MAJLIS PELANCARAN ORBIT & KOMPONENNYA

Sejajar dengan kempen mempromosi Kuala Lumpur sebagai Ibu kota Buku Sedunia 2020 yang diiktiraf oleh UNESCO, dan juga kempen Dekad Membaca Kebangsaan 2030 yang diterajui oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Xentral Methods, sebagai pengelola e-Sentral telah melancarkan sebuah platfom iaitu ORBIT khas buat para penulis bebas, wartawan dan pensyarah atau pendidik.  Majlis telah disempurnakan oleh YB Dato’ Sri Mustapa Bin Mohamed, Ahli Parlimen Jeli. Majlis ini telah diadakan di KL Tourism Bureau, Jalan Tangsi Kuala Lumpur.

Antara komponen yang terdapat di dalam platform ORBIT ialah ORBIT,  ORBIT-X, dan ORBIT-J.

ORBIT, singkatan untuk Otomasi Penerbitan, direka khas untuk mempercepat penerbitan buku elektronik untuk para penulis.

ORBIT lengkapkan dengan kemudahan permohonan ISBN secara dalam talian melalui kerjasama dengan Perpustakaan Negara Malaysia.

Selain daripada platfom penerbitan elektronik yang ekspres ini, ORBIT juga menyediakan komponen khusus untuk gaya penulisan yang lain dalam bentuk ORBIT-X dan ORBIT-J.

ORBIT-X memberi fokus kepada pembangunan buku teks digital interaktif untuk sektor pendidikan tinggi dengan menyediakan sebuah platform untuk para pensyarah dan para pendidik melontarkan idea dan manuskrip bagi penghasilan buku teks digital yang berinteraktif.

E-Sentral melihatkan sektor buku teks digital interaktif dalam pendidikan tinggi sebagai satu pasaran yang baru dan belum dipelopori, dan oleh yang demikian E-Sentral berhajat untuk melabur dengan membangunkan buku teks digital interaktif untuk pendidikan tinggi secara agresif bersama penulis-penulis bertauliah bagi pasaran masa hadapan.

Orbit- X diilhamkan ekoran kejayaan e-Sentral dan Perbadanan Kota Buku dalam pengelolaan NDTP (Platform Buku Teks Digital Kebangsaan), sebuah platform untuk membantu penerbit membangunkan fasa pertama buku teks digital interaktif untuk Kementerian Pendidikan Malaysia.

ORBIT- J pula, merupakan kemudahan untuk kewartawanan komuniti.

ORBIT-J menapis  permohonan untuk menjadi wartawan kepada platform komuniti ini supaya kredibiliti dan kesahihan berita dalam platform ini boleh dijamin dengan baik.

Hajat ORBIT-J adalah untuk menghidupkan semangat kewartawanan di Malaysia dengan menyediakan satu saluran berita yang bebas komersil.

Untuk dapatkan maklumat lanjut, boleh rujuk kepada pautan di bawah:

ORBIT https://orbit.e-sentral.com/login
ORBIT -J https://reporter.e-sentral.com/login
ORBIT- X https://orbitx.e-sentral.com/apply/home
E-SENTRAL https://www.e-sentral.com/
XENTRAL METHODS https://www.xentralmethods.com/

 

[REVIEW]Nota Cinta Origami

Nota Cinta Origami by Ruby Hazri

 

Saera nekad menjadi jururawat peribadi kepada Aunty Rosnah; ibu Faris yang sedang koma. Sebenarnya tidaklah sesukar mana pun menjadi jururawat peribadi di rumah agam itu. Namun, sikap Faris yang penuh syak wasangka dan sering mendesaknya membuatkan hidup dia haru-biru. Kedatangan Mia Sara, anak kecil Faris dan kepulangan Zafran ke tanah air, mula mengubah tanggapan Faris terhadap Saera. Namun, sifat cengilnya tetap menyukarkan Saera. Berlandaskan alasan khuatir Zafran dikecewakan lagi, Faris mula tidak menyenangi hubungan baik antara Saera dan Zafran. “Saya cuma minta awak jangan main-mainkan perasaan Zafran. Awak tahu kan dia pernah dikecewakan dulu,” ingati Faris kepada Saera. Sifat waspada Faris terhadap Saera mula berubah sehinggakan dia sendiri tidak mampu mentaksir perasaan sendiri. Apatah lagi tatkala melihatkan keakraban anaknya, Mia Sara bersama Saera. Hati yang keras mula mencair. Taman yang sepi, kini kembali berbunga. Tapi, mengapa semakin dekat Faris menghampiri, semakin jauh Saera pergi?


Kedatangan Mia Sara, anak kecil Faris dan kepulangan Zafran ke tanah air, mula mengubah tanggapan Faris terhadap Saera. Namun, sifat cengilnya tetap menyukarkan Saera. Berlandaskan alasan khuatir Zafran dikecewakan lagi, Faris mula tidak menyenangi hubungan baik antara Saera dan Zafran. “Saya cuma minta awak jangan main-mainkan perasaan Zafran. Awak tahu kan dia pernah dikecewakan dulu,” ingati Faris kepada Saera.Sifat waspada Faris terhadap Saera mula berubah sehinggakan dia sendiri tidak mampu mentaksir perasaan sendiri. Apatah lagi tatkala melihatkan keakraban anaknya, Mia Sara bersama Saera. Hati yang keras mula mencair. Taman yang sepi, kini kembali berbunga. Tapi, mengapa semakin dekat Faris menghampiri, semakin jauh Saera pergi?

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/search_sphinx/q/cinta%20origami

[SNEAK PEEK] PEREMPUAN YANG PALING AKU CINTA

Perempuan Yang Paling Aku Cinta oleh Acik Lana

 

HUJUNG batang pen yang dipegangnya diketuk-ketuk pada birai meja. Pandangan mata masih tidak berganjak, masih memanah tepat ke seraut wajah tenang di hadapannya. Nafas terhela perlahan, berat perasaan di dalam dadanya ini. Sikap dan tindakan Bunga boleh dikatakan keterlaluan, amat menguji rasa sabar dan kredibilitinya sebagai seorang ketua di syarikat ini.

“Where have you been? Kenapa you tak masuk ofis semalam?” soalnya dengan nada suara yang bergetar.

Bunga mengangkat muka, memandangnya sekilas, kemudian gadis itu tunduk semula dan membelek fail di atas meja.

“I straight away balik rumah.”

“You what?” Suara Elman menaik sedikit tinggi. Tajam renungannya memanah ke wajah mulus gadis itu yang masih mempamer riak selamba. “You balik rumah? You boleh balik rumah after you messed everything with K-Kim? What is wrong with you, Bunga? Task senang macam tu pun you tak mampu buat?”

Berdesing telinga Bunga dengan amarah Elman. Tugas senang? Senanglah sangat! Kalau bukan Karl Hakimi yang muncul di hadapannya semalam, memang itu tugas yang mudah. Super mudah. Tapi hakikatnya, K-Kim ialah Karl Hakimi dan Karl Hakimi ialah lelaki yang paling dia benci dalam hidupnya. Mudah ke kalau begitu?

“I rasa tak sihat semalam, I balik berehat…” dalihnya, menutup rasa sebenar.

Elman mengeluh berat. Tubuhnya disandarkan ke kerusi dengan jari-jemari lincah melonggarkan ikatan tali leher berwarna biru gelap. Dia lemas, rimas dan sesak memikirkan kegagalan Bunga mendapatkan K-Kim untuk bekerjasama dalam projek mereka. Betapa menggunung harapan diletakkan ke atas bahu Bunga, tapi gadis itu melepaskannya begitu saja? Geram sungguh!

“You tak discuss apa-apa dengan dia kan semalam? And you tak tunjuk langsung contract tu pada dia. You tahu apa kesannya? We didn’t get him!”

Melihat amarah Elman, Bunga menghela perlahan nafasnya. Dia tahu dia bersalah, dia tidak bersikap profesional. Bukan dia sengaja, tapi dia memang tidak mampu bertenang. Bukan mudah mahu berhadapan dengan lelaki yang sudah dilabel sebagai lelaki yang paling mahu dia hindari seumur hidupnya.

“I’m sorry, Elman. I tahu salah I.”

“Your sorry doesn’t change anything, Bunga,” tingkah Elman geram. “Kalau kita lambat sambar dia, orang lain akan sambar dulu. You faham tak? He’s talented, well known, dan you ingat senang-senang kita boleh dapatkan semula peluang ni? Dengan sikap you macam tu, dah tentu tentu dia akan pangkah kompeni kita. Sampai bila-bila kita takkan dapat peluang bekerjasama dengan dia.”

Bunga diam dan menerima saja bebelan berbaur kritikan Elman itu. Cara Elman bereaksi seolah-olah kompeni ini bakal lingkup tanpa bantuan Karl Hakimi. Bukan tak ada jurugambar lain yang berbakat besar seperti mamat buaya itu! Berlambak kut.

“Dia buat apa pada you, Bunga?”

Bunga tersentak. Matanya menyorot pantas ke wajah tegang Elman. Pertanyaan itu benar-benar menyesakkan dadanya, dia bingung tanpa jawapan. Elman memaksudkan semalam atau apa yang pernah berlaku di antara dia dan Karl Hakimi pada beberapa tahun yang dulu?

“Apa dia dah buat kepada you semalam sampai you terus balik? Did he touch you?” tanya Elman dengan riak sedikit resah. Dia teringatkan kisah buruk yang didengarinya tentang lelaki bernama K-Kim itu. Tidak mustahil lelaki berhidung belang seperti itu terpesona dengan kecantikan Bunga sehingga terdorong untuk bertindak di luar batasan.

“Answer me, Bunga. Did he touch you?” ulangnya sedikit kuat, tertekan.

“Oh, now you care? Kenapa you nak tahu sangat? You patut fikir semua tu sebelum you campak I dekat mulut buaya keparat macam tu!” balas Bunga geram.

Emosinya bercampur baur. Bercampur dengan kepedihan yang dia rasai pada beberapa tahun dahulu. Pandangan yang berkaca-kaca dilemparkan ke sisi. Dia tidak mahu Elman nampak kejerihan perasaannya.

Elman mengeluh berat. Tangan melurut pula pada rambut yang tersisir rapi. Seketika, matanya menatap wajah Bunga. Dia cuba mentafsir emosi apa yang terpapar di situ.Dia tahu Bunga bukan gadis sembarangan. Gadis itu bagaikan sekuntum bunga mawar yang penuh dengan duri. Berkembang mekar, cantik dan indah dipandang, namun apabila cuba disentuh, durinya menusuk jari. Tidak mustahil Bunga berasa berang dengan desakannya semalam yang seolah-olah sengaja memasang umpan.

“So, dia memang sentuh you?”

Lambat-lambat Bunga menggelengkan kepala. Dia tidak mampu pula hendak memfitnah kerana jelas dan nyata Karl Hakimi tidak menyentuhnya semalam. Bertentang mata pun tak sampai tiga minit.

“Then kenapa you lari?” soal Elman lembut.

Perlahan keluhan terbit di bibir Bunga. Mustahil untuk dia berterus terang tentang apa yang berlaku. Itu tidak ubah bagaikan membuka pekung busuk di dada sendiri. Dia berasa malu. Dia tidak mungkin berkongsi kisah pahit itu dengan sesiapa lebih-lebih lagi kepada Elman.

“Just forget it, Elman. I minta maaf atas apa yang I buat semalam. Just give me another chance, I janji I akan carikan photographer yang lebih baik untuk you.”

Elman mendengus perlahan. Dia tahu Bunga mahu menyembunyikan sesuatu daripadanya.

“Bunga, I don’t need another photographer because I just need him. Kalau you tak boleh pujuk dia, I akan cari jalan lain. Suka atau tak, cuma dia layak untuk kerja ni dan keputusan I muktamad.”

Tajam mata Bunga memanah ke arah Elman. Lelaki itu nampak tekad benar dengan keputusannya. “Fine, then I keluar daripada projek ni.”

“What?”

“I tak nak involve dalam projek ni, keluarkan nama I.”

Elman mendengus geram, bibir diketap rapat seketika. “Bunga, sebab I suka you tak bermakna you boleh suka-suka buat keputusan dalam syarikat I. Projek ni cadangan you dulu, kan? Mana boleh you nak quit macam tu aje!”

Terpana Bunga dengan kata-kata Elman. Akhirnya Elman mengaku sukakan dia. Renungannya membuatkan lelaki itu menggelabah tiba-tiba, mungkin baru tersedar yang dia sudah terlepas kata dari bibir. Dia bukan bodoh, gerakgeri serta bahasa tubuh Elman selama ini begitu mudah dibaca. Perhatian lelaki itu terhadapnya juga berbeza. Cara memandang, bercakap, bergurau dan mengusik semuanya berbeza berbanding gadis-gadis lain di pejabat ini. Dia dilayan lebih istimewa dan lebih penting berbanding yang lain.

Gembirakah dia dengan pengakuan itu? Seketika dia mencari perasaan dalam hati, tidak pula terasa indahnya. Ah, mungkin sebab bayangan Karl Hakimi merosakkan segala rasa indah dalam hatinya kini.

“Errr… Bunga, I… I…” Elman mengetap bibir. Menyesal pula kerana tanpa sedar dia sudah meluahkan apa yang tersimpan rapi. Bukan dia tidak suka, cuma masa dan waktu ini tidak sesuai. Seharusnya rasa itu diluahkan dalam suasana tenang dan romantis. Ada bunga, ada lilin, ada meja makan untuk berdua, dan sekarang semuanya sudah terlepas tanpa sengaja. Mata beralih ke wajah Bunga yang masih beriak tenang. Dia kelihatan langsung tidak terkejut dengan apa yang dikatakan oleh Elman sebentar tadi.

“Bunga, I tahu semua ni terlalu cepat… but I…”

“Bos!”

Kata-kata Elman mati tatkala pintu bilik pejabatnya dirempuh oleh Mazlina. Gadis itu tampak cemas dan kelamkabut mencari nafas.

“Bos, K-Kim datang!”

Bunga tersentak dengan apa yang disampaikan oleh Mazlina. Wajahnya terasa kebas tiba-tiba, pucat lesi tidak berdarah. Demi Tuhan, semangatnya kembali terbang melayang!

MATA dipejam rapat beberapa saat. Telinga tidak lagi dapat mendengar apa yang dibincangkan oleh Elman dan Karl Hakimi yang duduk di sisinya. Semua deria yang lain seolaholah terkunci dan gagal berfungsi tatkala bau haruman tubuh Karl Hakimi menerobos lembut ke hidungnya. Haruman yang masih sama seperti beberapa tahun dahulu, langsung tidak berbeza.

Degupan jantung kian pantas. Terasa berbahang pada bahagian kiri tubuhnya, seolah-olah menyerap kehangatan tubuh segak lelaki itu. Sumpah, dia bagaikan tidak percaya yang Karl Hakimi kini duduk di sisinya, berada hampir dengannya. Kenapa takdir ini menemukan mereka sekali lagi?

Nafas yang ditarik terasa sesak dan pendek. Ketat dadanya mencari nafas. Dalam hati dia tertanya-tanya juga kenapa lelaki itu datang ke sini untuk meneliti kontrak syarikat mereka. Mungkinkah Karl Hakimi sudah tahu siapa gerangan dia yang sebenarnya?

“So, you rasa macam mana? Puas hati dengan agreement ni?”

Pertanyaan Elman mengalihkan perhatian Karl Hakimi yang sejak tadi membelek fail di tangannya. Bibir mengukir senyuman kecil. Dia tidak pula berniat mahu memberi jawapan secara terus. Dikerlingnya wajah gadis yang duduk keras membatu di sisinya sejak tadi.

“Well… Kalau you rasa semua okey, you boleh sain kontrak ni. Once everything done, kita akan discuss pasal schedule you untuk photo shoot tu nanti.” Elman menghulurkan pen di tangannya kepada Karl Hakimi namun lelaki itu tidak menyambut hulurannya.

Karl Hakimi sekadar tersenyum dengan riak tenang. Hati Elman sedikit terusik. Dia tidak menyangka K-Kim ini lebih kurang sebaya dengannya, malahan jauh lebih kacak berbanding dirinya. Patutlah ramai perempuan yang terpikat dan terkejar-kejarkan lelaki ini. Dan hatinya resah tiba-tiba. Bimbang Bunga ikut sama terpaut pada kelebihan yang ada pada lelaki bernama besar ini. Karl Hakimi gah di puncak dunia, perempuan mana yang tak cair.

“Anything wrong? You tak puas hati ke dengan kontrak ni? We still can amend it…” soalnya apabila suasana sepi beberapa minit.

“No, no. Everything okay.” Karl Hakimi menggelengkan kepala. Dia berfikir sejenak sebelum sekali lagi mengerling gadis yang masih mendiamkan diri itu. Entah apa yang bermain-main dalam fikiran Bunga, dia mahu tahu. Dia yakin bukan sedikit sumpahan atau maki hamun yang terluah dalam hati kecil gadis itu.

“Then you can sign here… and here.” Elman menyelak helaian kertas di hadapan mereka. Hatinya berasa sedikit kurang senang tatkala melihat bukan sekali atau dua kali K-Kim menjeling Bunga, tapi sudah banyak kali. Dia mahu semuanya diselesaikan secepat mungkin dan dia berharap lelaki itu segera beredar meninggalkan mereka. Paling penting, jauh daripada Bunga.

“I boleh sain, but not now. I akan sain during lunch session nanti. Kompeni you akan bagi lunch treat untuk I, kan?” soal Karl Hakimi bersahaja.

“Lunch treat? Yes sure, but I tak free today.” Elman menilik sekilas jam di pergelangan tangannya. Berurusan dengan lelaki terkenal seperti K-Kim ini, memang banyak ragamnya! Mahu tidak mahu terpaksa juga dia melayan, mengambil hati dan ‘mengipas’ lelaki itu supaya tandatangan dapat diturunkan pada kertas kontraknya.

“It’s okay. I pun memang tak rasa nak lunch dengan you…”

Membulat mata Elman dengan jawapan Karl Hakimi namun dia masih cuba bereaksi tenang. Bibir mengukir senyuman kelat, bagaikan mengerti maksud katakata lelaki itu.

“I akan sain masa I lunch dengan Cik Bunga nanti. Okey, kan?”

Bunga tersentak tatkala namanya meniti di bibir lelaki itu. Ya Allah… Akhirnya Karl Hakimi dah tahu siapa gerangan dirinya. Bibir terkunci rapat, hanya mata menghantar isyarat kepada Elman supaya menolak cadangan itu. Gila ke hendak menyuruh dia makan tengah hari berdua dengan si buaya gila ni!

“Errr… actually…”

“I akan sain back-to-back project dengan you, double up… Okey kalau macam tu?”

Ternganga Elman dengan ucapan dari bibir Karl Hakimi. Back-to-back project? Itu terlalu besar maknanya untuk syarikat junior seperti syarikatnya ini. Mendapat dua projek sekali gus bersama K-Kim, tidakkah itu terlalu baik untuk reputasi syarikatnya? Dalam rasa serba salah, pandangan melirik kepada Bunga. Tajam mata gadis itu memanah ke arahnya tanda tidak bersetuju.

“Well, sure. I akan reserve table untuk you dan Bunga sekejap lagi,” luah Elman setelah berhempas pulas memikirkan keputusan dalam waktu yang singkat. Mata Bunga yang membulat ke arahnya dibuat tidak nampak.

“Elman…” Bergetar suara Bunga menyebut nama lelaki itu.

Tergamak Elman mengetepikan dia demi kepentingan syarikat! Tadi kata sukakan dia, dan sekarang celah mana rasa suka Elman itu hilang melayang? Suka-suka saja mahu memperjudikan nasibnya di tangan kasanova terulung seperti Karl Hakimi ini! Kalau setakat kasanova biasa, dia memang tak hairan sangat… Tapi ini kasanova yang pernah melakar sejarah dalam hidupnya. Sejarah pahit!

“Oh, I terlupa nak greet you. Nice to meet you, Bunga. Semalam kita tak sempat nak bersembang panjang, kan?” Karl Hakimi menjongketkan keningnya dengan senyuman nakal di bibir. Dengusan kasar Bunga sudah menjelaskan perasaan yang ada dalam hatinya.

“Sorry, I tak free untuk lunch ni.” Bunga bangkit dari duduknya kemudian kerusi ditolak kasar.

“Bunga, you kena temankan K-Kim. This is an order!”

Mendengarkan suara tegas Elman, langkah kaki Bunga kaku. Arahan? Arahan kepala otak dia!

“Hei, jangan marah-marah. I tak suka orang bergaduh sebab I…” sampuk Karl Hakimi dengan gelak kecil. Dia menoleh, memandang Bunga yang masih berdiri berdekatan pintu bilik. “And you, Bunga. Do I have to plead for a simple lunch with you?”

Rapat Bunga memejamkan matanya. Lelaki itu memang pandai berkata-kata, memang pandai memancing simpati dan paling hebat, pandai memainkan perasaan orang! Tiada perasaan lain dalam hatinya kini… hanya rasa benci yang tidak berkesudahan.

“Don’t worry, Karl. I will arrange everything. Bunga akan temankan you nanti…”

Sayup-sayup jaminan itu keluar dari bibir Elman. Bunga mengetap kuat bibirnya. Lelaki itu pun sama bedebah! Demi kekayaan, demi nama dan kemasyhuran, tergamak Elman menolak permintaannya. Dan sebagai manusia yang terikat dengan komitmen kerja, apalah dayanya mahu menolak arahan itu. Dia terpaksa dan dipaksa menghadap Karl Hakimi untuk sekian kalinya… Kuatkah hatinya nanti?

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/275412/Perempuan-Yang-Paling-Aku-Cinta

When Mainstream Becomes Fake, and Fake Becomes Mainstream

By Faiz Al-Shahab

 

The Game of Thrones season finale craze have brought about once again the smoking corner small talk over the similarities of the Malaysian 14th General Election with the HBO sensational series.

In this fantasy drama that is a closet political science case study journal, the uncanny resemblance – of rivalry and hatred between Malaysian then opposition parties in GE-14 and the ruling families portrayed in the series whereby everyone had to put aside their differences in the name of survival and to defeat the army of the dead – is pretty obvious.

Except today…there will always be an “except” for Malaysia…the army of dead is far from dead, and the ruling families are at each other’s throats again, with hardly any reform put through.

Besides economy and education, some of the issues the mass were most upset about, such as the police system, judiciary system and the civil service, are still left as it is.

Perhaps challenging these orders will cause too much commotion in this rather peaceful country, hence easier to let it be.

However, one component of the country’s system which should already by now have gone through an overhaul, is the media.

One would think that the media is not as “invincible” as the ones mentioned above, but turns and twists in the country have left the media to still maintain status quo.

The funny part to all this is that journalism, just like engineering, architecture, and discipline of medicine, pillars on integrity and professionalism.

Well, one can argue that law and accounting are also one of those professional career that stands on good values, but look at them, turn your head away and many will indulge in crime and corruption.

I guess professional integrity in this context is a weak argument after all.

Media in this country, despite of a liberal environment now in Malaysia, remains despicable.

Reasons to why there are so much fabricated news and civilians taking matters in to their hands in spreading none curated news is simply because the mainstream media are nothing more than just prostitutes to corporations and politicians.

For instance, there are not many work of investigative journalism taking place.

The Education Minister rant for two hours on plans and policies, and yet the media chose to pick up a petty issue regarding black or white school shoes and turn it to a debate which wasted everyone’s time.

The Prime Minister spoke for half hour on what the nation need to do to bring it back on the right track heading towards Fourth Industrial Revolution and the media picked up on his statement over so much money is spent on killing people.

It was a pact deliberated by the media, because all of them came up with the same headline, despite of no official press statement on the comment.

Usually, most media agencies will bow down to invites of VIPs and will rather swamp a media conference for official statements rather than seeking the truth.

To some extent the perception above is very unfair.

Some media friends have express their guilt and dissatisfaction of forced involvement in orchestrating news, but it is a small trade off to having their families being followed and harassed.

And so because of safety we leave politics alone, and look at commercial products instead.

Disappointingly, similar resentment in commerce too as the media will remain loyal to the brand owners who feeds them with advertising money.

Pathetically, in many cases too, media will praise and hide all defects of a product with the thinking that the corporation behind the product will eventually become their advertiser.

In all of this, whilst the so called professionals are busy trying to make money at any cost, whilst the law and judiciary system sympathizes corporations, the losers remain to be the Malaysian public.

This is mainly due to the notion that effects of partial truth in information and news is not as severe as signing off a poorly designed bridge or multi-story building.

Whilst the foresight is that misleading information will only cause loss of money to the mass fools, a collapsed bridge signed off by a dodgy engineer can cause deaths.

What was not taught in school is that partial truth can also cause death of lives.

So anyway, what is needed from Malaysian media?

The citizens is in dire need of investigative journalism, meaning more questions and digging.

This may not be welcoming by many, but it is the only way that voice of integrity can be restored again in this country.

So much so that the downfall of previous ruling party was the work of a foreign journalist, whilst for years, the local journalists witness all the buffoonery yet kept their mouth shut.

The media should do their bit, and grow more guts!

Commercial product whom have benefited from rogue media will continue bluffing the public, and public will continue falling into the traps, until one day, the trust is completely destroyed.

That day, advertisements and social media will not work anymore.

Perhaps there is a sneaky suspicion that our media does not understand the subject matter that they are reporting.

Therefore they will report only on parts that they understand, which at the end of it, is missing the point completely.

Malaysia need cleverer and smarter people, reporters included.

What the country can opt for is probably a platform for community journalism.

This platform, where the reporters are members of the public graded by public rating, hopefully will bring news that are more related to us, news which can reveal the hidden truth, and news that are valuable and trustworthy and free from commercial bribery.

With time, we shall wait and see if this can reduce the fake news movement in the country.

Meantime, Ramadhan Kareem everyone.

 

Other articles written by author:

Made in Malaysia: A Prejudice in Disguise

[REVIEW] KERANA KAU ISTERIKU

Kerana Kau Isteriku oleh Nuriarina

 

Dek dikejar oleh konco-konco kelab malam kerana dipaksa melayani lelaki, akhirnya WIDAD berjaya melarikan diri dan diselamatkan oleh AIDIL. Rentetan itu, satu permasalahan yang tak disangka telah dihadapi oleh si lelaki yang sudahpun beristeri ini. “Hei, siapa cakap aku setuju nak kahwin dengan dia?” – AIDIL “Kau setuju ke tak setuju ke, kau kena setuju juga. Kalau kau tak setuju sekali pun aku akan heret kau untuk setuju juga!” – ZAFRUL Aidil yang terpaksa mengahwini Widad telah mengambil keputusan untuk merahsiakan perkahwinan kedua yang telah dipaksa oleh ZAFRUL. Semuanya untuk menyelamatkan si gadis daripada terus menjadi buruan konco-konco jahat kelab malam yang sebenarnya didalangi oleh ALIAS! Dalam keterpaksaan setelah bergelar suami dan isteri, layanan buruk telah diterima daripada si suami. Widad dituduh sengaja memerangkap Aidil. Biarpun begitu, hubungan mereka tetap berjalan seperti biasa sehinggalah berlaku satu kehendak takdir yang membuatkan kemesraan mereka sebagai pasangan suami dan isteri jadi semakin intim. Apakah peristiwa yang berlaku itu? Tahukah isteri pertama Aidil tentang perkahwinan kedua suaminya? Siapa isteri pertamanya? Siapakah Zafrul dan Alias dalam hidup mereka? “Dia hanya isteri aku di atas kertas sahaja. Dan aku tak pernah anggap dia sebagai isteri aku.” – AIDIL Apakah cinta terus tiada dalam hati Aidil buat Widad? Temui jawapannya dalam Kerana Kau Isteriku karya sulung tulisan Nuriarina ini.


Kerana Kau Isteriku karya sulung tulisan Nuriarina menceritakan kisah hidup berpoligami. Watak Yana yang matang dan menerima dirinya dimadukan, watak Aidil yang penuh tanggungjawab dan watak Widad menjadi isteri kedua. Novel ini mempunyai jalan cerita yang cepat dan tidak meleret namun tidak terlalu berat. Sesuai untuk bacaan santai. Aidil menikahi Widad atas dasar terpaksa mulanya sangat dingin terhadap Widad kerana Aidil telah pun berkahwin dengan Yana dan mempunyai anak bersama. Walaupun Yana redha dengan ketentuan hidupnya untuk bermadu, kadang kala keluar juga sifat cemburu sebagai isteri pertama. Bagi Widad pula, dia sedar dirinya merampas dan menumpang kasih, tetapi dia juga mempunyai sifat yang tamak dan ingin dirinya diutamakan oleh Aidil berbanding Yana. Namun masalah mereka selesaikan oleh kedua-dua madu.  Watak Aidil adalah sifat tegas, bertanggungjawab dan cuba untuk bersikap adil. Seringkali kita disajikan dengan nasib diri isteri pertama dan munculnya pelbagai penderitaan bila berpoligami. Namun untuk kisah ini, kita dihidangkan pula cerita dari kaca mata isteri kedua dan hidup mereka bahagia apabila wujudnya keredhaan dan saling bertolak ansur walau permulaannya menjadi yang kedua sangat perit. 

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/272102/Kerana-Kau-Isteriku

[SNEAK PEEK] HERO JELITA

Hero Jelita oleh Aein Dhiyauddin

 

“BABE… Kau rasa lelaki tu lelaki ke perempuan?”

Aaira alihkan mata ke arah tempat yang ditunjuk oleh Isya. Tadi dia melihat sekilas wajah itu. Sekarang dia perhatikan lebih teliti. Lama matanya melekat ke wajah itu. Cantik, desis Aaira. Dia merasakan lelaki itu lebih cantik daripada perempuan. Seperti dia pernah melihat wajah itu.

Dengan bibir merah bak delima, berkulit putih mulus, muka bujur sirih, memiliki sepasang mata yang comel… Langsung tiada cacat cela di wajah lelaki itu. Sebiji jerawat pun tiada. Mata Aaira turun ke bawah sedikit. Lelaki itu sedang menaip sesuatu di skrin telefon. Dia perasan jarijemari lelaki itu runcing dan cantik. Persis perempuan.

“Lawa gilalah. Kalah kita perempuan ni. Dengan aku macam langit dengan bumi. Macam siang dan malam.” Aaira tidak teragak-agak untuk memuji.

“Lelaki ke perempuan eh? Handsome gila,” tanya Isya lagi. Matanya memerhatikan lelaki cantik itu. Sebijik macam pelakon Korea. Hatinya terus mencair. Buat seketika dia lupa tunangnya.

“Pakai kemeja kan… Lelakilah…” Aaira sudah nampak aura gedik Isya. Pantang tengok lelaki ala-ala Korea. Mulalah nak cair. Lupa agaknya diri tu dah bertunang.

“Dia lipat lengan kemeja sampai siku. Seksi gila.” Mata Isya terang benderang. Teruja melihat perlakuan lelaki itu.

“Jaga sikit mata tu. Ingat tunang kau.” Spontan Aaira menjentik dahi Isya. Tidak beradab sopan langsung.

“Lelaki lawa tu datang dengan lelaki. Gay kut dia ni.” Aaira toleh sekali lagi. Baru dia perasan lelaki yang duduk berhadapan dengan lelaki cantik tadi.

“Gay?”

“Gay. Lelaki bercinta dengan lelaki. Kau tau kan spesies tu?”

Isya kerut dahi. Kurang faham.

“Kau tak nampak pakwe dia pun boleh tahan sado. Nampak ketul kat lengan dia. Dari sipi-sipi ni pun aku tau dia tu handsome. Kenalah tu lawa dan handsome.” Aaira sengaja membakar hati Isya.

“Tak caya…”

Aaira mahu mejawab lebih panjang tapi terganggu dek kehadiran seorang lelaki tampan duduk di meja sebelah mereka. Berkulit sawo matang. Menariknya lelaki itu memakai cermin mata. Kalau yang ini memang sah lelaki. Aaira hadiahkan senyuman buat lelaki itu namun tidak berbalas. Lelaki itu hanya pandang dia sekilas. Sudah dia jangka lelaki itu pasti menyampah melihat muka dia.

“Kau ni tak baik tuduh dia gay.”

“Kau tak caya cakap aku, tengok baik-baik guna mata akal. Sorang lawa seorang handsome, sado. Tengoklah elok-elok.” Aaira geram dengan lelaki di meja sebelah mereka. Sombong. Senyum pun kedekut.

Lelaki itu ada ciri-ciri jejaka idamannya. Mereka berdua sesuai bersama. Warna kulit pun lebih kurang sama. Sama-sama berkulit hitam manis. Berbanding dengan lelaki di sebelah sana. Mempunyai kejelitaan yang membuatkan dia cemburu. Dua orang lelaki yang berbeza tapi sama-sama beku. Secebis senyuman bukan perlukan beribu otot bekerja keras.

“Lawa tak semestinya gay.”

“Tengok Isya… Tengok betul-betul. Lawa dan sado… Jawapannya… kau cari sendiri.” Aaira silangkan tangan di dada. Kemudian pelayan sampai membawa rojak dan cendol. Tanpa melengahkan masa Aaira terus makan. Tiada faedahnya asyik bercakap tentang lelaki cantik itu. Dia biarkan Isya yang masih leka memandang.

“Kau ni jagalah pandangan. Dengan gay pun nak jatuh hati. Makanlah cepat.”

“Dia bukan gaylah.” Isya geram. Dia menarik mangkuk berisi cendol. Sambil dia makan, matanya nakal memandang lelaki itu.

“Kau pandang dia, dia ada senyum kat kau tak? Ada tunjuk muka baik dia? Dia senyum kat lelaki tu aje. Takkan kau tak nampak? Jangan butakan mata. Sah gay.” Geram dengan mamat di sebelahnya yang masih lagi muka beku walaupun sudah tiga kali dia hadiahkan senyuman. Sengaja lepaskan marahnya. Tetapi pada orang yang salah.

“Kau ni. Kalau dia lelaki tulen, malu kau nanti.” Isya kurang selesa dengan kata-kata Aaira. Sesekali dia menjeling lelaki itu. Lelaki itu kelihatan sibuk dengan telefon dan sesekali tersenyum ke arah kawannya. Meremang tengkuknya memikirkan kata-kata Aaira.

“Kecantikan dia ni boleh mengundang pergaduhan gay-gay seluruh Malaysia. Jambu amat ni mesti jadi rebutan. Sah gay.”

“Yakin sangat ke?” soal Isya. sejak tadi Aaira tuduh lelaki cantik itu gay.

“Tak baik buruk sangka tau. Dia comellah. Kalau aku tak ada tunang pasti aku cuba ngorat dia,” tambah Isya lagi. Kurang senang dengan prasangka Aaira. Suka sangat fikir benda negatif.

“Confirm gaylah. Gay aje suka jaga muka sebab nak pancing lelaki lain. Macam perempuan yang cantik-cantik nak pancing lelaki handsome. Kau jangan libatkan diri dengan gay macam dia.”

Isya tergeleng mendengar kata-kata Aaira. Mesti kes cemburu dan sakit hati. Cemburu dengan kecantikan lelaki itu sekaligus balas dendam sakit hati pada Eryna. Harap-harap lelaki itu tidak dengar perbualan mereka berdua.

Aaira sambung perhatikan lelaki itu. Kalaulah dia boleh minta sedikit kecantikan lelaki itu kan bagus. Sangat kontra dengan dia yang berkulit gelap. Matanya silih berganti memandang lelaki itu dan tangan sendiri.

“Rihanna tu kulit gelap, cantik aje aku tengok.” Isya menegur Aaira. Dah mulalah tu rasa rendah diri.

Aaira senyum tipis. Isya sentiasa tahu apa yang dia fikirkan.

“Rihanna kaya raya. Tak ada siapa nak kutuk.”

“Kau tu aje yang rendah diri sangat. Semua manusia diciptakan cantik dan sempurna oleh Allah. Manusia aje yang suka banding-banding. Kecantikan sebenar dari hati. Hati yang suci bersih buatkan wajah kita berseri-seri. Jodoh kau belum sampai lagi. Bukan sebab kau tak cantik.” Panjang lebar Isya bersyarah. Geram sangat dengan Aaira. Apabila lihat perempuan cantik mulalah rasa rendah diri. Sekarang di depan lelaki cantik pun nak rendah diri.

Mata Aaira masih lagi menghala ke arah lelaki berkulit putih itu. Entah kenapa saat dia menoleh, lelaki itu angkat muka dan hadiahkan senyuman. Aaira alihkan pandangannya. Senyuman lelaki itu macam Ji Chang Wook. Bahaya untuk hatinya.

“Kalaulah dia jadi suami aku… makan hati ulam jantunglah aku. Stres tengok muka cantik dia,” luah Aaira. Dia berharap agar tiada lagi pertemuan mereka selepas ini. Terjumpa kali pertama dah sakit hati. Kalau terjumpa kali kedua sah dia akan murung.

“Aku doakan kau bertemu jodoh dengan dia. Biar murung hari-hari.” Isya sengaja mengusik Aaira.

“Lelaki macam dia tu memang tak naklah. Kahwin free pun aku tak nak.” Aaira ketawa. Jauh sangat pemikiran Isya. Lelaki itu pasti sama seperti lelaki lain. Takkanlah lelaki itu pilih pasangan seperti dia. Memang tak padan.

“Jomlah. Nanti lambat kita masuk kerja.” Isya terlebih dahulu bangun dan diikuti oleh Aaira. Mereka berdua beriringan keluar dari restoran.

Tidak lama selepas mereka keluar, lelaki yang duduk di meja sebelah mereka bangun dan menuju ke meja lelaki cantik tadi.

“Kenapa kau duduk meja sana tadi?” soal Aryan. Matanya mengekori kelibat dua orang gadis yang duduk di sebelah meja Thoriq tadi.

 

eBook penuh boleh didapati di E-Sentral.com
https://www.e-sentral.com/book/info/272097/Hero-Jelita

Made in Malaysia: A Prejudice in Disguise

A technopreneur’s point of view written from the heart by: Faiz Al-Shahab

 

Over the years Malaysian government have spent millions if not billions of Ringgit to cultivate local science and technology.

In that journey, many agencies, boutique investment banks, loans, investment arms, tax exemptions, subsidies, reliefs and grants were prepared to encourage development of new local ideas as well as strengthening already existing technologies among big and small companies domestically.

No doubt that along the way, there had been many rogue parties that took advantage of these privileges, but it is also undeniable that many more parties took these perks seriously in their pursuits.

The grandeur of this idea at a national level is flawless.

Local products ensures money does not flow out of the country when unnecessary, resulting in less imports and perhaps a better chance to export.

Without trying to praise the old man too much, Tun Mahathir during his younger days as the Prime Minister understood this very well.

He steered Malaysia towards venturing into many heavy industries, namely automotive, construction and even oil and gas.

Not all were successful or had happy endings, but the idea of containing cash within the country was there.

As a business, even if the money falls to your domestic competitor, it will mean that the money has higher chance of being spent for the well-being of the local economy, employment, and taxation.

It will ensure a conducive environment to do business all around, and if the cash does not benefit your business immediately, it may do in the future as it is still floating locally.

This is the distinct difference between a visionary politician, and the rest, who just loves to hear themselves sing.

This is the story of how Malaysia have lost the plot along the way, perhaps with a little bit of help from those pop idol politicians.

To put it in simple terms, the qualms of Malaysian technopreneurs are similar, and having spoken to many peers along the years, it can be concluded that Malaysians, ourselves are not very proud or understanding when it comes to our own products. 

Inferiority or lack of comprehension of how things work allow many Malaysians to be jumpy and prejudice towards our fellow men.

Running a business, if compared to creating something new with not a mature market are completely different ball games.

Just to give a better horizon, creating a new market, along with educating the public and enterprises is always the silent elephant in the room when you don’t have massive funding.

Usually when you are small, and many of what you are developing are still not at its decency, it is harder for you to capture the imagination of many, including the investors, government and agencies.

You are typically being looked down upon when you are at a start up phase, and this is understandably normal.

Despite of these initial symptoms of prejudice, the early stage is always the easiest phase.

When you are on the growth phase, this is when problems start occurring.

Growth means the company becomes hungry, hungry for revenue.

Revenue seeking means meeting a lot of people, Malaysians rather.

When meeting government agencies for example, they will start comparing you to foreign technology of a similar field according to their understanding.

Similar attitude is received from the suit blazing city dwellers and corporations.

With these bunch of people, usually when comparisons are made, not only a far superior technology from abroad is usually compared with, they will also expect a miniscule of the foreign price tag since you are local.

They have no shame in saying that they have spent millions on a foreign technology, and will tell you straight to your face that they are not even willing to spend a hundred thousand with you for the same thing.

Bear in mind, most of the characters above will not survive for three days running their own business if they had to.

Government bodies in particular will be new to the technology that you provide, but they are usually interested as they see a realistic solution to their domestic problem.

The government bodies will be interested to learn from you, build the standards and specifications with you, but yet when comes to the crunch, you will still lose out in the tender process, weirdly enough, to companies that are not even a player in the field, but representing a foreign company that is.

Undoubtedly, the cost for tender or quotation is simply much higher.

At times, as the pioneer, you can prove that you are the only one that can provide the service in the country.

It should be an advantage as you are local and a sole provider, but even this can be turned to a punishment.

Being successful in your sphere as a Malaysian technopreneur will make the departments question on monopoly, or even suggest to not work with you since this can potentially make you big.

Again, one can say a similar treatment can be reflected with big corporations in Malaysia.

Once you are on a growth stage, the typical thing to happen is that the bigger boys will try to crush you as they may see a new local player to be of threat for the share of a new market.

What is unusual is that rather than trying to collaborate and work with a new emerging local player, Malaysian big corporations prefer to bring in a foreign player to compete with you.

Again, this is a prejudice in thinking that they can do better, or that local products is not good enough for them.

Contrary, this will not only lead to unnecessary competition in a still fragile new market locally, but as mentioned earlier, it will make money flow out of the country.

You can still argue that perhaps the occurrences above are nothing to do with local prejudice, but maybe elements of hidden corruption.

To make matters worse for any local technopreneurs out there, is the public sentiment itself.

For the following factor, corruption is definitely not in consideration.

Perhaps laced with long time stigma over low quality, Malaysians tend to think that local products are not good despite of being cheaper.

The bar level Malaysians put for local technologies are always against the giants of the West and Japan.

This is perfectly fine, if it is judged reasonably with common sense.

From the tech world perspective at least, no one seems to be bothered to understand the development required in making a good application, software, machine tool, etc.

Hence Malaysians blindly expect that an application of a Series-A Malaysian start-up should be equivalent of a multi billion corporation, if not they will simply put in their complains and customer support issues inside the rating commentary box to leave a permanent scar.

Whilst this is all advantageous and exciting for consumers, if misappropriated, it is used to go against the local ecosystem.

Why discriminatory? Because given the same scenario of frustration, a Malaysian is reluctant to place a smear in a commentary box of a foreign app, due to their own inferiority with the international world.

This could be caused by a simple fact that they are conscious about their written English, hence the lack of confidence to display their emotion in writing on an international platform.

Sometimes when we are in familiar environment, we feel that we have a better understanding of what is going on and are more vocal.

When we are in unknown territories, we have inferiority complex and will not show true colours in case if what we are saying can perhaps expose our own lack of comprehension.

At home soil, the public is less forgiving, even if it is their own stupidity to be the root cause, they are not ashamed to announce it.

This short coming in Malaysian mentality is an unnecessary hurdle for progress.

So from here, there is only two routes to the problem above in New Malaysia.

Either we abandoned all efforts and investments for local science and technology, or we buckle up and embrace it.

Embracing local products should not mean sacrifices or compromises.

If it does, then it defeats the purpose.

Embracing local technology means that the government, private sectors, and the public, should give initial support to provide a fair chance for the local product and technology to prosper, and perhaps later benefiting our society by providing lower costs for goods, employments, and a better public service due to taxation that is gained from these businesses.

It is not rocket science and it has been done before, search for Kempen Beli Buatan Malaysia.

It is also the emotion and self belief amongst the Malaysians that need to be restore.

Best thing to do is, before we do anything, look in the mirror and ask yourself, if you have done enough? And hope that you still have a conscious to react to it…

The other route will be just not to bother, and jump on the foreign band wagon when it arrives, if it ever arrives.

We can use American, Chinese and European goods and technologies, and still maintain satisfaction and happiness.

We can live a life with artificial intelligence, big data, block chain, and everything else the next industrial revolution promises, as long as it is not ours.

We can continue living a life of consuming and importing, and still be happy.

But remember that with all good times eventually will snow ball to very hard times, but why should we care?

Leave it for the future generation to figure it out, it is not a problem for us to worry about.

We should only focus at creating the problems for now.