Sejenak Bersama Ahadiat Akashah

9789833642168-medium
Salah satu hasil karya Ahadiat Akashah

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Ahadiat Akashah menulis?

Inspirasi saya yang sebenar adalah lingkungan kehidupan saya semasa kecil yang diasuh dengan buku oleh pak cik saya Marwilis Haji Yusof yang juga merupakan seorang penulis terkenal dan merupakan insan pertama yang mengesan bakat saya dan memberi kepercayaan dengan menerbitkan novel sulung saya ‘Budak Setan’. 

2. Apa makanan kegemaran Ahadiat Akashah?

Terlalu banyak untuk disenaraikan sehingga boleh menjadi novel tetapi yang ketara pastinya masakan kampung yang pedas-pedas.

3.  Siapakah penulis kegemaran Ahadiat Akashah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Sidney Sheldon yang merupakan penulis rujuk di dalam kebanyakan karya saya.

4. Apakah novel kegemaran Ahadiat Akashah? (tak kisah luar negara or dalam negara)

If Tomorrow Comes – Sidney Sheldon

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Pelbagai spesis burung dan tupai yang saban pagi berkeliaran di persekitaran rumah saya yang terperosok di kawasan hutan di mana sudah menjadi habit saya dan famili sering longgokkan ‘mereka’ makanan.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Ahadiat Akashah mahu pergi dan mengapa? 

Lembah Andes untuk menyelusuri sejarah peninggalan suku kaum Inca yang pernah dikagumi kehebatan mereka suatu waktu dahulu.

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Ahadiat Akashah? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Mungkin ingin menyambung perjalanan kisah ‘Joni Togo’ atau menjawab persoalan di dalam novel ‘Resepi Dari Kubur’ yang masih kabur menurut mereka yang pernah membacanya.

8. Apakah pesanan Ahadiat Akashah kepada pembaca di luar?

Perlu berani, jangan terlalu memberi, terutama dalam merelakan kedai buku menjolikan karya kita sehingga memeras dengan diskaun yang membunuh sehingga ada sanggup yang tawarkan 60% – 70% diskaun.  Di mana harga kita?!  Begitu juga dengan penerbit buku yang sanggup beri percuma kepada syarikat produksi filem atau drama yang memeras dengan ungkapan kalau dah keluar tv nanti jualan buku akan laris.  Tetapi, di mana letaknya nilai karya seorang penulis?  Sebab itu saya pesan penulis kerana berani katakan ‘tidak’ kepada pemeras karya sebegini.

9. Pada pandangan Ahadiat Akashah, apa istimewanya novel Ahadiat Akashah  berbanding novel lain di pasaran?

Biasa-biasa aje, mungkin kerana saya banyak menongkah arus dalam dunia penulisan novel di Malaysia dengan gaya penulisan yang lari dari kebiasaan dan muncul dengan tajuk-tajuk selamba yang menjadi trend ikutan hari ini menjadikan ia nampak istimewa, kut?  Entahlah?!

10. Dari mana Ahadiat Akashah selalu dapatkan ilham untuk menulis? Ada yang dari pengalaman sendiri ke?

Dari persekitaran keliling yang berlaku seharian di dalam masyarakat di Malaysia.  Sebab itu tema novel saya mencakupi semua aspek dan terlalu straight forward dengan membongkar segala rahsia sehingga kelihatan jelik bagi pembaca yang sopan sedangkan realiti tidak sebegitu.  Saya rasa saya dah sentuh semua warna kehidupan, dari kisah cinta, thriller, misteri, sejarah, hubungan luar biasa, gay, lesbian, ilusi dan saya sendiri tak ingat lagi coretan pembongkaran kehidupan di dalam 86 buah novel yang telah diterbitkan sepanjang 30 tahun saya menulis.

11. Apa rutin harian Ahadiat Akashah? Ada yang rare tak?

Menghantar dan menjemput anak-anak sekolah setiap hari dari pagi hingga menjelang malam sejak anak pertama bermula tahun 1998 ketika di TADIKA dan kini anak bongsu nombor empat di dalam darjah enam.  Bererti rutin ini mungkin hanya akan selesai lima tahun lagi apabila anak bongsu saya habis SPM.  Rare tak rare, ada ke bapak macam saya yang dedikasi buat kerja driver macam ni?  Hahaha.

12. Apa nasihatAhadiat Akashah kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Biasa-biasa aje.

13. Apa nasihat Ahadiat Akashah kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Cipta identiti sendiri.

14. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Ahadiat Akashah kuasai?

Tiada.  Kalau ada pun bahasa ‘pasar’ yang dulu sering jadi bahan serangan para pengkritik sastera terhadap gaya penulisan saya.

Kami harap Ahadiat Akashah akan sentiasa mewarnai industri penulisan dan, jika anda peminat Ahadiat Akashah yang rindu dengan tulisan- tulisan beliau, anda boleh klik dibawah

Lebih banyak eBook boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/publisher/filter/pb_19_roket-kertas-sdn-bhd/~

Sejenak Bersama Zhamidah Dyna

Pada minggu ini kita berjaya menemu bual salah seorang penulis bebas kami. Walaupun seorang penulis yang masih baru, namun apa yang boleh diperkatakan ialah, tampak satu kelainan dalam novel beliau.

Ikuti sesi interview selanjutnya bersama penulis tersebut.

isbn97896714378-medium

1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Zhamida Dyna menulis?

Suami saya. Dia orang pertama yang membuat saya menulis. Saya memang minat membaca novel cinta, tapi tak pernah terlintas untuk saya menulis. Dia yang syorkan saya menulis kisah-kisah benar yang berlaku di sekeliling. Suami saya juga lah yang menjadi ‘editor utama’ setiap kali saya menyiapkan bab-bab. Selain dia, keluarga saya juga menjadi inspirasi buat saya. Mereka banyak memberi idea kepada saya tanpa mereka sedari. Sememangnya, suami dan keluarga saya teramat memberi inspirasi kepada saya sebagai penulis bebas.

 2. Apa makanan kegemaran Zhamida Dyna?

Makanan kegemaran saya adalah masakan umi saya sendiri. Terutamanya, kalau dia buat sambal tumis. Apa-apa masakan sambal tumis, memang favourite saya.

 3.  Siapakah penulis kegemaran Zhamida Dyna? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Sophie Kinsella. Beliau merupakan novelis terkenal. Boleh dikatakan, semua novel beliau ‘best selling’ di New York. Novel beliau yang paling saya suka ialah ‘Confessions of Shopaholic’

4. Apakah novel kegemaran Zhamida Dyna? (tak kisah luar negara or dalam negara)

‘Confessions of a Shopaholic’ oleh Sophie Kinsella.

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Ada, kucing dan ikan.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Zhamida Dyna mahu pergi dan mengapa? 

Paris. Sebab, Paris merupakan kota paling romantik di dunia. Saya ni memang suka sangat tempat ala-ala romantik ni. Sesuai la dengan novelis jiwang macam saya ni. Hehe

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Zhamida Dyna? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

InsyaAllah, novel seterusnya bertajuk ‘Cinta Miss Penyapu’. Novel ni mengisahkan tentang seorang gadis yatim piatu. Dia memelihara adikknya yang masih kecil dengan bekerja sebagai tukang sapu di sebuah institusi pendidikan. Di sana, dia sering diejek oleh segelintir pelajar yang sebaya dengannya. Adiknya telah disalah anggap sebagai anaknya. Gadis muda yang bersama anak kecil itu sentiasa dipertikaikan status pertalian mereka. Nak tahu lebih lanjut? Nanti bila dah keluar pasaran nanti, sila beli ye? Ada beberapa lagi novel dalam proses iaitu ‘Hello MR.Jodoh’ & ‘Aku seorang pelacur’. Tapi, yang ni kena tunggu la sebab jalan cerita masih tiada ending. Hehe

8. Apakah pesanan Zhamida Dyna kepada pembaca di luar?

Jika bahan bacaan yang anda baca ada pengajaran, jadikanlah pengajaran itu sebagai pedoman hidup anda ye.

9. Pada pandangan Zhamida Dyna, apa istimewanya novel Zhamida Dyna  berbanding novel lain di pasaran?

Novel saya berdasarkan kisah benar dari orang sekeliling. InsyaAllah, novel saya mampu membuatkan para pembaca ‘beremosi’ ketika membacanya. Hehe

10. Apa rutin harian Zhamida Dyna? Ada yang rare tak?

Rutin harian saya adalah update produk dan kosmetik terMurah di pasaran kepada dropshipper saya di ‘group whatsapp’.

11. Describe diri Zhamida Dyna dalam 3 patah perkataan?

Friendly. Talkactive. Caring

12. Apa nasihat Zhamida Dyna kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Saya pun masih baru dalam bidang ni. Hehe. Urm, menjadi seorang novelis ni banyak dugaannya. Jadi, kepada para penulis yang masih baru di luar sana, jangan cepat putus asa. Terutamanya, apabila anda menghantar novel anda untuk dinilai pihak tertentu, novel anda ditolak. Saya harap anda tidak mudah berputus asa. Sentiasa mencuba sehingga berjaya. Dan 1 lagi pesanan saya, “if u want to be, what u want to be, u have be, what u want to be”.

13. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Zhamida Dyna kuasai?

Saya hanya boleh berbahasa melayu dan inggeris sahaja. Bahasa lain tu, mungkin bahasa Arab dan Cina kot. Tapi, sikit-sikit je pandai. Setakat basic sahaja. Hehe

Admin nak wish good luck untuk novel- novel seterusnya. Harap anda berjaya membawa kelainan dalam bahan bacaan. Baru la rare kan! So kalau readers nak dapatkan eBuku beliau, ni adalah link bagi eBuku tersebut.

screenshot_2016-09-08-16-22-42

eBuku Cinta Gadis Gila
https://www.e-sentral.com/book/info/80025/cinta-gadis-gila

 

Sejenak Bersama Syamnuriezmil

Pada sesi kali ini readers sekalian, kami berjaya menemu bual salah seorang penulis kita yang kini bersama 5 penerbit buat masa ini. Penulis yang kami bawakan kepada anda ialah….. Syamnuriezmil.

Antara soalan- soalan yang admin buat dengan susah payah mengalahkan soalan SPM ialah:

IMG-20160306-WA0018

 

   1. Siapa yang memberi inspirasi untuk Syamnuriezmil menulis?

Ayah saya. Ayah saya yang mula-mula mencetuskan minat saya untuk menulis. Dia selalu suruh saya siapkan karangan setiap kali dia bawa kami sekeluarga pergi bercuti. Dia juga rajin meminjamkan buku di perpustakaan untuk saya baca. Sampai ke universiti dia akan hantar buku-buku untuk saya baca

 2. Apa makanan kegemaran Syamnuriezmil?

Saya tak cerewet. Saya makan apa saja yang boleh dimakan. Tapi, selalunya saya enjoy makan di mamak.

   3.  Siapakah penulis kegemaran Syamnuriezmil? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Jane Austen.

  4. Apakah novel kegemaran Syamnuriezmil? (tak kisah luar negara or dalam negara)

Saya tak baca novel. Saya banyak baca buku jenis non-fiction. Mostly buku-buku bibliografi.

  5. Ada haiwan peliharaan tak di rumah?

Selain lipas dan cicak… saya membela dua ekor kucing. Ayyu Zarra dan Qal Benjamin. Dua-dua kucing saya, selalu cameo dalam buku-buku saya.

6. Jika anda diberi peluang untuk melancong secara percuma, ke manakah Syamnuriezmil mahu pergi dan mengapa?

 Is it cover my dialysis cost? Heh… saya dah pergi ke tempat yang saya nak pergi. Tapi, kalau cover duit dialysis, saya nak pergi ke Belanda.

7. Apakah novel baru yang bakal diterbitkan oleh Syamnuriezmil? Boleh ceritakan sedikit mengenai novel tersebut?

Novel terbaru terbit bulan Ogos ini bertajuk Perempuan Paling Bahagia. Sebuah novel yang telahpun dikeluarkan secara eksklusif sewaktu pesta buku. Jalan cerita novel yang menarik dan telahpun dipinang untuk adaptasi. Cerita ini antara yang mendapat sambutan di dalam blog saya mengisahkan seorang perempuan yang menjumpai seorang bayi dan kebetulan bayi itu merupakan cucu kepada majikannya. Namun bayi itu merupakan cucu tidak sah taraf. Untuk menjadikan cucu itu halal… bayi itu mestilah dijadikan anak susuan kepada anaknya. Nak tahu lebih lanjut, kenalah baca. Good info… Great story line. Ada suspen dan ada juga komedi.

8. Apakah pesanan Syamnuriezmil kepada pembaca di luar?

Pilihlah bacaan yang baik untuk menjadi seorang individu yang baik. You are what you read.

9. Pada pandangan Syamnuriezmil, apa istimewanya novel Syamnuriezmil berbanding novel lain di pasaran?

Selalu saya akan tulis cerita-cerita penyiasatan dan saya sering digelar Nancy Drew Malaysia. Setakat ini saya sudah keluarkan 34 dulu dan siap 100 cerita. Saya rasa, itu istimewanya saya berbanding dengan penulis lain sebab buku saya keluar every month dan cerita semua cerita lain-lain.

10. Apa rutin harian Syamnuriezmil? Ada yang rare tak?

4.00 pagi – bangun (hari selasa, khamis dan sabtu – ke hospital untuk dialysis. Saya merupakan pesakit buah pinggang kronik stage 5 yang perlu menerima rawatan hemodialisis selama 4 jam di hospital, setiap tiga kali seminggu. Hari isnin, rabu, jumaat dan ahad – saya akan start menulis start 4.00 pagi. Hari lain, saya menulis di hospital sambil dialysis atau lepas balik dialysis.)

7.00 pagi – masukkan karya dalam blog atau wattpad. Selalunya pembaca blog saya dah menunggu entry cerita baru.

10.00 pagi – off to THE CHAPTER BOOKSTORE, my bookstore. (hari selasa, khamis dan sabtu… saya akan balik ke rumah dan rehat)

4.00 petang – SETIAP RABU – saya ada kelas gitar dan piano.

9.00 malam – tidur. Saya tidak menulis waktu malam kecuali saya ada deadline.

11. Describe diri Syamnuriezmil dalam 3 patah perkataan?

Sempoi. Cepat. Disiplin.

12. Apa nasihat Syamnuriezmil kepada penulis- penulis yang masih baru dalam industri buku?

Tulis yang baik-baik. Sebab tulisan kita akan mengadili kita nanti.

13. Selain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Apa lagi bahasa lain yang Syamnuriezmil kuasai?

Saya sekolah arab di Kampung Jawa dan pernah ambil mandarin sewaktu di universiti.

PhotoGrid_1469833948909
Antara buku -buku yang sudah ditulis oleh Syamnuriezmil

Begitu la serba sedikit mengenai penulis anda yang bernama Syamnuriezmil. Admin harap sedikit sebanyak anda dapat mengenali penulis kegemaran anda.

Jika anda mahu mencari karya- karya daripada penulis ini, boleh klik di sini.

Chat with Nurnazida Nazri

20151215_142256(0)
The author at a signing session

As for today readers, we will have a close-up on one of our self publisher.  Who is that author? Keep scrolling!

Recently joining our portal as self-publisher, Nurnazida Nazri has been teaching law at university for more than 10 years. As a lecturer, she cares a lot about her students’ well-beings and is very close to them. She believes that students are teaching and guiding her about life, which is more valuable than lessons she has taught in class.

Her first book, Submitting to Allah and Berserah Kepada Allah (Malay edition) were inspired from her childhood memories of her grandmother. It inculcate readers to never give up and leave everything to Allah for whatever problem that you encounter in life.

Here are the questions that we asked her…. Check it out readers!

  1. Who inspire you the most to write?

My students and the surroundings. I am a lecturer and I deal with students everyday. Without them knowing, I observe each and everyone of them. They come with different background and stories and that inspired me to write.

  1. What is your favorite food?

Assam laksa! With extra prawn paste

  1. Who is your favorite author?

I do not have specific author in mind because I read books based on the titles and their stories, but for chick lit genre, my favourite author is Sophie Kinsella.

  1. What is your favorite novel?

Autobiography novels. I do read this kind of novels a lot.

  1. Do you have a pet?

No, I can’t even be near cats! Terrified of them, hehe.

  1. If you are given a chance to travel for free, where would it be? Why?

If it is free, definitely Europe. I heard amazing stories about Europe. Oh can we go to Egypt too?

  1. Do you have any plan on your upcoming books? Briefly tell your readers on what will it be about?

At the moment, I write motivational books and also legal series. I love writing books on these genre and I think will continue to increase the number of books written under these two genre. I receive good feedback from the customers for my motivational books that motivates me to write more.

  1. Do you have any message for your readers?

Please support my books and I would love to hear comments from all the readers. You can see the message embedded in each books – DO NOT GIVE UP!

  1. Lastly, what do think of the Malayasian law?

I personally think that a large number of Malaysian law are already comprehensive. The law was drafted with careful considerations and wisdom. However, the dilemma starts at the moment of enforcing them. Since we have different bodies that passed the law and different bodies interpreting it, this is where the legal flux starts.

Now, we hope that you know her better and we hope she will continue inspire other with her stories! Good luck to Nurnazida!

2016-04-27 12.11.29 (1)
Good luck to Nurnazida for your upcoming book!

For those who are looking for her eBook, here are the links:

https://www.e-sentral.com/search/byid/79618/law-of-contract-made-simple-for-laymen
https://www.e-sentral.com/search/byid/79832/berserah-kepada-allah
https://www.e-sentral.com/search/byid/79623/candle-in-the-wind

 

 

Paedophile?

Paedophilia in international context is a very serious despicable crime. It is equally as bad as arsenic act, murder, and terrorism.

Picture above is of Richard Huckle, dubbed the U.K’s worst paedophile by the British media. Recently he was sentenced for abusing 23 Malaysian and Cambodian children and babies, including one aged just six months. He is believed to have targeted nearly 200 children over a span of nine years, posing as a photographer, English teacher and western philanthropist to gain access to impoverished families, mostly in Malaysia.

Malaysians are outraged to why our authority did not take enough action to prevent or punish his monstrosity? The explanation is simple. Our authority, the Police, MCMC, Imams, Priests, and the rest of it did not understand the meaning of “paedophile”, and hence did not understand the level of its seriousness. If the terms “child molester”, “child rapist” or “perogol kanak-kanak” were used instead, perhaps some of the figure of authority would have understood it and taken the matter more seriously. Even Chairman of MARA, Tan Sri Annuar Musa doesn’t understand the severity of this when he refuse to condemn a MARA scholar for receiving jail sentence in the UK for possessing child pornography, instead decided to continue his scholarship. It is very shameful for us Malaysians, and we only have ourselves to blame for this stupidity.

The matters got worst as recently also UNICEF reported cases of online child pornography which even involve parents in selling sickening children video footage for money in the deepweb. It seems that there is a cancerous tumor in ASEAN society which takes this matter lightly. The so called “sophisticated and society driven” Telco companies in this region are also too self-centered to even bother monitoring the deepweb, most likely because they are busy tracing political hackers and kissing the back side of politicians for their own gain.

Things are getting really bad, and unfortunately there are many still sleeping.

 

Ikhlas memupuk budaya membaca?

Kita sering kali mendengar kutukan terhadap masyarakat Malaysia yang kurang membaca, kurang prihatin terhadap budaya membaca, dan tidak mementingkan buku.

Namun kami berpendapat masyarakat Malaysia suka membaca, walaupun budaya membaca tidak dipentingkan atau dipupuk. Kita harus ingat, bahawa budaya membaca Malaysia masih di fasa awal kerana berabad-abad sebelum ini bahan bacaan tempatan tidak banyak. Jadi secara amnya, kita lihat permintaan untuk buku telah meningkat dari tahun ke tahun  sejak lewat 90an meskipun dorongan dari ibubapa dan pihak atasan masih kurang.

Melihat pada belanjawan, apabila diperlukan penjimatan, sektor yang akan menderita dahulu adalah sektor perpustakaan dan perbukuan. Begitu juga sikapnya terhadap memupuk budaya membaca dalam kebanyakkan entiti Malaysia. Kebanyakan agensi dan syarikat tidak mengambil serius terhadap penerapan budaya membaca, hanya sekadar bermain dibibir sahaja.

Sebagai contoh, apabila melihat Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) kononnya ingin menggalakkan budaya membaca di stesen keretapi, kami berjumpa KTMB untuk mencadangkan beberapa kaedah untuk membekalkan bahan bacaan untuk pengguna keretapi. Memandangkan kadar tiket yang lebih tinggi, kini semua sektor pengangkutan awam tertekan untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik. Namun, walaupun telah menyediakan “ruang membaca” di stesen keretapi, KTMB lebih mengutamakan perkhidmatan menonton movie dalam bentuk digital berbanding dengan buku. Cerita pasal buku sekadar wayang sahaja.

Ruang tanpa bahan. Adakah kita ikhlas untuk memupuk budaya membaca?
Ruang tanpa bahan. Adakah kita ikhlas untuk memupuk budaya membaca?
Sekadar memenuhi KPI entiti tanpa impak sebenar.
Sekadar memenuhi KPI entiti tanpa impak sebenar.

Kita juga sering kali mendengar kutukan terhadap kualiti buku yang dibaca, picisan dan terlalu jiwang karat katanya. Mungkin fenomena ini ada kebenarannya, namun mengapa buku menjadi mangsa kutukan sedangkan banyak lagi perkara lain yang layak menerima kecaman daripada masyarakat? Kami berpendapat, sektor media lain lebih banyak membawa bahan-bahan yang tiada kualiti dan memperbodohkan masyarakat berbanding dengan sektor buku, tapi kurang mendapat kutukan kerana ramai antara kita juga yang suka menontonnya.

Media Prima dan Astro telah berabad-abad membekal masyarakat kita dengan tontonan yang melemahkan kita, namun tiada teguran yang cukup untuk memberhentikan perkara ini. Penonton Malaysia yang terpekik-pekik dan menari-nari atas arahan selebriti kini dianggap normal.

Hiburan yang tiada kualiti pada kaca televisyen tidak mendapat kutukan yang sewajarnya
Hiburan yang tiada kualiti pada kaca televisyen tidak mendapat kutukan yang sewajarnya

Untuk kebanyakan entiti seperti sektor hiburan, perbankan, perumahan dan lain-lain, masyarakat yang tidak membaca dan tidak berfikir menguntungkan kerana tidak banyak bertanya dan tidak banyak bersoal. Namun apabila kita mempunyai masyarakat sebegini, sektor pekerjaan lambat laun akan susah kerana kita tidak mempunyai tenaga kerja yang berkemahiran tinggi dan bermaklumat.

Membaca adalah baik walaupun dianggap lambat kerana membaca mengasah minda kita untuk menggunakan imaginasi. Imaginasi akan menyumbang kepada kreativiti dan kemahiran berfikir.  Dengan ini kita ada harapan untuk membentukkan masyarakat yang bijak menggunakan lorong memandu, yang tidak berebut-rebut dan bertolak-tolak ketika “buffet Ramadhan”, yang bermaruah dan menolak rasuah, yang bekerja dan tidak curi tulang, yang tidak prejudis terhadap agama atau warna kulit, dan yang lebih ikhlas dan amanah.

Saksikan rebutan makanan ketika buffet buka puasa Ramadhan tidak lama lagi
Saksikan perebutan makanan ketika buffet buka puasa Ramadhan tidak lama lagi

Binalah dunia yang lebih baik untuk kita, dengan membina masyarakat Malaysia yang membaca.

 

 

 

Persaraan Professor Ahmad Zaki Abu Bakar

IMG_2258
Prof. Ahmad Zaki bersama Faiz Al-Shahab di UTEM

Kepada sesiapa yang tidak kenal Prof. Zaki, beliau merupakan seorang saintis komputer yang telah bergiat aktif selama 40 tahun di Malaysia. Beliau juga merupakan seorang aktivis dalam bidang perbukuan dan mantan Pengarah Urusan Institut Terjemahan Negara Malaysia (kini ITBM).

Prof. Zaki adalah rakan kepada e-Sentral sejak awal lagi, dan merupakan antara cendekiawan yang telah mengenalpasti potensi e-Sentral dan memberi dorongan untuk inisiatif kami. Seorang yang pintar dan sangat baik hati, Prof. Zaki akan bersara tidak lama lagi.

Pada syarahan persaraan beliau, antara perkara menarik yang beliau kongsikan adalah pengalaman di Jepun, di mana Prof. Zaki menyatakan beliau sangat terpengaruh dengan cara kerja dan etika orang sana.

Antara petikan menarik adalah pernyataan Prof. Zaki berkenaan orang Jepun yang  tidak pandai curi tulang, dan beliau berpendapat mereka lebih Islami daripada kita di Malaysia…ouch!!

Prof. Zaki, terima kasih.