH novel-novel saya boleh dijadikan sebagai ‘kawan baik’.

10. Dari mana Yumi Hyra selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Saya suka berangan dan menonton drama terutamanya yang bergenre romantic comedy. Ada juga yang diilhamkan daripada pengalaman sendiri dan apa yang berlaku di sekeliling saya. Kadang-kadang perkara yang simple yang pernah saya alami seperti mempunyai kawan-kawan foreigners yang pelat berbahasa Melayu pun boleh dijadikan idea. Disebabkan itulah boleh tercetusnya idea novel si mat salih celup! Hehe…

11. Apa rutin harian Yumi Hyra? Ada yang rare tak?

Idea untuk menulis akan datang bila saya super stress dengan kerja. Pelik tapi benar. Jadi, saya akan randomly update bab baru walaupun kerja ofis menimbun. Bila stress disebabkan masalah writer’s block, saya akan kacau adik saya yang bongsu. And… ting! Idea datang semula. Kesian dia; menjadi mangsa keadaan.

12. Describe diri Yumi Hyra dalam 3 patah perkataan?

Introvert. Nocturnal. Takut jarum.

13. Apa nasihat Yumi Hyra kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya sendiri masih mentah dalam industri ini. Namun; apa yang saya boleh kongsikan ialah menulislah dengan hati. Jika hati kita ikhlas; insya-ALLAH para pembaca dapat merasanya. Dongibap!

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Yumi Hyra kuasai?

Bahasa Perancis. Oh la la!

Kami harap Yumi Hyra akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Yumi Hyra,

Karya terbaru Yumi Hyra boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/79666/encik-suami-mat-salih-celup

Sejenak Bersama Rehan Makhtar

Antara karya Rehan Makhtar

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Rehan Makhtar.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Rehan Makhtar, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah.

Siapa yang memberi inspirasi untuk Rehan Makhtar menulis?

Biasanya saya mendapat inspirasi dan idea daripada sekeliling.  Ada tu daripada pengalaman betul.  Yang dah jadi pada diri sendiri, keluarga, kawan-kawan atau sesiapa saja yang saya yakin boleh dijadikan pengajaran pada orang lain.  Biasanya, asasnya saja.  Selebihnya hanya rekaan.  Paling penting sebab saya suka berangan… kot.

Apa makanan kegemaran Rehan Makhtar?

Saya suka makan apa aje.  Janji sedap.  By th way, ada ke orang suka makanan tak sedap?

Siapakah penulis kegemaran Rehan Makhtar? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Saya tak ada penulis kegemaran.  Cuma, terkini saya ada baca novel-novel tulisan James Dashner dan beberapa buah buku tulisan Aidh Abdullah Al-Qarni.

Apakah novel kegemaran Rehan Makhtar? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Tak ada kot

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Tak ada.  Saya tak reti bela binatang.  Masa sekolah pernah bela ikan emas.  Dua hari, dah mati ikan tu.  Ada jugak seekor kucing warna kuning yang comel.  Satu hari, bila kucing tu mati, saya rasa kehilang.  Jadi, sejak tu saya tak bela apa-apa lagi.

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Rehan Makhtar mahu pergi dan mengapa?

Iceland.  Sebab hari tu ada tengok Al Hijrah.  Rancangan Dengan basikal aku menjelajah.  Jam 11 malam dekat sana, masih terang macam 11 pagi.  Jadi, teringin nak laluinya.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Rehan Makhtar? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Sebuah manuskrip (tak jadi novel lagi) yang dah lima tahun saya usahakan.  Harap, hasil lima tahun tu berbaloilah.

Apakah pesanan Rehan Makhtar kepada pembaca di luar?

Moga setiap susunan aksara saya membawa kebaikan pada anda semua.  Yang baik, sebarkan.  Yang buruk, kita kekang.

Pada pandangan Rehan Makhtar, apa istimewanya novel Rehan Makhtar berbanding novel lain di pasaran?

Tak ramai kot orang tulis cerita-cerita sedih sekarang.   Hahaha.  Entahlah.  Mungkin genre yang saya bawak  tu kot boleh jadikan novel-novel saya sedikit istimewa pada pembaca saya dan saya sendiri.  Tidaklah saya bandingkan dengan novel orang lain yang lebih hebat.  Haruslah saya masih pada tahap biasa.

Dari mana Rehan Makhtar dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Daripada apa yang saya lihat.  Tak kisahlah daripada sumber apa.  Media, mata sendiri.  Atau yang saya lalui sendiri.  Orang akta, pengamalan itu sesuatu yang berharga.  Guru yang paling bagus adalah pengalaman.  Betul tak?

Apa rutin harian Rehan Makhtar? Ada yang rare tak?

Tak ada apa.  Rutin biasa.  Pergi kerja, balik kerja.  Masak. Kemas rumah.  Masuk bilik kerja.  Menulis.  Atau buat kerja ofis.  Memang biasa.  Tiada yang luar biasa.

Apa nasihat Rehan Makhtar kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Tulislah sesuatu yang baik.  Kerana setiap susunan aksara kalian dihisap.  Esok-esok bila kita dah tak ada dalam dunia ni, moga hasil tulisan kita tu dapat bantu kita.  Tak banyak, sedikit pun jadilah.  Biarpun kita masih tak baik (nak kata jahat kejam sangat pulak), setidak-tidaknya kita tak ajak orang berbuat kejahatan melalui hasil tulisan kita.  Jahat ni bukan hanya merompak atau bunuh orang.  Jahat zaman baru ni, ada pelbagai.  Kalian faham apa yang saya cuba sampaikan.

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Rehan Makhtar kuasai?

Tak ada.  Mungkin Bahasa Korea kot.  Bahana tengok drama korea dan dengar lagu2 korea kot… Tak elok sangat benornya.  hehehe.

Kami harap Rehan Makhtar akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Rehan Makhtar,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_44141_rehan-makhtar/~

Sejenak Bersama Hlovate

Antara karya Hlovate, Ked’s Story

Hai readers semua! Seperti kebiasaanya, admin akan kongsikan kepada anda hasil temu bual kami bersama penulis buku. Pada bulan ini kami berjaya menemu bual seorang penulis buku yang terkenal, Hlovate.

Kalau readers nak tahu serba sedikit tentang Hlovate, readers boleh ikuti perbualan kami di bawah:

Siapa yang memberi inspirasi untuk Hlovate menulis dan Dari mana Hlovate dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

To be honest I have no straight answer for that. And I am pretty sure that others who write would have different answers on the how and why,and the likes.

As for me, different hikayat got different cerita behind it. Some started with the most random and bizarre trigger ever. Take Garpu & Camca for example. The stones to the foundation were laid because of a bowl of tempura udon. Serius. And that tempura udon memang sangat out-of-this-world sedap that it inspired lyrical wax and sonnets. That got me scrambling to find the laptop once I got home, jotted down the date, and writing the first line. The working title was actually Rune’s Regatta, and it changed as the story evolved (ye…took me 8 years to finish that, I know). It changed due to an incident during one of the BTNs that I have to attend, that brought light to the title of Garpu & Camca (that had nothing to do with the storyline whatsoever though). There is also one of the hikayat that was inspired while I was filling-up a form. Or there was one that actually started as a tribute and a homage to a (jamming) studio. And there was one that was written because of a girl with a funky intriguing moniker.

However, it is safe to say that my writing process is heavily influenced by my playlist(s). My playlist(s) is very much a Russian Roulette. An example of one on shuffle might look like this. Avenged Sevenfold’s Hail to The King, to  Gigi’s Sahabat to 2Cellos ft. Steve Vai’s Highway to Tabuh Teri on serunai. Then to Muse’s Resistance to Nice Stupid Playground’s What If It Rains to Sam Dave’s Soul Man to Search’s Pawana to Stevie Wonder’s Superstition to The Black Angel’s Empire to A. Romzi & The Hooks pulling Zunika to Sinatra’s Autumn Leaves to Who Cares doing Out of My Mind to Tashkent Orchestra;s rendition of P.Ramlee’s Bunga Melur to Audiomachine’s Legions of Doom to Aishah’s Tari Tualang Tiga to Two Steps From Hell’s Magika. That’d be the examples of the soundtracks that directed me to parts and chapters of the opened hikayats, dictating on the mood of the storylines drawn from the tunes.

Ideas or inspirations usually come barging as they please with not much consideration of the time and place. For me.Usually while walking, and influenced by the song(s) playing during the said commute. Or while killing time at the airports or other hubs and terminals while waiting. Or during long train or bus rides. Most of these times, I usually have the laptop or the netbook at hand. And I usually will just have them down  in new digital docs straight away in those situations. But there were times when it hit at the most inconvenient times. Like when I was having breakfast outside with one of my sisters and her husband, and it came barging non-stop like a freight train, and I ended up having to jot them down on a sushi receipt because that was the only scrap of random paper that I had with me at the mo. Was hilarious for them, as she said ‘you have your phone,use it to jot them down!’. I guess I am just traditional. The feeling that pen and paper can give you, trumps stylus and smartphone any given day. As for personal experience… I plead the fifth on that.

Apa makanan kegemaran Hlovate?

Not picky. Anything (halal) food is good. I have extra soft spot for biskut meri and air sirap though.

Siapakah penulis kegemaran Hlovate dan apakah novel kegemaran Hlovate? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Too many! That’s like asking which on mak’s dish is my favourite. I just can’t pick one. I actually have to write an actual essay to that question as per here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/632824026768596 and here https://www.facebook.com/hlovatehood/posts/634454246605574

Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

I do have a pet rock called Rock. Would that count?

Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Hlovate mahu pergi dan mengapa?

Every single country. Every single town, city and means of civilization. Imagine the new things that one can learn and discover from such journey.

Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Hlovate? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Error 404 – Page Not Found 🙂

Apakah pesanan Hlovate kepada pembaca di luar?

Thank you, for actually giving my works their time of the day. Thank you, for giving me such joy to write.

The lengthy version would be from here https://www.facebook.com/hlovatehood/photos/a.266205286763807.79337.266109940106675/830843796966617/?type=3&theater

Apa rutin harian Hlovate? Ada yang rare tak?

I just realized that my daily routine is tied to 4 different time zones. And that is totally messed up.

Describe diri  anda dalam 3 patah perkataan?

Learning. Always learning.

(that’s legit, yes?)

Apa nasihat Hlovate kepada penulis-penulis yang masih baru dalam industri buku?

I don’t think that I even have the right for such big words.  One, I am not even a writer, much less a good one. I only see myself as a mere storyteller who tried to draw and paint stories to be shared with others, and trying to make it a purgative, cathartic outlet from the chaos that is life. Plus, the industry has changed. Nowadays literally almost anybody can have their works (of any kind, being it filtered or unfiltered) being published. Hence, it is upon the writers to understand the deliverance of why they are writing in the first place. Whether to express or to impress. Whether to be an artist (read:of art) or a cash-cow capitalist.

This is the so-called note for personal reminder that I jotted down some time ago:

…because writing is a battle between creativity and conscience.

because it is a conflict between vice and virtue
because it is a fluid body in a cast of thousand hues.

because it is a tussle between
border-less imagination and dictated lines
because it is a debate of could and should
a parley between the heart and the mind.

because it is a dispute between verity and actuality
against dreams and visions.
…because writing is a battle between creativity and conscience

@[Hlovatesays]
28052014
XIIIBC

Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Hlovate kuasai?

I have been told that I am fluent in Sarcasm and Stonewalling. Haha.

Kami harap Hlovate akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Hlovate,

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/author/filter/au_9084_hlovate/~