[REVIEW] IZINKAN AKU MENCINTAI DIA

IZINKAN AKU MENCINTAI DIA OLEH AEIN DHIYAUDDIN

Kerana kecurangan Faris, Hannan Aisya berhijrah ke bandar membawa hati duka lara. Saat Aisya bergelut dengan rasa sedih dan kecewa muncul pula Auzan Rudi Shauqi yang selalu memperlekehkan dirinya, malah dia lebih seronok membuli Aisya. ​ “Geum Jan Di…” ​“Hah!” ​“Geum Jan Di.” ​“Siapa tu?” ​“Nama baru awak.” Bagi Aisya, Shauqi hanyalah langau yang mengganggu hidupnya. Namun pernyataan cinta seseorang kepada Aisya membuatkan Shauqi jauh hati. “Along tak tau kenapa pertama kali jumpa dia along rasa… satu perasaan yang lain. Along rasa along rindukan dia.” Asyfar Haziq Musyaffa Tiba-tiba kehadiran seseorang yang pernah bertakhta dalam hatinya memporak perandakan lagi hidup Aisya. “Abang tau Sya masih cintakan abang… abang yakin sangat.” Faris Hakimi ​ Aisya dalam dilema. Antara cinta Faris Hakimi yang pernah mengecewakannya atau Asyfar Haziq Musyaffa, lelaki yang seiras pelakon pujaannya. Bagaimana pula dengan Auzan Rudi Shauqi? ​ ‘Terima kasih Ya Allah. Izinkan aku mencintai dia hingga ke akhir hayatku’ ​ Cinta siapakah yang akan jadi pilihan Hannan Aisya?


The start was kind of okay. Tapi lama-kelamaan, ia menjadi mendatar.

Watak Aisya terlalu lemah. Laki yang dah treat dia macam sampah tu pun, still nak dirindui sampai nangis-nangis.

Walaupun banyak lelaki yang mengejar Aisya, tiada satu pun yang ada chemistry. There were just characters yang berinteraksi with each other.

If there were any redeeming qualities in this story, it is Shauqi. Tapi watak dia pun, pada N, biasa-biasa saja.

Mungkin kerana hampir kesemua watak utama dalam novel ni masih muda, rasanya paling tua pun 30 tahun. That’s why perwatakan mereka masih lagi mentah.

On certain days u will get book that sucks. On other days, u will get a book that just click with u. And I guessed, this one of those days. It depends on individual though.

Saya suka cerita jenis knight in shining armor. Tapi this type of knight honestly can be such a jerk at the same time. Autocratic pun ya. Tak cinta tapi tak suka ada yg ingin mendekati. Dua2 punya kisah silam. Dua2 dicurangi. Satu sebagai kekasih satu lagi as spouses.

Penantian 5 tahun tak berbaloi. Macam maid dan bank bergerak pulak sementara menunggu suami pulang dari rantauan. Sejurus kepulangan suami, dia di hina lantas diceraikan. Ingat memilih permata rupanya kaca (Faris). Pahit pengalaman belum hilang, lain masalah pulak yg mendatang.

Tapi saya suka cara mereka..kesemua watak ni suka usik mengusik. Cuma Faris jenis tak makan saman. Other than that ok walau ada sedikit lelah bila Auzan masih enggan melafazkan cinta. Akan terlambatkah meluahkan isi hatinya sebelum merasa kehilangan lagi?

credit: Nonie & Ella

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/124993/Izinkan-Aku-Mencintai-Dia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *