[REVIEW] STROK MASALAH DAN PERSOALAN

STROK MASALAH DAN PERSOLAN Oleh Zuraida Zainun, Zefarina Zulkafli, Geshina Mat Saat

Buku panduan ini merangkumi pendedahan umum menggunakan bahasa yang mudah difahami, diikuti dengan penjelasan mengenai kaedah rawatan semasa bagi pelbagai permasalahan dan langkah pencegahan, mengenengahkan kesan-kesan ke atas seseorang yang mengalami strok daripada pelbagai sudut fizikal, psikologi, peranan harian termasuklah dari konteks implikasi perundangan yang berguna.


Baiklah, ulasan buku pada minggu ini, admin pilih daripada genre akademik am. Hari ini, admin akan bawa anda untuk mempelajari serba sedikit mengenai strok. Kita mulakan dengan “Apa itu Strok?”

Strok ialah satu penyakit dimana bahagian otak manusia tidak mendapat bekalan darah secukupnya. Kekurangan bekalan ini boleh berlaku disebabkan beberapa faktor antaranya:

-pembuluh darah pecah dan
-salur darah tersumbat

Selain daripada itu, buku ini juga ada menerangkan secara ringkas bagaimanakah rawatan dibuat kepada pesakit strok. Antara rawatan yang terdapat dalam buku ini ialah Modul Bal ex Stroke, dan rawatan kecemasan sekiraya pesakit strok terkena serangan strok.

Berminat utnuk mengetahui lebih lanjut?  Klik pada pautan di bawah

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/203284/Strok-Masalah-dan-Persoalan

[REVIEW] NIKAHI AKU KERANA DIA

NIKAHI AKU KERANA DIA Oleh Teja Elliza

“Siapa yang buntingkan kau? Cakap!”

Semuanya bermula atas dasar salah meneka. Dek tindakan orang lain terhadap MARYAM DARLEENA, akhirnya dia yang menerima akibatnya. Sakit, kecewa dan sengsara dibawanya bersama meninggalkan semua yang pernah disayanginya. Semenjak peristiwa itu, dia selalu mengingatkan orang lain, bahawasanya apa yang kita lihat tak semestinya menunjukkan perkara sebenar.

MARYAM DARLEENA cuba melalui masa depannya tanpa memikirkan tentang kekurangannya itu. Tapi setiap kali dia jatuh cinta, itulah perkara pertama yang ditakutinya. Sehinggalah… jodoh itu menariknya kuat dan takkan mampu dielak. Mampukah Maryam Darleena terus sendiri tanpa cinta, hanya disebabkan kenangan hitam itu?

“Jangan, bang. Cukuplah sekali Mar kecewa. Mar tak mampu untuk kecewa kali kedua. Mar tak sempurna untuk abang. Jangan memberi harapan kepada diri sendiri mahupun Mar. Abang cuma bersimpati. Bila simpati hilang, abang akan membenci Mar.”

TUAH ITHAR sangat menyayangi gadis itu. Namun akibat tak sabar menanti lebih lama, gadis itu meninggalkannya tanpa kata. Sedang merawat kekecewaan, dia dipertemukan dengan seorang gadis lain yang sangat tabah. Dan dia yakin itulah gadis yang tepat untuk dilindunginya sekaligus melengkapi dirinya. Mengapa sukar sekali hendak mendapatkan jiwa itu? Jika lafaz cinta diterima, mengapa seolah-olah menindakkan perasaan?

Tuah Ithar buntu dengan gadis penuh rahsia itu, bertambah kusut apabila satu persatu masalah datang tanpa disangka. Dan jika gadis yang menjadi pilihan hati Tuah Ithar itu menerimanya dengan rela, adakah Tuah Ithar mampu menerima hakikat yang segala impiannya tidak akan menjadi kenyataan?

“Abang lelaki yang tidak sempurna. Abang cuba menjadi sempurna tetapi jangan biarkan abang lemas setelah abang karam. Tariklah tangan abang supaya abang dapat bernafas semula.”


Buku ni admin tertarik untuk beli disebabkan tajuknya. Macam tajuk cerita indon gitu. Contohnya macam ayat-ayat cinta. Ternyata admin tak silap memilih. Admin andaikan yang cerita ini berat tapi admin salah. Admin merasai pelbagai rasa. Ada sedih dan ada lucu.

Cerita mengisahkan Ithar yang berkahwin dengan Maryam walaupun dia tahu Maryam tiada rahim. Pada mulanya mereka hidup bahagia tetapi bekas tunang Ithar datang menjadi orang ketiga menyebabkan rumahtangga mereka bergoyang. Maryam redha kerana dia tahu wanita tanpa rahim sepertinya takkan mengecap bahagia.

Lekir, adik Ithar berkahwin dengan Darfina akibat fitnah. Walaupun Darfina marah dengan perkahwinan itu tetapi Lekir menjaga Darfina dengan baik.

Admin tak pandai nak review cuma admin suka garapan penulis. Dalam kesedihan, penulis telah mencipta watak Makcik Wok yang bisa buat stress admin hilang akibat geram akan konflik yang melanda.

Jika mahu lebih lagi sila dapatkan buku ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/58261/nikahi-aku-kerana-dia

[REVIEW] DEMI BAHAGIA INI

DEMI BAHAGIA INI Oleh Lynn Safiya

SOFIAH QISTINA, gadis yang dibesarkan dengan segala harta dan kemewahan. Namun dia hanya dahagakan kasih dan sayang papa dan mamanya. Paksaan papa Qistina, Tan Sri Ali Saifuddin, untuk mengahwini lelaki durjana bernama Remy tidak diendahkan demi menjaga maruah serta imannya. Maka dia lebih rela dihalau keluar dari rumah daripada berkahwin dengan Remy.

Lantas peluang pekerjaan yang ditawarkan oleh Ian Iskandar tidak mahu dilepaskan. Dia lebih rela menjadi seorang peneman kepada ibu Ian Iskandar walaupun terpaksa meninggalkan bumi Malaysia dan berhijrah ke kota London.

IAN ISKANDAR, lelaki berdarah kacukan Melayu-Inggeris yang serius lagi tegas. Hidup di bawah satu bumbung bersama Qistina membuat hati lelakinya terusik. Buat pertama kali hatinya terbuka ingin memiliki dan dimiliki. Pertama kali jugalah dia merasakan apa itu kasih, sayang, cinta, marah dan cemburu, hanya kerana seorang gadis.

Kehidupan Qistina menjadi huru-hara dengan perhatian rapi yang diberikan Ian Iskandar. Sikap lelaki itu yang terlalu ingin memiliki Qistina mengiringi setiap langkahnya. Sifat cemburu Ian Iskandar terhadap hubungannya dengan Dr. Ilyas Khan benar-benar melemaskannya.

“Will you marry me, Qistina? Apa yang susah sangat nak faham, Qistina? Soalan simple macam tu pun awak tak boleh faham? Straight forward je kan? Takde bahasa kias, takde teka-teki…” – Ian Iskandar

Mampukah Qistina menerima Ian Iskandar setelah apa yang Remy lakukan terhadapnya? Mampukah Ian Iskandar menerima Qistina seadanya? Mampukah mereka pertahankan bahtera cinta mereka apabila mengetahui Remy masih memburu Qistina? Siapa pula Remy?

Betapa hebatnya cinta seorang lelaki bernama Ian Iskandar terhadap cinta hatinya. Demi Qistina, Ian Iskandar sanggup melakukan apa sahaja… apa sahaja demi kebahagiaan seorang isteri!


Dalam ada segalanya, tetap ada kepincangan. Selain dari mempunyai pelajaran tinggi dan kekayaan keluarga, Qistina juga mempunyai peribadi yang elok dan rupa yang menawan. Apa yang kurang adalah kasih sayang keluarga yang terlalu mementing darjat dan business marriage. Nilai-nilai agama tidak diterapkan dalam keluarga sehingga 5 rukun Islam juga tidak dipraktikkan melainkan diri Qistina sendiri. Dia dibesarkan oleh keluarga orang gajinya di rumah sendiri sebelum berangkat ke London untuk melanjutkan pelajaran.

Berlainan dengan Ian Iskandar, jejaka kacukan English-Malay dibesarkan oleh ibunya sendiri setelah berpisah dengan ayahnya. Semua nilai murni, ini dipraktiskan walaupun tidak lagi tinggal di Malaysia. Kerana kehancuran hubungan ibu dan ayahnya dan kemalangan ibunya yang menyebabkan dia lumpuh, Ian lebih senang menghabiskan masa dengan kerja. Dia mencari seorang pendamping bagi ibunya yang kesunyian.

Kerana enggan patuh pada kahwin kerana business, Qistina dihalau keluar dari rumah as soon as she graduated. Two weeks in fact. Dia berlindung di rumah Mak Esah sambil mencari pekerjaan. Secara kebetulan Ian yang mencari pendamping bagi ibunya terima dia bekerja di London after the 1st interview just because of love at 1st sight. Too beautiful too ignore.

Sepeninggalan Qistina, sedikit demi sedikit musibah melanda keluarganya. Ian, as always, jadi penyalamat dalam senyap. Dan siapa Ian dengan bekas tunang tak jadi Qis terbongkar. Segala yang terjadi dalam keluarga Ian 20 tahun lepas started to unravel too.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/55964/demi-bahagia-ini

 

[REVIEW] AKU BUKAN MISTRESS

AKU BUKAN MISTRESS Oleh Acik Lana

Mya Arlissa terperangkap dengan permainan dunia yang kejam. Dia tercampak ke dunia yang kelam dan gelap tanpa kerelaan hatinya. Tangan yang disangka boleh memimpinnya ke arah yang lebih lurus, rupanya tidak berbeza seperti lelaki lain yang hidup berajakan nafsu. Dirinya tergadai kepada Mikail, lelaki tampan yang kaya-raya dan menjadi buruan ramai wanita.


Ini kisah yang menarik perhatian admin sebaik sahaja membelek helaian pertama. Kelainan yang dibawa oleh penulisnya memang mengujakan. Malah jarang sebenarnya watak-watak utama yang mempunyai sisi hitam diterjemahkan dengan baik dalam sesebuah novel. Tajuk ABM sudah menggambarkan isi cerita novel ini. Jadi seeloknya novel ini dijauhkan daripada mereka yang berusia 18 tahun ke bawah.

Mya Arlissa punya nama indah yang tak seindah kisah hidupnya. Terperangkap dalam dunia kotor itu bukan kehendak hatinya tetapi apakan daya. Mujur ada sang penyelamat, si ‘hero’ yang muncul dalam kelam. Tetapi siapa sangka, Mikail sama saja seperti yang lain, hidup bertunjangkan nafsu dunia.

Hampir dua tahun bersama-sama Mikail, Mya mula menyedari sesuatu. Apatah lagi dengan kematian neneknya, umpama satu wake up call buat Mya. Sudah terlalu lama bertemankan dosa, apakah ada jalan pulang buatnya? Di saat ini, Mya mula berubah, menjauhkan diri daripada Mikail. Dia perlu mencari arah hidupnya kembali.

Namun bagi Mikail, bukan senang untuknya melepaskan Mya. Dia tak mahu teman lain selain Mia. Ego tingginya dibuang begitu saja bila Mya bertekad untuk pergi daripada dunia palsu mereka. Dia akur yang dia kini sudah jatuh cinta pada perempuan yang di’bela’nya. Pelbagai cara dilakukan untuk memenangi hati Mya semula.

Untuk membina kembali hubungan baru antara mereka bukan mudah. Kehadiran Adam yang kejam, Shamil yang tiba-tiba hadir menuntut janji dan Suzanne yang menyakitkan hati benar-benar menyukarkan hidup Mya. Apatah lagi dengan penolakan Datin Adiba; ibu Mikail yang begitu membenci perempuan seperti Mya. Apa kesudahan kisah Mya dan Mikail? Berjayakah mereka membina semula hubungan yang direstui dan halal di sisi agama? Mari saksikan dalam kisah ABM ini.

Pujian memang harus diberikan pada Acik Lana kerana menjanjikan sesuatu yang berbeza dalam kisahnya ini. Admin juga harus memuji cara penulis ‘memutihkan’ kembali watak Mya dan Mikail. Kredit kepada Kaki Novel juga kerana membawa variasi dalam novel-novel keluarannya, bukan lagi santai tetapi sudah ada novel yang disampaikan dalam nada berat dan dramatik.

Setiap manusia itu diberi pilihan. Memilih jalan putih atau kekal bergelumang dalam dosa. Dan bila saja pilihan dibuat, kita harus menempuh segala yang merintanginya. Suka dan duka itu rencahnya.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/183588/aku-bukan-mistress

[REVIEW] TEKNIK BERKESAN MENDIDIK ANAK

TEKNIK BERKESAN MENDIDIK ANAK OLEH ZUHAIMY HJ ISMAIL, AZIZI YAHAYA, HALIMAH MA’ALIP

Buku ini dapat memberikan pedoman kepada ibu bapa untuk mengasuh dan mendidik anak, khususnya dalam pembentukan tingkah laku dan jati diri mereka. Mendidik anak merupakan tanggungjawab dan amanah yang besar kepada ibu bapa. Justeru, persiapan mental, ilmu pengetahuan, dan kemahiran dalam mendidik anak wajar dipelajari oleh kedua ibu bapa kerana ia merupakan sesuatu yang sangat mencabar dalam era globalisasi pada masa kini. Mereka mudah terdedah kepada pelbagai anasir negatif yang dapat mempengaruhi pembentukan tingkah laku mereka. Didikan awal yang kukuh banyak memainkan peranan semasa proses tumbesaran. Oleh itu, selari dengan perkembangan pemikiran dan tingkah laku mereka, pendekatan dari sudut psikologi merupakan kaedah yang terbaik yang boleh dilaksanakan oleh kedua ibu bapa dalam mendidik dan membentuk anak-anak mereka supaya menjadi insan yang berintegriti, positif, dan berketerampilan tinggi pada masa hadapan. Antara perkara yang diketengahkan dalam buku ini ialah tingkah laku negatif anak yang lazim dan kaedah menanganinya, membentuk tingkah laku positif, dan teori-teori perkembangan remaja. Buku ini diharap dapat dijadikan panduan dan rujukan yang bermanfaat kepada masyarakat umum, ibu bapa khususnya, dan pihak-pihak yang terlibat dalam perkembangan dan pendidikan anak secara umumnya.


Setelah habis membelek setiap muka surat buku ini, apa yang admin boleh kongsikan ialah buku ini merupakan buku panduan umum khususnya kepada ibu bapa untuk mengetahui teknik-teknik yang berkesan dalam mendidik anak. Buku ini dibahagikan kepada 16 bab di mana setiap bab menfokuskan kepada faktor-faktor yang membantu mendidik anak dengan berkesan. Antara teknik yang boleh admin kongsikan ialah pendekatan melalui behaviorisme. Tips yang pertama ialah penerapan disiplin perlu diikuti dengan kasih sayang supaya dalam pembinaan

Secara ringkasnya, buku ini merupakan rujukan atau panduan yang lengkap mengenai tindakan yang seharusnya dilakukan oleh ibu bapa dalam usaha membesarkan anak. Untuk dapatkan eBook penuh, boleh ikuti link dibawah.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/182936/Teknik-Berkesan-Mendidik-Anak

[REVIEW] INOVASI PERTANIAN BANDAR

INOVASI PERTANIAN BANDAR OLEH ZULHAZMISAYUTI, HANIM AHMAD, AB KAHAR SANDRANG
Isi kandungan buku ini meliputi pelbagai topik termasuklah kaedah penanaman atau manual pemasangan, kelebihan dan faedah setiap inovasi, pemilihan dan pengeluaran tanaman, pengurusan penyakit dan perosak serta teknik pengendalian lepas tuai. Gaya bahasa buku ini diolah secara separa teknikal dan mudah difahami.

 Apa yang saya boleh ulas mengenai buku ini, ia merupakan satu kit pertanian yang menarik dan simple. Antara yang anda boleg pelajari dari buku ini ialah cara penggunaan Green Kit, Fertikit, pertanian secara vertikal, pengendalian dan penyimpanan hasil sayur serta banyak lagi. Sesuai untuk anda yang menjadikan pertanian satu hobi dan kerjaya.  Buku ini juga memberikan gambaran kasar bagi cara penanaman yang betul supaya kita memperoleh hasil yang memuaskan.

[REVIEW] NIPIS TAPI KRITIS

NIPIS TAPI KRITIS OLEH OTHMAN TALIB

Nipis Tapi Kritis terhasil kerana kesukaran mendapatkan rujukan yang boleh menjelaskan bagaimana sorotan literatur ditulis untuk naskah ilmiah. Pelajar dituntut menulis sorotan litaratur yang kritis, namun tiada buku dapat menjelaskan maksud kritis tersebut.


Sebuah buku yang saya kira bagus untuk mahasiswa/i. Buku ini akan membantu mereka untuk menulis sorotan literatur dengan lebih baik. Antara yang terkandung di dalam buku ini ialah:

  • Apa itu thesis statement.
  • 5 cara menulis petikan
  • Simulasi sorotan literatur
  • Cara membina struktur sorotan literatur dan banyak lagi

Jadi, jika anda mencari buku panduan untuk menulis thesis anda, ini adalah satu judul yang anda perlu ada!

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/124987/nipis-tapi-kritis