[REVIEW] SWEET DATES IN BASRA

Sweet Dates in Basra by Jessica Jiji

 

Jessica Jiji’s Sweet Dates in Basra is a compelling, poignant, and unforgettable tale of friendship and family, set in Iraq during the second world war. A dramatic departure from Jiji’s previous novel, Diamonds Take Forever, Sweet Dates in Basra brilliantly captures the atmosphere of a volatile Middle East during the previous century and pays tribute to the lost traditions of a once-idyllic world.

 


 

This book is about different religions and social classes during World War 2. From the perspective of a muslim girl, Kathmiya and a jewish boy, Shafiq shows that men and women think differently even when a war is going on. Jessica Jiji shows how a woman’s mind like Kathmiya is always thinking about finding a husband and a life beyond poverty while Shafiq is in love with Kathmiya, he’s also being cautious of the dangers in Iraq, he worries about his safety. Shafiq also has a brotherhood friendship with his neighbour, Omar. This book will make you reflect on yourself, family and it makes us appreciate our friendship with our friends even more. The ending is just heartbroken, poor Kathmiya. Wanna know what will happen to Kathmiya and Shafiq? Get this eBook now!

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/230082/Sweet-Dates-in-Basra

[REVIEW] JARI

JARI oleh Wan SC

 

“Tangan abang ni special. Tak sama macam tangan orang lain.” “Macam mana Kimi tahu?” “Sebab Kimi pun special macam abang.” “Kimi pun boleh tengok masa silam orang lain?” “Mata Kimi boleh detect semua orang yang special. Macam sekarang, Kimi nampak cahaya dekat tangan abang.” “Jadi, Kimi nak abang buat apa?” “Jangan cakap abang tak tau yang abang boleh download dan upload memori orang lain?” “Sumpah abang tak faham apa yang Kimi cakap ni.” “Selama hari ni abang buat apa je dengan tangan abang ni?” “Abang tengok memori orang lain lah.” “Abang boleh buat lebih dari tu.” “Maksud Kimi?” “Tak ada masa nak explain. Abang pegang tangan Kak Jue sekarang. Download semua memori dia.”

Pada awal penulisan buku ini, jalan penceritaannya sudah pun sedikit gelap, menambahkan misteri pada muka surat seterusnya. Buku ini memang lain daripada lain. Jalan cerita buku ini pada separuh awal tidak lah membosankan, penulis memberikan jalan cerita yang kita pun rasa nak tahu dengan lebih lanjut. Disebabkan itu, admin habiskan baca buku ini dalam sehari sahaja disebabkan level curiosity yang meninggi. Pada separuh akhir, rasanya pembaca dah boleh dapat tangkap apa sebenarnya yang terjadi dengan watak-watak dalam buku ini sebab penulis menceritakan watak-watak yang ‘banyak’ itu di alam lain dan mungkin pembaca boleh skip beberapa muka surat ketika separuh akhir ini kerana ia hanyalah untuk memanjangkan jalan penceritaan semata tapi jangan skip sampai terlepas klimaks pula ye. Klimaks nya agak mendebarkan tetapi taklah sampai terkeluar jantung pembaca, cuma sekadar menghangatkan babak-babak tersebut. Penutup buku ini, penulis menceritakan bagaimana watak-watak dlm buku ini boleh dapat ‘kuasa luar biasa’ dan babak selepas itu paling mengejutkan dan tergantung. Haaa kalau nak tahu cerita ni tentang apa sebenarnya, boleh lah dapatkan eBuku ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266104/jari

[REVIEW] BAJU MELAYU HIJAU SERINDIT

Baju Melayu Hijau Serindit oleh SYUD

 

Wardah dan Firas bertemu secara tidak sengaja di dalam kedai buku dan kebetulan mereka mahu membeli buku yang sama. Dek kerana pertemuan pertama yang tidak manis itu, Wardah awal-awal lagi sudah kurang senang dengan Firas. Berlainan dengan lelaki itu yang mula mengambil perhatian. Begitu pun, Wardah terpaksa meminta pertolongan daripada Firas apabila mengetahui ibunya mahu menjodohkan dia dengan seseorang yang Wardah tahu pasti akan membuatkan keadaan bertambah buruk. Dia tak sangka dengan meminta Firas menolongnya untuk menyamar sebagai teman lelakinya telah mencambahkan sesuatu yang pada mulanya tiada di situ, dalam hatinya.

Okay, ternyata Syud memang berjaya buat admin tersenyum sendiri membaca eBuku ni. Dari awal sampai akhir, cerita ni sangat sweet dengan gelagat Wardah dan Pacai. Storyline yang simple, plot yang kemas dan bahasa yang santai membuatkan kita senang ikut dengan perjalanan cerita novel ni. Admin sangat sukakan watak Pacai yang selamba je dengan Wardah, seakan-akan real life dan bukan dibuat-buat. Nak dimulakan cerita, Wardah dan Firas aka Pacai first time berjumpa di kedai buku untuk beli buku Nyanyian Tanjung Sepi namun si Pacai ni beli two last copies yang ada dan Wardah pun dibiar kecewa dan terpinga-pinga di situ. Selepas banyak kali terjumpa, baru lah si Pacai ni memberanikan diri untuk tegur Wardah dan dari situ, bermulah al kisah ‘fake boyfriend’. Sudah beberapa lama, Wardah ‘ter’jatuh cinta pada Pacai dan Pacai pun ‘ter’jatuh cinta pada Wardah tapi ada saja orang yang suka mengganggu hubungan mereka. Nak tahu apa ending cerita ni? Boleh dapatkan eBuku Baju Melayu Hijau Serindit sekarang!

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/18140/Baju-Melayu-Hijau-Serindit

[REVIEW] THE ASRAMA ANTHOLOGY

The Asrama Anthology by Zan Azlee

The Asrama Anthology shares 19 true stories of Malaysians who have experienced life in boarding schools, which they believe helped build them into who they are today. There are stories of friendship, heartbreak, family tragedy, conflict, race relations, and yes, there are one or two romantic ones. Chosen and edited by award-winning writer and broadcaster Zan Azlee, whose own true-life hostel accounts are too shocking for this volume.


Zan Azlee made a call for open entries for anyone who wanted to share their experiences in boarding school resulting to  19 different Malaysians who wrote their true experiences in this novel. These Malaysians decipher their experiences in a way that could touch our heart in every possible way. Each chapter is short and packed with life lessons for us that are already in the working life. It makes us look back and reminisce our youths, not regretting anything but simply reminiscing the memories. All of the stories differ and I think those who were from boarding schools could relate to some of the stories. Being shy or outgoing, doing stupid things together with friends, having a crush on someone from your school, struggling with family’s conflict or body weight, all of these are the common things that most of us would have experienced when we were young and dumb. We tend to do stupid things and not having a care in the world because being young is a ticket to having a lot of experiences during school days. I recommend this book to all readers who want to read how these Malaysians pour their experiences into words that are casual, easy for readers to relate on a Sunday evening perhaps at a cafe or on vacation because between all these true stories, they are only a few pages apart but the impact will leave your heart and mind feel at peace.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/266105/THE-ASRAMA-ANTHOLOGY

[REVIEW] ARKITEK JALANAN

Arkitek Jalanan oleh Teme Abdullah

 

To be honest, aku bosan dah dengar orang cakap, “Belajarlah kerana Allah.” Setiap kali aku mengadu down, setiap kali aku mengeluh nak give up… Aku diam sajalah, acah-acah makan dalam. Yalah, orang picisan macam aku ni, mana layak membantah ayat-ayat daripada budak-budak usrah. Tapi sebenarnya kan… Aku tak pernah faham pun maksud ‘belajar kerana Allah’ tu.

Buku kedua Teme Abdullah ini sangat sesuai untuk bacaan seseorang yang bergelar student kerana dalam buku ini, terdapat banyak pengalaman Teme sendiri yang student boleh relate dan menjadi inspirasi untuk ramai student di luar sana yang sedang belajar dan yang mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara. Buku ini diceritakan dalam sudut pandangan orang ketiga dimana cerita tentang Teme dan sahabat dunia akhiratnya yang merangkap teman serumahnya, Ahmad bersilih ganti sepanjang dalam buku ini. Banyak konflik yang wujud ketika mereka di London, konflik dengan orang sekeliling dan juga konflik dengan diri sendiri. Teme ada juga menyelitkan nasihat berunsurkan Islamik tanpa perlu menjadi ekstremis agama. Buku ini juga penuh dengan motivasi untuk pelajar jangan berputus asa, setiap kejadian itu pasti ada hikmahnya dan setiap hikmah itu pasti membawa manfaatnya kepada diri kita. Ayat-ayat yang ditulis Teme sangat memberi inspirasi untuk pelajar-pelajar kekal percaya dengan kemampuan diri sendiri. Secara keseluruhannya, admin recommend readers, mahupun pelajar atau bukan, untuk baca buku ini bagi mendapatkan motivasi dan inspirasi dalam hidup supaya kita tahu ke mana arah tuju kita dengan aktiviti harian yang kita lakukan buat masa sekarang. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/207103/arkitek-jalanan

[REVIEW] ONE FINE DAY

One Fine Day by RodieR

 

Just when Zahra thinks her world crumbles, she meets Aryan. Fascinated with each other, he brings her out of misery into his own understanding of love… and happiness. And so with him, she finds happiness again. It doesn’t last long, though because again she is tested with difficulty. Love isn’t always patient. Sometimes we get short, brusque, or frustrated with the people we love the most. Love is, however, doing our best to see the people we care about with compassion and understanding. This is the story of Zahra and Aryan, one about love, pain and happiness regained. For there will be a relief with every difficulty, will they be able to withstand the test of time?


Zahra was devastated after the incident that took her parents’ lives, Aryan came into her life, showing her the beautiful side of life when they met in a country that has different culture than Malaysia. Every beautiful love story, there must be a hardship that will appear as a test in their lives. This novel teaches us about life and the setting is very calm but will make you shed a tear. If you need a calm reading on a rainy or beautiful day, then this will be the perfect novel for you. You have to find out about their fate because the storyline is very different from the usual. 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/257332/One-Fine-Day

[REVIEW] SISTEM PANGKALAN DATA

SISTEM PANGKALAN DATA OLEH Mohd Helmy Abd Wahab

Sistem pangkalan data merupakan satu aspek yang penting dalam dunia pengkomputeran. Kebanyakan aplikasi berkomputer menggunakan pangkalan data untuk menyimpan, mengakses, serta mengurus data untuk tujuan kegunaan masa hadapan. Perkembangan pangkalan data juga berkembang seiring dengan perkembangan teknologi ICT yang lain kerana ia perlu mengikut tren dan kesesuaian aplikasi. Buku ini membincangkan aspek teoritikal pangkalan data yang mana merupakan asas kepada pembangunan pangkalan data. Konsep dan teori ini amat penting dalam memahami proses mereka bentuk dan membangunkan sistem pangkalan data. Penekanan buku ini adalah berfokus kepada peringkat reka bentuk dengan memahami terminologi dan definisi serta teknik mereka bentuk jadual menggunakan model yang sesuai dan manipulasi data menggunakan bahasa pertanyaan berstruktur (SQL).


Buku ini membincangkan aspek teoritikal pangkalan data yang mana merupakan asas kepada pembangunan pangkalan data. Antara yang dibincangkan di dalam buku ini ialah perbandingan antara sistem berasaskan fail dan sistem berasaskan pangkalan data. Selain daripada itu, buku ini juga ada memberi panduan mengenai fungsi sub-sistem DBMS iaitu program yang digunakan untuk mengawal sesuatu operasi. Antara produk DBMS ialah Oracle, DB2, Paradox. Ia merupakan panduan yang boleh diguna pakai oleh programmer di luar sana yang berminat untuk belajar mengenai database ini.

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/203446/sistem-pangkalan-data